Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Coronavirus în România, un nou record: 4.026 cazuri de Covid-19 în 24 de ore

ambulanta - covid -Lutcanu Iuliana/IPA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Foto: Lutcanu Iuliana/IPA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nou bilanț negru: 4026 cazuri de Covid-19 și 75 decese, raportate în 24 de ore. Trei decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 20-29 de ani.

La terapie intensivă sunt 726 de persoane.

Sunt 16 județe și municipiul București care au cel puțin 100 de persoane nou depistate pozitiv la testul coronavirus, față de ultima raportare.  

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că vor fi în continuare controale în civil pentru identificarea persoanelor care nu respectă regulile de prevenire a răspândirii coronavirusului. „Au fost controale în civil și în ministere”, a spus Nelu Tătaru. 

Numărul total de persoane internate cu Covid-19 este de 9.838. Până astăzi, 16 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 172.516 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 127.076 de pacienți au fost declarați vindecați.

„Informațiile referitoare la incidența cazurilor cumulate la 14 zile, calculate de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor care au depășit pragul de 1,5 urmează să fie transmise imediat ce vor fi centralizate”, a anunțat vineri Grupul de Comunicare Strategică.

Raed Arafat: 5% din populație a fost infectată

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat vineri că până acum aproximativ 5 la sută din populație ar fi fost infectată cu noul coronavirus. „Dacă am fost siguri că cei pe care îi testăm sunt singurii infectați, nu am mai purta mască, nu am mai lua măsuri de prevenire. E clar că avem persoane pozitive, asimptomatice, contagioase, care nici ele nu au știut că sunt contagioase. Au crezut că e o răceală simplă, dar ei de fapt au fost infectați și probabil că au infectat și pe alții, dacă nu au respectat regulile de prevenire a răspândirii coronavirusului”, a spus Raed Arafat. 

Reprezentantul României la OMS, prof dr Alexandru Rafila, a avertizat joi că „atunci când avem 4.000 de cazuri noi (de Covid-19), în realitate în România se îmbolnăvesc 40.000 de persoane”. „Este o situație generală, la nivel internațional, nu e o situatie particulară pentru Romania”, a precizat medicul. 

Aflați și

Până astăzi, 5.749 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 15.10.2020 (10:00) – 16.10.2020 (10:00) au fost raportate 75 de decese (43 bărbați și 32 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre acestea, 3 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 20-29 de ani, 3 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 8 decese la categoria 50-59 de ani, 20 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 22 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 19 decese la categoria de peste 80 de ani.

Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.838. Dintre acestea, 726 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.800.912 teste. Dintre acestea, 30.325 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 18.337 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.988 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 106 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 16 octombrie.

Pe teritoriul României, 17.874 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 9.155 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 42079 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 45 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.235 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.182 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 5.995 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 906.255 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 6 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate, a anunțat Grupul de Comunicare Strategică.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult