Sunt multe de dezbătut public despre un incident foarte grav petrecut într-o zonă aglomerată din București. O scurtă recapitulare. Un individ (să-l numim „tânăr vulnerabil, cu probleme personale”) este oprit în trafic în zona Tineretului din București. Refuză să coboare din bolid, îi sfidează la propriu pe polițiștii de la rutieră, care apelează la un echipaj de jandarmi.
Când aceștia încearcă să-l dea jos din mașină, individul (săracul „tânăr cu probleme personale”) demarează în trombă, lovește autoturismele aflate pe lângă el, trece val vârtej peste trecerea de pietoni pe care se aflau oameni angajați în traversare și se face nevăzut pe străzile din zonă.
După aproximativ un kilometru, individul abandonează mașina și dispare într-un apartament (despre care nu sunt informații publice oficiale dacă este sau nu proprietatea sa). În cursul nopții, se filmează făcând baie în spumă și amenință echipajele de poliție, își bate joc la propriu de autorități, invocă rude și prieteni care nu-i vor lăsa pe cei care ar trebui să aplice legea să doarmă în patul lor dacă vor îndrăzni să-i facă ceva rău.
Foto: Facebook Sindicatul Europol
Toate acestea se văd limpede în filmul cu incidentul și filmulețele postate de individ.
Un „tânăr cu probleme” care se manifestă violent pe stradă sau la volan nu e o întâmplare unică- îi vedem pe mulți făcând pe zmeii, cu blițuri, înjurături, turând motoarele la semafoare, făcând slalom printre ceilalți șoferi, fraierii care stau blocați în coloane.
Siderantă este impotența echipajelor de poliție care l-au oprit pe individ, dar nu au reușit să-l dea jos din mașină pentru că au acționat fără fermitate, arătând ca niște curci bete care se învârteau în jurul „situației”, fără să cunoască/ aplice procedurile, fără să-l încătușeze și să-l ducă la secție sau la spital pentru prelevarea probelor biologice.
Din cauza legilor la fel de slabe precum cei care o aplică, polițiștii au stat cuminți în fața blocului și au așteptat ca individul să coboare ca să-l întrebe de sănătate- ca și în cazul unor dosare încheiate cu tragedii, nu e voie să intri peste interlopi în casă, nu e voie să-i deranjezi pe cei care se arată violenți, decât cu mandat de la judecător, pe care judecător evident că nu-ți permiți să-l deranjezi în afara programului, seara sau noaptea, pentru o chestiune banală, individul cu bolidul.
Având în vedere episoadele din trecut cu negocieri dintre capii poliției și capii clanurilor interlope în pandemie (când primii puneau pe tarabă respectarea legii pe timp de pandemie la înmormântările interlopilor) ne putem gândi că ieșirea din apartament a „tânărului cu probleme” este rezultatul discuțiilor dintre mai mari ai poliției care s-au auzit la telefon cu mai marii clanurilor interlope (hai, zi-i să iasă frumos, îl preiau polițiștii, îl pun să sufle în fiolă după 11 ore, îi pun cătușe, defilează victorioși, stă și el o noapte în arest și apoi e liber. Croiți o poveste că e neajutorat, că se certase cu iubita, că-i pare rău, că nu mai face și gata, își vede de viață).
Șocant în toată această poveste este faptul că sceneta a fost dată la televizor. Am văzut vineri un avocat care sfida logica cu explicațiile sale (omul își făcea meseria de a-și apăra clientul) - e un tânăr cu probleme, s-a speriat, săracul, îi pare rău, nu mai face, amenințările nu au fost amenințări, ci glumițe, care nu ar fi trebuit să fie publice, erau menite să fie private cu gașca de prieteni, azi e liber.
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 4 au decis vineri că un individ care lovește 2 mașini în trafic, refuză să fie controlat la filtrele rutiere, fuge de lângă polițiști și jandarmi, trece în viteză pe trecerea de pietoni pe care erau oameni traversând, abandonează mașina și transmite amenințări publice la adresa echipajelor nu este un pericol pentru societate.
Cercetarea în stare de libertate demonstrează cum anchetatorii înșiși participă activ la banalizarea violenței și perpetuează imaginii un stat slab, cu autorități cărora li se înmoaie genunchii în fața interlopilor, dar cărora li se umflă brusc mușchii la metrou, când dau peste o bunică cu pătrunjel pe trotuar.
Orice om cu creierul limpede și putere de a raționa se simte prostit pe față. Un individ care conduce agresiv în București la volanul unui bolid este „un tânăr cu probleme”. El nu încalcă legea când e oprit la filtre și refuză controlul și să coboare din mașină, ci e un băiețel care se sperie că va fi dat jos din mașină. Nu pleacă distrugând mașinile din jur și trecând val-vârtej peste trecerea de pietoni pe care erau oameni, ci fuge pentru că e traumatizat. Abandonează mașina după un incident în trafic, urcă în apartament și de atât de mult stres, face baie în spumă ca să se calmeze, se filmează bătându-și joc de polițiști și amenințându-i public, pe rețelele de socializare- dar toate acestea sunt banalizate, le-a făcut de frică, pentru că are probleme, de fapt nu a vrut ca mesajele să fie publice, dar le-a scăpat pe Insta.
„Tânărul cu probleme” regretă fapta, nu va mai face, e un om ca noi ceilalți, vorbea pe bluetooth (?!) și s-a enervat (ca și cum toți ceilalți care ne enervăm și suntem la volan ne apucăm să facem pe-a nebunii pe străzi).
Câteva întrebări despre lecțiile pe care le învață poporul de la televizor după un astfel de incident:
1. Ce credeți că au înțeles toți indivizii care se comportă agresiv în trafic, care își bat joc de autorități și le scuipă în față? Că vor da socoteală?
2. Ce credeți că au învățat polițiștii despre cum să se comporte cu asemenea șmecheri? Te mai chinui să oprești un individ agresiv la volan sau îl lași în pace, că oricum nu pățește nimic? (făcând uz de formularea adorată de polițiștii din toate secțiile României- „ne pare rău, dar nu avem cadrul legal să acționăm”).
3. Oare procurorii care au decis că nu e pericol public individul (tânărul cu probleme) s-au gândit vreo secundă că ei sau copiii lor ar putea fi pe trecerea de pietoni când astfel de specimene se comportă în acest fel la volan?
4. Domnilor procurori și domnilor judecători, cum este definit pericolul public pe care-l reprezintă un individ? Dacă un șmecher la volanul unui bolid refuză verificările echipajelor de poliție și jandarmi, fuge din fața lor lovind mașini în trafic, trecere pe trecerea de pietoni pe care erau oameni, abandonează autoturismul, postează amenințări la adresa autorităților nu reprezintă un pericol public, atunci ce ar fi trebuit să facă în plus? Să omoare un pieton? Să intre pe trotuar să omoare mai mulți? Să dea foc la mașină după ce a abandonat-o?
Nu e nimeni perfect dintre statele UE, dar credeți cumva că acesta este unul dintre motivele pentru care ne țin la ușa Schengen de atâția ani? (rețele de droguri, contrabandiști, traficanți de ființe umane, agresori care trimit copii la cerșit, zmei care-și permit acte de violență față de autorități în public- toți liberi să circule liber?- fie pentru că nu sunt considerați pericol public, fie pentru că faptele lor sunt prescrise). Tabloidele din România scriu că individul cu pricina este în anturajul unuia dintre clanurile de interlopi din capitală.
Câte dintre incidentele de tot felul (dar mai ales cele petrecute în trafic) - alea de umplu de nervi și frustrare întreaga societate- intră și în radarul altor instituții decât Poliția Rutieră.
De exemplu, ANAF ar putea strica un drum ca să-l întrebe pe tânărul cu probleme dacă și-a depus declarația de venit, ce venituri are, dacă acestea corespund cu ce a scris în hârtii.
Apoi poate îl întreabă de unde are bani de mașină precum cea pe care o conducea, de unde a avut bani de apartament sau de unde are bani de chirie ca să achite lunar. Dacă spune că mașina este cu împrumut, aș merge la cel care a fost mărinimos și i-a dat-o. Apoi merge săpat, ca să aflăm dacă un bogat care-și permite să dea autoturisme scumpe cu împrumut are venituri licite și declarate, cu impozitele la zi.
Este o legătură foarte strânsă între încălcarea legii pe stradă și comportamentul față de toate autoritățile, față de societate. Un individ din acesta care-și permite să plece de lângă echipajele de la rutieră și jandarmi, să pună în pericol pietonii pe trecere, să abandoneze mașina, să se filmeze și să posteze pe rețelele de socializare amenințări la adresa polițiștilor- un asfel de specimen trebuie întrebat despre toate și luat la puricat atunci când se dă în stambă.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.