Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Conflictul de interese, dezincriminat parțial. Nicolicea: „Dacă alegi o rudă genială care a luat premiul Nobel în dauna unui prostălău care nu e rudă cu tine, evident că nu e un conflict de interese”

Funcționarii publici își vor putea angaja rudele, câtă vreme acestea sunt competente, precum și persoanele cu care au avut raporturi comerciale timp de cinci ani. Definiția conflictului de interese a fost schimbată radical, printr-un amendament depus la Comisia Juridică a Camerei Deputaților, potrivit Digi24.

Prin modificarea articolelor 301 şi 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici este desființată și este înlocuită cu sintagma „folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.

Cei care vor fi găsiți vinovați de această faptă riscă o condamnare cu închisoare de la 1 la 5 ani și nu vor mai putea ocupa o funcție publică timp de trei ani.

Președintele comisiei juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea, care este autorul unui amendament la proiectul de lege privind conflictul de interese, a susținut marți că articolele 18 și 21 din Codul penal permiteau și până acum funcționarilor publici să își angajeze rudele.

„Dacă angajează o rudă proastă în dauna unui tânăr competent e un prejudiciu, pentru că activitatea instituţiei merge mai rău. Dacă alegi o rudă genială care a luat premiul Nobel în dauna unui prostălău care nu e rudă cu tine, evident că nu e un conflict de interese”, le-a explicat ziariștilor deputatul Eugen Nicolicea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • ...la cum se manifestă si cum se exprimă dn nicolicea nu este nici un pericol că ar avea pe cineva apropriat- eventual un neam - atåt de dăștept încît să câștige premiul Nobel....
  • Like 1
 • check icon
  România fiind o țară cu foarte mulți laureați Nobel, guvernul are de unde alege numai genii. De altfel, îi/le vedem cotidian la televizor.
  • Like 3
 • daca e geniala atunci poate sa castige postul la concurs. Conflictul de interese = infractiune
  • Like 4
 • bluenavy check icon
  De apreciat umorul Nicolicesc: ruda cu Nobel nu poate fi angajata DECAT la stat si de catre o alta ruda a sa. Pentru ca omul cu Nobel e o specie foarte timida care se rusineaza la un interviu de angajare in conditii normale si brusc nu se mai distinge de ceilalti prostalai care dau concurs pe acelasi post. Si prin definitie nu poate performa inafara unui mediu cu iubire amenajat special pentru aceasta. Deasemenea daca nu esti "ruda cuiva" nu poti avea un Nobel, ci doar diploma de prostalau strain incapabil si subuman care vine sa se angajeze la stat in locul rudelor noastre "speciale" - dar fata de care noi suntem perfect obiectivi. Hmmm... delicioasa logica. Astia ne conduc. Sa le aminteasca si lor cineva.
  • Like 4
 • Greu de imaginat o explicație mai tâmpită decât cea oferită de Președintele comisiei juridice, dl. Nicolicea: ruda proastă versus cea care deține premiul Nobel...
  • Like 4
  • @ aurora oncescu
   Pacat ca ala care l-a pus pe Nicolicea in functie nu avea o ruda cu premiu nobel ci doar una proasta. Cum naiba se face ca toti astia din functii pare ca pot combina doar rudele proaste sa vina la stat...
   • Like 0
  • @ Serban Balamaci
   Ca urmare, așteptăm nerăbdători rudele deținătoare de Nobel!
   • Like 0
 • Cînd citești sau asculți ce spun panaramele astea trebuie neapărat să ai și o felie de lămîie lîngă tine să nu te ia greața.
  • Like 4
 • Exemplul este genial şi oferă o soluție pentru acest profil: dacă ai o astfel de rudă păstrăm ruda în locul tău. Curiozitatea mea este alta: cum a obținut ruda ta un astfel de merit şi tu ...
  • Like 4
 • check icon
  PSD ne demonstrează prin reprezentanții săi că nu există limită în rău, obrăznicie și prost simț.

  Trei observații:

  1) La Nicolicea ăsta, n-are cum să existe vreo rudă genială, doar un prostalău și-un nesimțit ca el !

  2) În România, dacă ne luăm după practică, observăm că aparatul de stat GEME de atâtea rude, geniale precum rudele de mai sus ale lui Nicolicea.

  3) Cu un aparat de stat condus de atâtea genii, oamenii de rând n-au nicio șansă, decât să plece într-o țară normală, unde conflictul de interese e abordat cu mai mult bun simț decât în România...
  • Like 6
 • check icon
  Ce inteleg de aici e ca daca la un concurs pe post ruda are nota de trecere, e admisa in dauna tuturor celor care au punctaj mai bun. Desi, daca luam ad literam explicatia distinsului deputat, sub noua lege oricine isi angajeaza rude care nu au premiu Nobel comit in continuare infractiunea de abuz.
  • Like 1
 • idiocratia scufunda Romania!
  • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult