Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu: Volumul record de credite de angajament, problema bugetului pe 2017

Problema bugetului 2017 este un volum record de credite de angajament, care vor presa puternic asupra bugetelor viitoare, scrie pe blogul său consilierul prezidențial Cosmin Marinescu. Odată umflat în prezent, acest „buget paralel” va ține pe loc sau chiar va dezumfla cheltuielile curente în viitor, subliniază consilierul prezidențial.

Marinescu arată că aceste credite de angajament privesc execuția multianuală a bugetului, care atrage efectuarea de plăți în exercițiile bugetare viitoare.

În consecință, cu cât creditele de angajament prevăzute în prezent vor fi mai mari, cu atât mai mare va fi presiunea pe bugetele viitoare, prin plățile care trebuie efectuate în contul cheltuielilor angajate în trecut, explică Marinescu. 

„De exemplu, bugetul general consolidat pentru 2017 prevede credite de angajament de 53,5 miliarde lei, ceea ce înseamnă mai mult de o treime din mărimea bugetului de stat. Din acestea, 36,5 miliarde lei sunt credite de angajament destinate Ministerului Dezvoltării Regionale – 31 miliarde lei fiind credite de angajament prevăzute în contul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL)”, punctează consilierul prezidențial pe probleme economice.

Marinescu atrage atenția că în bugetul 2017 creditele de angajament sunt de circa 3,5 ori mai mari decât cele prevăzute în bugetul 2016. 

„În primul rând, nu toate creditele de angajament se concretizează în cheltuieli angajate. De exemplu, în 2016 au fost prevăzute credite de angajament de 15,2 miliarde lei, însă au fost angajate 10,3 miliarde lei, adică circa 68% din prevederile inițiale. În ipoteza aceluiași grad de angajare, ar rezulta că în 2017 vor fi angajate pentru anii următori cheltuieli de circa 25 miliarde lei, adică circa 3% din PIB, numai la nivelul Ministerului Dezvoltării. Așadar, creditele de angajament din 2017 vor presa asupra bugetelor următoare, anual, cu circa 1% din PIB, prin creșterea anuală a necesarului de plăți”, explică Cosmin Marinescu impactul creditelor de angajament asupra bugetelor viitoare.

De aici și posibile derapaje în planul deficitului bugetar. 

„Efectul angajărilor curente asupra deficitelor viitoare va fi unul covârșitor, mai ales dacă se menține trendul actual al politicilor fiscal-bugetare, anume «jos taxele, sus cheltuielile!», trend care oricum subminează, prin el însuși, poziția finanțelor publice”, punctează consilierul prezidențial.

Dincolo de problema deficitului, sau mai degrabă în virtutea acesteia, intervine problema capacității de plată a bugetelor locale. În cazurile în care firmele furnizoare vor fi plătite cu întârziere iar lucrările se sistează, ar putea apărea blocaje economice însemnate, inclusiv decapitalizarea firmelor respective, arată Cosmin Marinescu.

„Este evident că România are mare nevoie de investiții, care să însemne extinderea și modernizarea infrastructurii, a rețelelor de utilități esențiale pentru bunăstarea unei comunități. Însă experiențele administrative recente ne-au arătat că, în general, când crește cantitatea (alocărilor), scade calitatea (investițiilor). Nu este deci suficient să avem șantiere deschise în toată țara, mai trebuie să vedem și pe ce vor fi cheltuiți banii. Și ajungem astfel la problema calității investițiilor publice, care devenise deunăzi chiar sursă de folclor, inclusiv în comunicarea guvernamentală actuală: terenuri de sport în pantă, patinoare uscate, telegondole nemișcate etc. În cele din urmă, ne întoarcem la calitatea construcției bugetare, care trebuie să includă scenarii privind implicațiile bugetare ale creditelor de angajament, precum și capacitatea administrativă de a asigura eficiența cheltuielilor publice. În ambele privințe, deocamdată, încă suntem la stadiul de proiect”, încheie consilierul prezidențial. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Tot ce pot sa spun este ca ma doare si mai tare capul!
  • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  Ce mai conteaza? Pe roman nu-l intereseaza viitorul. El e destept. Se descurca in orice situatie. Pentru el nu are importanta ca doarme in grajd sau in casa. Important e sa poata dormi. E foarte spiritual. Nu-l afecteaza neajunsurile vietii. Drept dovada nu are nevoie de alte locuri de munca in mediul rural. Ii ajunge sa aiba cativa ari de pamant pe care sa-i munceasca de dimineata pana seara pentru o mamaliga.
  Ce productie in mediul rural? Ce industrie in mediul rural? Strainii sunt devina ca nu fac fabrici acolo unde nu sunt drumuri, ci doar la oras. Oricum de ce ar fi nevoie de industrie in mediul rural?
  Politica economica romaneasca mizeaza pe intoarcerea in evul mediu, in feudalism, a Europei si a a intregii planete. Am concura pe locurile fruntase.
  De fapt principiul ce ghideaza Romania e ca in cazul unei catastrofe globale fiintele inferioare au sanse mai mari de supravietuire. Deci asteptam cu rabdare catastrofa.
  Si ne antrenam asiduu sa facem fata catastrofei. Antrenam copii, batranii, intreaga populatie. Vom fi pregatiti.
  • Like 3


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult