Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Constatarea unui consultant fiscal care i-a cunoscut pe miliardarii României: „Cei mai bogați români se împart în două categorii - sunt bogații discreți care împart cu societatea și mai sunt ceilalți… îmbogățiții”

Dan Schwartz

De la generozitatea discretă, la dorința de a-și etala averea - elita financiară din România reflectă modul în care oamenii percep și gestionează bogăția în societatea noastră. Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, consultantul fiscal Dan Schwartz a subliniat diferențele semnificative dintre două categorii de oameni cu stare.

Pe de o parte, există români bogați care își definesc situația socială într-un mod discret și pragmatic. Pentru aceștia, scopul bogăției este asigurarea unui standard de viață rezonabil pentru ei și familiile lor, fără să caute să atragă atenția asupra prosperității lor. Această abordare se caracterizează prin generozitatea față de societate și prin dorința de a contribui la binele comun.

Pe de altă parte, o altă categorie de indivizi bogați - pe care Dan Schwartz îi numește „îmbogățiți” - adoptă o atitudine diferită: pentru ei este esențial să-și evidențieze statutul financiar, indiferent de modul în care au obținut averea sau de felul în care o cheltuiesc. 

„Cei mai bogați români, după părerea mea, se împart în două categorii: sunt românii care înțeleg bogăția prin a-și asigura lor, familiilor lor, un standard de viață rezonabil și în același timp prin a împărți o parte din ceea ce câștigă cu societatea, iar prin aceasta se simt foarte bine social și sunt acceptați relativ ușor din punct de vedere social. Și există cealaltă categorie de români bogați pe care eu îi numesc îmbogățiți . Aceștia sunt cei pentru care bogăția înseamnă o sfidare. Sunt aceia care trebuie să arate că sunt bogați, sunt cei care fac tot posibilul pentru a scoate în evidență faptul că ei au bani. Contează mai puțin cum au fost făcuți, contează mai puțin cum sunt cheltuiți. Ce contează însă este ca cei din jur să știe că banii există în persoana respectivă”, a spus Dan Schwartz.  

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 începând cu ora 14.00. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult