Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cristian Tudor Popescu a fost la teatru și a primit o ofertă de nerefuzat din partea unui tovarăș: „Băgați-vă pe stânga că de acolo vedeți mai mulți draci”

Cristian Tudor Popescu a vorbit despre dorința dintotdeauna a ștabilor comuniști preluată mai apoi de cei ajunși la putere după Revoluție în România: aceea de a avea tratament preferențial și de a se diferenția de oamenii obișnuiți. El a dat exemplul șefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, acuzat în această săptămână că a intrat, fără să stea la rând, în Muzeul Mineritului de la Roșia Montană. 

„Păi ne miră? Nu ne miră, pentru că distinsul a mai făcut lucrul ăsta, a făcut-o și când și-a preschimbat carnetul de conducere, a făcut-o și cu mașina aia cu care în plin centrul Bucureștiului a ocupat un întreg culoar de circulație, pentru că el este Popescu Tăriceanu”, a spus jurnalistul.

El a arătat cât de departe poate merge această atitudine și cum ajunge să se insinueaze în situații de viață din cele mai obișnuite. „De unde vine asta? Asta vine din conștiința ștabilor comuniști, pe care inși ca Tăriceanu i-au admirat nespus întotdeauna, că ei trebuie să fie neapărat diferiți de ceilalți oameni. Că ei au un sânge albastru, așa, deși sun roșii la suprafață și trebuie să se diferențieze de restul lumii. Știți cât de departe merge chestia asta? Să vedeți cât de adânc este băgată. Eram la Sibiu, la „Faust” al lui Purcărete, care e un spectacol grandios, nici nu cred că se mai pune în scenă acum, într-o hală de fabrică dezafectată și cu regie impresionantă. Și la un moment dat apar tot felul de creaturi, Goethe, Faust, diavoli. Când ieșim din zona spațiului teatral, clasic, convențional, cu scenă și intrăm în zona spațiului neconvențional, unde spectatorii sunt înconjurați practic de ce se întâmplă, vine un tovarăș căruia i-am simțit mirosul de la cinci metri. Un tovarăș vechi și just. Vine la mine și zice: Dom’ Popescu, să vă spun eu, vedeți, când intrați, băgați-vă pe stânga că de acolo vedeți mai mulți draci. Cei mai mulți draci se văd pe stânga, din ăia care scot flăcări pe gură. Băgați-vă pe stânga. Omul identificase o modalitate, pe care mi-o vindea și mie, de a mă diferenția de restul spectatorilor și care se vor duce pe dreapta și nu or să vadă atâția draci”, a povestit Cristian Tudor Popescu în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nerelevantă, malițiosa și total pe dinafară ești dta. Pe "stânga" au fost și sunt cei mai multi draci. Vezi actualii politicieni!
  • Like 0
 • "Cu stanga nici cruce nu poti sa-ti faci,dar sa conduci o tara!"spunea regretatul Tutea.
  • Like 0
 • Aaaa, slab. Nerelevant comentariul lui CTP. Adica, cu totul aleator si perpendicular pe argumentul invocat. Relevant ca reciclati chestii nerelevante. Adica va pune in aceeasi categorie: nerelevanti. Spune-mi ce reciclezi ca sa iti spun cine esti.
  • Like 0
  • @ Anca Paduraru
   Comentariul tău este mai mult decât relevant în ceea ce te privește: ești o vacă.
   • Like 0
 • Anon check icon
  Comunism, feudalism...natura umana tot aia e.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult