Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Conviețuirea cu virusul necesită un plan ceva mai complex, nu este suficientă restartarea campaniei de vaccinare

bucuresti - oameni pe strada - Foto Alex Nicodim/Anadolu Agency via Getty Images)

Foto Alex Nicodim/Anadolu Agency via Getty Images

Vara lui 2020 a adus primele indicii, vara 2021 confirmă: este imposibil ca la nivelul UE să putem implementa o strategie de tip zero Covid.

Va trebui să învățăm să trăim cu SARS-CoV-2.

Libera circulație a persoanelor, ca pilon fundamental social și economic, alături de realitatea că avem la nivelul Uniunii mai multe sisteme de sănătate publică decât numărul statelor membre, reprezintă factori esențiali și opozabili ideii de eliminare a virusului.

În urmă cu 5-7 săptămâni, România raporta un număr mic, de doar 30-40 infecții pe zi, moment în care teoretic ne puteam gândi că mai avem puțin până la zero, dar practic știam că din acel punct putem doar urca. Ceea ce s-a și întâmplat.

Conviețuirea cu virusul necesită un plan ceva mai complex, nu este suficientă restartarea campaniei de vaccinare. Vaccinarea rămâne o armă-cheie în această luptă, cu beneficii evidente la nivelul protecției individuale față de formele simptomatice și grave de Covid-19.

Pentru a-i crește eficacitatea și din perspectiva controlului pandemiei, trebuie să implementăm sisteme de supraveghere genomică a circulației virusului, pe scară largă. Nu mai este suficientă (de fapt, nu a fost niciodată) căutarea prin secvențiere a unei variante după ce această capătă caracteristicile unei variante de interes/îngrijorare. Este prea târziu.

Tehnologiile de secvențiere permit analiza și identificarea precoce, cu scop deopotrivă preventiv și predictiv, a unor variante care doar aparent nu pun probleme.

De exemplu, așteptarea multor cercetători a fost că varianta alfa să fie dizlocată de o altă variantă derivată din alfa - realitatea este că a fost dizlocată de varianta delta, care provine de pe cu totul altă linie evolutivă SARS-CoV-2. Evident, căutând alfa, poți găsi doar alfa, iar variantele mai periculoase (precum delta) pot trece pe sub radarul secvențierii.

Acesta este doar un exemplu din abordarea despre care am mai scris, sănătatea publică de precizie, a cărei implementare ne va ajuta să învățam să trăim cu virusul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult