Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Credeam că dacă muncesc și voi avea rezultate, voi fi promovat. M-am înșelat

companie - meeting

Foto Guliver/Getty Images 

„Credeam că dacă muncesc și voi avea rezultate, voi fi promovat(ă)! M-am înșelat!” - Dacă ați ști de câte ori am auzit în practica mea de coaching aceste cuvinte spuse cu năduf, de profesioniști ajunși în acel punct în care trebuie să-și schimbe cariera/job-ul, împinși de frustrarea de a nu se simți apreciați, recunoscuți, doriți în roluri cheie, în organizație… Demult, tare demult, m-am regăsit chiar eu într-o astfel de postură, învățând lecții aspre ce mi-au fost utile ulterior în evoluția mea profesională.

Poate că ați vrea să arăt cu degetul spre angajatori căci deh, au și ei păcatele lor, unele urâte chiar, dar am învățat că eșecul personal își arată fața hâdă mai ales când începi să te uiți în jur …după vinovați.

5 sugestii legate de promovarea în interiorul unei companii

Performanța bună, ”Meet standards” sau ”Exceed expectations” sau cum se măsoară ea în interiorul organizației tale – NU este suficientă! Întotdeauna vor fi alți angajați cu bun potențial și cu o foarte bună performanță care nu se vor rezuma doar la a livra ce le cere jobul. Care își vor identifica cu claritate obiectivul de carieră, își vor întări rețeaua strategică de contacte și vor deveni maeștri în a comunica ce îi face diferiți – pe ei sau echipele pe care le conduc! Performanță individuală de excepție fără a fi însă avocatul propriei cariere – amână momentul de promovare la care visezi.

  • Nu-ți asuma că „promovare” înseamnă doar să urci pe verticala organizației. În special în organizațiile piramidale, am fost educați că progresul în carieră e musai să fie pe verticală. Nu ignora oportunitățile de promovare pe laterală, un rol îmbogățit te poate expune la situații noi și îți poate dezvolta competențe noi.
  • Nu lăsa frustrările legate de stagnarea propriei cariere să te transforme într-o victimă a unui sistem neprietenos. Întreabă-te ce stă în puterea ta să schimbi, acceptă ce nu poți schimba și ia o decizie. Nimeni nu va munci pentru cariera ta așa cum o poți face chiar tu.
  • Să nu crezi că ești singur(ă) în acest demers. Poți avea alături mentori buni în călătoria ta către nivelul următor. Trebuie doar să înveți să ceri ajutorul.
  • Uneori angajatorii pun cu ușurință „etichete” angajaților. Află care este reputația ta în organizație vs. cum ai vrea să fii perceput în companie. Uneori degeaba vrei să fii privit ca un leader dacă organizația nu te vede deloc așa. Ce ar trebui să schimbi în modul în care comunici sau acționezi, ca să schimbi acea percepție? Cât de decis(ă) ești să acționezi?

Nu inacțiunea îți va accelera cariera! Chiar dacă uneori pare că alții decid pentru cariera ta, stă în puterea ta să îți creezi opțiun. Da, planul B – e perfect valabil și când vine vorba de carieră. Învață cum să te faci util în mod constant organizației, dincolo de ceea ce îți scrie în job description.

Cei ce devin memorabili într-o organizație/companie nu sunt neapărat cei ce se conformează regulilor, ei sunt cei ce au învățat să schimbe regulile jocului. Mult succes pe drumul tău!

Articol preluat de pe blogul autoarei

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Parerist check icon
    Multa lume crede ca daca muncesce de se speteste or sa il depaseasca pe Bill Gates. Si din vreo 7 miliarde, unul a reusit!
    • Like 0
  • Nume check icon
    Intr-adevar faptul ca iti faci treaba si esti constincios si harnic nu este neaparat o siguranta ca vei fi promovat, ci mai degraba ca nu vei fi dat afara.
    A schimba regulile jocului cred ca este prea mult, pentru ca mai ales in corporatii (acest text si in special cam toate articolele de acest gen pe republica.ro se adreseaza acestore), sunt destul de mult reguli si proceduri. Totusi memorabili sunt cei care in aceleasi limite si reguli reusesc sa faca lucrurile mai bine, mai rapid, mai altfel si ofera si o schimbare de paradigma.
    Dar si acestia sunt promovati pana la urma NUMAI daca mentorii si "avocatii" tai din organizatie reusesc sa convinga directorul general sau CEO ca esti valoros pentru organizatie.
    In schimb daca CEO nu te place, din orice motive, oricat de bun esti nu vei fi promovat, deasemenea si daca la un moment dat vei ramane fara mentori sau "avocati", pentru ca nu are cine sa te sustina.
    Cam acestea sunt regulile jocului, indiferent ca ne place sau nu, corect sau nu. Dar chiar si asa, de la statutul de "Rising Star" pana a fi disponibilizat in 2-3 ani nu este imposibil. Asa ca in corporatii trebuie sa muncesti de doua ori: prima data sa iti faci treaba sa nu fi dat afara si a doua ora sa iti dezvolti un "brand personal" ca sa fi promovat si eventual sa nu intri pe o lista de disponibilizari, care cu sigurata vor veni la un moment dat si care nu au nicio legatura cu performanta.
    Este greu pentru nu poti tine un astfel de ritm mai mult de 20 de ani, prin urmare este bine sa lucrezi intr-o corporatie care are un pachet de plecare bun.
    • Like 0
  • Iată de ce nu sunt de acord (dar absolut DELOC !) cu autoarea articolului: "Cei ce devin memorabili într-o organizație/companie nu sunt neapărat cei ce se conformează regulilor, ei sunt cei ce au învățat să schimbe regulile jocului." Încearcă să îți pui amprenta atunci când șeful nu te percepe ca un lider, încearcă să depășești bariera normelor, fii cel care încearcă să schimbe regulile jocului dacă nu ai niciun suport și ai să vezi ce ți-o iei în bot de nu te vezi !
    Sunt multe de spus, prea multe...
    • Like 4
  • Deci , inteleg ca si ajutorul , aici pe la Romanica , nu se cere asa ,ca ... prostul . Trebuie sa stii cum sa-l ceri ; adica este si asta o smechereala, eventual o fenta , pentru ca altfel poti fi refuzat , luat de fraier , apoi sa rada toti de tine !! ?? Da , asa este ! Ma intreb si eu : cum naiba gandesc managerii din marile companii multinationale , hai sa zicem din IT , care accepta si stimuleaza angajarea si de tineri care nu prea cunosc domeniul , dar ii instruiesc , le dau sarcini conforme cu pregatirea lor , ii up - gradeaza ( cum se zice ) caci calea pana la programator este lunga , ii exploateaza eficient cum trebuie exact pe expertiza lor . Eu ma intreb doar asa , retoric , pentru ca stiu si inteleg foarte bine dece o fac pentru ca diferenta este de a cumpara smartfonuri de la aceia si noi sa producem cel mult marţfonuri de catre nea' Nelu electricianul ,adica acele telemobile de decor , din polistiren cu butoane desenate din vitrinele unor magazine de cartier care te atentioneaza ca au la vanzare ceva destept.
    • Like 4
    • @ Hritac Mircea
      Nu se întâmplă doar în România, stai liniștit.
      Când am văzut ce e în UK m-am luat cu mâinile de cap, la ei nepotismul e cultură națională.
      • Like 2
    • @ Hritac Mircea
      check icon
      Dvs puneți o întrebare de dragul de a o pune. Căci ne-ați prezentat deja răspunsurile dvs”!
      Din experiență, știu că într-o astfel de situație e inutil dialogul.
      Știu, o să ziceți că să încerc totuși (dar eu am făcut-o deja de vreo 50 de ori cu alții!)... Și am ajuns la concluzia că ”profundele convingeri” nu pot fi schimbate altcumva decît prin experimentare.
      Nu trebuie numaidecît să vă simțiți ofensat! Majoritatea oamenilor (românilor, cel puțin) au aceeși problemă:
      1. Își urăsc șefii deoarece au impresia că aceștia ”nu fac nimic” pe bani mai mulți. Fără să aibă habar ce implică ”fișa postului” acestora.
      2. Urăsc ”patronii”. Tot ce știu ei e că aceștia își permit vacanțe în ”Maldive sau Coasta de Azur”. Din nou, fără să aibă habar ce implică ”fișa postului” acestora.
      3. Urăsc pe toți ceilalți care au un salariu mai mare decît ei. Și dacă-i spun unuia să facem schimb de ”job” (fie și pt o zi, o lună sau 5 ani), îmi spune că nu toți pot fi programatori! (dar în generală, cînd pe mine nu mă alegea nimeni în echipa de fotbal, atunci trebuia să fim toți fotbaliști, nu??)
      • Like 3
  • Bogdan check icon
    Gargara fara rost. Nu fi primul nu fi ultimul nu te oferi voluntar. Nu iti da angajatorul curent banii/satisfactia pe care le cauti? Urmatorul. Desi nu o sa iti dea nimeni cat/ce vrei tu asa ca...
    • Like 9
    • @ Bogdan
      Articolul Amaliei este foarte bun. In niciun ca znu poate fi catalogat drept "gargara fara rost".
      • Like 3
    • @ Claudiu Vuta
      Bogdan check icon
      Da intr-adevar este cea mai buna insiruire de truisme si clisee corporatiste care nu au absolut nici o legatura cu viata reala si pe care nici un om intreg la cap nu le crede.
      • Like 6
    • @ Claudiu Vuta
      I disagree
      • Like 0
  • f.adevarat. Si e valabil si in viata de acasa nu doar in cea profesionala: cand am devenit parinte am crezut imediat ca voi fi un parinte bun. Dar nu a fost asa.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult