Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Coreea de Sud a învins covidul prin disciplină: două momente de civism imposibile în România

Soldati covid, Coreea de Sud

Foto: Guliver Getty Images

Peninsula Coreea, cu cele două entități statale ale ei, s-a aflat în atenția presei de mai multe ori în ultimele săptămâni, prin evenimentele petrecute acolo, care aveau, teoretic, potențial global. În vreme ce Coreea de Nord ne-a dat câteva emoții false când dictatorul care o conduce a dispărut pur și simplu pentru câteva săptămâni, Republica Coreea (Coreea de Sud, cum îi spunem noi ori Daehan Minguk sau Hanguk, cum îi spun coreenii) s-a remarcat prin eficiența cu care a luptat împotriva noului coronavirus. Lăudată, analizată și admirată, situația din Coreea de Sud a lansat o întrebare spre al cărei răspuns ne îndreptăm cu toții cu speranță. Cum au făcut coreenii să scape de coronavirus?

Coreea de Sud s-a aflat printre primele țări lovite de pandemia de COVID-19, care a început să fie vizibilă acolo de la mijlocul lunii ianuarie. La sfârșitul lunii februarie coreenii raportau peste 900 de cazuri noi de infectare pe zi și părea că lucrurile aveau să evolueze la fel ca în China. O lună mai târziu, numărul cazurilor noi raportate zilnic erau sub o sută și 80% dintre cei infectați se recuperaseră. În aprilie se raportau sub zece cazuri pe zi și erau zile fără nici un deces, pentru ca la începutul lunii mai să vorbim de o victorie împotriva pandemiei.

Succesul acestei victorii rapide asupra coronavirusului, prin comparație cu alte țări, s-a datorat mai multori factori. Pe de o parte a fost reacția promptă a autorităților, care au luat în serios situația de la primele semne. Prima măsură luată a fost testarea în număr cât mai mare. Pentru asta s-au creat unele facilități ingenioase, cum ar fi spațiile de testare din mașină, de tip „drive-in” sau „drive through”, în care contactul cu personalul medical este minim și timpul de testare este redus, în medie durând cam 10 minute. Ajungi la un ghișeu, deschizi geamul mașinii și gura, ți se ia un exudat nazofaringian, primești rezultatul testului peste puțin timp. Nu s-a pus problema în Coreea de lipsuri. Au avut atâtea teste câte au fost necesare, au avut măști, mănuși, echipament de protecție în spitale. Asta însă nu s-a întâmplat peste noapte. Spitalele din Coreea de Sud sunt dotate de ani buni cu tot ce le trebuie și la cele mai înalte standarde, au învățat din experințele anterioare și s-au asigurat că au specialiști bine pregătiți în cele mai prestigioase centre medicale din țară și din străinătate. În plus, au dorința și resursele necesare pentru a se afla în elita cercetării medicale. Acum în Coreea de Sud se lucrează la obținerea unui vaccin și a unui tratament împotriva COVID-19. O altă măsură luată de autoritățile coreene, e drept discutabilă și neagreată de toată lumea, dar care acolo a funcționat foarte bine, a fost identificarea purtătorilor de COVID-19 și avertizarea celor cu care aceștia era posibil să fi intrat în contact prin alerte care urmăreau deplasarea individului infectat, oferind informații despre locurile vizitate și orele la care s-a aflat în locurile respective, fără a-i fi divulgată identitatea. În felul acesta se putea urmări mult mai ușor lanțul propagării epidemiei căci cei care suspectau o posibilă infectare se anunțau singuri, nu trebuiau căutați de către autorități. O altă măsură foarte importantă în Coreea a fost evitarea isteriei. Deși autoritățile coreene nu au recurs la izolarea unor orașe și la măsuri extreme de distanțare fizică, așa ca în China sau în unele țări europene, coreenii au reușit să rupă lanțul transmiterii virusului prin disciplină civică. Dar nici acest lucru n-a fost un miracol obținut peste noapte, iar coreenii au deja antecedente în ceea ce privește civismul la nivel național.

Îmi vin în minte două momente în care am văzut în Coreea civismul la el acasă. Unul a fost în timpul crizei financiare din 1997-1998, care s-a întins în Asia ca un virus, lovind cu putere în Coreea de Sud, devenită dependentă de un împrumut masiv de la FMI. Pentru a reface rezerva din vistieria golită a țării, peste trei milioane de coreeni au participat voluntar la campania națională de colectare a aurului donându-și brățările, inelele, lănțișoarele, cerceii, statuetele budiste, până și verighetele sau bănuții de aur primiți de copii la aniversarea tradițională a 100 de zile de la naștere. Atunci, în puțin peste două luni s-au adunat 226 de tone de aur, cu o valoare evaluată la 2.2 miliarde de dolari, reprezentând un prim și important pas în plata împrumutului de 58 de miliarde acordat de FMI, pe care, de altfel, Coreea l-a returnat în întregime în 2001, cu trei ani înainte de scadență. M-am întrebat atunci, așa cum m-am întrebat mai apoi de fiecare dată când statul român a făcut apel la populație din varii motive, cum ar fi reacționat coreenii în locul nostru. Sunt convisă că și-ar fi răscumpărat Cumințenia pământului într-o săptămână. Capacitatea lor de a gândi și de a simți ca unul își are rădăcinile într-o veche tradiție umanistă, confucianistă, fie că ne place confucianismul sau nu, în care omul e răspunzător nu doar pentru sine, ci (mai ales) și pentru semenii săi. Acest lucru se poate vedea în Coreea nu doar în momente de criză și nu doar în fapte spectaculoase, ca cele din `97-98. 

Al doilea moment care îmi vine în minte e unul în care am văzut civismul coreean în lucruri mici, de bun simț, dar care fac o mare diferență într-o societate. Înaintea Campionatului Mondial de Fotbal din Coreea și Japonia, din 2002, cele douăzeci de milioane de locuitori ai Seulului au învățat în câteva luni (vreo două) niște reguli de bună purtare în traficul unui oraș aglomerat, pe care până atunci le ignorau. Una dintre aceste reguli era aceea a folosirii eficiente a scărilor rulante de la metroul din Seul, care avea și atunci opt-nouă linii, fără să le socotim pe cele spre aeroport și spre orașele-satelit. Douăzeci de milioane de oameni au învățat rapid că pe scara rulantă pe partea dreaptă se stă și pe stânga se circulă, așa încât pe când au apărut primii spectatori străini la campionatul de fotbal, toată metropola circula disciplinat, ceea ce ușura mult deplasarea tuturor celor care foloseau metroul. Fac o paranteză aici să mai spun că în fiecare stație de metrou este o toaletă publică în care accesul e gratuit și care e dotată cu hârtie igienică, săpun, iar acum și dezinfectant.

Îmi mai amintesc și că în urmă cu mulți ani, nu mai știu câți, în București a început o timidă campanie la metrou de îndrumare a populației să folosească scara rulantă cât mai eficient. Pe partea dreaptă a scării erau desenate pe fiecare treaptă două tălpițe paralele. Nu trebuia să știi fizică atomică să înțelegi că pe dreapta se stă pe scară, așteptând ca aceasta să te ducă în sus sau în jos, unde ai tu treabă. Pe partea stângă a scării tălpițele erau una în fața celeilalte, însemnând că pe acolo te poți mișca să ajungi mai repede în capătul scării. Nu mai țin minte de câte ori am auzit „Unde te grăbești așa, dragă?” și am fost nevoită să aștept în spatele unei sacoșe și a stăpânei ei până m-a dus scara sus, cătinel, împreună cu restul poporului de pe ea.

Avem și noi momentele noastre de mobilizare. Când e vorba de ignoranță, nu ai voie să ieși din pluton. Nu-i vorbă, că au și coreenii momentele lor de mobilizare în nesocotință. Să nu uităm că primul val de coronavirus în Coreea a fost transformat într-un mic tsunami de ignorarea de către membrii unei secte religioase a avertismentelor de a evita reuniunile în spații închise. Spiritul de turmă și nesocotința unora i-a pus în primejdie pe ceilalți, dar mobilizarea exemplară care a urmat i-a salvat pe toți.

Înțeleg că acum Coreea e din nou în alertă, căci ieri au fost raportate 34 de noi cazuri de îmbolnăvire după ce s-au deschis barurile, restaurantele și cluburile de noapte. Nu cred că trebuie să ne îngrijorăm. Coreenii vor ști ce au de făcut, așa ca mai înainte, căci mai mult decât orice, Coreea a reușit să evite o tragedie și să stăpânească răspândirea coronavirusului prin mobilizarea exemplară a cetățenilor ei, care sunt, totuși, oameni și ei, nu sunt roboți. O prietenă îmi spunea odată că în lumea lui Tolkien coreenii ar fi hobiții. Au ciudățeniile lor, dar și capacitatea de a uimi lumea, par mici, dar sunt puternici la o adică. Așa e, numai că spre deosebire de hobiții lui Tolkien, când a fost vorba să lupte cu noul coronavirus, temutul Sauron, coreenii nu au lăsat tot greul pe umerii unuia dintre ei, ci au tras toți împreună, în aceeași direcție, reușind să biruiască. Și au mai reușit coreenii o mare performanță: au reușit (cu efort și discursuri bine țintite) să oprească răspândirea urii față de membrii acelei comunități religioase de la care a pornit primul val de îmbolnăviri, împiedicând stigmatizarea membrilor ei. Noi, europenii, când o să reușim să nu mai arătăm cu degetul și să oprim valul de ură față de China și chinezi, și față de toți asiaticii pe care în marea noastră ignoranță îi credem chinezi? Mai are rost să întreb când vom reuși noi, românii, să nu-i mai umilim pe cei care lucrează în sistemul medical și sunt primii expuși îmbolnăvirii?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • A invins pe naiba.
  Toata chestia cu covidu' este o prosteala la nivel mondial, nu arata decit gradul de retard incredibil la care a ajuns omenirea.

  https://www.libertatea.ro/stiri/institutul-national-de-statistica-in-martie-2020-au-murit-la-nivelul-tarii-cu-298-de-oameni-mai-putini-decat-in-martie-2019-2993565?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=tolo-page-post&fbclid=IwAR0uIcDyf10pzfQN3qh7hbl0vcbyStXBjtN1CuyE6ZeewoxyCUQQe8kMDnA
  • Like 0
 • Iar se pare ca suntem atinsi in samanta patriotarda. Sa nu ne placa de unii sau de altii este o optiune , sa nu invatam de la cei care fac ceva bine doar pentru ca nu ne place mutra lor sau sistemul in care traiesc este prostie.
  Nu m-as duce sa traiesc in Coreea de Sud sau China, dar cunosc foarte bine oamenii , mentalitatea si un pic cultura. Avem foarte multe de invatat de la ei si daca n-o s-o facem o sa ne conduca pe toti in scurt timp.
  Pana una alta, ochii mari la Taiwan si la Coreea de Sud ca daca nu facem ca ei o sa ne chinuim mult si bine cu epidemia asta, dupa modelul: " iesiti din case , intrati in case " . Economia nu poate suporta balamucul asta pentru multa vreme.
  • Like 1
  • @ Radu Bogdan
   Totul e o mascarada de 2 bani pentru prosti.

   https://www.libertatea.ro/stiri/institutul-national-de-statistica-in-martie-2020-au-murit-la-nivelul-tarii-cu-298-de-oameni-mai-putini-decat-in-martie-2019-2993565?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=tolo-page-post&fbclid=IwAR0uIcDyf10pzfQN3qh7hbl0vcbyStXBjtN1CuyE6ZeewoxyCUQQe8kMDnA
   • Like 0
 • De ce sa ne uitam la coreeni si sa luam exemplu ? Pentru ca si ei ca si noi am fost divizati in 3 regate sau trei state. Numai ca ei s-au unit cu 1000 de ani inaintea noastra. Ei au facut Joseonul si apoi Korea si noi Romania Mare (1918) care acum este mai mica.
  Pe ei i-au terorizat 3 imperii si anume cel chinez, cel mongol si cel japonez. I-au salvat americanii.
  Pe noi ne-au pritocit tot 3 imperii si anume cel bizantin, cel otoman si cel tzarist/bolsevic. Dar pe noi UE inca nu ne-a salvat si nici no sa ne salveze vreodata , mai ales dupa Brexit.
  Dar sa nu absolutizam. Ei sun confucianisti, noi suntem crestini ortodocsi.
  Pe ei ii supervizeaza Washington si pe noi Moscova
  • Like 1
 • :))))))))))))))) A învins pe moașă-sa, este campioană la mortalitatea per populație în extremul orient, doar Filipinele o depășesc cu puțin, nu punem la socoteală dictaturile, China și Coreea de Nord, care probabil că mint de îngheață fluviul Galben în raportări.
  • Like 1
  • @ Tibi Popescu
   https://www.libertatea.ro/stiri/institutul-national-de-statistica-in-martie-2020-au-murit-la-nivelul-tarii-cu-298-de-oameni-mai-putini-decat-in-martie-2019-2993565?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=tolo-page-post&fbclid=IwAR0uIcDyf10pzfQN3qh7hbl0vcbyStXBjtN1CuyE6ZeewoxyCUQQe8kMDnA
   • Like 0
  • @ Tibi Popescu
   Ganymede check icon
   Coreea de Sud 2.4%, Filipine 6.6%, Indonezia 6.9%, Japonia 4.0%, China 5.6%...
   A invins se pare, da!

   Sursa; https://coronaboard.kr/
   • Like 0
 • Raul check icon
  "Mai are rost să întreb când vom reuși noi, românii, să nu-i mai umilim pe cei care lucrează în sistemul medical și sunt primii expuși îmbolnăvirii?"

  Cand nu vor mai lua plicuri cu bani de la autoritati (ca in Moldova), cand nu vor mai iesi in corpore sa se inchine la moaste (ca la Targoviste), cand nu vor mai canta si dansa alaturi de bolnavii de covid (ca la Botosani). etc etc...

  Si, mai ales, cand nu vor cere plicul cu bani ca sa-si faca treaba!
  • Like 1
 • @ Diana Youksel Nu impotriva oamnilor obisnuiti ai Chinei ne indreptam ura, ci impotriva sistemului. Sesizati diferenta?
  • Like 1
  • @ Dana Gabriela Chmilevschi
   Ganymede check icon
   Impotriva sistemului? Adica impotriva capitalismului de stat?
   • Like 0
  • @ Ganymede
   Delia MC Delia MC check icon
   Economia o fi ea destul de capitalistă însă organizarea statală a rămas socialistă. O struțo-cămilă greoaie, birocratică, nomenclaturistă. Oamenilor li se da voie să câștige capitalist dar cel care trage sforile și te pune frumușel la locul tău ( ba poate și cu amenințări) e sistemul. A, e și mafiot. Cum o dai un pic pe de lături vine unul ori altul să te pună la punct.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Ganymede check icon
   Organizare statala socialista, economie capitalista, nationalism agresiv si xenofobie (vezi tabere de "re-educare" in care sunt inchisi uygurii), pai asta numai comunism nu e... e nazism, sa-i spunem pe nume!
   • Like 0
 • Cri check icon
  D-na Diana Yuksel pare sa fie o mare admiratoare a culturii si mentalitatii asiatice. Numai ca, din toata Asia, singura tzara care este o democratie reala, in sensul occidental al democratiei, este Japonia; iar Japonia a devenit o democratie reala, veritabila datorita influentei decisive pe care au avut-o SUA dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Prosperitatea si competitivitatea economica a Coreei de Sud se datoreaza tot influentzei SUA, insa fara ca "tigrul" coreean sa fi devenit o democratie reala.
  Masurile dure introduse de majoritatea democratiilor occidentale pentru a stavili pandemia sunt insa in mod evident de inspiratie asiatica: gonirea populatiei de pe strada, obligarea tuturor de a purta masca, controlul vietii personale a cetatenilor de catre Stat, inmixtiunea brutala a Statului in economiie, decizand, el, Statul, ce sector economic trebuie sa mai functioneze si ce nu, toate acestea constituie masuri de esentza pur totalitara, la care, in lipsa unei reactzii de opozitie din partea societatii civile, autoritatile vor fi tentate sa le mai utilizeze si cu alte prilejuri sau pretexte.


  • Like 1
  • @ Cri
   Gr Mihai Gr Mihai check icon
   Sensul occidental al democratiei a devenit sinonim cu "care face ce vrea USA". Cine nu e "totalitar". Libertatea adevarata este sa fii sluga la americani. Hahaha.
   • Like 0
  • @ Cri
   Ganymede check icon
   Problema e mai complicata. Nu as numi Japonia o democratie reala, cand rata de participare politica (si la alegeri) e f scazuta, practic japonezii (de rand) nu au niciun interes in politica, sunt amortiti complet. Pe de alta parte coreeni (din sud) au dat jos un presedinte facand proteste pasnice de cate un milion de oameni in Seul timp de luni bune.
   • Like 0
 • Fara a citi articolul ci doar spicuind aleatoriu acesta fiind mai mult despre "sa mai aflam cateva enigme despre Coreea" pentru a difuza la tembelizorul romanesc pe care s-a pus praful comunismului timpuriu documentare asiatice despre disciplina educatie si iar disciplina asi sugera ca titlul furnizat este de un sefeist extraordinar. Cum madam a trecut de criza pandemica ?.asta daca aceasta pandemie a existat vreodata...si se sub-intelege ca virusul ar fi de gen. masculin sau feminin...cu cat trece timpul vom afla ca are si buletin...( patetic intr-adevar ). Mda cu sinceritate pot spune ca prefer un serial Coreean istoric petrecut dupa cripte ( scrieri ) reale decat "floricele pe campii gen. Covid. hai sa le-adunam copii ".
  • Like 0
  • @ Radu Panaitescu
   TOTUL E O MASCARADA.

   https://www.libertatea.ro/stiri/institutul-national-de-statistica-in-martie-2020-au-murit-la-nivelul-tarii-cu-298-de-oameni-mai-putini-decat-in-martie-2019-2993565?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=tolo-page-post&fbclid=IwAR0uIcDyf10pzfQN3qh7hbl0vcbyStXBjtN1CuyE6ZeewoxyCUQQe8kMDnA
   • Like 0
 • Testarea in Corea de Sud e un mit. Daca valorile de pe worldometers.info sunt reale, as fi curios sa aflu resorturile mentale care ii fac pe unii sa dea ca exemplu de reusita Corea. Ceva intre varful lui Tataru si clopotul lui Gauss. Curbe si informatii care nu tin nici macar apa chioara.
  • Like 0
  • @ Florin Coman
   Ganymede check icon
   Valorile sunt reale. Adica, numerele luate ca atare.
   Diferenta e ca in Coreea de Sud s-a inceput testarea masiva inca din primele momente. In SUA, chiar daca acum cifrele spun ca s-au facut mai multe teste decat in Coreea de Sud, testarea a inceput foarte foarte tarziu.
   Asa ca testarea nu e un mit, atata timp cat e facuta cu cap si rapid.
   • Like 3
  • @ Ganymede
   Daca cifrele sunt reale atunci testarea in Corea de sud e cel mult mediocra, prin urmare este un mit. Indemnul meu meu este pentru a interpreta corect datele fara parti pris sau alte deziderate. Chiar si in Romania ni se spune ca autoritatile au reactionat prompt desi cu doua
   saptamani inainte se mai vorbea inca de anticipate.
   • Like 0
  • @ Florin Coman
   Delia MC Delia MC check icon
   Da, așa se pare. Însă parametrul care vorbește cu adevărat e numărul de decese la 1 mil locuitori. Iar aici stă se pare, foarte bine.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Cu respect. Faceti o confuzie intre preventie si tratatarea Covid cand afirmati ca parametrul decisiv pentru evaluarea succesului in combatarea pandemiei este numarul de decese la un milion de locuitori. Dpdv medical decesele trebuie raportate la numarul de cazuri. Raportand la populatie deja suntem in sociologie. In cazul preventiei trebuie in schimb sa ne raporta la numarul total al populatiei. Nu mai intru in detalii caci cred ca discutia necesita o analiza serioasa si ma limitez la a prezenta doar cateva aspecte. Pe de alta parte daca tot vrem sa invatam din povesti de succes macar sa le intelegem cum trebuie si sa ne ferim a cauta confirmari pentru teorii personale in ele. Nu in ultimul rand ci mai degraba in primul, aceasta criza a dus si duce in continuare la nejustificate incalcari ale drepturile din cauza incompetentei guvernelor, Criza va fi probabil urmata de un val de procese in care abuzurile vor trebui asumate si penalizate.
   • Like 0
  • @ Florin Coman
   Ganymede check icon
   Nu inteleg de unde toata grija asta recenta a unora pentru drepturile personale. Google si Facebook ne urmaresc de vreo douazeci de ani incoace, dar brusc noi ne-am inflamat ca ne urmareste statul de doua luni de cand cu covidu'. Ce sustineti dvs? Dreptul fiecaruia la moarte prin covid?
   • Like 0
  • @ Ganymede
   Drepturile omului. Libertatea este mai importanta decat viata iar moartea nu este egala cu Covid cum ni se spune in zilele astea. Informatii despre moarte gasiti pe https://www.worldometers.info/ la sectiunea Health.
   • Like 0
  • @ Florin Coman
   Ganymede check icon
   OK! Sustineti drepturile omului, deci! Ma bucur ca suntem pe aceeasi lungime de unda.
   Asadar, sa inteleg ca si dvs. ati renuntat la Google si Facebook, ca si ei urmaresc si numai drepturile omului nu le promoveaza.
   Ne vedem la protest impotriva mega-corporatiilor software!
   • Like 0
 • Casargoz check icon
  Nimic nu e imposibil. Imi aduc aminte de un personaj care iubea Coreea. Si aveau coreenii niște spectacole fabuloase. Fiecare cetățean avea un carton colorat si când se strângeau mai mulți pe stadion aveai televiziune color 3D. Si ce sa vezi personajul asta a făcut un bulevard ca sa-inaduca aminte de capitala Coreei, capitala se scrie capitala se citește. Intr-o vreme când armata României avea 500.000 de solidati a decis sa o reducă cu 5%. Si a făcut un un referendum care a avut rezultat uimitor:99%.
  Apoi s-a gândit sa nu mai fie dator si toată populația a contribuit la plata datoriei.
  Apoi când a dat in folosință metroul ce credeți ca a făcut?
  Un clip publicitar care prezenta regulile : banda roșie de 0,5 m ( așa recunoști un bucureștean -nu trece de dunga roșie) , sa nu scuipi, sa nu fumezi înăuntru ( pe vremea aia se mai fuma in autobuze) si mai ales sa nu arunci gunoaie pe jos.
  Clipul prezenta o măreață realizare a industriei românești : camera cctv tehnoton.
  Dispeceratul. Modul in care cei nedisciplinați erau avertizați prin interfon si apoi amenzile.
  Amenzile au fost rare spre deloc, lumea a înțeles. Desigur asta era acum mulți ani.
  Între timp sunt tot mai multincetateni care nu cred ca se poate ...
  ce sa se poată ? Orice.
  Eu nu credeam ca România va avea o ratând decese la 100.000 de locuitori mult sub Germania.
  Așa cum nu credeam ca media de înălțime a femeilor din Coreea e mai mare decât a femeilor din România ( mulțumesc Seo Dan)
  In privința scărilor rulante, fara sa fiu rau , nu prea a înțeles de la Moscova sau din Coreea cum e cu scările rulante.
  Dar sunt scări si scări, daca pui Doua tălpițe pe scara de 60, si pai nu o sa te ia nimeni in serios ... când o sa dorești sa folosești scara de 100 pe doua fluxuri pietonale. Desigur nu trebuie sa știi știința rachetelor când lipești tălpici pe scări, oricine știe pe o scara de 60 nu încap doua persoane.
  Așa ca o concluzie, in ton optimist , or fi coreeni cum or fi, dar noi suntem mai buni decât ei si putem sa facem orice ne propunem. Si știți de ce suntem mai buni decât coreenii? Pentru ca noi avem persoane ca dumneavoastră deștepte, cultivate, care vor sa aducă aici , si sa realizeze aici tot ceea ce au alții mai bun. Din acest motiv suntem mai buni, si nimic nu e imposibil.
  When calibrating the appropriate width of an escalator or moving walkway, three standard design widths for use are 24”, 32”, 40” (61, 82, 102 cm). 24” (61 cm) widths are suitable for only one person at a time and are best used when traffic is limited or space is a concern. 32” (82 cm) wide designs offers more flexibility for the users and allow enough space for a second person to pass by. 40” (102 cm) widths provide space for two people and also are wide enough for two lanes of traffic.
  • Like 3


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult