Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Omul post-pandemie: să ne uităm la Coreea de Sud ca să înțelegem cei 4 pași pe care îi va face România în următoarele luni

Oameni pe stradă, Coreea de Sud

Foto: Shutterstock Editorial/ Profimedia Images

De ce stăm în casă? Pentru că vrem să fim sănătoși și pentru că vrem ca familia, prietenii, amicii, cunoscuții noștri să rămână sănătoși. Atât de simplu. De aici mergem înainte. Doar pentru că noi suntem mai tineri sau mai protejați nu înseamnă că toți ai noștri sunt la fel. Iar ca noi sunt toți cetățenii acestei țări, toți oamenii de pe planetă.

Cu toții trebuie să avem grijă de cineva. De asta stăm în casă. Și de asta ne bazăm pe ceilalți oameni să facă la fel.

Dar instituțional, în relația noastră cu statul, de ce stăm în casă? Aici lucrurile devin mai complexe. Sper că mulți români au înțeles cum stă treaba cu aceste curbe logaritmice, exponențiale, liniare și așa mai departe. Este foarte important să ne asigurăm că nu lăsăm vârfuri epidemiologice să se întâmple. Termeni precum distanțarea socială, platou, R0, echipamente de protecție, ventilatoare mecanice, ne-au intrat în ultima lună în vocabularul zilnic. 

De data aceasta, criza este cu adevărat globală, poate chiar fi asemănată cu un război. Despre asta o să mai vorbim într-un articol viitor. Măsurile luate de guvern au fost similare cu cele luate în alte părți ale lumii. În țările din Estul Europei ele au fost luate mai repede decât în Vest, tocmai pentru că am văzut exemplul negativ al Italiei, Spaniei, Marii Britanii. De aceea avem numere mult mai mici de persoane afectate, de zeci, chiar sute de ori mai mici. Dacă nu luam măsuri prompte ne-am fi aflat acum în aceeași situație. Iar sistemele noastre medicale nu ar fi făcut față precum cele din Vest, care oricum au fost profund depășite de situație.

Am stat în casă și încă mai stăm, pentru a ne da timp, nouă, tuturor. Prin această măsură am dat timp autorităților să aducă echipamente de protecție, să restabilească proceduri în spitalele depășite de situație, să crească capacitatea de testare. Mai toate țările din lume au fost prinse pe picior greșit în acest domeniu.

Sud coreenii, după exemplul cărora ne vom ghida cu toții în continuare, erau până acum o excepție. Ei erau pregătiți, din necesitate, fiind zilnic amenințați cu posibilitatea reală a izbucnirii unui război asimetric cu Coreea de Nord. Unul în care cei din Nord puteau să atace nuclear, chimic sau… biologic. 

În acest timp, în Coreea de Nord (Foto: Kim Won Jin/ AFP/ Profimedia Images)

Așa că cei din Sud aveau echipamente de protecție și un sistem medical pregătit pentru numere mari de victime, de la început (număr mare de paturi, de ventilatoare, echipamente de protecție, echipamente PCR pentru analize, o populație disciplinată). Datele pentru Coreea de Sud, o țară cu o populație de 3 ori mai mare decât a României, se găsesc aici.

Pentru următorii 2 ani cel mai probabil vom trăi cu această pandemie. În această perioadă sperăm ca măcar unul din cele 80 vaccinuri în dezvoltare va fi eficient și că se vor găsi multiple formule pentru tratementul celor deja infectați.

Văd patru lucruri către care ne îndreptăm atât în România, cât și în restul lumii:

1. Numărul de teste va crește substanțial. Toate țările și instituțiile private vor trebui să testeze cât de mult pot. Există mai multe încercări de a crea teste rapide cu grad de încredere ridicat, dar până acum nimic nu se compară cu cele clasice, care trebuie să treacă printr-un aparat Real Time PCR. În România am crescut de la câteva zeci de teste pe zi acum o lună, la peste 7.000 pe zi acum. Trebuie să ne îndreptăm spre un minim de 30.000 teste pe zi pentru a putea controla mult mai ușor răspândirea virusului. Datele României sunt aici și aici.

2. Cei care vor fi găsiți infectați vor fi carantinați rapid. Testarea în masă va ajuta mai ales la depistarea persoanelor asimptomatice și a celor care încă nu manifestă simptome dar sunt deja contagioși. Luându-i repede de pe stradă vom opri nenumărate posibile lanțuri de infecție. Detalii aici.

3. Echipamentele de protecție vor fi produse local și vor fi suficiente și pentru populație. Pentru următorii ani va trebui să învățăm de la sud coreeni și japonezi. La ei masca este ceva standard pentru ieșitul din casă. Pentru populație vor fi necesare maștile chirurgicale și FFP2, iar pentru spitale neapărat FFP3, ca standard. Pentru cele chirurgicale producția internă deja a început. FFP2 încep să fie produse la final de lună. Pentru a acoperi nevoia milioanelor de români însă, este nevoie de scalarea serioasă a producției în următoarele luni. 

4. Ventilatoare - producție locală a celor complexe și scumpe. Deja două companii din România, una din industria automatizărilor (din Mureș) și alta din cea a autovehiculelor (din Pitești), au primit datele tehnice ale ventilatoarelor scumpe de la producători specializați din SUA și UK. Eforturile sunt coordonate împreună cu Guvernul României. Deși munca celor care au lucrat să facă ventilatoare simple și ieftine, cu piese imprimate 3D, este extraordinară și de apreciat și sper să ajungă într-un final la ceva viabil și inovativ, acestea nu sunt capabile din punct de vedere tehnic să facă față nevoilor unui pacient în stare gravă. Pentru aceștia este neapărată nevoie de echipamentele autorizate, certificate, care au prețuri de zeci de mii de euro. De aceea este încă o foarte mare presiune pe achiziția și producția acestui tip de ventilatoare avansate.

Ceea ce noi am făcut până acum a fost să aplatizăm curba, faimosul „flatten the curve”, din limba engleză. Prin măsurile luate ne-am asigurat că ne dăm timp să implementăm cele 4 măsuri de mai sus, pentru a putea într-un final să ieșim din casă, chiar și fără vaccin sau tratamente diferite. Să trăim cu pandemia fără a fi conduși de ea.


Economia va reporni, lumea va trece peste această criză. Sunt sigur de asta. Cred că vom ieși cu toții mai buni din ea, mai dornici să ne ajutăm aproapele, mai conștienți de lucrurile și mai ales de oamenii importanți din viața noastră, mai umili și înțelegători. Cred că vom fi mai revoltați față de lucrurile greșite care s-au întâmplat în ultimii 30 ani, cele care ne-au lăsat nepregătiți în fața pandemiei și că vom ieși la vot data viitoare, în număr mare, foarte mare. E clar că populismul și-a demonstrat incompetența și că avem nevoie de profesioniști și meritocrație în politică. Și cred că mai ieșim cu ceva din criza aceasta: știm și noi în sfârșit să ne spălăm pe mâini cum trebuie. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Destul de corect. Seamănă a plan, ceva ce dă speranță. Este așa, chiar dacă un pic diluat, dar asta nu-i nou. Cam toate articolele au maxim 20% conținut și restul introducere, încheiere, etc, pe scurt, bla-bla, dar informația trebuie împachetată cumva. Se poate și mai rău: o cărțulie care se învârte în jurul unui pont.
    Cu mențiunile: 1. cele 2 state, Coreea de N și S sunt de facto în război, între ele este de decenii un acord de încetare a focului.
    2. Se adaugă și disciplina popoarelor asiatice.
    3. Țările din Asia sudică sunt veșnic în alertă, căci din China apare mereu câte-un crocobaur iar ei îi știu pe chinezi ca pe calul cel breaz, regimul comunisto-birocratic, ce reacționează cu intarziere și măsluiește datele. Nu știi la ce să te aștepți din partea lor. E și asta o lecție de învățat.
    • Like 0
  • Dle Lihet ,imi pare rau ca nu inteleg "scurtul,coerentul " dvs comentariu si mai ales norocul dvs de a face atatea lucruri interesanta in aceste zile bolnave.Daca aveti o propunere pentru iesirea din nefericirea mondiala,nu o tineti secreta,Va rog !
    • Like 1
  • Mult, prost si fara rost. Si cand te gandesti ca sunt atatea lucruri interesante de facut zilele acestea... Daca in tot acest discurs tip Orban, adica sa citesti azi stirile de acum o saptamana era macar un pic de coerenta, tot era ceva. Atunci cand cade peste tine jurnalismul din debara, mai bine te apuci de politica. Sa vorbesti o ora intreaga despre nimic este una dintre conditiile de neinlaturat pentru a deveni politician.
    • Like 0
  • Israelul era mai pregatit pentru un atac "asimetric" (ce ne mai plac termenii din care vulgul nu intelege nimic) decât Koreea. Si cu toate astea.... nu purtau niste banale masti pe strada pentru ca NU ESTE ATATA POLUARE in Israel. Sunt pregatiti pentru atac chimic/biologic care vine brusc, dar nu cu o moarte lenta.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Nu vreau să mai aud de povestea asta cu incompetenţa din sistemul de sănătate! Politicienii n-au picat din cer. Nu vorbim de vizitatori voioşi, care aduceau rudelor varză călită la borcan, murăturele şi slăninuţă cu ceapă? Asta la 38 de grade la umbră. Şi exemplele pot continua.
    • Like 0
  • A te uita pe orizontala facand comparatii intre ce este la noi si ce au altii dovedeste naivitate si lipsa de contact cu realitatea. Noi avem probleme cu verticala, ori mergem cu capul in nori si dam in toate gropile ori ne uitam in jos sa ne ferim de gropi si uitam sa privim cerul.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult