Sari la continut

Generația B. Imaginea României care merge înainte

Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și fac lucrurile să se întâmple. Trimite povestea afacerii tale și o vom publica în cadrul proiectului susținut de BRD.

Crăciun de unul singur, într-un scaun rulant. „Mi-aș dori să găsesc pe cineva care să-mi facă și mie niște sarmale”

scaun cu rotile

Foto: Guliver Getty Images

- Bună! Ce mai faci? Ți-ai făcut braduțul? îl întreb plină de vervă cu gândul la sărbători.

- Nu. Nu-l mai fac anul ăsta. Dacă l-aș face, ar trebui să-l țin până în primăvară că nu-l mai pot scoate din casă, îmi răspunse și m-am văzut nevoită să cobor cu picioarele pe pământ.

- Nu ți-ai găsit pe nimeni care să te ajute la curățenie și care să-ți gătească?

- Nu.

- N-ai încercat să cauți și prin satele învecinate?

- Mi-e teamă să primesc o persoană necunoscută în casă, îmi mărturisește cu sinceritate. Mi-aș dori să găsesc pe cineva care să-mi facă și mie niște sarmale. Altceva n-aș vrea. Până acum m-am descurcat cu conserve, dar mă cam supără și stomacul. În plus, mi-au cedat și bateriile scuterului și nu știu cum îmi voi mai face cumpărăturile când va ninge.

Aș fi vrut să-i zic că îi trimit eu niște sarmale, dar, din păcate, ne despart vreo 800 de kilometri.

L-am cunoscut în urmă cu vreo opt ani pe internet și am rămas amici, deși nu ne-am întâlnit niciodată. M-au impresionat întotdeauna onestitatea lui și forța cu care a înfruntat greutățile vieții.

E imobilizat în scaun rulant de mulți ani. În urmă cu cinci ani i-a murit și mama, singurul lui sprijin. Nu are pe nimeni altcineva care să-l ajute acum iarnă, în prag de sărbători.

Tot ce are este un acoperiș deasupra capului, pentru care mama lui a muncit până s-a îmbolnăvit, un cățel și o pisică.

Cui să pese de acești oameni?

Și ca el sunt multe alte persoane cu dizabilități în această țara. Singure. Fără nici un sprijin. Care nu-și permit să renunțe la indemnizația pentru însoțitor în favoarea unui asistent personal profesionist angajat de primărie pentru că nu ar mai avea cu ce să-și plătească facturile și hrana cea de toate zilele și care nu au niciun sprijin din partea comunităților din care fac parte.

Dar cui să pese de acești oameni? Guvernul nostru de aproape un an e ocupat să plângă de milă infractorilor… 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • raluca check icon
  din ce oras este?
  • Like 0
 • Trist, foarte trist ca să nu spun strigător la cer.
  Cu biserica a încercat? Spun asta că am un exemplu proaspăt în minte. Parohul nostru ne-a cerut sprijinul pentru un orfelinat din apropierea Devei. S-au strâns peste 300 de kg de alimente, haine pentru copii, jucării și peste 2000 de lei. Bunurile și banii au fost înmânate familiei preotului care administrează orfelinatul. Azi la slujbă, am fost mulțumit să aflu că 10 suflete nevinovate vor avea un ”Crăciun fericit”.
  Crăciun fericit tuturor!
  • Like 0
 • Păi lor trebuie să le pese de ei. Dacă vede in altcineva doar o slugă care face sarmale de sărbători nu e bine.
  Poate să se ajute cu vecinii, dar trebuie să ajute si el.
  • Like 0
  • @ Marian Tanase
   El isi doreste sa gaseasca pe cineva care sa-l ajute, din cand in cand, contra cost, nu gratis.
   • Like 0
 • Buna ziua

  Sunt din Baia Mare si sunt dispus sa ajut persoana respectiva daca este din zona noastra. Va rog sa trimiteti un mesaj daca este posibil
  • Like 1
  • @ Avram Nicolae
   Locuieste in jud Arad.
   • Like 0


Îți recomandăm

Simona Halep

„Opriți asta! E inuman!”, nu m-aș fi putut abține să strig dacă eram pe Rod Laver Arena, cu toate că vedeam mai mult decât meciul de tenis Simona Halep -Lauren Davis, vedeam unul dintre marile filme ale tuturor timpurilor.

Citește mai mult

Gabriela Firea - Carmen Dan

Noi, cei mulți și tăcuți, care am tolerat ani după ani impostura, nesimțirea, lipsa responsabilității și a integrității. „Nu putem face nimic!” - m-am uitat în ochii lui mânioși și m-a invadat o rușine teribilă pentru că generația mea nu a reușit să schimbe nimic. (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Citește mai mult

Help Autism

Mărul este roșu. Jucăria este roșie. Geaca este roșie. Un copil „tipic” învață culorile spontan, aproape fără ca părintele să își dea seama când s-a petrecut acest lucru. Un copil cu autism are, de obicei, o astfel de achiziție doar după eforturi chinuitoare și după munca neobosită pe care o fac psihologii, terapeuții și părinții, nevoiți să lupte în fiecare zi pentru fiecare mic progres, pentru fiecare nouă punte legată cu lumea.

Citește mai mult