Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Consultanții pentru Programe Antreprenoriale solicită recuperarea datoriilor pe care condamnații penali le au față de stat, iar banii să fie folosiți ca sursă de finanțare a IMM-urilor

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale, Accesarea Fondurilor Structurale și de Coeziune Europene.

Reprezentanții asociației susțin că se așteptau ca noul Executiv să prevadă, în Legea bugetului de stat pe 2020, o sumă de cel puțin 6 miliarde de lei pentru finanțarea antreprenorilor, respectiv pentru 26.000 de afaceri, pentru a suplini lipsa finanțării programelor guvernamentale în anul 2019 de către guvernul PSD.

„Înțelegem că dl. ministru de finanțe, Florin Cîțu, bancher la origine, nu dorește ca IMM-urile să se finanțeze din bani publici și că dânsul consideră că e normal să trimită antreprenorii la bănci, dar când avem cea mai scumpă creditare din UE, poate ne explică concret, cum se poate dezvolta un IMM în România, fără acces la programe de finanțare nerambursabilă?

În plus, este inacceptabilă propunerea actuală de buget și cerem în mod ferm în numele a peste 5000 de aplicanți din ediția 2018 și potențiali în ediția 2020 alocarea bugetului promis pentru Start-up Nation 2018 și suplimentarea bugetului pentru anul 2020, pentru că în fond aceste proiecte aduc banii înapoi în buget. Efectul de multiplicare fiind desigur mult mai amplu”, se arată într-un comunicat al Asociației Consultanților pentru Programe Antreprenoriale.

Reprezentanții asociației susțin că în propunerea de buget de stat apare întinderea plăților pe 3 ani pentru un program de Start-up-uri de 43.000 euro și se întreabă cum se va realiza în practică acest lucru. „Cum vor susține beneficiarii costuri suplimentare de 4 ori mai mari decât estimaseră cu creditul punte? Cum văd partenerii dvs. bancari această propunere? Creditele punte au valabilitate 12 luni. După 12 luni ce se va întâmpla? Vor fi executate Garanțiile Fondului de Garantare? Solicităm de urgență reevaluarea propunerii bugetare pentru susținerea sectorului IMM”, adaugă sursa menționată.

După numărul de IMM-uri la 1.000 de locuitori, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană, iar 80% dintre antreprenorii mici și mijlocii sunt decapitalizați, atrag atenția consultații. În cazul unei noi crize economice, 60% dintre IMM-uri sunt în pericol de faliment, după cum o arată analizele specializate.

Așadar, soluția este creșterea numărului de IMM-uri și dezvoltarea acestora, dar acest lucru nu se poate produce dincolo de o predictibilitate fiscală, decât prin intermediul programelor de finanțare nerambursabilă, prin credite ieftine și prin investiții în inovație și cercetare.

Suntem tot pe ultimul loc la inovație și la cercetare, iar creditul în România este cel mai scump din UE. Neplata la timp a facturilor a ajuns la intervale de aproape 200 de zile, fapt ce pune o și mai mare presiune asupra companiilor românești care nu au de unde să se împrumute ieftin, cum o fac companiile străine, mai adaugă sursa menționată.

„Dacă Ministerul de Finanțe nu identifică resurse financiare pentru a crește dimensiunea și importanța acestor programe și numărul de proiecte finanțate, ne permitem să indicăm noi câteva care pot fi abordate, dacă există voință politică:

1. Reforma și digitalizarea ANAF și astfel creșterea colectării din sectoarele cu evaziune ridicată, dar și încasarea taxelor și impozitelor datorate până în prezent.

2. Reformarea Ministerului de Finanțe și recuperarea datoriilor pe care companiile de stat sau condamnații penali le au față de statul român.

3. Reforma sistemului public prin reducerea numărului de instituții, a dimensiunii acestora și a cheltuielilor pe care acest sector le face, în creștere până acum de la an la an.

4. Tăierea programelor care nu produc efectiv nimic, ci alimentează mașinăriile de partid, prin finanțarea unor proiecte publice de cele mai multe ori prost făcute și fără impact major, proiecte ce pot fi finanțate de altfel din fonduri UE, și aici dăm exemplul PNDL.

5. Privatizarea companiilor de stat ce produc pierderi de la an la an și sunt finanțate cu sume uriașe de la Buget și aici exemplificăm TAROM, SNCFR, SNLO, etc.

6. Încadrarea cheltuielilor sectorului public, anulând creșterea de 5,8%, rămânând strict la ceea ce s-a bugetat pentru 2019.

7. În ultimul rând, dar nu în cele din urmă, trebuie să vedeți efectul multiplicator al Programelor pentru IMM și să conștientizați că există un return-of-investment pozitiv în mai puțin de 5 ani. Numai din primele două ediții se poate lansa un apel pentru cel puțin 8896 de noi proiecte”, se mai arată în comunicatul Asociației Consultanților Pentru Programe Antreprenoriale, Accesarea Fondurilor Structurale și de Coeziune Europene.

Asociația, care adaugă faptul că reprezintă interesele a mii de antreprenori, își arată disponibilitatea de a participa, împreună cu Ministerul de Finanțe și cu cel al Economiei, la elaborarea unei strategii de dezvoltare a antreprenoriatului în România, care să ofere un cadru multianual pe 7 ani pentru programele de finanțare nerambursabilă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • George check icon
  Romanul printre multe "calitati" este si CREDUL????
  Chiar ati crezut ca, dand PSD-ul jos de la guvernare, totul o sa fie lapte si miere????
  Inca se mai incearca, pentru cei mai "creduli" - sa nu zic "batuti in cap" sa se dea vina pe greaua mostenire lasata de PSD.
  Daca tot avem o grea mostenire de ce nu au taiat pensiile speciale cu care se laudau, de ce au taiat de la sanitate si invatamant si au dat "saracilor" de la SRI, SPP si alti S... trebuiau sa rasplateasca intron fel ajutorul oferit la alegeri....
  Sa vedem cat o sa mai mearga si cu greaua mostenire....
  Cand s-a prezentat PSD-ul cu proiectul de buget in parlament, au sarit toti, idem si "lumina" UE, "de cur in sus" ca trebuie sa treaca prin parlament, ca asa e corect si au venit cu mii de amendamente, sa nu mai zic de cel mai ingrijorat om din stat, care la 2 zile, intreba, "mai aveti bani" desigur ingrijorat ca nu isi mai putea face plimbarile si mentine scaunul in care se simte "comfortabil"
  De grija romanilor s-au facut plati in avans de 4 miliarde de dolari/ euro, pentru niste rachete de la americani desigur si noi ne-am ales cu o sapca si cu un pix....
  • Like 0
 • Cine trebuie sa auda NU aude,iar cine trebuie sa faca NU face.Raspunsul unu singur:GUVERNUL,numai ca Orban este politician nu antrepenor,Catu bancher dar trebuie sa primeasca OK ul de la Orban.Digitalizarea este solutia contra evaziunii pt.ca ...calculatorul nu este birocrat si nici nu primeste MITA.Apoi,SOFTUL SA L FACA ORICINE IN AFARA DE CEI DIN TAGMA LUI GHITA SEBASTIAN , ca i la Belgrad.
  • Like 2
  • @ Nicolaie Apolzan
   Dan check icon
   Articol foarte interesant, si de actualitate ptr. societatea romaneasca ..Desigur ca;;este un subiect foarte sensibil , ptr . ca sustine ADEVARUL SI NUMAI ADEVARUL ,, care pe la noi romanii ,nu este pe placul ,unora !! Nu inteleg ce fac ,,ai nostri EUroparlamentari ,la parlamentul UE,caci ,ar fi treui sa stie ca pe la alte natiuni ,, in Germania ,dac un politician are dosar si se dovedeste clar ca ;;a furat si sa-si faca ,ce a facut ,,nastase 4 case,, de ex...in scunda 2 ,i se confisca tot ,fara drept de comentarii si NU mai este acceptat in politica, pe veci ,La fel este la suedezi, finlandezi , Se pare ca pe la italieni este ceva mai ciudat ,ptr ca , avem origini comune !!Am citit un articol scris de un economist in domeniul infractiunilor ca;
   ---Daca Romania ,ar recupera banii dovediti in instante ca fiind furati inclusiv proprietatile dobandite ilegal ,,suma rezultata ar putea contribui foarte serios la cresterea PIB-ului in Romania !!!!
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult