Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cristian Tudor Popescu a fost la teatru și a primit o ofertă de nerefuzat din partea unui tovarăș: „Băgați-vă pe stânga că de acolo vedeți mai mulți draci”

Cristian Tudor Popescu a vorbit despre dorința dintotdeauna a ștabilor comuniști preluată mai apoi de cei ajunși la putere după Revoluție în România: aceea de a avea tratament preferențial și de a se diferenția de oamenii obișnuiți. El a dat exemplul șefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, acuzat în această săptămână că a intrat, fără să stea la rând, în Muzeul Mineritului de la Roșia Montană. 

„Păi ne miră? Nu ne miră, pentru că distinsul a mai făcut lucrul ăsta, a făcut-o și când și-a preschimbat carnetul de conducere, a făcut-o și cu mașina aia cu care în plin centrul Bucureștiului a ocupat un întreg culoar de circulație, pentru că el este Popescu Tăriceanu”, a spus jurnalistul.

El a arătat cât de departe poate merge această atitudine și cum ajunge să se insinueaze în situații de viață din cele mai obișnuite. „De unde vine asta? Asta vine din conștiința ștabilor comuniști, pe care inși ca Tăriceanu i-au admirat nespus întotdeauna, că ei trebuie să fie neapărat diferiți de ceilalți oameni. Că ei au un sânge albastru, așa, deși sun roșii la suprafață și trebuie să se diferențieze de restul lumii. Știți cât de departe merge chestia asta? Să vedeți cât de adânc este băgată. Eram la Sibiu, la „Faust” al lui Purcărete, care e un spectacol grandios, nici nu cred că se mai pune în scenă acum, într-o hală de fabrică dezafectată și cu regie impresionantă. Și la un moment dat apar tot felul de creaturi, Goethe, Faust, diavoli. Când ieșim din zona spațiului teatral, clasic, convențional, cu scenă și intrăm în zona spațiului neconvențional, unde spectatorii sunt înconjurați practic de ce se întâmplă, vine un tovarăș căruia i-am simțit mirosul de la cinci metri. Un tovarăș vechi și just. Vine la mine și zice: Dom’ Popescu, să vă spun eu, vedeți, când intrați, băgați-vă pe stânga că de acolo vedeți mai mulți draci. Cei mai mulți draci se văd pe stânga, din ăia care scot flăcări pe gură. Băgați-vă pe stânga. Omul identificase o modalitate, pe care mi-o vindea și mie, de a mă diferenția de restul spectatorilor și care se vor duce pe dreapta și nu or să vadă atâția draci”, a povestit Cristian Tudor Popescu în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nerelevantă, malițiosa și total pe dinafară ești dta. Pe "stânga" au fost și sunt cei mai multi draci. Vezi actualii politicieni!
  • Like 0
 • "Cu stanga nici cruce nu poti sa-ti faci,dar sa conduci o tara!"spunea regretatul Tutea.
  • Like 0
 • Aaaa, slab. Nerelevant comentariul lui CTP. Adica, cu totul aleator si perpendicular pe argumentul invocat. Relevant ca reciclati chestii nerelevante. Adica va pune in aceeasi categorie: nerelevanti. Spune-mi ce reciclezi ca sa iti spun cine esti.
  • Like 0
  • @ Anca Paduraru
   Comentariul tău este mai mult decât relevant în ceea ce te privește: ești o vacă.
   • Like 0
 • Anon check icon
  Comunism, feudalism...natura umana tot aia e.
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult