Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Constatarea unui consultant fiscal care i-a cunoscut pe miliardarii României: „Cei mai bogați români se împart în două categorii - sunt bogații discreți care împart cu societatea și mai sunt ceilalți… îmbogățiții”

Dan Schwartz

De la generozitatea discretă, la dorința de a-și etala averea - elita financiară din România reflectă modul în care oamenii percep și gestionează bogăția în societatea noastră. Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, consultantul fiscal Dan Schwartz a subliniat diferențele semnificative dintre două categorii de oameni cu stare.

Pe de o parte, există români bogați care își definesc situația socială într-un mod discret și pragmatic. Pentru aceștia, scopul bogăției este asigurarea unui standard de viață rezonabil pentru ei și familiile lor, fără să caute să atragă atenția asupra prosperității lor. Această abordare se caracterizează prin generozitatea față de societate și prin dorința de a contribui la binele comun.

Pe de altă parte, o altă categorie de indivizi bogați - pe care Dan Schwartz îi numește „îmbogățiți” - adoptă o atitudine diferită: pentru ei este esențial să-și evidențieze statutul financiar, indiferent de modul în care au obținut averea sau de felul în care o cheltuiesc. 

„Cei mai bogați români, după părerea mea, se împart în două categorii: sunt românii care înțeleg bogăția prin a-și asigura lor, familiilor lor, un standard de viață rezonabil și în același timp prin a împărți o parte din ceea ce câștigă cu societatea, iar prin aceasta se simt foarte bine social și sunt acceptați relativ ușor din punct de vedere social. Și există cealaltă categorie de români bogați pe care eu îi numesc îmbogățiți . Aceștia sunt cei pentru care bogăția înseamnă o sfidare. Sunt aceia care trebuie să arate că sunt bogați, sunt cei care fac tot posibilul pentru a scoate în evidență faptul că ei au bani. Contează mai puțin cum au fost făcuți, contează mai puțin cum sunt cheltuiți. Ce contează însă este ca cei din jur să știe că banii există în persoana respectivă”, a spus Dan Schwartz.  

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 începând cu ora 14.00. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult