Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

COVID-19 Vaccine Janssen: Totul despre vaccinul Johnson&Johnson. Se face o singură doză și va putea fi administrat de medicii de familie

Vaccin J&J - Foto: Watchara Phomicinda / Zuma Press / Profimedia

Foto: Watchara Phomicinda / Zuma Press / Profimedia

În România, spre sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai va începe vaccinarea și în cabinetele medicilor de familie cu vaccinul produs de Johnson & Johnson.

„Medicii de familie își vor evalua persoanele pe care le au în evidență și le vor programa”, a spus la Digi24 medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.

„Din punct de vedere organizatoric, este un vaccin care se pretează mai bine pentru a merge cu centre mobile de vaccinare sau în centre de tip drive-through sau, de asemenea, pentru echipe mobile sau în localități din mediul rural”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că în perioada următoare vor fi operaționalizate 20 de caravane care se vor deplasa în zonele rurale pentru vaccinarea populației cu vaccinul produs de Johnson & Johnson.

Serul este primul vaccin anticovid care se administrează într-o singură doză. „Lucrul acesta e important în special în comunitățile care au un acces redus la serviciile medicale”, a spus Baciu. „Există 20 de containere care vor funcționa ca centre mobile și vor acoperi, mare parte din ele, două județe”, a adăugat secretarul de stat din Ministerul Sănătății.

Vaccinul Johnson & Johnson - cu denumirea comercială COVID-19 Vaccine Janssen - este recomandat tuturor persoanelor cu vârste peste 18 ani. O doză (0,5 ml) de vaccin conține adenovirus care codifică proteina spike a SARS-CoV-2. Potrivit prospectului, printre reacţiile adverse mai frecvente se numără: cefalee, mialgie, greaţă, oboseală, durere la locul injectării. Au fost raportate evenimente de anafilaxie, astfel că este indicată monitorizarea atentă, timp de cel puţin 15 minute după vaccinare.

Politico: „Misterul vaccinului: de ce dozele J&J nu ajung la mai multe brațe”

Peste ocean, lucrurile stau diferit. Vaccinul anticovid cu o singură doză Johnson & Johnson trebuia să fie catalizatorul pentru revenirea la normalitate a SUA, în schimb stârnește confuzie și arătat cu degetul între state și administrația Biden, cu privire la motivul pentru care milioane de doze stau neutilizate, scrie Politico, publicație care titrează „Misterul vaccinului: de ce dozele J&J nu ajung la mai multe brațe”.

La aproape trei săptămâni după ce Food and Drug Administration a autorizat vaccinul, nimeni nu pare să poată explica de ce imunizările trenează. Unele state par că păstrează în mod intenționat dozele de vaccin J&J, în timp ce altele spun că este nevoie de timp pentru a vaccina persoanele care nu se pot deplasa de acasă.

Pe parcursul ultimelor două săptămâni, înalți oficiali ai administrației Biden s-au întâlnit în mod privat pentru a încerca să stabilească ce s-a întâmplat. Doi înalți oficiali ai administrației cred că statele își păstrează aprovizionarea cu J&J până când există suficiente doze pentru a ajunge la comunități defavorizate și grupuri specifice, cum ar fi profesorii sau persoanele cu dizabilități. Însă mai mulți oficiali spun că folosesc de îndată toate dozele primite.

Au fost administrate 2,3 milioane din cele 4,3 milioane de doze livrate

Ceea ce este clar este că aproximativ 2,3 milioane din cele 4,3 milioane de doze de vaccin livrate în SUA au fost de fapt administrate, scrie Politico. În ultimele zile, între 140.000 și 200.000 de doze au ajuns în brațele oamenilor, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Președintele Joe Biden s-a adresat recent americanilor și le-a transmis că sunt șanse mari ca de 4 iulie, când este celebrată Ziua Independenței, să fie posibile reuniuni restrânse, în cercul de prieteni sau al familiei, dacă oamenii merg și se vaccinează împotriva COVID-19. Iar americanii să sărbătorească atunci și Ziua îndependenței față de virus.

Pentru a obține imunitatea după vaccinarea cu J&J durează două săptămâni, comparativ cu cinci sau șase săptămâni pentru vaccinurile cu două doze de la Pfizer și, respectiv, Moderna, iar faptul că nu e nevoie de o a doua doză în cazul imunizării cu J&J pare că are un efect de încetinire a ritmului de vaccinare, scriu jurnaliștii.

Oficialii administrației Biden au avertizat în repetate rânduri că distribuția inițială a dozelor J&J va fi greoaie, deoarece în primele săptămâni era disponibilă doar o cantitate limitată de doze. Problemele ar putea fi, de asemenea, agravate prin raportări decalate. Dar se așteaptă ca distribuția să devină mai lină atunci când vor fi disponibile mai multe doze de vaccin, la sfârșitul acestei luni.

„Nu puteți distribui vaccinul în mod echitabil dacă nu există suficiente doze pentru a fi distribuit”, a spus un înalt oficial din domeniul sănătății.

Deoarece au ultimul cuvânt de spus în ceea ce privește repartizarea dozelor alocate, unele state au decis să folosească vaccinul J&J pentru populații din mai greu accesibile pentru o a doua întâlnire. Alții pun viteza mai presus de echitate și repartizează dozele pe scară largă.

Virginia de Vest folosește primele doze de vaccin J&J primite pentru a imuniza persoanele fără adăpost și pe cele care nu se pot deplasa de acasă, precum și pe cei cu dizabilități intelectuale și de dezvoltare. Pennsylvania folosește cele 107.600 de doze de J&J pentru a vaccina profesorii și alți angajați ai școlilor, într-un efort de a readuce copiii în sălile de clasă. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult