Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cred că urăsc școala românească

Sunt o mamă de copil care începe pe 11 Septembrie clasa 0. Și doar cu câteva zile înainte de a începe școala, simt că încep să urăsc acest sistem unde-mi voi trimite copilul, de bunăvoie, pentru cine știe câți ani. E drept, nici experiența personală de 12 ani în școala românească nu mă liniștește, încerc doar să mă țin departe de propriile-mi oglindiri și să nu confund experiența mea cu cea viitoare a copilului meu. 

Până acum înțeleg că am fost răsfățați, am avut copilul în sistemul privat, într-o grădiniță liberă. Unde copiii erau respectați, ascultați, puși față în față cu emoțiile lor, unde au crescut bine și lin. Însă, pentru că sistemul privat de învățământ primar din București oferă diverse alternative educaționale din ce în ce mai scumpe, nu am simțit că pot duce această povară financiară. Așa că eu și soțul meu ne-am îmbărbătat și ne-am amăgit dulce că trebuie să dăm o șansă și sistemului public, pentru care contribuim din greu, de ani de zile. E dreptul nostru, măcar să-l exercitam. Mai mult, suntem dintre cei care încă cred în oameni, nu în sistem. Da, suntem, încă, niște boemi, știu.

Până la momentul înscrierii copilului la școală, am respectat toate regulile, nu am dat șpagă, așa cum înțeleg că se face, am cerut informații prin secretariatul școlii, direct sau telefonic. Am așteptat și când ni s-a zis să așteptăm să vedem oferta de învățătoare, neclară până pe 1 septembrie. Am plecat în vacanță prea liniștiți. În doar trei zile ne-am epuizat psihic și am șters rapid odihna și relaxarea celor trei săptămâni de vacanță. Din nou, boemi și încrezători!

Nici măcar nu ne-am lovit încă de curriculă, de program, de micile atenții și alifii pentru tot „colectivul didactic". Cică se practică. Sper să nu, pentru că habar nu am cum se face? Ce se duce, de fapt? Ciocolată, cafea, țigări, tablete sau excursii? 

Nu știu cum e încă cu temele sau cu notele. Nu poți să nu te enervezi când ceea ce ți se pare normal nu există. Nici măcar nu știu dacă “doamna e bună sau nu”, sau dacă directoarea este comunicativă sau nu.

Însă, după câteva drumuri făcute la școala la care l-am înscris pe băiețelul meu, cu scopul de a afla ce învățătoare va avea, care e orarul, cu ce îl aduc în prima zi de școală, îmbrăcat și echipat, la ce oră să ajungem și cât să stăm, nu am aflat nimic decât cu câteva ore înainte de a li se termina programul. 

Lipsa de transparență, secretomania (nu știm, nu vă pot spune nimic) și replicile de tipul: afișăm clasele vineri (cu o zi lucrătoare înainte de începerea școlii) nu fac decât să mă îndepărteze de gândul că la școală s-ar putea să fie chiar normal. Iar suntem boemi pentru că ne așteptăm la un program, la un proces, la niște pași de trecut, la comunicare, la deschidere, nu?

Presimt că o să mai scriu pe temă școlii, încerc doar să nu am așteptări de normalitate. Ci de reacțiune. Va urma.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Oh sigur ca inteleg bine ficare aspect descris. Il inteleg si subscriu. O radiografie clara a sist de inv romanesc. Sigur ca sunt si exceptii dar rare. Ar fi de.. muncit.. sa fie invers. Iar scrisoarea aceasta este " parte contribuabila" la schimbarea mentalitatilor. Atotudine integra presata in mizeriile (de tip secretosenii) unui sistem putred. Respect!!
    • Like 1
  • Va asteapta vremuri grele...va dau cateva situatii "ipotetice" si care sper sa va starneasca macar imaginatia daca nu furia. Sa ne imaginam ca in sistemul actual de invatamant ar putea fi aplicat copilului dvs bullyngul sau unui coleg de clasa si..ati fi martor ca nimeni nu face nimic sa-l protejeze ,mai mult copilul ar fi fortat sa se plimbe in alte scoli... sa ne imaginam ca notele mari ar fi date doar daca faceti meditatii in privat cu profesorii de la clasa...si dupa cum stiti ele conteaza la admiterea in liceu si exigenta falsa sa nu fie decat pentru cei care nu accepta acest santaj...sa ne imaginam ca terorizat copilul nu ar mai dori sa merga la scoala pt ca nimic nu i aduce satisfactia si bucuria ca a invatat azi ceva...trist nu? Ceva trebuie schimbat altfel crestem generatii de copii care urasc scoala, ne urasc pe noi pt ca ii fortam sa faca meditatii...ii oprim sa copilareasca..pentru un viitor foarte nesigur.
    • Like 2
  • Cred ca porniți încă de la început cu un pas greșit. Neîncrederea și chiar ura dvoastră față de școală îi va face mai mult rău fiului dvoastră decât toate impefecțiunile școlii. Ca părinte trebuie să renunțați la a fi boem și este obligatoriu să deveniți responsabil mai ales când vorbiți în fața copilului dvostră. Nu înjurați școala, nici profesorii pentru că asta se impregnează în mintea copilului și îi dă o justificare pentru orice tip de neglijență, pentru că nu va fi veșnic în clasa zero. In rest sunt multe legende și mituri urbane legate de școală. Eu am avut patru copiii în școală într -o epocă mult mai grea decât cea de acum. Nu am dat niciodată mită profesorilor și nu cred că au fost discriminați din cauza asta pentru că este adevărat că alți părinți au dat. Invațați copilul să fie punctual, corect, ordonat și disciplinat. Fără disciplină și respectarea regulilor o școală nu poate exista. Interveniți doar dacă copilul dvoastră este agresat de alți copii sau dacă invățătoarea le vorbește urât. Ajutați-l la lecții și fiți cât se poate de reținută în pretenții. Nu-i cereți copilului dvoastră să fie altfel decât ați fost dvoastră ca elev. Pentru că este cât se poate de adevărat că oricat am vrea să fie toți copiii noștri niște genii până la urmă ei seamană doar cu noi.
    • Like 3
  • Exigenţa şi aşteptările referitoare la sistemul public de învăţământ sunt de înţeles. Pe de altă parte, oricât aţi urî acest sistem, tot ar trebui să vă asiguraţi că stăpâniţi semnificaţia cuvântului "boem". Altfel, veţi continua să vă loviţi de "curriculă" şi de tot soiul de asemenea ... fleacuri pe care, în timpul unui dialog, orice doamnă învăţătoare, cu adevărat bună, le va remarca.

    "Atențiile" și "alifiile" despre care scrieţi sunt, în mare parte, povara moştenită tocmai de la acei părinţi care încearcă să câştige atenţia şi favorurile dascălilor. Un self-esteem exagerat al părinţilor este sursa convingerii că, neapărat, copiii vor avea un parcurs şcolar strălucitor. Realitatea e crudă şi niciunde în lume, indiferent că sistemul de învăţământ este public sau privat, nu se întâmplă întotdeauna aşa. Confruntaţi cu asemenea situaţii, cei mai mulţi uită de normalitate şi aleg să netezească performanţele odraslelor folosindu-şi influenţa, cadourile sau aruncă toată vina pe umerii învăţătorilor. În cazul dumneavoastră, normal ar fi să renunţaţi la preocupările despre "... Ce se duce, de fapt? Ciocolată, cafea, țigări, tablete sau excursii? " şi să păşiţi cu încredere, fără încrâncenare, alături de copil, pe drumul care vi se deschide în faţă.
    • Like 3
    • @ Cristea Petrica
      Fals. Nu oriunde este.. asa. Nici pe departe... Lucrez in sist de inv elvetian de stat de multi ani.
      • Like 0
    • @ Pepe Humor
      Da' cine a vorbit de un sistem de învățământ extern?
      Și ce înseamnă "sist de inv"? Sistare de inventar? Șist de invadare?
      Însemnă ceva specific elvețian?
      • Like 0
  • Urâti scoala romănească pentru că este un sistem prost. Toata educatia o face un sistem centralizat in care angajatorii(profesorii) si angajatii(profesorii) sant in centru atentiei. Ei nu depind de nimeni si de nimic, traiesc in lumea lor pe banii nostrii. Trebuie spart monopolul invatamantului de stat. Adica un copil trebuie sa invete in acelasi timp si programa profesorilor de la stat ( a statului Român) si a comunitatii locale si a parintilor cu aceesi finantare si cu finantare suplimentara.
    • Like 2
  • Da mai sunt invatatori foarte buni in scolile din Romania....trebuie sa intrebi si sa iti inscrii copilul in aceea clasa cu 1-2 ani inainte sa inceapa scoala...deoarece sunt foarte cautati acesti Dascali care inca le mai pasa de copii, cu ce pleaca din scoala primara si ce dau mai departe urmatoaarei generatii.Este corect ca trebuie sa iti inscrii copilul la scoala inca din grupa mijlocie CLAR NU dar cand vezi cat de mult a evuluat coilul tau in 5 ani merita fiecare efort depus.Va doresc sa aveti INVATATORI LA FEL DE MINUNATI CA CELE CARE AU FOST DOAMNELE INVATATOARE ALE FETELOR MELE SI VOR FI INTOTDEAUNA DOAMNA MEA.
    • Like 0
  • este vorba , evident,deo scoala din zona buna, din orasele mari, pentru ca pe la periferia tarii e o doar singura clasa,cu un singur dascal, un singur manual (alternativ dar numai unu') sau nici atat etc, si restul se mai mostenesc/transfera de la cei maiimari, inclusiv schimbul de experiente!
    asa ca toata discutia pica, nu are grad de generalitate, doar fitze
    • Like 2
    • @ Corneliu Apostol
      Scoala mea este la periferiile Bucurestiului si tot de bani se dicuta la sedinte, chiar daca este de stat. La festivitatea anului scolar scoala a cumparat o multime de baloane pe care sa le pune la intrare si sa le de-a bobocilor de a5a si grupa 0, in loc sa isi foloseasca fondurile pentru a zugravii spatele scolii in care se fac toate festivitatile si de a pune grilaje noi de acelasi model, nh ca cele de acum ruginite si de toate modelele si pe deasupra rupte.
      • Like 1
  • Eu predau in Londra de 8 Ani.Am inceput scoala de 8 zile si 4 din profesorii de mate nu au orar, nu pot face prezenta, nu stiu cine le intra in clasa.
    Dezorganizare si neinformare e peste tot.
    Scoala e o institutie imensa si greseli apar constant.
    Atentiile sunt boala internationala la scolile primare. E vina parintilor.
    E ridicol sa aratam spre Romania ca fiind exemplu rusinos.
    IA ce e bun, contribuie cu sugestii, implica-te in educatia copiilor tai! VA fi ok!
    • Like 3
  • Am început și eu grădinița odată cu nepoțica mea. Tot astăzi a avut loc și ședință cu părinții și bunicii. Tema principală a sedinței au fost banii : bani pentru perdele, pentru zugrăvit, pentru rechizite, pentru consumabile (hârtie igienică, coli pentru xerox, etc.), pentru apă de băut, bani mai mulți pentru hrană, etc., etc., etc. Învățământul nu mai este gratuit de mult în România. Cea mai bună prietenă a nepoțicii a început școala. Aceeași poveste : mulți, mulți bani. Educația în mod normal ar trebui să fie, este de fapt, cea mai bună și cea mai importantă investiție. La noi educația se traduce prin a avea un Ministru necunoscător al al gramaticii limbii române, avem multe școli fără autorizație de funcționare, avem școli cu WC în fundul curții, avem manual de sport, avem manual școlar tip ”babilonie”, avem obligația să ”cotizăm” la bugetul școlii, avem mai puțini bani pentru cornul cu lapte, avem, avem avem dar...nu avem șanse ca nepoții, copiii noștri să termine școala cu un câștig în ceea ce privește noi cunoștințe în formarea, în dezvoltarea lor intelectuală. E precum perspectiva condamnatului la moarte de a...merge la plajă cu amanta.
    • Like 5
  • check icon
    dragii mei parinti, nu va faceti griji si problele in ceea ce priveste scoala, de la generala la facultate, nu aveti nici o sansa sa modificati ceva, cat de neinsemnat. daca exista un domeniu in care sunt adunati toti incapabili asta este "invatamantul".
    unul nu a scris ceva memorabil :)
    hai sa nu exageram, cam 5% au incropit din alte culegeri, ceva culegeri de probleme, 60% dintre acestia copiind si problemele grasite la tipar :) si apoi sustinand ca elevul trebuie sa inteleaga "ideea" ca asa este viata ... exista si probleme "false"
    dragii mei parinti, trebuie sa stiti ca cine nu poate practica o meserie, adica nu are capacitatea de a inova, ansambla sau imagina, o explica :) devine profesor, poate ajunge chiar universitar daca are o memorie traznet. iar cine nici o meserie nu poate invata, asta devien prof de stiinte exacte. astfel el repeta mecanic, ca o inregistrare, la infinit (si inca 5 ani dupa varsta de pensionare) invatatura primita de el acum 20-30 de ani, din carti scrise cu 10-20 de ani inainte de a ajunge el pe bancile scolii.
    deci ce se invata la scoala de catre copii d-voastra sunt chestiuni de acum 50-70 de ani :)
    ca sa ma intelegeti trebuie sa intram in amanunte : nu discutam aici de matematica, sau limba nationala, discutam de fizica, chimie, geografie, istorie, religie, .... si de ce sa nu adaugam, acum ca exista si manuale, sportul si dirigentia ... apropos astept manualul de recreatie :) adica nu se face la scoala ?
    pai daca DA sa scoata onor mini-ster si acest manual cu caitele de exercitii si indrumarele necesare :) nu de alta dar ia sa va uitati ce se intampla in recreatii, va luati cu mainile cap ... mai ales daca va prefaceti ca nu va mai amintiti ce faceati d-voastra in recreatii ... adica ... prima tigare, primul sarut, primul chiul, prima cafea ... la cineva ...
    deci, sa nu ne pierdem in amintiri, cine doreste sa ne contrazicem sa-mi gasesca intrun manual povestea fierului de calcat, a masinii de cusut, sau de scris, a televizorului, a telefonului de la cablu la gsm, a transporturilor, de la caruta si barca la trenuri de mare viteza, avioane si vapoare ...
    da ce zic eu aici ca nici baza nu exista ... adica diferenta intre surub, piulita si saiba, basca aia grower nu se exista in manuale ... da' nici in almanahe :)
    da' acu de cusut manual si acul de la masina de cusut de ce sunt diferite ? dar sunt diferite de acul cu gamalie ? si boldul ce este ? sa fie ac sau cui de siguranta ? in opinia mea sunt ac si cui de nesiguranta, adica ele ne asigura ca fara ele se produc diferite evenimente nedorite, de la imprastieri la explozii.
    sa nu divaga ... acuma ce sa spunem de otet, sarea de bucatarie, proful de budinca, si substanta care se injecteaza in carne sa arate proaspata 23 de zile :) astea sunt probleme "false".
    totusi, cum functioneaza aragazul, microundele, inductia sau aspiratorul cu apa ... ma tem ca aici deja nici dumneavostra, dragi parinti si profesori, sunteti in incurcatura mare ... adica indictia fierbe oul de 3 ori mai repede ca gazul .... si aspiratorul cu apa nu are punga fabricata de pungasi ... adica dupa principiul cizma - cizmar, automobil - automobilist, vaca - vacar, idei - idiot ...
    cred ca intelegeti mesajul meu, nu mai insist, deci dragii mei parinti, nu va faceti griji si problele in ceea ce priveste scoala, destinul fiecaruia il va duce acolo unde-i este locul ...
    dragii mei parinti, nu va faceti griji si nu ma luati in seama, eu nu am urmat scoala, eu am terminat-o, si in general am scoala vietii, numai cl I, ca restul era de bun simt si nu se mai poarta pe la nici o poarta.
    o zi perfecta va doresc dragi parinti alaturi de copiii d-voastra, la o inghetata, un teatru, un bazin de inot, o expozitie, un concert, un curs de pictura, un film 3D ...
    • Like 2
    • @
      scrii mult prea corect sa fi terminat doar scoala vietii! :)
      dar sunt complet de acord ca scoala nu te invata nimic util, ci doar cum sa socializezi, fortat, cu oameni cu care probabil nu ai avea altfel treaba. eu am avut "norocul" sa fiu plimbat de ai mei pe la foarte multe scoli, si am avut ocazia sa vad copii diferiti, dar toti profesorii parca erau trasi la xerox. si cu timpul, si copiii au devenit copii ale parintilor lor, la fel de inapoiati si inregimentati in "experimentul romania". in fiecare zi incerc sa imi dau seama la ce mi-a folosit scoala, si cea mai mare parte a ceea ce sunt am invatat separat de scoala...toate materiile, pana la urma, nu mi-au dat decat un mic procent de cultura generala. si din ce am citit eu de cand am terminat scoala, imi dau seama ca nici aia nu e corecta.
      cat despre articol, cred ca nu are rost sa va faceti atatea probleme. important e sa va sustineti copilul in orice ar vrea sa faca si sa ii fiti lui aproape. sa nu il sufocati, totusi, si sa nu incercati sa va bagati nasul prea mult in viata lui privata. cu timpul, va invata si singur ce sa faca si ce domeniu sa aprofundeze. increderea si sustinerea parintilor sunt cele mai importante elemente ale cresterii unui copil.
      • Like 1
    • @ Trei Șpe
      check icon
      vezi matale, nu ma poti intimida sau intrista, cu atat cultura si scriitura cata cunosc in 3 limbi invatate pe strada, ma semnez cu numele meu.
      si numele nu zice nimic despre mine, ci numai cine a fost tata :) si stramosii, respectiv ca se trageau de pe o mosie stapanita de un boier pe nume Andries.
      altfel, asta-mi sunt, un agramat, dar cu mintea in regula.
      matale te ascunzi in spatele unui pseudonim !
      adica de ce, gandesti "nasol" si te urmareste careva pt atat lucru ca stii sa scrii corect ?
      ce oameni mici ! de la idei le vine dimensiunea, mai bine s-ar ocupa cu idei mari ca sa ajunga oameni mari.
      si nu numai mate folosesti algoritme, vaz p-acilea-sa o gramada de "gramatici" la care le "patineaza" mintea.
      in rest, eu pot sa glumesc si sa ma amuz de ineptiile unui /unor "indragostiti" de scoala, inregimentare, regulamnte, nationalisme, regionalisme si doctrine de moment, mai ales care "da" bine si te face sa "te" razi de idea de familie "traditionala" sau politist "comunitar"
      nu replica, nu ma ajuta :)
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult