Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Coronavirus: când îl luăm și noi?

Femeie cu mască plajă

Foto: Guliver Getty Images

Vom ieși din izolare după 15 mai. Prin urmare, întrebarea nu mai e dacă, ci când îl luăm? Îl putem lua în vară, când, probabil, spitalele vor avea încă paturi disponibile, sau putem spera să îl evităm până la toamnă, când eventualele tratamente de ameliorare se vor îmbunătăți. De vaccin știm că nu poate fi vorba anul ăsta. Ar fi nasol să ne lovească și dacă abia ne reintegrasem în viața profesională dinainte, și dacă vom fi șomeri în căutarea unui job nou. Chiar și sperând că vom scăpa cu viață, fără complicații, ne putem aștepta totuși la câteva simptome neplăcute și la o nouă rundă de izolare individuală obligatorie. Din păcate, logica ne cere sa fim realiști și să acceptăm că, foarte probabil, vom trece și prin asta.

Acum, putem crede că primul val al pandemiei este spre final, dacă e să ne luăm după opinia majoritară din ultima vreme. În profund contrast cu graficele încă foarte îngrijorătoare, politicienii, mass-media și chiar și opinia publică, se pregătesc pentru Marea Relaxare a Măsurilor, de după 15 mai. Ca prin magie, polițiștii care te amendau, cu zel, pentru lipsa semnăturii pe declarație, în seara de 14 mai, vor deveni indiferenți la plimbarea ta de relaxare, în dimineața zilei următoare. Rețelele de telefonie mobilă își vor schimba, la miezul nopții, îndemnul #stămacasă cu #avemgrijă. Și cam asta a fost tot! Gata cu carantina!

Asta nu înseamnă gata cu virusul, desigur. Virusul este la fel de periculos și oricum urmează valul 2, cel mai probabil în toamnă. Totuși, deși există aproape o unanimitate a părerilor specialiștilor, cu privire la inevitabilul val 2, puțini dintre noi credem acum că el chiar va veni. Majoritatea ne vom comporta la fel ca atunci când virusul era doar o pată roșie pe harta Chinei. Nu credem nici acum că valul 2 va exista și că ar putea fi devastator, așa cum nu credeam nici atunci că primul val va deveni mare cât un tsunami când va ajunge la noi. Totuși, este destul de evident că virusul va mai sta pe aici vreo doi ani, așadar în vacanța dintre valuri, ne putem obișnui cu ideea că vom ajunge și noi, o mare parte dintre noi, infectați.

Cea mai importantă realizare a acestei perioade, cea care va purta numele de valul 1 al pandemiei de COVID 19, dincolo de efortul costisitor al aplatizării curbei, ar fi trebuit să fie cunoașterea virusului și acumularea de know-how în privința lui. A învățat omenirea ceva în perioada asta? Unii susțin că s-au făcut progrese notabile în această direcție, că virusul este acum „sub control” și că stocurile de echipamente medicale, atât de greu de obținut acum câteva luni, au devenit disponibile și vor deveni larg disponibile în curând. Dar, până și această afirmație este controversată.

Să facem, mai întâi, o scurtă evaluare obiectivă a acțiunilor petrecute anul acesta:

  • În ianuarie și februarie, virusul a fost mai degrabă ignorat, iar impactul sau a fost subevaluat de majoritatea specialiștilor, de la Donald Trump la Streinu-Cercel. S-a considerat mai întâi că este doar o problemă internă a Chinei, apoi s-au făcut glume pe seama virusului, mai târziu s-au lansat conspirații, însă în general, s-a așteptat dispariția sa „miraculoasă”.
  • Apoi, brusc, oamenii și-au dat seama că e „pe bune” și s-au speriat. În martie și aprilie, majoritatea noastră am fost izolați. Ni s-a spus să stăm în case, pe diferite voci, de la „vă implor” (Angela Merkel) și până la „stați dracului în case” (Țăndărei). Ni s-a precizat explicit că nu este nevoie de noi, că situația este sub control, și suntem utili doar stând în izolare. Pentru a nu ne îngrijora în privința resurselor, ni s-a promis că statele vor susține material populația și firmele. 
  • Pe 15 mai, mesajul se va schimba din nou. Acum vocea va spune: Din păcate, am recalculat și nu vă putem susține în izolare. Varianta pe care am încercat-o timp de două luni nu merge. Va trebui să vă descurcați singuri, respectiv trebuie să ieșiți și să vă riscați viețile. Însă, vă rugăm: aveți grijă!

Ce înțelege omul obișnuit din povestea asta este că toată tevatura cu izolarea a fost cam degeaba, până la urmă. Am ajuns, pe un drum întortocheat, tot la varianta imunizării colective. Desigur, se va argumenta, izolarea a aplatizat curba și a redus numărul de victime. Da, însă problema principală nu a fost rezolvată, ci doar amânată. Iar asta cu prețul piperat al prăbușirii economiei. Tocmai din această cauză, formula izolării generale nu mai poate continua, pentru că e limpede că astfel vom muri de foame. Așadar, cu sau fără cele două luni de carantină, vom fi ajuns tot de unde am plecat: trebuie să ne confruntăm direct, cu virusul. Cei pe care curba aplatizată i-a cruțat în valul 1, vor fi înghiți de valul 2.

Sunt cu certitudine o mulțime de lucruri pe care le-am învățat, însă sunt și câteva pe care, din păcate, este evident că nu le-am învățat.

Nu am înțeles prea bine cum funcționează virusul. Cel puțin eu nu am înțeles, deși am încercat, încă din ianuarie, să mă informez cât mai complet am putut. Nici acum nu știu dacă măștile sunt eficiente sau nu, nu știu exact cum se transmite virusul sau care este relevanța individuală a fiecărui tip de teste. Nu știu dacă sunt mai multe variante ale virusului, dacă există tratamente eficiente de ameliorare, nu știu nici măcar dacă e bine sau nu să merg la spital, în cazul în care încep să dezvolt simptome. Informarea corectă este greoaie pentru că orice opinie este contracarată cu argumente aparent documentate, care prezintă exact contrariul.

Nu am înțeles că o problema globală trebuie abordată global. Când s-a dat alarma, ne-am închis între granițe, un reflex naționalist păgubos, similar cu încuiatul în apartament, atunci când blocul este în flăcări. Națiile au fost prea egoiste să coopereze. Probabil că s-au temut unele de incompetența sau inconștiența altora și au preferat să deschidă fronturi individuale de luptă împotriva dușmanului comun. Cei care s-au crezut mai deștepți decât ceilalți au blocat accesul străinilor în țară, neavând încredere în discernământul omologilor lor. A reieșit o dezbinare, de parcă dușmanul nu ar fi fost un virus, ci celelalte popoare.

În consecință, nu ne-am înțeles nici măcar să măsurăm la fel datele, în toate țările. Protocolurile de diagnosticare, tratare și raportare a cazurilor sunt diferite, de la un sistem la altul. Astfel, tabelele și graficele de îmbolnăviri și de decese, cele analizate zilnic de statisticienii diletanți, prezintă date neomogene, care fac corelarea dificilă. Diferențele numerice dintre unele țări sunt astfel imense, unele par că nu au sens, iar pentru altele se încearcă explicații complicate. Explicația simplă este următoarea: datele nu se măsoară la fel, peste tot. Se compară deci mere cu pere. Unii testează cumva, alții altcumva, unii înregistrează și asimptomaticii, alții numai cazurile critice, unii greșesc din incompetență, alții mint cu nerușinare. Unii sunt acuzați că măsluiesc datele, neînregistrând decedații de covid, alții sunt bănuiți că fac exact invers, crescând artificial numărul deceselor.

Ar fi fost bine ca omenirea să fi folosit aceste luni pentru a înțelege mai bine virusul și pentru a coopera mai mult. Ar fi trebuit ca în lunile astea să ajungem să folosim măcar același sistem de măsurare, în toată lumea. Din păcate, nici măcar Organizația Mondială a Sănătății nu pare să fie prea coerentă. În speță, OMS, cea care acum două luni lăuda modelul chinezesc, cu izolare totală, a realizat între timp că modelul ideal este, de fapt, cel suedez, cel cu restricții minime, adică extremul opus al celui recomandat acum două luni.

***

Într-un scenariu utopic al viitorului, ziua de 15 mai ar putea fi sărbătorită că Ziua Noului Început, momentul începerii reconstrucției unei lumi noi, mult mai bună decât cea dinainte. Însă într-un alt scenariu, la fel de utopic, ziua de 15 mai ar putea fi proclamată Zi de Doliu, invitând la reculegere, în memoria victimelor sacrificate în mod irațional de niște lideri de tristă amintire.

#stămacasă a fost necesar un timp, pentru că #avețigrijă nu era suficient de clar exprimat. Oamenii nu știau ce înseamnă să aibă grijă. Acum se presupune că știu. Așadar, #avețigrijă

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corina check icon
    Există și estimări mai optimiste printre specialiști, chiar dacă aceștia sunt mai rar citați. Cineva din Franța, parcă, și virusologul Molnar Geza de la noi spun că 70 de zile ar fi durata normală a epidemiei, că va scădea în intensitate și virusul poate dispărea apoi cum au dispărut și altele, iar dacă va fi un val doi atunci virusul va fi mai slab și contagiozitatea scăzută.
    • Like 1
  • Ca sa zic asa, none of the above. Imnsho nu s-a inteles exact esentialul, si anume nu ca scapa cine poate, eu o duc bine si tu o mierlesti, ca si-asa daca nu eram eu te mierlea vreun diabet, ci ca intre "n" rele, raul cel mai mic e sa intelegem lucrurile toti la fel si ne conformam toti la fel, chiar daca n-am prea inteles, adica sa colaboram in societate. Nu stiu daca modelul suedez e chiar asa de ideal, dar se pare ca la ei se intelege de catre marea masa a populatiei ce este de facut, si se face. La noi masurile s-au impus pentru ca marea masa nu intelege neam despre ce e vorba, fiind ei analfabeti cel putin functional, si cei care ar intelege intrucitva nu pot sa nu fie ei mai destepti, ca in Romania in mod traditional e prost si fraier ala care respecta o lege/regula sau face ce i se spune. Stiu, am doua cacofonii intr-o propozitie. Si mai am si dreptate. De-aia la altii merg niste lucruri in societate in general, si la noi nu. Si da, desigur, e vina guvernantilor ca eu sint prost si la virste adulte, a scolii si a parintilor, niciodata a mea. Nu mi-a spus nimeni, fir-ar ea sa fie de treaba, la ce e bun continutul cutiei craniene si de ce e mai bine sa ma am bine cu vecinii decit sa le dau peste nas... In Romania ar trebui sa se stea in casa astia doi ani, cu funia cit mai scurta la par.
    • Like 3
  • in opinia mea sa stam acasa a fost solutia.
    • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    Până acum, când spuneam Suedia, ne gândeam la Abba, Volvo, gluma aceea cu plăcuțele. Acum însă primul lucru care ne vine in minte este modelul.

    Dl Lică scrie acum într-o dispoziție pesimistă spre realist și cu multe semne de întrebare.

    Sigur că informații sunt, numai trebuie căutate unde trebuie, utilizând eventual Translate ori subtitrarea în engleză. Problema e, cercetarea se efectuează ACUM. Iar cercetarea înseamnă mai întâi îndoieli si apoi certitudini.

    Mulți se îndoiesc de justețea raportărilor, și anume că se exagerează cu diagnosticul de covid. Ceea ce ei nu știu, e că un certificat de deces se întocmește cam peste tot la fel. N-ar folosi nimănui să raporteze mai multe decese de covid. Însăși această sinteză de date înseamnă cooperare. Neconcordanțele se pot remarca la o simplă privire aruncată pe Worldometers și au cauze clare. Până acum nici o țară n-a corectat raportările altfel decât în sus.

    Cu nostalgia timpurilor de acum doar 2 luni, desigur că am dori să avem din nou acea libertate și ne uităm invidioși spre Suedia. Dacă OMS susține modelul suedez, ceva nu-i in ordine. Iată 2 articole bune:
    https://edition.cnn.com/2020/04/28/europe/sweden-coronavirus-lockdown-strategy-intl/index.html

    https://pediatricblog.info/2020/05/de-ce-modelul-suedez-nu-este-un-model-de-succes-aplicabil-in-romania-care-succes.html

    Oare se poate numi succes? Hm, poate era mai bine cu plăcuțele...
    • Like 1
    • @ Delia MC
      maripos check icon
      "N-ar folosi nimănui să raporteze mai multe decese de covid. "
      Sau poate ca da, daca ajutoarele de la UE se dau in functie de efectele covid in fiecare tara. De ce noi luam un miliard si Spania, Italia peste 10?
      • Like 1
    • @ maripos
      Delia MC Delia MC check icon
      Efectele covid în Italia sau chiar Spania e bine să nu le aibă nici o țară! Italia a fost modelul de " așa nu ". Ar fi redundant să mai insist și eu asupra tragediei italiene, sistem sanitar altfel foarte bun, a ajuns repede mai mult decât depășit.

      Pe scurt, în România au murit de covid - de la începutul epidemiei! - cât în Italia într-o zi în faza de vârf. Nu cred că vreți să sugerați că s-au dat loviți ca să primească bani.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Mie mi se pare ca statisticile nu prea spun ca modelul suedez este unul de urmat, mai ales daca nu esti suedez. Cand o ajunge romanul sa se conformeze voluntar recomandarilor specialistilor, precum suedezul, mai discutam!
      • Like 0
  • La o inventariere sumară, observ că dl. Cristian Lică mai multe nu ştie decât ştie. Nu e deloc condamnabil, probabil că lumea întregă e în aceiaşi situaţie. Mi-ar fi plăcut să găsesc ceva gândiri al dlui CL despre instinctul de supravieţuire al individului (chestia aia primară stocată în ancestrala amigdala), despre "herd instinct".

    Pentru că, dincolo de interesul greu de disimulat la hăţuitorilor lumii contemporane, reacţia pulimii e totuşi esenţială. Adică, geaba ar chema la arme vajnicii profitori al truditorilor degeaba dacă aceştia din urmă ar bunghii momentul prielnic pentru a pune piciorul în prag.

    Infinite oportunităţi oferă virusul ăsta. Prea proşti pentru a profita? Probably.
    • Like 2
  • Părerea mea (că tot suntem părerişti aici) este că, în primul rând, SARS-Cov2 ne-a învăţat ceea ce trebuia să ştim din copilărie: să ne spălăm pe mâini. În al doilea rând, faptul că la noi nu a fost o evoluţie explozivă a epidemiei (cu toată „infuzia” de persoane potenţial pozitive venite din afara ţării) mă face să cred că majoritatea cetăţenilor a luat molima în serios şi nu s-a expus. Bine, lumea a mârâit, ceea ce este normal când se restrâng nişte libertăţi. Excepţiile le-au constituit bătuţii în cap şi cei care oricum nu respectă nicio lege oriunde s-ar afla.

    „Relaxarea” de după 14 mai poate fi văzută ca un examen de maturitate pe care trebuie să-l dea cetăţenii. Îmi place să cred că experienţa din primăvara asta ne-a dezvoltat simţul responsabilităţii şi că al Doilea Val ne va prinde oarecum pregătiţi, inclusiv din punct de vedere psihologic. La nivel guvernamental, este deja o experienţă acumulată şi sunt „lecţii învăţate” iar următorul val ar trebui să fie mult mai uşor de gestionat, indiferent cine ar fi la guvernare. Nu cred că vor mai fi necesare măsurile ultra-restrictive luate în primăvara asta.

    Bineînţeles, cretinii şi cei-care-nu-respectă-nicio-lege vor continua să-şi facă de cap şi să plimbe virusul prin populaţie. Cred că amenzile ar trebui înlocuite cu puşcăria sau cu confiscarea de bunuri, fiindcă cei-care-nu-respectă-nicio-lege oricum nu plătesc amenzile primite.
    • Like 7
  • Foarte bun articol, bine punctate toate cele....
    • Like 0
  • Pai sa fie clar ca sunt masluite datele.Cum se poate sa declari ca au murit de Covid persoane care erau bolnave de ani de zile de boli incurable,persoane in varsta?
    • Like 1
    • @ Cornel Cancel
      Delia MC Delia MC check icon
      Așa, deci n-are nici o importanță că acela o mai ducea un an-doi acolo. Moșii și babele ce mai așteaptă? Și-au trăit traiul, și-au mâncat mălaiul! Ce dacă mor în chinuri, orice respirație doare ca naiba și oricum nu ajunge? Păi nu covidul le-a scurtat viața? La fel și unuia de 40 de ani, și ăluia i-a scurtat-o numai cu mai mult.
      Poate unii n-au părinți ori au apărut pe lume prin diviziune. Ori părinții mei sunt în siguranță, ceilalți Dumnezeu cu mila.
      • Like 6
    • @ Cornel Cancel
      check icon
      Pentru ca persoanele alea bolnave mai traiau cateva luni/ani daca nu se infectau cu Sars-Cov2
      • Like 3
    • @ Delia MC
      Sif Sif Sif Sif check icon
      Da. Ceea ce ma dezamageste este ca peste tot, guvernanti sau media, se vorbeste despre curbe, statistici, numere.... Materiale, dotari, etc.. Dar...prea putin se pomeneste omul. Bolnavul. "azi s-au adaugat 19 morti" "mortul 802 este din judetul...". Dar omul ala e o fiinta ca fiecare din noi. Puteam fi "eu". Si inainte sa moara s-a chhinuit . A primit oare tratamentul adecvat?!! Nu se pune nimic. Se trateaza la fel la "Bals" si in Satu Mare? Bolnavii au contact cu exteriorul...? Op poveste a vreunei persoane din iad...? NU. Nimic. Suntem noi...cei de afara, si ei, cei insemnati. In clipa in care li se da "pozitivul", li se si ataseaza coparseul la usa. Si nu stiu cat de des mai intra cineva la ei. Dar ...cat inca mai traiesc (si poate TOCMAI CAT ) ar trebui sa le dam si lor semne ...ca suntem alaturi de ei. Ca poate ne rugm, sau poate ne gandim la ei. Sa li se cante si bolnavilor serenade, nu numai medicilor!!! Sunt la fel de eroi si ei.
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Despre ce dracu vorbesti acolo madam.Am spus eu ca vreau ca cineva sa nu fie tratat?Sa moara in chinuri?De unde naiba scoateti prostiile astea?
      • Like 1
  • Foarte corect articolul, cu inima stransa mergem mai departe. E clar ca omenirea bajbaie. E cam multa nestiinta....de fapt asa e cu multe boli de care se moare....si ne vedem de treaba cand stim ca se moare de cancer in numar foarte mare. Nu stim niciodata numerele exacte....plutim in necunoastere. Poate ca acest virus ar fi putut inabusi spitalele daca nu se luau masuri drastice, dar sunt o multime de semne de intrebare cum de au fost atatea cazuri in anumite tari si atat de putine in altele....
    Rau este ca ne vom confrunta cu o teama si viata ne va fi umbrita, dar omenirea merge inainte. Vom descoperi mereu alte vesti ciudate...Criza ne-a dat un impuls creativ. Sa speram ca viata va avea sare si piper intr-o forma innoita
    • Like 1
  • Eu când citesc "modelul suedez", citesc indiferență față de viață!
    Nu poți să ai zeci de mii de infectați și peste 2200 de morți și să fii dat exemplu!
    Nu înțeleg de ce!! Graficele lor zgârie cerul, nu au nici o curbă care să tindă măcar spre stagnare dacă nu spre reducere...Dar sunt dați exemplu!
    Mă uit la cifrele Germaniei și mă întreb de ce nu sunt dați ei exemplu...
    Sincer, înafara faptului că politicienii nu mai suportă presiunea socială și economică, mai este vreun motiv serios pentru relaxarea restricțiilor? :(
    Chiar suntem doritori să ne sacrificăm viețile pentru zeul economic? :(
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult