Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Conviețuirea cu virusul necesită un plan ceva mai complex, nu este suficientă restartarea campaniei de vaccinare

bucuresti - oameni pe strada - Foto Alex Nicodim/Anadolu Agency via Getty Images)

Foto Alex Nicodim/Anadolu Agency via Getty Images

Vara lui 2020 a adus primele indicii, vara 2021 confirmă: este imposibil ca la nivelul UE să putem implementa o strategie de tip zero Covid.

Va trebui să învățăm să trăim cu SARS-CoV-2.

Libera circulație a persoanelor, ca pilon fundamental social și economic, alături de realitatea că avem la nivelul Uniunii mai multe sisteme de sănătate publică decât numărul statelor membre, reprezintă factori esențiali și opozabili ideii de eliminare a virusului.

În urmă cu 5-7 săptămâni, România raporta un număr mic, de doar 30-40 infecții pe zi, moment în care teoretic ne puteam gândi că mai avem puțin până la zero, dar practic știam că din acel punct putem doar urca. Ceea ce s-a și întâmplat.

Conviețuirea cu virusul necesită un plan ceva mai complex, nu este suficientă restartarea campaniei de vaccinare. Vaccinarea rămâne o armă-cheie în această luptă, cu beneficii evidente la nivelul protecției individuale față de formele simptomatice și grave de Covid-19.

Pentru a-i crește eficacitatea și din perspectiva controlului pandemiei, trebuie să implementăm sisteme de supraveghere genomică a circulației virusului, pe scară largă. Nu mai este suficientă (de fapt, nu a fost niciodată) căutarea prin secvențiere a unei variante după ce această capătă caracteristicile unei variante de interes/îngrijorare. Este prea târziu.

Tehnologiile de secvențiere permit analiza și identificarea precoce, cu scop deopotrivă preventiv și predictiv, a unor variante care doar aparent nu pun probleme.

De exemplu, așteptarea multor cercetători a fost că varianta alfa să fie dizlocată de o altă variantă derivată din alfa - realitatea este că a fost dizlocată de varianta delta, care provine de pe cu totul altă linie evolutivă SARS-CoV-2. Evident, căutând alfa, poți găsi doar alfa, iar variantele mai periculoase (precum delta) pot trece pe sub radarul secvențierii.

Acesta este doar un exemplu din abordarea despre care am mai scris, sănătatea publică de precizie, a cărei implementare ne va ajuta să învățam să trăim cu virusul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult