Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Contraatacul lui Klaus Iohannis, după remaniere: președintele refuză doi miniștri-cheie ai lui Liviu Dragnea. PSD insistă să o trimită pe Lia Olguța Vasilescu în Guvern. UPDATE

Klaus Iohannis, declarație de presă Cotroceni

Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis refuză să accepte nominalizarea Liei Olguța Vasilescu și a lui Ilan Laufer pentru posturile de ministru al Transporturilor, respectiv ministru al Dezvoltării. „Aceste două propuneri le consider nepotrivite și vor fi refuzate”, a subliniat președintele. O decizie dată de CCR în februarie 2008, după ce președintele de atunci, Traian Băsescu, a refuzat să o numească pe Norica Nicolai în funcția de ministru al Justiției, stabilește că șeful statului poate refuză o singură dată, motivat, o propunere de ministru. CCR a stabilit atunci că președintele trebuie să îi ceară prim-ministrului să facă o altă propunere.  Tocmai această sintagmă a fost contestată la acea vreme de Tudorel Toader, pe atunci judecător CCR, care susținut că prim-ministrul ar fi trebuit să poată veni la președinte încă o dată, cu exact aceeași propunere, așa cum și Parlamentul îi poate retrimite șefului statului exact aceeași lege refuzată de la promulgare. 

UPDATE. PSD insistă să o trimită pe Lia Olguța Vasilescu în Guvern și o va propune pentru funcția de ministru al Dezvoltării, nominalizându-l pe Mircea Drăghici la Transporturi. 

Președintele Klaus Iohannis a acceptat toate celelalte propuneri de miniștri, care urmează să depună jurământul la ora 15:30.

  • Am emis decretul de remaniere ținând cont de propunerile formulate.
  • Această remaniere este o soluție slabă. Soluția corectă pentru România este înlocuirea acestui Guvern care a creat multe probleme României. Până atunci avem această remaniere. 
  • Sunt de acord să se facă o remaniere însă trebuie să ținem cont de câteva lucruri. În primul rând, e nevoie să ne amintim că ne aflăm în fața unei provocări grele, presedinția consiliuui UE pe care o vom prelua de la 1 ianuarie 2019. Poate sa ducă la un succes al României doar în măsura în care ministere își fac treaba și abordarea României e una coerentă. Concluzia e nevoie de miniștri care performează foarte bine.
  • Mai avem foarte, foarte puțin timp. Deja au început vizitele din partea instituțiilor europene, pentru a discuta și pentru a verifica, de ce nu, dacă suntem pregătiți pentru această președinție.

Cristian Tudor Popescu: Ar fi trebuit să respingă mult mai multe propuneri

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu spune că efectul respingerii celor doi miniștri va fi unul de imagine pentru Klaus Iohannis, care trebuia să facă ceva, după ce i-a mai dat PSD-ului o șansă și a acceptat-o pe Viorica Dăncilă. 

„Ar fi trebuit să respingă mult mai multe propuneri. L-a respins pe dl. Laufer, care a fost dat afară din Guvern. Dar putea să îl respingă la fel de bine pe dl.Leș de la Apărare, care a fost și el dat afară dintr-un Guvern. Să vedem ce va face dl. Dragnea cu doamna Vasilescu, acest jolly joker al Guvernului. Ar putea să îl propună pe dl. Laufer la Transporturi și pe dna. Vasilescu la Dezvoltare. orice ministru este interșanjabil. E ca pe vremea lui Ceaușescu, știați cine e ministru atunci? Domnul Dragnea și camarila sa vor conduce oricum”, a subliniat jurnalistul într-o intervenție la postul Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • AlexI check icon
    Si cu greva de la metrou cum ramane?
    • Like 0
    • @ AlexI
      ramane cum am stabilit
      • Like 0
  • Să ne spună dl președinte pe ce s-a bazat când a întreprins acest act.
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Cosmin check icon
      Probabil că pe nimic sau pe o mică doză de umor, că ăsta ne-a mai rămas. Eu râd și acum imaginandu-mi cum a spart de nervi Olguța oglinda de la baie, sau cum o să apară mâine Manda cu ochelari de soare, din același motiv.
      • Like 0
    • @ Cosmin
      Da, probabil că nici nu știe să calculeze rezistența unui pod sau măcar să sape un șanț, că așa este în toată lumea: miniștrii de la transporturi sunt somități în construcția de poduri și șosele !!! De exemplu ministrul transporturilor din Germania are un master în ...da, ați ghicit, in sociologie ( vezi: https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Dobrindt ) sau al Olandei: https://en.wikipedia.org/wiki/Cora_van_Nieuwenhuizen.
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Maestre cind vad ce prostii vorbesti chiar nu pot sa ma abtin sa nu te bag in seama. Nenea asta ministrul german pe care-l pomenesti a fost manager timp de 10 ani intr-o companie de engineering inainte de a deveni ministru , chiar daca sociolog de formatie.
      Singurele realizari ale Olgutai sunt sub biroul lui CVT .
      Trebuie sa fii complet desprins de realitate sa nu intelegi ca un ministru trebuie sa vina din zone de competenta asociate cu ministerul si cel mai important trebuie sa fie un foarte bun manager ,cu rezultate dovedite in managementul de profil.
      Cam aia este treaba , e drept ca dupa o formula corecta de evaluare , Johannis trebuia sa-i respinga pe toti . Cum sa pui ministru un om cu facultatea facuta la 36 de ani ? In Romania, unde accesul la educatie a fost tot timpul gratuit ?
      Cu riscul de a ma repeta , Dragnea te ia pe tine de prost , ca oamenii astia va reprezinta.
      • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      gogea check icon
      Asa cum a spus Veorica de ce o muta pe Olguta la transporturi?
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult