Foto Facebook/Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca
Medicul Cosmina Magdău, de la Spitalul de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca, descrie într-o postare pe Facebook „epuizarea medicilor din linia întâi” și vorbește despre cum „covid-ul ne-a îngenunchiat!". Doctorul povestește cazul unui pacient resuscitat în urmă cu o seară de mai multe ori, pentru care medicii, în încercarea de a-l salva, au stat peste tură timp de patru ore.
„A fost o luptă cum nu am trăit niciodată, chiar cred că nu! Nu am resuscitat nicicând atâtea stopuri, patru, nici în condiții normale! (Și am resuscitat, reușit sau nu, de... câteva ori!) Dar a fost mai mult decât atât: o anumită «conexiune» între ei... Au fost fascinanți ! Toți!
Pe unii nici nu îi cunosc bine, sunt angajați noi! Nu toți au fost pregătiți pentru așa ceva, însă făceau asta cu un anumit devotament care îmi confirmă ce știam deja: faptul că nu oricine vine aici! Trebuie să ai ceva (o doagă lipsă! sau una în plus :)) ca să «te ceri» pe Covid! O anumită tipologie psihologică... (și să nu o faci pentru «sporul/stimulentul de Covid»)!”
Evenimentul spune că a „revigorat-o", când credea „că nu mai poate”. „Mi-a dat speranța că voi ieși, vie, din aceste vremuri și din cele ce vor să vină!”, scrie medicul.
Postarea medicului Cosmina Magdău:
„Au spus-o alții, mai umblați decât mine, pe vremurile astea de criză: «covid-ul ne-a îngenunchiat!» Pe noi și pe alții cu muuult mai buni! În sistem de sănătate, în locuri în spitale, în educația populației! În toate cu mult mai buni! Dar îngenunchiați și ei!
Iar acum, epuizarea totală a tuturor celor «din linia întâi» , celor ce n-au avut concediu, nici zile libere , și nici prea multe vorbe bune în vreun ziar sau vreo rețea de socializare, ne fac să ne îndoim nu doar de existența divină ci chiar de existenta vreunui sens al acestei lupte!
Și totuși...
Totul a început chiar la schimbul de ture. Un pacient desatura sever, deși era pe HFOT dat la maximum! Apoi a intrat în stop!
Au rămas toți din tura cealaltă, 4 ore peste programul lor (atât cât a durat resuscitarea) și am ajuns și eu, și toți din tura mea! Doctori, asistenți, infirmieri! Anestezistul sosise deja la caz.
Toți, în costumele albe, măști, viziere ! I-am admirat doar o clipă, alunecând unii pe lângă alții, într-o agitație mai mult sau mai puțin controlată, dar extrem de dedicați! Aproape că nu-mi venea să cred că sunt ai mei, echipa mea! Cei «de pe covid» !
A fost o luptă cum nu am trăit niciodată, chiar cred că nu!
Nu am resuscitat nicicând atâtea stopuri, patru, nici în condiții normale! (Și am resuscitat, reușit sau nu, de... câteva ori!)
Dar a fost mai mult decât atât: o anumită «conexiune» între ei...
Au fost fascinanți ! Toți!
Pe unii nici nu îi cunosc bine, sunt angajați noi! Nu toți au fost pregătiți pentru așa ceva, însă făceau asta cu un anumit devotament care îmi confirmă ce știam deja: faptul că nu oricine vine aici! Trebuie să ai ceva (o doagă lipsă ! sau una în plus) ca să «te ceri» pe Covid! O anumită tipologie psihologică... (și să nu o faci pentru «sporul/stimulentul de Covid» )!
Ce pot spune mai mult?
Evenimentul de aseară m-a «revigorat» când credeam că nu mai pot! Mi-a dat speranța că voi ieși, vie, din aceste vremuri și din cele ce vor să vină!”
Spitalul de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca a prezentat, în septembrie, într-o postare pe Facebook, echipa personalului care tratează, începând din martie, pacienți infectați cu noul coronavirus:
„Ei reprezintă echipa noastră COVID:
- Doctori: conf dr Man Milena (șef sectie COVID), dr Magdau Cosmina, dr Moldovan Diana, dr Bujor Simona, dr Motoc Nicoleta, dr Chis Ana, dr Ariesanu Nicoleta, dr Lesan Andrei si incepand cu luna august dr Ruta Victoria
- Medic epidemiolog: dr Smeianu Mirela
- Doctori rezidenți:
*Pneumologie: dr Lia Tiron, dr Marianciuc Iulia, dr Lucaciu Sergiu, dr Sfirlea Victoria, dr Popa Ramona, dr Hajjar Samia, dr Albu Ana, dr Puiu Ruxandra, dr Lung Razvan, dr Ilovan Mihaela, dr Srebneac Diana;
*Cardiologie: dr Moldovan Oana, de Zlibut Alexandru, dr Russu Mihai, dr Spanu Dorin;
*Medicina interna: dr Lascu George;
*Medicina fizica si de reabilitare: dr Alexandra Stroia, dr Ivan Oana Maria
- Asistente: As Sefa Zegrean Crina, As Dascal Aurora, As Horincar Delia, As Lupea Adela, As Ursan Petronela, As Stan Aurora, As Huldusan Ioana, As Felecan Carmen, As Farcas Calina, As Pop Luminita, As Chiorean Alina, As Nuna Mihaela, As Rusu Nadia, As Gorjan Lucia, As Varan Simona, As Muresan Dorothea, As Rotar Monica
- Infirmiere: Farcas Mihaela, Groza Maria, Culda Elena, Popa Rodica, Roman Mihaela, Nichifor Camelia, Oltean Violeta, Oltean Alin, Ionescu Zorica, Pentek Katalin
Echipa Terapie intensiva COVID:
- Doctori: dr. Tudor Simu, dr Marius Barbat, dr Galos Elena, dr Alexandra Pop
- Doctori rezidenti: dr Ana Olaru, dr Hilda Mate
- Asistente: As Sefa Sipos Mariana, Mosut Sanda, Covaci Florin, Belea Georgeta, Bolboaca Lucia,Pauvlovski Rodica, Muresan Anca, Camimescu Simona, Lepadatu Geanina, Coroiu Corina, Ignat Daniela, Szasz Noemi , Omes Mariana, Horvath Tumte, Farkas Maria, Muresan Bogdan, Kispal Csilla
- Infirmiere: Chira Ana, Chis Monica, Bota Lavinia, Goncan Carmen, Demeter Eva, Pop Steliana
- Brancardieri: Zbircea Cristian, Tamca Ioan”, se arată într-o postare de acum o lună pe contul de Facebook al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca.
Sursa fotografiilor: Facebook/Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.