Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

COVID-19 Vaccine Janssen: Totul despre vaccinul Johnson&Johnson. Se face o singură doză și va putea fi administrat de medicii de familie

Vaccin J&J - Foto: Watchara Phomicinda / Zuma Press / Profimedia

Foto: Watchara Phomicinda / Zuma Press / Profimedia

În România, spre sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai va începe vaccinarea și în cabinetele medicilor de familie cu vaccinul produs de Johnson & Johnson.

„Medicii de familie își vor evalua persoanele pe care le au în evidență și le vor programa”, a spus la Digi24 medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.

„Din punct de vedere organizatoric, este un vaccin care se pretează mai bine pentru a merge cu centre mobile de vaccinare sau în centre de tip drive-through sau, de asemenea, pentru echipe mobile sau în localități din mediul rural”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că în perioada următoare vor fi operaționalizate 20 de caravane care se vor deplasa în zonele rurale pentru vaccinarea populației cu vaccinul produs de Johnson & Johnson.

Serul este primul vaccin anticovid care se administrează într-o singură doză. „Lucrul acesta e important în special în comunitățile care au un acces redus la serviciile medicale”, a spus Baciu. „Există 20 de containere care vor funcționa ca centre mobile și vor acoperi, mare parte din ele, două județe”, a adăugat secretarul de stat din Ministerul Sănătății.

Vaccinul Johnson & Johnson - cu denumirea comercială COVID-19 Vaccine Janssen - este recomandat tuturor persoanelor cu vârste peste 18 ani. O doză (0,5 ml) de vaccin conține adenovirus care codifică proteina spike a SARS-CoV-2. Potrivit prospectului, printre reacţiile adverse mai frecvente se numără: cefalee, mialgie, greaţă, oboseală, durere la locul injectării. Au fost raportate evenimente de anafilaxie, astfel că este indicată monitorizarea atentă, timp de cel puţin 15 minute după vaccinare.

Politico: „Misterul vaccinului: de ce dozele J&J nu ajung la mai multe brațe”

Peste ocean, lucrurile stau diferit. Vaccinul anticovid cu o singură doză Johnson & Johnson trebuia să fie catalizatorul pentru revenirea la normalitate a SUA, în schimb stârnește confuzie și arătat cu degetul între state și administrația Biden, cu privire la motivul pentru care milioane de doze stau neutilizate, scrie Politico, publicație care titrează „Misterul vaccinului: de ce dozele J&J nu ajung la mai multe brațe”.

La aproape trei săptămâni după ce Food and Drug Administration a autorizat vaccinul, nimeni nu pare să poată explica de ce imunizările trenează. Unele state par că păstrează în mod intenționat dozele de vaccin J&J, în timp ce altele spun că este nevoie de timp pentru a vaccina persoanele care nu se pot deplasa de acasă.

Pe parcursul ultimelor două săptămâni, înalți oficiali ai administrației Biden s-au întâlnit în mod privat pentru a încerca să stabilească ce s-a întâmplat. Doi înalți oficiali ai administrației cred că statele își păstrează aprovizionarea cu J&J până când există suficiente doze pentru a ajunge la comunități defavorizate și grupuri specifice, cum ar fi profesorii sau persoanele cu dizabilități. Însă mai mulți oficiali spun că folosesc de îndată toate dozele primite.

Au fost administrate 2,3 milioane din cele 4,3 milioane de doze livrate

Ceea ce este clar este că aproximativ 2,3 milioane din cele 4,3 milioane de doze de vaccin livrate în SUA au fost de fapt administrate, scrie Politico. În ultimele zile, între 140.000 și 200.000 de doze au ajuns în brațele oamenilor, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Președintele Joe Biden s-a adresat recent americanilor și le-a transmis că sunt șanse mari ca de 4 iulie, când este celebrată Ziua Independenței, să fie posibile reuniuni restrânse, în cercul de prieteni sau al familiei, dacă oamenii merg și se vaccinează împotriva COVID-19. Iar americanii să sărbătorească atunci și Ziua îndependenței față de virus.

Pentru a obține imunitatea după vaccinarea cu J&J durează două săptămâni, comparativ cu cinci sau șase săptămâni pentru vaccinurile cu două doze de la Pfizer și, respectiv, Moderna, iar faptul că nu e nevoie de o a doua doză în cazul imunizării cu J&J pare că are un efect de încetinire a ritmului de vaccinare, scriu jurnaliștii.

Oficialii administrației Biden au avertizat în repetate rânduri că distribuția inițială a dozelor J&J va fi greoaie, deoarece în primele săptămâni era disponibilă doar o cantitate limitată de doze. Problemele ar putea fi, de asemenea, agravate prin raportări decalate. Dar se așteaptă ca distribuția să devină mai lină atunci când vor fi disponibile mai multe doze de vaccin, la sfârșitul acestei luni.

„Nu puteți distribui vaccinul în mod echitabil dacă nu există suficiente doze pentru a fi distribuit”, a spus un înalt oficial din domeniul sănătății.

Deoarece au ultimul cuvânt de spus în ceea ce privește repartizarea dozelor alocate, unele state au decis să folosească vaccinul J&J pentru populații din mai greu accesibile pentru o a doua întâlnire. Alții pun viteza mai presus de echitate și repartizează dozele pe scară largă.

Virginia de Vest folosește primele doze de vaccin J&J primite pentru a imuniza persoanele fără adăpost și pe cele care nu se pot deplasa de acasă, precum și pe cei cu dizabilități intelectuale și de dezvoltare. Pennsylvania folosește cele 107.600 de doze de J&J pentru a vaccina profesorii și alți angajați ai școlilor, într-un efort de a readuce copiii în sălile de clasă. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult