Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Omenirea va da un examen dur în luna mai 2020 și nu există cale de mijloc: ori la bal, ori la spital

Spital covid Serbia

Foto: Guliver Getty Images

S-a dat vestea cea mare, vom ieși din case, aproape sigur, în luna mai. Vom ieși pe rând, iar nouă, românilor ni s-a promis data de 15 mai. Ura! Ieșim din izolare și ne vom relua viețile de acolo de unde le-am lăsat. Cu toții abia așteptam să se întâmple asta. Toți vrem pe plajă, la terase sau la vechile noastre activități care ne ocupau tot timpul.

Totuși, cu nici două luni înainte, la momentul instaurării stării de urgență, aveam doar câteva cazuri de COVID19, acum avem câteva mii spre zeci de mii de cazuri. Prin urmare, în ciuda sperieturii pe care am tras-o, și a protecției suplimentare pe care am deprins-o, efectele ieșirii din izolare pot fi devastatoare pentru rasa umană.

Eu nu zic că decizia de a ieși din izolare este proastă sau că am vreuna mai bună. N-am, din păcate, argumente suficiente nici pentru a sta în izolare, nici pentru a ieși, iar în variantele intermediare nu cred încă, pentru că nu le consider suficient de bine calculate. Însă, e cert că omenirea va da un examen dur în luna mai a anului 2020. Va fi momentul în care va trebui să dăm piept cu pandemia, din lipsa de alternative. Iar consecințele sunt incalculabile.

Tot incalculabile sunt și pierderile economice mondiale care s-au înregistrat deja. În fiecare zi, lumea întreagă acumulează pierderi economice de sute de milioane. Probabil, la finalul pandemiei, volumul total al pierderilor economice va fi avea atât de multe zerouri, încât nimeni nu-l va mai putea înțelege. În fond, care e diferența între o sută de miliarde și o mie de miliarde? Pentru oamenii de rând, aceste numere sunt incomprehensibile. Ele sunt pur și simplu prea mari pentru a fi imaginate de mintea noastră, obișnuită cu cantități mult mai mici, din orice. Un trilion de dolari (președintele Trump le-a promis americanilor două trilioane) înseamnă un milion de milioane de dolari. Un trilion de secunde înseamnă 32,000 ani iar un trilion de metri este măsura de calcul a distanței până la soare. Este vreo minte umană care poate înțelege dimensiunea acestor ordine de mărime?

Anunțarea măsurilor de relaxare a restricțiilor nu are nici o legătură cu graficele îmbolnăvirilor sau ale morților. E limpede ca măsurile sunt acum dictate de factorii economici. Pe graficele îmbolnăvirilor, situația este sumbră, iar viitorul la fel. Aplatizarea curbei, reușită prin izolare forțată în anumite țări, înseamnă, de fapt, doar transformarea unei creșteri exponențiale într-una logaritmică. Adică, un grafic care tot spre infinit merge, însă mai încet. Momentul de regres al bolii este departe, deși unii politicieni se prefac că nu înțeleg acest lucru simplu. El se va întâmpla abia atunci când numărul vindecaților va începe să-l depășească pe cel al noilor îmbolnăviți, respectiv numărul cazurilor active se va reduce.

Totuși, neobișnuit de unitar, mai toate vocile liderilor democrațiilor occidentale au început să vorbească în cor, săptămâna trecută, despre relaxarea restricțiilor, despre reînceperea activităților economice, și chiar a anumitor activități sociale. Se discută despre reluarea competițiilor sportive iar Primărița din Las Vegas vrea să redeschidă cazinourile. Pentru mulți politicieni este ultima încercare de a mai rezista la putere. Dar până și ei sunt conștienți că, în cazul în care decizia lor se va dovedi un fiasco, vor trebui să se ascundă în gaură de șarpe pentru a nu fi linșați cu pietre, de populația îndoliată și revoltată.

Am încercat să corelez vigoarea noului trend politic, cel pentru suspendarea izolării, cu evenimentele recente. Cel mai relevant eveniment de săptămâna trecută cred că a fost prăbușirea prețului petrolului, la valori negative. S-au umplut depozitele de petrol, sunt full, forțate la capacitate maximă, la fel ca și răbdarea încercată a marilor capitaliști. Eu cred că scăderea valorii petrolului la zero a fost principalul factor declanșator al marii destinderi care urmează. Rezervoarele pline de petrol pot fi o măsură metaforică a prea-plinului pe care oligarhii lumii vechi au fost până acum dispuși să-l accepte. Acum li s-a umplut, și lor, paharul.

Mulți naivi cred cu sinceritate că industriile, școlile sau hotelurile pot porni la cheie, iar după 15 mai oamenii își vor regăsi ușor viața cotidiană, la care se vor întoarce. Este o abordare superficială. Nu va fi „la fel, dar cu măști", așa cum își imaginează cei care fac planuri pentru "când va trece pandemia". Mulți cred că deja pericolul a cam trecut, și ne putem relaxa, chiar înainte de data limită. La începutul lui mai vremea este superbă, iar grătarele abia așteaptă să sfârâie. Ce mai contează câteva zile?  

Ieșirea din izolare va evidenția și dezbinarea socială. Discrepanțele de viziune dintre membrii comunității vor obstrucționa solidaritatea, cea atât de necesară în momente de criză. Solidaritatea, în varianta izolării era mai ușor de realizat, pentru că oamenii reacționează previzibil la o frică indusă spontan. Însă adepții ieșirii din case, în condiții de pandemie mondială, nici măcar nu pot spera la solidaritate generală.

Solidaritatea este apanajul exclusiv al comunităților bazate pe valori comune, iar ea se deprinde în generații și funcționează numai atunci când nivelul cultural al populației este echilbrat (vezi cazul Suediei). Ea nu poate fi descoperită peste noapte, de grupuri de oameni cu valori si credințe atât de diferite, cum sunt in majoritatea societăților actuale. Toate apelurile la solidaritate pretind susținerea ideilor și valorilor autorilor lor, prezentate drept bune, logice și unice. Dacă argumentele nu sunt înțelese sau crezute, solidaritatea nu se întâmplă.

Pandemia nu s-a încheiat, este încă departe de a se fi încheiat. Izolarea inițială a fost o reacție firească, de teamă, însă omenirea nu avea rezervele necesare pentru a rezista mai mult de o luna sau două, așa cum tocmai s-a văzut. Acum, problema mare este că pompele de petrol nu se pot opri, iar acesta se dovedește a fi cel mai mare sacrilegiu capitalist posibil, de fapt imaginat. În lunile astea, s-a stat si s-a analizat, s-a măsurat și s-a sperat într-o minune. Din păcate, minunea nu există. După ce problema a fost întoarsă pe toate fețele, s-a conchis că nu există nicio soluție viabilă serioasă, așadar nu avem altceva de făcut decât să înfruntăm vitejește boala. Măsurile propuse de distanțare socială sunt bineînțeles ineficiente, însă altă varianta mai bună pur și simplu nu s-a găsit.

Așadar, vom merge ori la bal ori la spital! Baftă tuturor!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    " Anunțarea măsurilor de relaxare a restricțiilor nu are nicio legătură cu graficele îmbolnăvirilor sau ale morților. E limpede ca măsurile sunt acum dictate de factorii economici.", crede dl. Cristian Lică.
    Insa, daca vrrem sa fim mai directi, eu as zice ca guvernantii lumii democratice si-au dat seama ca "masurile" luate de ei pentru a lupta cu COVID au fost atat de idioate, incat au aruncat intreaga lume in recesiune.
    De mii de ani, omenirea convietuieste cu miliardele de tipuri de tulpini virale, care, in perioadele de epidemie sau de pandemie, au ucis mii de oameni si au imbolnavit alte sute de mii sau chiar milioane. Si totusi specia umana a supravietuit,
    Solutia de a ne ascunde precum sobolanii in gaurile lor, de a ne ruina prin inchidere economiile nationale, de a ne transforma in autisti care nu mai comunica si nu mai studiaza si nu se mai distreaza sau muncesc impreuna in colectivitate, ci din fatza unui ecran, s-a dovedit a fi doar o imbecilitate sinistra.
    Iata de ce acum liderii politici, constienti in sfarsit de propriul lor cretinism, ne fac onoarea de a ne lasa din nou sa fim liberi ca sa calatorim si sa muncim.
    Si daca medicii nu vor gasi un vaccin ( si acesta este cazul pentru imensa majoritate a tulpinilor virale patogene pentru om ) ? Ce vom face ? Ne vom transforma in turme de oi pe care guvernul le mana in staule la fiecare epidemie ?
    Solutia reala, de bun simt, a fost si va fi igiena personala riguroasa si evitarea aglomeratiilor in perioadele de epidemie. Daca medicii vor gasi si un vaccin, cu atat mai bine. Iar daca nu, solutia va fi cea care exista de cand exista omul pe Pamant: INFRUNTAREA pericolului si MENTINEREA NORMALITATII vietii noastre si desigur ca mai mult sapun si evitarea aglomeratiei nu tin doar de un minim de bun simt, ci in fapt sunt singurele masuri EFICIENTE. Atat.
    Ce vor face guvernele lumii daca la vara va fi si o epidemie de enterovirusuri ( virusuri care ataca tubul digestiv ) ?
    Vor racni din nou guvernantii ca sa ne ascundem degraba in case ?
    Iar cand epidemia de COVID va trece, ( pentru ca orice epidemie este autolimitata ), ne vom aminti din nou ca exista si alte boli precum cancerul, diabetul sau tuberculoza sau infarctul miocardic care, FIECARE DINTRE ELE, omoara anual MILIOANE de oameni ?
    • Like 0
  • Roxana B check icon
    Orwell...1984 ..e ..viitorul
    • Like 0
  • Eu cred ca suntem doar manipulați, exista asa zisa boala, dar au murit oameni nu din cauza ei, ma rog asta asta a fost picătura ca revărsa paharul
    Ce sa zic, cineva vrea să bage frica in noi oamenii
    Oamenii poate merita o lecție, pentru ca acolo unde sunt ei, distrug tot habitatul, păduri, fac mizerii, nu respecta nimic, nici pe semenul de lângă el nu-l respecta, ba il judeca, de parcă ar fi judecători galactici, ma rog, am o concluzie nu prea faina, oamenii, oriunde se află distrug. Ei daca construiesc cine stie ce, de fapt ei distrug planeta.
    • Like 1
  • check icon
    Pentru acolitii religiei capitaliste de pe aici, observ ca au aparut o multime de oameni simpli care fara sa fie inregimentati neaparat intr-o doctrina au un mesaj foarte simplu "nu se mai poate, trebuie sa se schimbe ceva".

    Acum ca tot vedem cum se distruge iar mancarea, poate meditati putin la "Fructele Maniei"

    https://www.goodreads.com/quotes/752923-the-works-of-the-roots-of-the-vines-of-the

    Se apropie timpul recoltei !
    • Like 0
  • topala check icon
    In urma cu 40 de ani,la scoala,ni se spunea ca lumea din anul 2030 v-a arata diferit de lumea anilor 70 .Fiecare cu avionul personal ,transportul comun pe perna magnetica,colonizata planeta Marte,de fapt exista riscul sa disparem ca specie in urma unei pandemii. Sa vedem valul 2 cum o sa fie,daca virusul sufera mutatii ca gripa sezoniera.
    • Like 0
    • @ topala
      Valentin check icon
      A suferit deja, subtipul L. Nu e acelaşi virus cu cel din Wuhan.

      https://www.sciencefocus.com/news/coronavirus-aggressive-l-type-strain-affecting-70-per-cent-of-cases/
      • Like 0
    • @ topala
      check icon
      Noi cand eram mici am invatat ca lumea va fi pustiita de poluare, cu diferente mari intre bogati si saraci, razboi, boli, teroare, criminalitate crescuta si dominata de cateva megacorporatii.

      Se pare ca pe noi nu ne-au mintit.

      https://www.youtube.com/watch?v=8X2kIfS6fb8&vl=en
      • Like 0
    • @ topala
      Nu spunea nimeni traznaile astea la scoala. In fascicolele si revistele S.F da , e adevarat.Erau sperantele.Peste tot in lume..Anii 2000 se vedeau intr-un fel.Worldwide.Si realitatea e altfel.Ceea ce arata diferenta intre ce crezi ca va fi si ce se intampla de fapt.
      • Like 0
    • @ topala
      Nu spunea nimeni traznaile astea la scoala. In fascicolele si revistele S.F da , e adevarat.Erau sperantele.Peste tot in lume..Anii 2000 se vedeau intr-un fel.Worldwide.Si realitatea e altfel.Ceea ce arata diferenta intre ce crezi ca va fi si ce se intampla de fapt.
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Necazul e că răspândirea virusului duce şi la mutaţii. Mutaţii înseamnă un virus complet schimbat. Plus va şi o leapşa de la o ţară la alta: epidemia se va sfârşi în ţara X, dar va fi importată din ţara Y. Şi tot aşa.
    • Like 1
  • politicienii sunt pusi in functii de oameni de afaceri, iar oamenii de afaceri pierd bani din cauza starilor de urgenta..
    "alesii" ca si oamenii de afaceri stau oricum pitulati in vremurile astea.. si prea putin le pasa cati raman in picioare, economia sa mearga! ma indoiesc ca l-a vazut careva pe presedinte sau vreun ministru pe trotuar, ca sa nu mai zic de oamenii de afaceri, de pe la noi sau alte meleaguri..
    (oameni de afaceri ce pot sponsoriza campania electorala a unui presedinte ...nu desene animate).
    cine crede ca "alesii" iau hotarari bune pentru oamenii de rand... somn usor!
    sau cum a scris autorul ..multa bafta! ca sigur aveti nevoie..
    • Like 1
    • @ Iulian Dita
      check icon
      "Unii dintre voi vor muri ca sa iasa graficul bine la bursa dar este un sacrificiu pe care sunt dispus sa il fac" :)
      • Like 0
    • @ Iulian Dita
      Daca nu se redeschid , intr-un fel sau altul, sectoare din economie,cat se poate sta asa?Din ce resurse?Nu e vorba numai de petrol.Economiile trebuie sa reporneasca intr-un fel sau altul.Treptat sau brusc sau etc.Daca e TOT pe stop cat se poate rezista?Din rezerve bugetare, strategice , etc?
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Dacă ideea de a ne scoate din casă e economică, atunci lucrurile nu sunt chiar atât de grozave. Poţi scoate oamenii din case să meargă la job, dar nu-i poţi obliga să consume. Nu poţi obliga pe cineva să frecventeze o cofetărie sau o terasă dacă pur şi simplu se teme. Chiar nu se poate.
    • Like 3
    • @ Valentin
      o sa sfaraie gratarele ..de or sa creada ungurii ca am dat foc la tara!
      asa e rasa, neam de grataragii..
      • Like 2
  • Din nefericire ,asta este următoarea etapa a unei pandemii , infectarea in masa ....Da, ar trebui izolarea încă noua luni un an cel puțin , dar cred ca e imposibil ....poate individual
    • Like 0
    • @ Petre Ciprian
      Din ce stiu in UK planul de sustinere economica e facut pe un an, pentru anumite activitati.Dar aici e vorba de cazuri particulare.Fiecare stat, cat poate.
      • Like 0
  • omenirea a mers in sincron cu un gardian. consumerismul. azi a mai primit unul covid. dupa relaxare vom merge statistic in 3 directii la bal (daca asigurarea subzistentei se poate numii asa), la spital si la cimitir. pe toata durata relaxarii ca asa se va numii noua viata cei 2 gardieni vor seconda populatia. foamea si boala. n-am inteles lameul pt detinatorii de pompe?
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult