Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara: „Ne așteptăm la un tsunami. Valul doi va fi ca în Italia. În câteva zile, spitalele vor fi depășite”

ATI - Foto: Patrik Slezak / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Patrik Slezak / Alamy / Alamy / Profimedia

Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, a declarat vineri că se așteaptă la „un tsunami” de infectări cu coronavirus în toamnă, un scenariu „ca în Italia”, și a adăugat că spitalul caută acum medici specializați în terapie intensivă, pentru a putea face față valului preconizat de îmbolnăviri. 

„Trebuie să dublăm sau să triplăm resursa umană. Ne străduim să vedem de unde putem face rost de resurse umane specializate în terapie intensivă, ca să facem față la ce va veni. (La ce vă așteptați?). La un tsunami. Valul 1 o să fie o replică palidă a valului 2, o să vedeți. Și dacă în septembrie - octombrie va începe și gripa și nu se va termina cu nebunelile astea cu antivacciniștii și restul, o să avem ca în Italia”, a declarat dr Cristian Oancea, la Digi24.

„Cei care promovează teoriile conspiraționiste trebuie să plătească într-o formă sau alta. (...) Pentru un grup de iresponsabili o nație întreagă ne aflăm la marginea unui dezastru medical”, a punctat dr Oancea.

Managerul spune că e bine că oamenii se relaxează la mare sau la munte, dar trebuie să respecte regulile de protecție. „E frustrant când tu (medic) stai și dormi în spital și vezi la tv cum nu se respectă regulile”, a adăugat directorul spitalului din Timișoara.

Numărul de cazuri noi este atât de mare, încât spitalele, în cateva zile, vor fi depășite, a avertizat medicul.

La rândul său, medicul Virgil Musta, șef de secție la ​Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a anunțat vineri că unitatea medicală nu mai are locuri libere pentru pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2.

Medicul spune că numărul de cazuri Covid-19 a crescut alarmant și în județul Timiș, înregistrându-se o majorare și a numărului de forme severe și critice, precum și de decese. 

„Toate acestea se datorează și faptului că o parte dintre concetățeni nu repectă nicio regulă, dând crezare fake news-urilor, teoriilor conspirației sau falselor îndemnuri la libertate. Fiecare este liber să facă ce vrea cu viața și sănătatea lui, până în punctul în care pui în pericol sănătatea celorlalți. Este în primul rând vorba despre respectul pentru ceilalți, care ar trebui să primeze, indiferent de măsurile impuse sau nu de autorități.

Deși sunt convins că marea majoritate a populației a înțeles corect situația, este responsabilă și respectă regulile, există și destui care nu o fac sau nu o mai fac, iar asta riscă acum să creeze probleme majore tuturor: creșterea numărului de infectări, umplerea spitalelor și mai ales a secțiilor de ATI”, a scris dr Virgil Musta pe grupul online City Doctors, o comunitate care își propune să ajute la îmbunătățirea comunicării dintre medici și pacienți, în perioada pandemiei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Teoriile conspirationiste n-ar aparea daca nu s-ar minti atat de mult. Dar autoritatile mint, specialistii lui peste mint, presa minte si creeaza panica.
  Celor care au curajul sa combata 'adevarul' oficial li se retrag licentele, sunt amenintati etc.
  Ignorantii si cretinii- majoritari dealtfel-cred cu usurinta minciunile, le propaga si sar in gatul celor informati aducand acuzatii ptr ca e mai simplu sa crezi orice tampenie decat sa te informezi.
  Majoritatea habar n-au cum sa caute o informatie simpla pe net, habar n-au ce sunt cuvintele cheie.
  Manipularea functioneaza foarte bine. Caracteristica principala a unui om inteligent si bine informat este CURIOZITATEA. Un astfel de om isi pune intotdeauna intrebarea-si daca este adevarat? Si verifica in zeci de surse diferite.
  Ignorantii nu sunt niciodata curiosi. Iar prostii si analfabetii functionali sunt doar periculosi ptr viata si utili ptr stapani.
  Acum 3 ani situl asta era bun, acum a devenit o cloaca cu o masa de manevra suficient de mare.
  Nimic nu va mai fi la fel, totul se schimba si in 2, maxim 3 ani va fi un guvern mondial. Anul asta este inceputul sfarsitului a tot ceea ce am cunoscut.
  Puteti nega, injura, nu ma intereseaza ce credeti.
  • Like 0
 • Domnule Părerist, nu știu dacă glumiți. Nu e chiar un subiect de glumă, e ceva grav și trist. Prostia și ticăloșia sunt grave, triste și urâte. Măcar de rușinea celor care s-au chinuit și se chinuie prin spitale păstrați-vă părerile. Unii ca dvs. au nimerit în locul lor și nu le-a fost bine deloc. Atenție!
  • Like 1
 • Valentin check icon
  Să audăugăm şi o linie medicală ajunsă la capătul puterilor. Opt ore în combinezon, cu transpiraţia gârlă.
  • Like 3
 • Parerist check icon
  Bine ca nu o sa fie un tsunami de oameni sufocati de masti, plini de chip-urile lui Bilgheitz si prajiti de 5G...
  • Like 1
 • Valentin check icon
  Nimic nou sub soare. S-a întâmplat şi pe la 1918.
  • Like 1

Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult