Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cristian Tudor Popescu a fost la teatru și a primit o ofertă de nerefuzat din partea unui tovarăș: „Băgați-vă pe stânga că de acolo vedeți mai mulți draci”

Cristian Tudor Popescu a vorbit despre dorința dintotdeauna a ștabilor comuniști preluată mai apoi de cei ajunși la putere după Revoluție în România: aceea de a avea tratament preferențial și de a se diferenția de oamenii obișnuiți. El a dat exemplul șefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, acuzat în această săptămână că a intrat, fără să stea la rând, în Muzeul Mineritului de la Roșia Montană. 

„Păi ne miră? Nu ne miră, pentru că distinsul a mai făcut lucrul ăsta, a făcut-o și când și-a preschimbat carnetul de conducere, a făcut-o și cu mașina aia cu care în plin centrul Bucureștiului a ocupat un întreg culoar de circulație, pentru că el este Popescu Tăriceanu”, a spus jurnalistul.

El a arătat cât de departe poate merge această atitudine și cum ajunge să se insinueaze în situații de viață din cele mai obișnuite. „De unde vine asta? Asta vine din conștiința ștabilor comuniști, pe care inși ca Tăriceanu i-au admirat nespus întotdeauna, că ei trebuie să fie neapărat diferiți de ceilalți oameni. Că ei au un sânge albastru, așa, deși sun roșii la suprafață și trebuie să se diferențieze de restul lumii. Știți cât de departe merge chestia asta? Să vedeți cât de adânc este băgată. Eram la Sibiu, la „Faust” al lui Purcărete, care e un spectacol grandios, nici nu cred că se mai pune în scenă acum, într-o hală de fabrică dezafectată și cu regie impresionantă. Și la un moment dat apar tot felul de creaturi, Goethe, Faust, diavoli. Când ieșim din zona spațiului teatral, clasic, convențional, cu scenă și intrăm în zona spațiului neconvențional, unde spectatorii sunt înconjurați practic de ce se întâmplă, vine un tovarăș căruia i-am simțit mirosul de la cinci metri. Un tovarăș vechi și just. Vine la mine și zice: Dom’ Popescu, să vă spun eu, vedeți, când intrați, băgați-vă pe stânga că de acolo vedeți mai mulți draci. Cei mai mulți draci se văd pe stânga, din ăia care scot flăcări pe gură. Băgați-vă pe stânga. Omul identificase o modalitate, pe care mi-o vindea și mie, de a mă diferenția de restul spectatorilor și care se vor duce pe dreapta și nu or să vadă atâția draci”, a povestit Cristian Tudor Popescu în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nerelevantă, malițiosa și total pe dinafară ești dta. Pe "stânga" au fost și sunt cei mai multi draci. Vezi actualii politicieni!
    • Like 0
  • "Cu stanga nici cruce nu poti sa-ti faci,dar sa conduci o tara!"spunea regretatul Tutea.
    • Like 0
  • Aaaa, slab. Nerelevant comentariul lui CTP. Adica, cu totul aleator si perpendicular pe argumentul invocat. Relevant ca reciclati chestii nerelevante. Adica va pune in aceeasi categorie: nerelevanti. Spune-mi ce reciclezi ca sa iti spun cine esti.
    • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      Comentariul tău este mai mult decât relevant în ceea ce te privește: ești o vacă.
      • Like 0
  • Anon check icon
    Comunism, feudalism...natura umana tot aia e.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult