Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cristian Tudor Popescu a fost la teatru și a primit o ofertă de nerefuzat din partea unui tovarăș: „Băgați-vă pe stânga că de acolo vedeți mai mulți draci”

Cristian Tudor Popescu a vorbit despre dorința dintotdeauna a ștabilor comuniști preluată mai apoi de cei ajunși la putere după Revoluție în România: aceea de a avea tratament preferențial și de a se diferenția de oamenii obișnuiți. El a dat exemplul șefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, acuzat în această săptămână că a intrat, fără să stea la rând, în Muzeul Mineritului de la Roșia Montană. 

„Păi ne miră? Nu ne miră, pentru că distinsul a mai făcut lucrul ăsta, a făcut-o și când și-a preschimbat carnetul de conducere, a făcut-o și cu mașina aia cu care în plin centrul Bucureștiului a ocupat un întreg culoar de circulație, pentru că el este Popescu Tăriceanu”, a spus jurnalistul.

El a arătat cât de departe poate merge această atitudine și cum ajunge să se insinueaze în situații de viață din cele mai obișnuite. „De unde vine asta? Asta vine din conștiința ștabilor comuniști, pe care inși ca Tăriceanu i-au admirat nespus întotdeauna, că ei trebuie să fie neapărat diferiți de ceilalți oameni. Că ei au un sânge albastru, așa, deși sun roșii la suprafață și trebuie să se diferențieze de restul lumii. Știți cât de departe merge chestia asta? Să vedeți cât de adânc este băgată. Eram la Sibiu, la „Faust” al lui Purcărete, care e un spectacol grandios, nici nu cred că se mai pune în scenă acum, într-o hală de fabrică dezafectată și cu regie impresionantă. Și la un moment dat apar tot felul de creaturi, Goethe, Faust, diavoli. Când ieșim din zona spațiului teatral, clasic, convențional, cu scenă și intrăm în zona spațiului neconvențional, unde spectatorii sunt înconjurați practic de ce se întâmplă, vine un tovarăș căruia i-am simțit mirosul de la cinci metri. Un tovarăș vechi și just. Vine la mine și zice: Dom’ Popescu, să vă spun eu, vedeți, când intrați, băgați-vă pe stânga că de acolo vedeți mai mulți draci. Cei mai mulți draci se văd pe stânga, din ăia care scot flăcări pe gură. Băgați-vă pe stânga. Omul identificase o modalitate, pe care mi-o vindea și mie, de a mă diferenția de restul spectatorilor și care se vor duce pe dreapta și nu or să vadă atâția draci”, a povestit Cristian Tudor Popescu în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nerelevantă, malițiosa și total pe dinafară ești dta. Pe "stânga" au fost și sunt cei mai multi draci. Vezi actualii politicieni!
  • Like 0
 • "Cu stanga nici cruce nu poti sa-ti faci,dar sa conduci o tara!"spunea regretatul Tutea.
  • Like 0
 • Aaaa, slab. Nerelevant comentariul lui CTP. Adica, cu totul aleator si perpendicular pe argumentul invocat. Relevant ca reciclati chestii nerelevante. Adica va pune in aceeasi categorie: nerelevanti. Spune-mi ce reciclezi ca sa iti spun cine esti.
  • Like 0
  • @ Anca Paduraru
   Comentariul tău este mai mult decât relevant în ceea ce te privește: ești o vacă.
   • Like 0
 • Anon check icon
  Comunism, feudalism...natura umana tot aia e.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult