Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

INSP a băgat Bucureștiul în scenariul roșu. Prefectul Capitalei: O eroare! Ministrul Educației: Nu s-a trecut peste pragul de 3. Eu mă iau după datele oficiale

Ambulanță Covid

Foto: Inquam Photos/ Cornel Putan

Inspectoratul Național de Sănătate Publică (INSP) și Grupul de Comunicare Strategică (GCS) au anunțat azi cifre diferite cu privire la rata de infectare cu coronavirus din ultimele 14 zile.

În timp ce INSP a făcut publică o rată a infecțiilor de 3,11 la mie (3 persoane infectate la 1.000 de locuitori), pentru ziua de duminică, ceea ce ar fi presupus, cel puțin, închiderea fizică a școlilor și trecerea la cursuri exclusiv online, GCS a precizat că rata este de 2,69 la mie.

UPDATE: INSP a revenit ulterior cu o precizare. Astfel, rata de incidență la o mie de locuitori pentru București a fost duminică de 3,11, calculat la populația rezidentă și 2,65 raportat la populația după domiciliu.

UPDATE: Ministrul Educației, Monica Anisie: „Nu s-a trecut peste pragul de 3”. „Eu mă iau după datele oficiale”, a răspuns Monica Anisie, când un reporter i-a atras atenția că INSP a anunțat o rată de incidență de 3,11. 

Prefectul Capitalei: „Institutul de Statistică a comunicat o cifră din eroare, a rectificat, rata pe ziua de azi e 2,69. La o rată de incidență de 3 vom lua măsuri pentru a trece școlile în scenariul roșu. Restaurantele, cinematografele nu s-au închis imediat la 1,5, ci le-am închis la 1,86. După ce se va depăși cifra de 3, vom lua măsuri, dar nu vom lua la 3,05, vom aștepta spre 3,4, ceva de genul acesta, ținând cont și de populația reală (...). Dacă vom constata că creșterea durează 3 zile la rând, după ce se depăsește rata de incidență de 3, atunci vom lua o hotărâre în Comitetul Municipal pentru Situatii de Urgență, la recomandarea DSP-ului. Populatia e undeva la 2,5 milioane, nu mai este 2,1 milioane. Nu se pune problema carantinării pe sectoare deocamdată”.

(Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu //Foto Inquam Photos / Octav Ganea)

Reporter: „Cine a numărat populatia din București, conform cărei instituții avem rata aceasta azi?

Prefectul Capitalei: „Conform cărei institutii?! Avem date de la directiile de evidenta populatiei, acum vă spun așa, real, uitați-vă și dvs în București cât s-a construit”.

UPDATE: Grupul de Comunicare Strategică a anunțat marți o rată de incidență este de 2,69, față de 3,11, cifra anunțată de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Asta pentru că se raportează la populație diferită. INSP se raportează la populația rezidentă, așa cum se face comunicarea și la nivel european, iar GCS se raportează la populația de domiciliu. 

ȘTIREA INIȚIALĂ

Trei persoane din 1.000 sunt infectate cu noul coronavirus în București. Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat marți că incidența cumulată a cazurilor de coronavirus din ultimele 14 zile a depășit 3,11 la mia de locuitori, calculată la populația rezidentă.

Școlile din Capitală ar putea intra astfel în scenariul roșu, adică toți elevii vor face cursuri online. La această oră are loc o ședință a Comitetului Municipal, care va decide ce măsuri restrictive vor fi adoptate, anunță Digi24.

În Capitală, în ultimele șapte zile au fost înregistrate 3.561 de cazuri de COVID-19 și 398 de decese. În total, de la izbucnirea pandemiei, în București au fost depistate 22.950 de cazuri.

Aflați și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Suntem penibili
    • Like 1


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult