Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Poate suporta bugetul de stat o creștere a salariilor cu 25% pentru profesori? Răspunsul consultantului fiscal Dan Schwartz, „În fața ta”

Dan Schwartz

Consultantul fiscal Dan Schwartz a declarat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că dacă guvernul va decide majorarea cu 25% a salariilor profesorilor, statul român va trebui să se împrumute, sau să taie din cheltuieli în alte zone bugetare sau să crească taxe.

Poate suporta bugetul de stat o creștere a salariilor cu 25% pentru profesori? a fost întrebat Dan Schwartz. „Recent, printr-o ordonanță de urgență a guvernului, s-a decis scăderea cheltuielilor bugetare cu 10%. Dacă pentru a echilibra cât de cât bugetul avem nevoie de o scădere cu 10% a cheltuielilor bugetare, cum putem include în această scădere o creștere de 25% a salariilor profesorilor?” a răspuns consultantul fiscal, potrivit Digi24.ro. El a amintit că sunt și alte categorii profesionale care așteaptă creșteri de salarii, precum cei din administrația publică și „probabil” zonele industriale. 

„Dacă totuși se ajunge la ideea că este necesară și absolut necesară pentru bunul mers al României această creștere salarială de 25%, România nu are altă soluție decât să se împrumute”, este de părere consultantul Dan Schwartz.

Cu toate că negocierile salariale par acum foarte dure, este posibil să se ajungă la un compromis, ținând cont că anul viitor este unul electoral, a explicat el. „Compromisul va însemna o creștere de costuri bugetare care nu se poate rezolva decât fie prin împrumuturi, fie prin reduceri în alte zone, fie prin creșterea taxelor”, a spus consultantul fiscal.

Cu profesorii în stradă, Guvernul a decis recent, prin ordonanță de urgență, majorarea cu 585 de lei lunar a salariilor dascălilor, astfel că un profesor debutant va primi circa 3.400 de lei, iar cei cu 15-20 de ani de experiență - aproximativ 6.200 de lei. Reprezentanții sindicatelor din învățământ sunt nemulțumiți, iar duminică au anunțat că greva generală a profesorilor va continua. Ei solicită Executivului ca salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, prevedere care nu apare în ordonanța de urgență prin care se acordă majorările salariale. 

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cineva check icon
    Vad că mie nu mi s-a aprobat comentariul, în care semnalam niște discrepanțe între sumele vehiculate in articol ca și salarii și realitate. Am și tras niște concluzii cu privire la motivele care au dus la publicarea unor cifre nereale, umflate cu privire la salariile conform noii ordonanțe. Asta a fost cam pe la ora 14. Nu am folosit vulgarități, cred că totuși a fost un comentariu decent, dar problema e că a fost cam critic la adresa autorului articolului. Comentariul a fost trimis spre aprobare pe la ora 14, încă nu a fost aprobat. Oare totuși, e atât de democratic și transparent acest site încât nu se pot publica comentarii mai critice, atunci când nu suntem de acord, nu neapărat cu opiniile din articol, ci cu publicarea unor cifre care miros puțin a dezinformare, poate voită, poate nu.
    • Like 0
  • Pài adàugati si ce s'a dat deja la interne incepând cu 1 iunie, mai vine si cfr'ul, si sànàtatea, si...si...si...Refuzàm bani din PNRR pe de'o parte si ne indatoràm pe alta. Dacà asta'i guvernare competentà atunci...no comment.
    • Like 1
  • Cineva check icon
    Vedeți că v-au ieșit greșit calculele. Cu tot cu marea mărire un debutant tot nu va sări de 3.000 de lei. Iar un profesor gradul I, aproape 20 de ani vechime, cu tot cu spor de dirigenție și vreo 2-3 ore în plus nu sare de 5.000, cu tot cu mărire. Ori e lipsă de profesionalism, ori e din categoria sindicatele fac jocul Rusiei, sau profesorii fac sute de mii de lei din meditații pe an. Oricum ar fi, rusinică!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult