Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cristian Tudor Popescu: Cu fiecare nerespectare a regulilor de izolare, vom mai avea o zi în plus de frână economică în România

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a făcut un scurt comentariu, vineri seară, la Digi24, despre situația actuală din România, în contextul stării de urgență din cauza pandemiei globale din cauza coronavirusului.

Cristian Tudor Popescu a făcut apel la respectarea măsurilor impuse de autorități și a punctat că, la fiecare nerespectare a regulilor de protecție și de izolare pe care le impun autoritățile, vom mai avea o zi în plus de frână economică în România, adică lipsa slujbelor, șomaj, în continuare unități închise.

„Să încercăm să fim cap limpede și dacă nu suntem față în față, ca de obicei.

Am văzut nenumărate apeluri, ale președintelui, ale guvernului, ale autorităților, ale persoanelor publice cu notorietate, la respectarea regulilor de protecție, la circulația în spațiul public și la respectarea regulilor de izolare. Însă, motivul înțeles și subînțeles al acestor apeluri este cel uman. Adică faci apel la responsabilitate, la conștiință, la capacitatea fiecăruia de a se gândi la ceilalți, adică de a-și suspenda voluntar egoismul. Sunt unii care au aceste calități și care dau curs în mod lucid acestor apeluri, dar sunt și destui care nu o fac. De ce? Am să vă spun un lucru dur, dar din păcate foarte real: îmbolnăvirea și moartea oamenilor peste 65 de ani reprezintă o tragedie din pricina coronavirusului, reprezintă o tragedie din punct de vedere uman. Din punct de vedere economic, nu. Din punct de vedere economic, marea problemă este blocarea oamenilor activi, a celor care au aflat din tot ce s-a publicat în lume, anume că nu vor face forme grave ale bolii, că eventual va fi ca o răceală sau cel mult ca o gripă. Acești oameni sunt tentați să nu țină seama de cei în vârstă. Există destui oameni, să le spun generic tineri, care spun: ce-mi pasă mie, eu nu pot să mă îmbolnăvesc, eu am treabă, trebuie să fac rost de bani.

Pentru că președintele Iohannis spune acum: dragilor, nu veniți în România de Paște, pentru că anul acesta nu se poate. Din nou, un apel umanitar, numai că foarte mulți dintre cei care s-au întors și vor să se întoarcă din străinătate nu o fac acum din considerente de Paște, o fac pentru că nu mai au slujbă, nu mai au casă, nu mai au un rost acolo unde până ieri le aveau, în Italia, în Spania și în alte țări. Ei sunt siliți să vină acasă, nu știu la ce i-ar ajuta apelul președintelui Iohannis. Ei trebuie salvați de către România, nu le putem spune să rămână acolo.

Atunci, aș vedea ca aceste apeluri la uman, la responsabilitate să fie dublate și de un apel la interesul fiecărui român activ. Cu fiecare nerespectare a regulilor de protecție și de izolare pe care le impun autoritățile, vom mai avea o zi în plus de frână economică în România, adică lipsa slujbelor, șomaj, în continuare unități închise. Asta ar putea să-i afecteze mai mult decât faptul că vor muri niște oameni bătrâni în această țară. Dacă se respectă toate aceste condiții de izolare ca la carte, criza de coronavirus ar putea fi rezolvată într-o lună, o lună și jumătate.

(Ar trebui să respecte fiecare în parte sau și autoritățile să aibă un mesaj convingător?) Și colo, și colo. Ei, cetățenii, trebuie să înțeleagă că, pe lângă pericolul să piardă niște apropiați, mai există pericolul, pe termen lung, poate mai mare, că acea lună și jumătate să se prelungească la 4, la 6 luni. Această prelungire ar fi groaznică pentru noi toți.

Într-un reportaj-anchetă al Digi24 am văzut că bate vântul prin farmacii în materie de măști, dezinfectanți. Autoritățile, când cer să se respecte aceste reguli, trebuie să și asigure că există acele mijloace. Oamenii să aibă la dispoziție lucrurile astea, când bagă oamenii în carantină să găsească niște condiții decente.

În general, pot să spun că autoritățile, în momentul de față, mie îmi dau o impresie importantă, anume că știu ce au de făcut. Am văzut cum se comportă domeniul sănătății, acolo există un plan de apărare prezentat de specialiștii din domeniu, am văzut o gândire sistematică a unei apărări în linii succesive la nivelul sistemului medical din țară. E logică, e organizare. Și MAI a luat până acum măsuri coordonate, nu văd haos la nivelul autorițărilor, așa cum s-a întâmplat în Italia.

Autoritățile pot să ia măsuri excelente, dacă noi cetățenii nu înțelegem ce avem de făcut exact în această situație. Aici iarăși mai e ceva de făcut de către autorități. Sunt mulți cetățeni derutați, care nu știu ce să facă în diversele situații în care sunt puși acum. Ar trebui să fie identificate aceste neliniști, nevoi, pentru ca ele să nu se transforme în panică și autoritățile să le rezolve.

Și noi, presa, avem o datorie aici, vorbesc de presa serioasă, nu de diverse foi de pripas, avem o datorie: de dragul senzaționalului, și al audienței și sub pretextul că oamenii trebuie să știe despre orice ar fi vorba. Nu! De pildă, acel draft de discuție între cei din grupul tehnic de acțiune, care nu a fost aprobat, era pur și simplu o discuție preliminară, a fost publicată de unele organisme de presă în ideea că: Iată ce am aflat noi și românii trebuie să știe ce li se pregătește! Foarte rău s-a făcut în felul acesta. Dacă un român lucrează la un proiect, la un document important, normal că are faze intermediare, până ajunge la forma finală. E deontologic?

(Doar că acest document a provocat o discuție foarte necesară despre ce urmează) Nu, a provocat panică! Eu am primit nu știu câte telefoane: E adevărat că de azi nu mai putem să ieșim din case? Oamenii n-au stat să se gândească că e un draft, s-au speriat, să ne ducem să mai rezolvăm ce se poate, să mai golim niște rafturi. Așa se întâmplă când faci astfel de gesturi iresponsabile.

Nu e adevărat (că lumea va fi pregătită atunci când se va lua decizia), aici e vorba de altceva, e vorba de a lua populația parte la decizie. Adică oamenii să știe ce gândesc autoritățile în procesul de elaborare a hotărilor și eventual să protesteze, să nu fie de acord cu ținerea lor în casă. Aici iar o să spun un lucru dur. În stare de urgență nu se mai procedează 100 la sută democratic. Atunci când medicii operează nu mai votează în legătură cu următoarea mișcare de bisturiu. Cine e prima mâna la bisturiu operează așa cum îl taie capul, pregătirea și valoarea lui ca medic, pentru că acolo e o stare de urgență. Nu ne mai regăsim în situația de agora, am pus acest document pe masă și ne dăm cu presupusul. Suntem într-o stare de urgență. Executivii pe care i-am ales, dacă sunt în stare acționeze eficient, bine. Dacă nu, vai de noi.”

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • In zilele astea dam dovada disfunctionalitatii societatii noastre. 30 de ani de reguli incalcate, neglijate, sfidate vor arunca acum la suprafata, la iveala efecte masurate in vieti. Iesitul la gratar vs 700 de morti in Italia e ceva de nedescris, de neinteles. Asa cum e neinteles este si atitudinea autoritatilor romane fata de scursurile Europei. Astept cu un interes trist situatia viitoare in care persoane care au platit asigurari sociale de sanatate in Romania nu vor avea loc la ATI din cauza alora care n-au platit in viata lor asigurari nicaieri, in Romania, Italia, Spania sau oriunde. Sau din cauza alora care n-au respectat regulile de izolare sau de carantina.
  Corectitudinea politica sau bajbaiala autoritatilor nu poate sa puna in pericol cetatenii corecti, platitori la buget. Cred ca smecheria ar trebui oprita acum! E datoria celor ce ne conduc, altfel se fac vinovati de crima!
  • Like 1
 • Stelian check icon
  Despre "docomentul" scurs in presa.
  Gresiti, domnule Popescu. Romania si inca 3 au anuntat ca suspenda drepturile omului. Si nici una din celelalte 3 nu este spre care priviti.
  Numai faptul ca s-au gindit la asa ceva inainte sa spuna public este deosebit de grav. Ca documentul exista. Cica e un draft. Dar ce scrie in draft...
  Se poate ajunge acolo. Exista multa inconstienta. Dar inainte de a-l ticlui pe furis nu este mai bine sa se iasa public? Sa se insiste pe izolare, sa se explice ce inseamna ea si ce nu inseamna ea. Sa se explice si cu un pic de umor, daca se poate, ba amintind de o melodie, ba de un titlu de film. Sa fie date idei de ce sa faci in izolare... Si la sfirsit sa spui ca in caz de nerespectare se poate ajunge la masuri extreme de limitare a circulatiei,... Faptul ca este prevazut formular si alte cele e o absurditate. Merg la servici. Unde? Acolo? Luat numarul masinii sau datele mele, cerut un numar de telefon numele companiei, un nume de persoana de acolo si verificat acolo. Masura discutata da puteri discretionare unora.
  Si da, a fost deontologic. Ca jurnalisti adevarati aveti datoria sa nu aveti incredere in nici o masura luata de politicieni, iar cei romani sunt in top 3 si sa informati publicul de orice intentie ciudata.
  • Like 0
 • Cu tot respectul pentru domnul C.T. Popescu,expresia,, haos guvernativ''referitor la Italia este gresita sau exagerata! Ma pronunt din postura unui roman care locuieste de 22 de ani in Piemonte,Torino. Balbaieli,poate, dar sa nu uitam ca toate celelalte state europene invata din greselile si experienta Italiei..Multa sanatate la toti va doresc!
  • Like 0
 • Gabi check icon
  Deunăzi, mergeam sfios și extrem de precaut prin supermarket, încercând să ajung la raionul cu ouă. Apropo', de ce trebuie să ai parte de o adevărata excursie prin tot magazinul doar ca să dai de locul unde găsești ce-ți trebuie? Mă rog, poate că e parte dintr-o strategie?..să fi nevoit să vezi cât mai multe chestii până ajungi unde trebuie. E ca în viața reală: ţi se arata cât mai mule chestii, apoi se rupe filmul și ajungi..unde trebuie. Mă rog, n-am încotro și trec prin raionul cu vopsele de păr. Două doamne trecute de 65 de ani discutau aprins în faţa rafturilor pe care erau așezate tot felul de vopsele de păr. E clar că nu puteau decide ce vopsele de păr să-și cumpere. Le-a apucat fandoseala înfrumuseţării pe timp de pandemie! Trecând pe lângă ele la o distanță sigură, le fac cu ochiul cu un surâs diabolic, dar nu pot opri un gând care-mi trece inevitabil prin cap: „poate că una din astea mi-a dat sculamentul de la APACA, dinainte de ‘89 ”.
  • Like 0
  • @ Gabi
   Parerist check icon
   Trebuia sa le saluți cu un "haaaaapciu".... Fake, evident. Însă poate asa și-ar fi dat seama de lumea pe care sunt.
   • Like 1
  • @ Gabi
   Delia MC Delia MC check icon
   Acum fără glumă, în situații din astea lucrurile care sunt așa cum le știam pot să ne aducă un pic de alinare. Altfel senzația de nisipuri mișcătoare, tabloul care se schimbă de la o zi la alta, ne pot face să ne simțim și mai nesiguri. Și de nesiguranță nu ducem lipsă! Printre astea și vopsitul părului. Ca femeie, le înțeleg. Plus că nu încalcă nici o regulă.
   Și încă ceva: agățându-ne de chestii care țin de normalitate, păstrăm speranța că odată aceasta va reveni.
   Ați citit " Povestea slujitoarei "? Dacă nu, o recomand. Oricum avem acuma timp. Printre multe altele, e vorba de exact așa ceva: liniștea pe care ți-o pot da lucrurile care rămân neschimbate.
   • Like 2
  • @ Delia MC
   Gabi check icon
   @Părerist & Delia MC, mersi ptr. recomandări ;)
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult