Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Crăciun de unul singur, într-un scaun rulant. „Mi-aș dori să găsesc pe cineva care să-mi facă și mie niște sarmale”

scaun cu rotile

Foto: Guliver Getty Images

- Bună! Ce mai faci? Ți-ai făcut braduțul? îl întreb plină de vervă cu gândul la sărbători.

- Nu. Nu-l mai fac anul ăsta. Dacă l-aș face, ar trebui să-l țin până în primăvară că nu-l mai pot scoate din casă, îmi răspunse și m-am văzut nevoită să cobor cu picioarele pe pământ.

- Nu ți-ai găsit pe nimeni care să te ajute la curățenie și care să-ți gătească?

- Nu.

- N-ai încercat să cauți și prin satele învecinate?

- Mi-e teamă să primesc o persoană necunoscută în casă, îmi mărturisește cu sinceritate. Mi-aș dori să găsesc pe cineva care să-mi facă și mie niște sarmale. Altceva n-aș vrea. Până acum m-am descurcat cu conserve, dar mă cam supără și stomacul. În plus, mi-au cedat și bateriile scuterului și nu știu cum îmi voi mai face cumpărăturile când va ninge.

Aș fi vrut să-i zic că îi trimit eu niște sarmale, dar, din păcate, ne despart vreo 800 de kilometri.

L-am cunoscut în urmă cu vreo opt ani pe internet și am rămas amici, deși nu ne-am întâlnit niciodată. M-au impresionat întotdeauna onestitatea lui și forța cu care a înfruntat greutățile vieții.

E imobilizat în scaun rulant de mulți ani. În urmă cu cinci ani i-a murit și mama, singurul lui sprijin. Nu are pe nimeni altcineva care să-l ajute acum iarnă, în prag de sărbători.

Tot ce are este un acoperiș deasupra capului, pentru care mama lui a muncit până s-a îmbolnăvit, un cățel și o pisică.

Cui să pese de acești oameni?

Și ca el sunt multe alte persoane cu dizabilități în această țara. Singure. Fără nici un sprijin. Care nu-și permit să renunțe la indemnizația pentru însoțitor în favoarea unui asistent personal profesionist angajat de primărie pentru că nu ar mai avea cu ce să-și plătească facturile și hrana cea de toate zilele și care nu au niciun sprijin din partea comunităților din care fac parte.

Dar cui să pese de acești oameni? Guvernul nostru de aproape un an e ocupat să plângă de milă infractorilor… 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • raluca check icon
  din ce oras este?
  • Like 0
 • Trist, foarte trist ca să nu spun strigător la cer.
  Cu biserica a încercat? Spun asta că am un exemplu proaspăt în minte. Parohul nostru ne-a cerut sprijinul pentru un orfelinat din apropierea Devei. S-au strâns peste 300 de kg de alimente, haine pentru copii, jucării și peste 2000 de lei. Bunurile și banii au fost înmânate familiei preotului care administrează orfelinatul. Azi la slujbă, am fost mulțumit să aflu că 10 suflete nevinovate vor avea un ”Crăciun fericit”.
  Crăciun fericit tuturor!
  • Like 0
 • Păi lor trebuie să le pese de ei. Dacă vede in altcineva doar o slugă care face sarmale de sărbători nu e bine.
  Poate să se ajute cu vecinii, dar trebuie să ajute si el.
  • Like 0
  • @ Marian Tanase
   El isi doreste sa gaseasca pe cineva care sa-l ajute, din cand in cand, contra cost, nu gratis.
   • Like 0
 • Buna ziua

  Sunt din Baia Mare si sunt dispus sa ajut persoana respectiva daca este din zona noastra. Va rog sa trimiteti un mesaj daca este posibil
  • Like 1
  • @ Avram Nicolae
   Locuieste in jud Arad.
   • Like 0


Îți recomandăm

Irina și Tudor Panait

„Câmpul deschis miroase a lavandă permanent atunci când adie vântul. Îmi amintesc mai ales senzația din primii ani: mergeam pe tractor, eram cu câinele și copiii și mai lucram puțin la teren. Era foarte relaxant”, spune Tudor Panait.

Citește mai mult

Oameni in biserica

De ce toți oamenii religioși pe care i-am întâlnit sunt răi? Atenție, am adăugat „întâlnit” pentru că sunt convinsă că există și oameni care merg la biserică de bună credință. Doar că nu i-am văzut eu încă. ( Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Elevi la școala de valori

„Elevii nu sunt nici pe departe utilizatori avizați de tehnologie, pentru că, în cercetările noastre, i-am întrebat foarte mult ce fac pe internet și i-am întrebat și despre zona de informare și lectură. Primele două surse erau Wikipedia și un site de referate, ceea ce îmi arată că ei nu știu unde să caute. Au acces la o tonă de informații și instrumente educaționale online, dar ei nu știu unde să le caute”, spune Corina Seler.

Citește mai mult

Casa UNESCO

Acasă are sute de fotografii care arată cum a fost casa înainte. A încercat să păstreze tot ce se putea păstra. Cu pasiune și dăruire a reușit să renoveze casa cu o istorie de peste 200 de ani, fără să îi distrugă farmecul, și totodată să aibă tot confortul modern. (Foto: Facebook/Stela Onuț)

Citește mai mult

companie - angajat

Zilele astea domnul Ionescu a aflat de la televizor că statul vrea să dea o amnistie fiscală. I-a picat cerul pe cap. Cum? Adică el a fost fraier că s-a spetit să plătească tot, la timp, până la ultimul leuț, ba s-a mai și îndatorat la bancă, iar „șmecherii” de la stat și de la privat vor fi iertați de miliarde bune. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult