Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Consilierii și terapeuții trebuie să aibă vieți perfecte ca să dea sfaturi? 7 mituri care ne pun în dificultate

Psihoterapie

Atunci când vorbim despre consiliere și psihoterapie în societatea de astăzi, ne imaginăm vieți perfecte, echilibrate și înstărite. Nici statisticile nu ne situează undeva foarte bine, psihologul sau consilierul fiind un bau-bau și în mod clar pentru cei cu afecțiuni psihice. Unde mai pui că terapeutul cere și bani!

Realitatea este cu totul diferită, dar, iarăși, nu e de judecat nicio părere. Schimbări peste schimbări, greutăți cu care ne-am confruntat la nivel colectiv, venituri mici – cu toate acestea coroborate este greu să crezi că te poate „salva” un om cu care doar vorbești.

Unele învățături le-am deprins după ce am intrat în domeniu. Recunosc, și eu aveam o imagine ușor alterată asupra a ceea ce se întâmplă într-o ședință de consiliere. Ulterior am ajuns cel care ține aceste sesiuni și am observat câteva mituri care pun în dificultate persoanele care se gândesc la consiliere/ psihoterapie.

1. Consilierii și terapeuții au vieți perfecte

N-am să uit cuvintele mentorului meu: „Nimeni nu-i înțelept la el acasă.” Consilierii și terapeuții sunt tot oameni, și ei aflați sub semnul acelorași încercări de-a lungul vieții. Tocmai pentru că ei nu au, sau nu au avut, vieți perfecte, pot să te trezească puțin la realitate atunci când privești viața altfel decât ar fi benefic pentru... tine. Nu trebuie să acordăm încredere consilierilor care au relații perfecte și pulsul constant. Este pertinent ceea ce spun și dacă au vieți la fel ca tine, ca noi. Mai au, în plus, o doză nițel mai mare de înțelepciune și obiectivitate.

2. Consilierea durează o viață întreagă

Multe persoane sunt speriate de durata unui proces de consiliere. Realitatea este că durează invers proporțional cu perseverența ta, cu motivația pe care o ai. Chiar dacă nu crezi, tu decizi – indirect – cât de lungă sau scurtă va fi călătoria ta. Dar, nu uita, durează și cât este nevoie.

3. Consilierii sunt niște ipocriți!

Dacă ai anumite gânduri și crezi că numai o persoană identică ție te poate ajuta, te înșeli. Consilierii și terapeuții nu trebuie să fi trecut exact prin aceleași probleme pe care tu le-ai înfruntat. Empatia și experiența pe care o au terapeuții nu sunt ipocrizie și te pot ajuta indiferent de magnitudinea evenimentelor din viața ta. Chiar dacă n-au trecut prin asta.

4. Terapeutul stă degeaba și ascultă

Dacă am aprecia cu toții ascultarea și i-am da importanța ce i se cuvine, am înțelege mult mai mult. În foarte multe cazuri, terapeutul nici nu mai are nevoie să intervină. Te lasă să povestești, să îți consumi nevoia – care este imensă – de a fi ascultat, apoi sunt mari șanse să îți oferi singur răspunsuri. Ori vei realiza cum sună verbalizarea unor probleme și îți vei schimba optica asupra situațiilor.

5. M-a ascultat și nu m-a sfătuit nimic!

Rolul unui terapeut nu este acela de a da sfaturi, ci de a-ți reorganiza puțin gândurile. Niciun specialist cu această competență nu își va asuma decizii în locul tău. Tu vei fi cel care va hotărî ce, cum și când. Dar avem nevoie deseori de mai multă claritate.

6. Este o rușine să mergi la terapie

Ne dor dinții, mergem la stomatolog. Ne dor urechile, mergem la ORL-ist. Ne frământă gândurile, mergem la terapeut. Încă nu pare ceva „normal”, dar sper să se alăture celorlalte specializări la care nu suntem niciodată rușinați să apelăm.

7. Consilierea este pentru cei cu probleme psihice grave

Nimic mai fals! Știu, sunt de acord că cei mai mulți mergem la terapie atunci când nu mai putem, dar asta nu indică prezența unei afecțiuni psihice. Ține de psihoeducație. Eu despre asta vorbesc cu copiii – bunătate, empatie, generozitate, curaj, controlul emoțiilor, stima de sine. Cu alte cuvinte, poți merge la terapie și dacă vrei să fii o versiune mai bună a ta. În plus, vei afla și observa multe detalii despre tine însuți, detalii care ți-au scăpat până acum.

Nu este ușor să apelezi la un specialist, chiar dacă simți că ai nevoie. Am simțit asta prin toți porii. Este greu să povestești chiar și unui prieten, deseori. Cu toate acestea, a merge la un consilier sau terapeut poate fi cea mai bună decizie pe care o vei lua. Să fim bine!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Elevă de liceu la examen

Dar dacă sărăcirea noastră este ceva ce am putea accepta, atentatul asupra valorilor și moralei ar trebui să fie acea limită pe care să nu o acceptăm. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult