Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara: „Ne așteptăm la un tsunami. Valul doi va fi ca în Italia. În câteva zile, spitalele vor fi depășite”

ATI - Foto: Patrik Slezak / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Patrik Slezak / Alamy / Alamy / Profimedia

Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, a declarat vineri că se așteaptă la „un tsunami” de infectări cu coronavirus în toamnă, un scenariu „ca în Italia”, și a adăugat că spitalul caută acum medici specializați în terapie intensivă, pentru a putea face față valului preconizat de îmbolnăviri. 

„Trebuie să dublăm sau să triplăm resursa umană. Ne străduim să vedem de unde putem face rost de resurse umane specializate în terapie intensivă, ca să facem față la ce va veni. (La ce vă așteptați?). La un tsunami. Valul 1 o să fie o replică palidă a valului 2, o să vedeți. Și dacă în septembrie - octombrie va începe și gripa și nu se va termina cu nebunelile astea cu antivacciniștii și restul, o să avem ca în Italia”, a declarat dr Cristian Oancea, la Digi24.

„Cei care promovează teoriile conspiraționiste trebuie să plătească într-o formă sau alta. (...) Pentru un grup de iresponsabili o nație întreagă ne aflăm la marginea unui dezastru medical”, a punctat dr Oancea.

Managerul spune că e bine că oamenii se relaxează la mare sau la munte, dar trebuie să respecte regulile de protecție. „E frustrant când tu (medic) stai și dormi în spital și vezi la tv cum nu se respectă regulile”, a adăugat directorul spitalului din Timișoara.

Numărul de cazuri noi este atât de mare, încât spitalele, în cateva zile, vor fi depășite, a avertizat medicul.

La rândul său, medicul Virgil Musta, șef de secție la ​Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a anunțat vineri că unitatea medicală nu mai are locuri libere pentru pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2.

Medicul spune că numărul de cazuri Covid-19 a crescut alarmant și în județul Timiș, înregistrându-se o majorare și a numărului de forme severe și critice, precum și de decese. 

„Toate acestea se datorează și faptului că o parte dintre concetățeni nu repectă nicio regulă, dând crezare fake news-urilor, teoriilor conspirației sau falselor îndemnuri la libertate. Fiecare este liber să facă ce vrea cu viața și sănătatea lui, până în punctul în care pui în pericol sănătatea celorlalți. Este în primul rând vorba despre respectul pentru ceilalți, care ar trebui să primeze, indiferent de măsurile impuse sau nu de autorități.

Deși sunt convins că marea majoritate a populației a înțeles corect situația, este responsabilă și respectă regulile, există și destui care nu o fac sau nu o mai fac, iar asta riscă acum să creeze probleme majore tuturor: creșterea numărului de infectări, umplerea spitalelor și mai ales a secțiilor de ATI”, a scris dr Virgil Musta pe grupul online City Doctors, o comunitate care își propune să ajute la îmbunătățirea comunicării dintre medici și pacienți, în perioada pandemiei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Teoriile conspirationiste n-ar aparea daca nu s-ar minti atat de mult. Dar autoritatile mint, specialistii lui peste mint, presa minte si creeaza panica.
    Celor care au curajul sa combata 'adevarul' oficial li se retrag licentele, sunt amenintati etc.
    Ignorantii si cretinii- majoritari dealtfel-cred cu usurinta minciunile, le propaga si sar in gatul celor informati aducand acuzatii ptr ca e mai simplu sa crezi orice tampenie decat sa te informezi.
    Majoritatea habar n-au cum sa caute o informatie simpla pe net, habar n-au ce sunt cuvintele cheie.
    Manipularea functioneaza foarte bine. Caracteristica principala a unui om inteligent si bine informat este CURIOZITATEA. Un astfel de om isi pune intotdeauna intrebarea-si daca este adevarat? Si verifica in zeci de surse diferite.
    Ignorantii nu sunt niciodata curiosi. Iar prostii si analfabetii functionali sunt doar periculosi ptr viata si utili ptr stapani.
    Acum 3 ani situl asta era bun, acum a devenit o cloaca cu o masa de manevra suficient de mare.
    Nimic nu va mai fi la fel, totul se schimba si in 2, maxim 3 ani va fi un guvern mondial. Anul asta este inceputul sfarsitului a tot ceea ce am cunoscut.
    Puteti nega, injura, nu ma intereseaza ce credeti.
    • Like 0
  • Domnule Părerist, nu știu dacă glumiți. Nu e chiar un subiect de glumă, e ceva grav și trist. Prostia și ticăloșia sunt grave, triste și urâte. Măcar de rușinea celor care s-au chinuit și se chinuie prin spitale păstrați-vă părerile. Unii ca dvs. au nimerit în locul lor și nu le-a fost bine deloc. Atenție!
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Să audăugăm şi o linie medicală ajunsă la capătul puterilor. Opt ore în combinezon, cu transpiraţia gârlă.
    • Like 3
  • Parerist check icon
    Bine ca nu o sa fie un tsunami de oameni sufocati de masti, plini de chip-urile lui Bilgheitz si prajiti de 5G...
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Nimic nou sub soare. S-a întâmplat şi pe la 1918.
    • Like 1

Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult