Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dr. Cosmina Magdău, spitalul de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca: A fost o luptă cum nu am trăit niciodată. Nu am resuscitat nicicând atâtea stopuri, patru, nici în condiții normale!

medici Spital Cluj Napoca

Foto Facebook/Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca

Medicul Cosmina Magdău, de la Spitalul de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca, descrie într-o postare pe Facebook „epuizarea medicilor din linia întâi” și vorbește despre cum „covid-ul ne-a îngenunchiat!". Doctorul povestește cazul unui pacient resuscitat în urmă cu o seară de mai multe ori, pentru care medicii, în încercarea de a-l salva, au stat peste tură timp de patru ore. 

„A fost o luptă cum nu am trăit niciodată, chiar cred că nu! Nu am resuscitat nicicând atâtea stopuri, patru, nici în condiții normale! (Și am resuscitat, reușit sau nu, de... câteva ori!)  Dar a fost mai mult decât atât: o anumită «conexiune» între ei... Au fost fascinanți ! Toți!

Pe unii nici nu îi cunosc bine, sunt angajați noi! Nu toți au fost pregătiți pentru așa ceva, însă făceau asta cu un anumit devotament care îmi confirmă ce știam deja: faptul că nu oricine vine aici! Trebuie să ai ceva (o doagă lipsă! sau una în plus :)) ca să «te ceri» pe Covid! O anumită tipologie psihologică... (și să nu o faci pentru «sporul/stimulentul de Covid»)!”

Evenimentul spune că a „revigorat-o", când credea „că nu mai poate”. „Mi-a dat speranța că voi ieși, vie, din aceste vremuri și din cele ce vor să vină!”, scrie medicul.

Postarea medicului Cosmina Magdău:

„Au spus-o alții, mai umblați decât mine, pe vremurile astea de criză: «covid-ul ne-a îngenunchiat!» Pe noi și pe alții cu muuult mai buni! În sistem de sănătate, în locuri în spitale, în educația populației! În toate cu mult mai buni! Dar îngenunchiați și ei!

Iar acum, epuizarea totală a tuturor celor «din linia întâi» , celor ce n-au avut concediu, nici zile libere , și nici prea multe vorbe bune în vreun ziar sau vreo rețea de socializare, ne fac să ne îndoim nu doar de existența divină ci chiar de existenta vreunui sens al acestei lupte!

Și totuși...

Totul a început chiar la schimbul de ture. Un pacient desatura sever, deși era pe HFOT dat la maximum! Apoi a intrat în stop!

Au rămas toți din tura cealaltă, 4 ore peste programul lor (atât cât a durat resuscitarea) și am ajuns și eu, și toți din tura mea! Doctori, asistenți, infirmieri! Anestezistul sosise deja la caz.

Toți, în costumele albe, măști, viziere ! I-am admirat doar o clipă, alunecând unii pe lângă alții, într-o agitație mai mult sau mai puțin controlată, dar extrem de dedicați! Aproape că nu-mi venea să cred că sunt ai mei, echipa mea! Cei «de pe covid» !

A fost o luptă cum nu am trăit niciodată, chiar cred că nu!

Nu am resuscitat nicicând atâtea stopuri, patru, nici în condiții normale! (Și am resuscitat, reușit sau nu, de... câteva ori!)

Dar a fost mai mult decât atât: o anumită «conexiune» între ei...

Au fost fascinanți ! Toți!

Pe unii nici nu îi cunosc bine, sunt angajați noi! Nu toți au fost pregătiți pentru așa ceva, însă făceau asta cu un anumit devotament care îmi confirmă ce știam deja: faptul că nu oricine vine aici! Trebuie să ai ceva (o doagă lipsă ! sau una în plus) ca să «te ceri» pe Covid! O anumită tipologie psihologică... (și să nu o faci pentru «sporul/stimulentul de Covid» )!

Ce pot spune mai mult?

Evenimentul de aseară m-a «revigorat» când credeam că nu mai pot! Mi-a dat speranța că voi ieși, vie, din aceste vremuri și din cele ce vor să vină!”

Au spus-o alții, mai umblați decât mine, pe vremurile astea de criză: "covid-ul ne-a îngenunchiat!" Pe noi și pe alții...

Posted by Cosmina Magdau on Thursday, October 15, 2020

Spitalul de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca a prezentat, în septembrie, într-o postare pe Facebook, echipa personalului care tratează, începând din martie, pacienți infectați cu noul coronavirus:

„Ei reprezintă echipa noastră COVID:

- Doctori: conf dr Man Milena (șef sectie COVID), dr Magdau Cosmina, dr Moldovan Diana, dr Bujor Simona, dr Motoc Nicoleta, dr Chis Ana, dr Ariesanu Nicoleta, dr Lesan Andrei si incepand cu luna august dr Ruta Victoria

- Medic epidemiolog: dr Smeianu Mirela

- Doctori rezidenți:

*Pneumologie: dr Lia Tiron, dr Marianciuc Iulia, dr Lucaciu Sergiu, dr Sfirlea Victoria, dr Popa Ramona, dr Hajjar Samia, dr Albu Ana, dr Puiu Ruxandra, dr Lung Razvan, dr Ilovan Mihaela, dr Srebneac Diana;

*Cardiologie: dr Moldovan Oana, de Zlibut Alexandru, dr Russu Mihai, dr Spanu Dorin;

*Medicina interna: dr Lascu George;

*Medicina fizica si de reabilitare: dr Alexandra Stroia, dr Ivan Oana Maria

- Asistente: As Sefa Zegrean Crina, As Dascal Aurora, As Horincar Delia, As Lupea Adela, As Ursan Petronela, As Stan Aurora, As Huldusan Ioana, As Felecan Carmen, As Farcas Calina, As Pop Luminita, As Chiorean Alina, As Nuna Mihaela, As Rusu Nadia, As Gorjan Lucia, As Varan Simona, As Muresan Dorothea, As Rotar Monica

- Infirmiere: Farcas Mihaela, Groza Maria, Culda Elena, Popa Rodica, Roman Mihaela, Nichifor Camelia, Oltean Violeta, Oltean Alin, Ionescu Zorica, Pentek Katalin

Echipa Terapie intensiva COVID:

- Doctori: dr. Tudor Simu, dr Marius Barbat, dr Galos Elena, dr Alexandra Pop

- Doctori rezidenti: dr Ana Olaru, dr Hilda Mate

- Asistente: As Sefa Sipos Mariana, Mosut Sanda, Covaci Florin, Belea Georgeta, Bolboaca Lucia,Pauvlovski Rodica, Muresan Anca, Camimescu Simona, Lepadatu Geanina, Coroiu Corina, Ignat Daniela, Szasz Noemi , Omes Mariana, Horvath Tumte, Farkas Maria, Muresan Bogdan, Kispal Csilla

- Infirmiere: Chira Ana, Chis Monica, Bota Lavinia, Goncan Carmen, Demeter Eva, Pop Steliana

- Brancardieri: Zbircea Cristian, Tamca Ioan”, se arată într-o postare de acum o lună pe contul de Facebook al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca.

Sursa fotografiilor: Facebook/Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult