Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu: Scăderea veniturilor bugetare în februarie arată heirupul fiscal făcut de Guvern în ultimele luni din 2018 și în ianuarie 2019

Cosmin Marinescu

Execuția bugetară pe luna februarie indică o scădere cu aproape 20% a veniturilor. Este o reducere neașteptată, având în vedere că începutul lui 2019 a adus noi creșteri salariale, cu aproape 10%, atât la nivelul salariului minim, cât și al salarizării personalului bugetar, subliniază consilierul prezidențial Cosmin Marinescu. 

„Veniturile bugetare colectate în februarie 2019 sunt cu aproape 20% mai mici decât în luna precedentă, fiind cu aproape 5 miliarde lei sub veniturile aferente lunii ianuarie 2019. Dincolo de evoluțiile legate de sezonalitate, care explică o anumită estompare a veniturilor în februarie față de luna ianuarie, de data aceasta scăderea de venituri este dublă față de situația anului 2018”, scrie pe blogul său consilierul prezidențial.

Cosmin Marinescu este de părere că o asemenea evoluție a veniturilor bugetare confirmă că programul de creștere cu 16% a veniturilor bugetare, aflat la baza bugetului anului 2019, este departe de realitățile economice și fiscale ale anului curent. De aici și principalele vulnerabilități ale cadrului fiscal-bugetar. 

„Veniturile din TVA și accize sunt, în februarie 2019, cu aproape 45% mai mici în comparație cu ianuarie 2019, deși evoluția comerțului și a importurilor arată, într-o anumită măsură, păstrarea ritmului consumului privat pentru acest început de an.

Dincolo de nevoia de recuperare a rambursărilor de TVA amânate pe final de 2018, dinamica veniturilor din TVA nu indică niciun fel de premise pentru îmbunătățirea colectării veniturilor, conform obiectivelor fiscale ambițioase, dar nerealiste, asumate de către ANAF”, arată consilierul prezidențial.

Față de februarie 2018 veniturile bugetare în februarie anul acesta au crescut cu doar 5%, mult sub ținta anuală din bugetul 2019 de creștere a veniturilor cu 16%. De asemenea, veniturile din TVA au crescut cu doar 0,8% față de februarie 2018, deși ținta veniturilor din TVA necesită un plus de colectare de aproape 17% față de anul 2018, explică Cosmin Marinescu.

.

(sursa: cosmin-marinescu.ro)

În ciuda creșterilor modeste la alte capitole de venituri, ceea ce surprinde, în opinia consilierului pe probleme de politici economice, este reducerea impozitului pe venit. Astfel, veniturile din impozitul pe venit au scăzut cu 1,7% față februarie 2018 (vezi infografic), în ciuda creșterilor salariale de la 1 ianuarie 2019, dar și a faptului că impactul negativ al scutirii de la impozitul pe venit în construcții nu pare să se fi materializat integral.

„Extrapolarea acestei dinamici a colectării impozitului pe venit face foarte puțin probabilă atingerea țintei anuale aferente, lucru valabil și în cazul altor categorii de venituri fiscale.

Oricum, ca principală concluzie, veniturile bugetare aferente lunii februarie arată, cât se poate de limpede, heirupul fiscal pe care Guvernul l-a făcut în ultimele luni ale anului 2018, inclusiv în ianuarie 2019 – a cărei execuție bugetară intră în calculul deficitului ESA pentru 2018. A se vedea, în acest sens, rambursările amânate de TVA, respectiv încasările anticipate de accize din ianuarie.

În contextul în care realizarea cheltuielilor curente este cât se poate de certă, sincopele în colectarea veniturilor fiscale induc riscuri și vulnerabilități sporite asupra bugetului 2019”, punctează Cosmin Marinescu, care consideră că execuțiile bugetare aferente lunilor următoare vor arăta și mai clar trendul acestor riscuri.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult