Foto Alex Nicodim/Anadolu Agency via Getty Images
Vara lui 2020 a adus primele indicii, vara 2021 confirmă: este imposibil ca la nivelul UE să putem implementa o strategie de tip zero Covid.
Va trebui să învățăm să trăim cu SARS-CoV-2.
Libera circulație a persoanelor, ca pilon fundamental social și economic, alături de realitatea că avem la nivelul Uniunii mai multe sisteme de sănătate publică decât numărul statelor membre, reprezintă factori esențiali și opozabili ideii de eliminare a virusului.
În urmă cu 5-7 săptămâni, România raporta un număr mic, de doar 30-40 infecții pe zi, moment în care teoretic ne puteam gândi că mai avem puțin până la zero, dar practic știam că din acel punct putem doar urca. Ceea ce s-a și întâmplat.
Conviețuirea cu virusul necesită un plan ceva mai complex, nu este suficientă restartarea campaniei de vaccinare. Vaccinarea rămâne o armă-cheie în această luptă, cu beneficii evidente la nivelul protecției individuale față de formele simptomatice și grave de Covid-19.
Pentru a-i crește eficacitatea și din perspectiva controlului pandemiei, trebuie să implementăm sisteme de supraveghere genomică a circulației virusului, pe scară largă. Nu mai este suficientă (de fapt, nu a fost niciodată) căutarea prin secvențiere a unei variante după ce această capătă caracteristicile unei variante de interes/îngrijorare. Este prea târziu.
Tehnologiile de secvențiere permit analiza și identificarea precoce, cu scop deopotrivă preventiv și predictiv, a unor variante care doar aparent nu pun probleme.
De exemplu, așteptarea multor cercetători a fost că varianta alfa să fie dizlocată de o altă variantă derivată din alfa - realitatea este că a fost dizlocată de varianta delta, care provine de pe cu totul altă linie evolutivă SARS-CoV-2. Evident, căutând alfa, poți găsi doar alfa, iar variantele mai periculoase (precum delta) pot trece pe sub radarul secvențierii.
Acesta este doar un exemplu din abordarea despre care am mai scris, sănătatea publică de precizie, a cărei implementare ne va ajuta să învățam să trăim cu virusul.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.