Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cristian Tudor Popescu: Caprovarzismul practicat de PSD în raport cu NATO nu duce la nimic

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, s-a întâlnit, luni, cu secretarul de stat american Michael Pompeo, la Washington. MAE a anunțat că subiectele abordate au fost securitatea transatlantică și dezvoltarea Parteneriatului Strategic, dar nu a menționat însă de tema corupției din România, dezvăluită în comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

„E important ca România să facă eforturi pentru a combate corupţia, care îi subminează instituţiile democratice şi promovează influenţa răuvoitoare a adversarilor" - este mesajul Departamentului de Stat al SUA, după întâlnirea de la Washington dintre Mike Pompeo şi Teodor Meleşcanu. 

„Iată ce face Meleşcanu – cenzurează Washington, Departamentul de Stat al SUA, el cu de la sine putere, crezând în orbirea sa, ca să nu spun altfel, că asta se şi poate, să ascunzi că Departamentul de Stat a discutat tocmai despre subminarea instituţiilor statului român prin corupţie şi că Pompeo s-a arătat foarte îngrijorat de slăbirea luptei anticorupţie în România, care o vulnerabilizează în faţa Rusiei. Nici cuvintele corupţie, subminare, agresiunea Rusiei nu au apărut în comunicatul Ministerului de Externe”, a spus la Digi24 jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Cristian Tudor Popescu a vorbit despre discursul duplicitar al PSD şi despre jocurile politice de putere interne, care, de fapt, afectează relaţia cu NATO.

De altfel, potrivit jurnalistului, politicienii români care au încercat să îşi atribuie intrarea în NATO au făcut-o în speranta că vor fi lăsaţi să fure, să patroneze corupţia, să facă ce vor în România.

În plus, toţi politicienii s-au declarat pentru intrarea României în NATO şi au încercat să îşi aroge merite.

„Intrarea României în NATO a fost făcută posibilă de al-Qaida, nici un politician român nu a băgat România în NATO, cum încearcă să se laude unii şi alţii acum, inclusiv referinţa lui Dragnea, Adrian Năstase, că nu e prezent la eveniment. Da, în timpul mandatului său a intrat România în NATO, dar dacă în 2001, al-Qaida nu distrugea Turnurile Gemene, România nu se afla în calculele de extindere ale Alianţei. România fusese respinsă cu brutalitate în 1997 de SUA şi nu se vedea nicio perspectivă. Puteam rămâne ani mulţi în afara NATO, dacă nu mureau 3000 de oameni la World Trade Center.

Politicienii români care au încercat să îşi atribuie intrarea în NATO au făcut-o în speranţa că în schimbul « România ca punct strategic faţă de Orientul de unde vin teroriştii» vor fi lăsaţi să fure, lăsaţi să patroneze corupţia, să facă ce vor în România. Ăsta a fost contractul pe care au crezut că îl pot stabili cu americanii în primul rând. Spre surprinderea lor, acest contract nu funcţionează.

Asta dovedesc politicienii aflaţi la putere. Iată ce face Meleşcanu – cenzurează Washington, Departamentul de Stat al SUA, el cu de la sine putere, crezând în orbirea sa, ca să nu spun altfel, că asta se şi poate, să ascunzi că Departamentul de Stat a discutat tocmai despre subminarea instituţiilor statului român prin corupţie şi că Pompeo s-a arătat foarte îngrijorat de slăbirea luptei anticorupţie în România, care o vulnerabilizează în faţa Rusiei. Nici cuvintele corupţie, subminare, agresiunea Rusiei nu au apărut în comunicatul Ministerului de Externe. Ce e asta în relaţia cu partenerul nostru strategic NATO şi Washington?

Această relaţie cu NATO e, din păcate, foarte mult şi rău afectată de jocurile politice de putere interne din România din acest moment. Este încă o confirmare ce a spus Pompeo că slujul pe care l-a făcut Dăncilă la Washington, ofranda mutării Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, nu a făcut nimic. Iată că discursul în legătură cu lupta contra corupţiei în România al SUA nu se domoleşte”, a explicat Cristian Tudor Popescu.

Gazetarul a făcut referire şi la intervenţia din Parlament a preşedintelui Klaus Iohannis, care a vorbit de corupţie, de slăbiciunile grave reale ale guvernării actuale.

„Aţi titrat – şedinţă la Parlament cu armele pe masă. Păi NATO nu e o instituţie de război? E UNICEF? Era vreo organizaţie filantropică?

Intervenţia preşedintelui Iohannis, de pildă, o intervenţie dură la adresa PSD nu a violat un cadru al unui eveniment pacifist, sărbătoresc, cu privire la vreo organizaţie filantropică internaţională. Era vorba despre NATO, securitatea României, atac, apărare şi război. Preşedintele a pus nişte probleme reale, începând cu situaţia armatei României şi cu darea în judecată a preşedintelui de către ministrul Apărării pentru prelungirea mandatului şefului Statului Major General, care a creat o situaţie deloc plăcută a României în cadrul NATO.

Apoi, a vorbit de corupţie, de slăbiciunile grave reale ale guvernării actuale, care vulnerabilizează România în raport cu vecinii agresivi pe care îi avem. Este o realitate, iar intervenţiile acestea nu erau nepotrivite în cazul de faţă. Discutam despre NATO şi securitatea României.

Or, tocmai în relaţia cu NATO, cu Washington, cu SUA, care în proporţie covârşitoare înseamnă NATO, toţi politicienii s-au declarat pentru intrarea României în NATO şi au încercat să îşi aroge nişte merite. Inclusiv preşedintele, care acum a tot spus: « eu am iniţiat» , «eu am propus să se mărească la 2% din PIB cheltuielile cu apărarea » . Nu e adevărat. Asta se întâmplă la «propunerea» preşedintelui Trump, nu a lui Iohannis. De aceea, şi noi, şi alte ţări ne străduim să cheltuim 2% pentru apărare. Pentru că aşa a ordonat Trump, nici mai mult, nici mai puţin. Preşedintele a ţinut, folosind evidentele slăbiciuni ale guvernării PSD să se promoveze pe sine în acest discurs: «eu am făcut» , «eu vă mulţumesc » .

A pomenit de PSD, despre sine, şi nimic despre partidele care-l susţin sau l-ar putea susţine în campanie, de pildă USR şi PNL”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Un alt exemplu de discurs duplicitar al PSD e situaţia în care se află Laura Codruţa Kovesi. „În acest moment fostul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, foarte apreciată de americani, de Departamentul de Stat şi de instituţiile de forţă din America, inclusiv Pentagonul, se găseşte sub control judiciar, îi este interzis să îşi practice meseria, să vorbească, să părăsească ţara. Nu discutăm că e în cercetare la o anumită secţie, justiţia îşi urmează cursul. Dar, iată ce se foloseşte contra ei într-un mod nedemn şi nejustificat! Şi acesta e un exemplu de cum una înţeleg să vorbească despre NATO politicienii aflaţi la putere şi alta fumează în România”, a punctat Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul a explicat şi o altă situaţie care intră în vederea Departamentului de Stat: obstrucţionarea justiţiei – „termen foarte cunoscut, popular şi drag americanilor”: „Mai e un caz care intră în vederea Departamentului de Stat: obstrucţionarea justiţiei – termen foarte cunoscut, popular şi drag americanilor. Când cineva obstrucţionează justiţia trebuie pedepsit în SUA, indiferent de rangul pe care-l ocupă în statul american.

Majoritatea de la putere din Parlament, PSD de fapt, ce face în cazul Tăriceanu? De luni de zile obstrucţionează justiţia în legătură cu justiţiabilul Tăriceanu, deci nici măcar nu se adună majoritatea, ca să-l facă scăpat de urmărirea penală pe care o cere DNA. Folosesc asta de luni de zile, depăşind orice termene şi bun-simţ. Şi asta cred că ştiu foarte bine cei de la Departamentul de Stat.”

„Pe de altă parte, ne spune Dragnea cât de importantă e intrarea României în NATO, cât de mult se străduieşte PSD să facă România un membru respectat la NATO.

Minciunile astea sunt oloage, nu pot păcăli pe nimeni. Ce? Suntem înainte de '89 când se obstrucţionau informaţiile din exterior? Pe lângă acest discurs duplicitar mai e şi o doză de prostie în aceste acţiuni ale PSD în primul rând. Nu ştiu ce cred ei că pot obţine astfel. Pe de o parte faci aceste declaraţii, anunţi că vei cheltui 2%, deşi nici măcar asta nu ai făcut. Cei 2% au fost alocaţi aidoma spitalelor regionale, pe hârtie, iar acum ne spune Teodorovici că se vor lua bani de la ceea ce nu s-a cheltuit în favoarea armatei şi se vor da la ceea ce nu s-a cheltuit pentru facerea spitalelor regionale. Se finanţează o lipsă cu o alta.

Ori adoptă PSD un discurs agresiv contra NATO, a Occidentului, a SUA, care refuză să îl susţină pe Dragnea, ori cu adevărat suntem Nord-Atlantici, pentru valorile occidentale. Această politică caprovarzistă pe care încearcă să o facă PSD în raport cu NATO nu duce la nimic. Nu pot obţine nici măcar ei un beneficiu în această direcţie”, a conchis Cristian Tudor Popescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E clar. Este timpul trădătorilor de țară în România. Va veni vremea să plătească. Singura pedeapsă pentru asemenea specimene, ce se ivesc o dată oa 70-80 de ani, (vezi "insurecția" din '44, august 23) , este condamnarea la moarte și confiscarea averii, oricum dobândită doar prin furt și impostură.
    • Like 0
  • Melescanu, in senilitatea lui isi inchipuie ca slugarnicia lui de acum este echivalentul diplomatiei pe care o practica in 90 cu cunostintele din 80 din Pactul de la Varsovia. Probabil lui si stapanului sau, obisnuit cu șmenurile în stil românesc, li se pare normal ca americanii sa taca din gură când ei lucrează la livrarea scutului antirachetă american rusilor.
    La fel de mirati sunt când vor să violeze și să-i umble in buzunare doamnei UE iar aceasta în loc să stea cuminte, dă din picioare.
    • Like 0
  • Normal ar fi ca politicienii din opozitie sa scoata oamenii in strada, sa cerem sa cada acest guvern de bolsevici influentati de Moscova.S-o spunem clar, pe fata, nu mai e timp de asteptat !!! Doar ca fiind intr-o dictatura,PNL-istii, USR-istii, etc pot doar sa se agite cu vorbe, declaratii….Nu stiu daca sperie pe cineva….Dragnea o fi asa bine fixat in jiltz de catre rusi? !!! E o intrebare cheie. Poate ca nu e prea tarziu si ne mai putem lupta pentru ideile pro-vest !!!! Azi e o zi cheie! Dau sau nu ordonantele alea ticaloase? O elibereaza sau nu pe Kovesi de control judiciar?, sper ca multi romani sa fie pe faza....Protestam !!!
    • Like 0
  • Câteva „adevăruri” în sprijinul spiritului acestui articol:
    1. În UE am fost introduși, pe ușa din spate, din cauză de piață de desfacere și resurse naturale.
    2. În NATO am fost primiți din cauză de defect al Turciei lui Erdogan.
    3. Unirea Moldovei cu Țara Românească s-a realizat din cauză de neatenție și nebăgare de seamă a puterilor garante.
    4. Unirea de la 1918 s-a realizat din cauză de instaurare a comunismului în Rusia.
    Nimeni și nimic de pe meleagurile carpato-danubiano-pontice nu au avut vreun rol în devenirea României, totul este rezultatul intervenției ... externe !
    Curat capro-struțo-cămilo-varză !
    • Like 2
  • check icon
    Dle CTP: Sunt conștient, deci votez!
    • Like 0
  • Am scris un articol pe facebook legat de acest subiect, adica ce face politicianul roman pentru romani, si de aici e usor sa extrapolezi si sa judeci de la 1 la 10 calitatea democratiei din Romania.


    Dragi prieteni,

    Cel mai frumos dar al revolutiei romane a fost darul spiritualitatii, al diversitatii si al libertatii. Nu stiu exact care a fost primul, sau cel dintai, oricum libertatea si diversitatea intr-un fel sunt, cum se spunea la matematica, direct proportionale cu spiritualitatea.

    Bunicii mei din partea tatalui au fost greco - catolici, si bunicii mei din partea mamei au fost ortodoxi. Ce vreau sa spun este ca, ma plimbam prin centru si ma uitam la cele doua biserici din centru, care acum sunt amandoua erau ortodoxe dar care erau in trecut ortodoxa si greco - catolica.

    M-am interesat putin de istoria bisericii care in trecut era greco - catolica, si am observat ca a fost construita in acelasi stil, ca biserica Sfantul Petru din Roma, care se afla in Cetatea Vaticanului.

    Cum de nu am avut sansa unor guverne cinstite, care sa returneze aceasta biserica, celor care au construit-o si anume greco - catolicilor, pentru ca noi Targu - Muresenii sa ne bucuram de diversitate, de mai multa libertate, ca sa fim mai spirituali, cel mai des folosit cuvant din Constitutia Romaniei ?


    PS: Departamentul de Stat American repeta in Raportul sau Anual legat de libertatea religioase, de la Revolutia din '89, despre aceste lucruri.

    • Like 0
    • @ Liviu Dan Baltatu
      check icon
      Eu sunt ateu (mai precis, agnostic) și exprim următoarele imparțial, obiectiv:
      1. Trebuie, în primul rînd, judecat cui aparține TERENUL pe care a fost contruită vechea/noua biserică.
      2. Titularul terenului decide dacă acceptă ca pe terenul său să existe biserica actuală sau nu. Dacă nu acceptă, o dărîmă (dacă nu e obiectiv istoric - bănuiesc că nu e cazul) și, eventual, zidește alta (dacă așa vrea)..
      Deci e doar o chestiune de proprietate.
      • Like 1
    • @
      Foarte bine ca esti ateu. Iti doresc mult succes.

      In cazul de fata, optiunea religioasa este tot pazita de Constitutie, si odata ce lacasul de cult exista, proprietatea terenului nu mai are asa de mare relevanta.

      Dar diversitatea, libertatea religioasa si spiritualitatea pe care o apara Constitutia este mai importanta, coroborata cu faptul ca de drept aceasta biserica apartinea greco-catolicilor, si a fost cofiscata de comunisti.

      Vad ca tot comunistii conduc.
      • Like 0
  • Ieri un bombardier B-52 a survolat spatiul aerian romanesc....Domnilor, trebuia sa descarce incarcatura ce o avea in cala. Nu cea cu bombe, ca atunci eram rasi imediat ci cea cu rahat ( la propriu ). La cat "magiun maro" se mananca in tara asta Romania, un porcoi tot maro cu nutrienti americani n-ar fi stricat....Asta imi aminteste de un interviu de la mai multe companii aeriene internatioanle, intrebate daca Romania se vede frumos de la inaltime....mai multi piloti raspunzand razand : "este o practica uzuala ca atunci cand ajungem deasupra Romaniei sa deschidem trapele foselor pentru golire".
    Revenind in Parlament nu pot sa nu observ de ziua Nato, cat de patrioti si vizionari au devenit toti politicienii romani, mai ales cand de doi ani si jumatate, ne tin ocupati cu certurile lor mediatizate similare cu cele de la birt ( bodega ). Este un spectacol dezgustator si o sa-i coste amar la vot ( intuiesc un absenteism voit bazat pe sictir ).....nu mai spun ca mesajul cu care ies din tara, ( via Viorica, Melescanu si altii de teapa lor ) nu corespunde cu realitatea traita de romani, cu alte cuvinte, mint cum respira si fura cu legea in buzunar.
    • Like 1
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      check icon
      Cu respect, niște referințe pentru cele ce susțineți, ne prezentați și nouă?
      Mă refer în special la:
      1. ”ieri un bombardier B-52 a survolat spatiul aerian romanesc”. E vorba cumva de ASTA? https://www.defenseromania.ro/bombardier-american-b-52-antrenament-in-romania-misiune-pentru-sporirea-increderii-privind-implicarea-sua-in-zona_596527.html
      2. mai multi piloti au răspuns "este o practica uzuala ca atunci cand ajungem deasupra Romaniei sa deschidem trapele foselor pentru golire”. Ceva dovezi?
      3. Pentru tot restul: La fel cred și simt și eu!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult