Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cristian Tudor Popescu, despre scandalul de la hipermarket: Un act de provocare, s-a urmărit ralierea oamenilor, dar nu s-a reușit

scandal la kaufland

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat joi seara la Digi24 scandalul provocat de două persoane în fața unui hipermarket din București din cauza termoscanării, caracterizându-l drept „un act de provocare”. 

Jurnalistul spune că cei doi, care au acuzat că li se încalcă drepturile prin măsurarea temperaturii, au vrut de fapt să atragă și mulțimea din jur de partea lor, pentru a stârni o încăierare. Cristian Tudor Popescu mai arată că poliția a aplicat legea corect, chiar dacă a fost nevoie de prea mulți agenți pentru a imobiliza un singur om.

„Doamna în cauză strigă de la bun început, nu vorbește pe ton normal, strigă. Dorește să fie auzită de toată lumea și de cei care vor vedea filmul. Este evidentă pregătirea filmării. Doamna a venit foarte bine instruită pentru a face cumpărături, a venit înarmată cu articole din Constituție, cu Convenția de la Geneva, că așa te duci la cumpărături, nu?”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Cristian Tudor Popescu mai observă că cele două persoane nu purtau măști, deși susțineau că veniseră la cumpărături. „Atât doamna, cât si partenerul nu purtau măști. Era intrarea într-un spațiu închis. Nu aveau mască deloc, nici măcar coborâtă sub bărbie, o altă ilgalitate pe care se pregăteau să o comită. Evident, cei doi nu veniseră la cumpărături”.

Jurnalistul este de părere că cei doi, însoțiți de cameramanul care a filmat întreaga scenă, au vrut de fapt să provoace mulțimea aflată în jur și să stârnească o încăierare.

„În mod clar, obiectivul a fost stârnirea oamenilor aflați în jur. Tot ce au urmărit cei doi a fost o solidarizare a oamenilor din jur, să provoace o încăierare. Din fericire, nu au reușit”, a comentat Cristian Tudor Popescu.

Gazetarul se întreabă ce ar fi făcut cei doi dacă s-ar fi aflat în aeroport, unde se realizează o scanare corporală cu raze X, și declară că pretenția acestora de a avea personal medical la intrarea în magazine, pentru măsurarea temperaturii, este absurdă.

„Domnul și doamna, dacă se duceau la aeroport, ce făceau când li se cerea să treacă prin poarta prin care circulă raze X? Sunt radiații ionizante, în doze mici, dar au un efect, spre deosebire de termometrele astea. Ce făceau, țipau că li se încalcă drepturile și Convenția de la Geneva? Cum să pui câte un medic la intrarea fiecărui supermarket, la fiecare instituție? Mai rămâne vreunul care se ocupă de cei care suferă prin spitale? Spune distinsa, bine antrenata doamnă, că e un act medical intim. Eu n-am văzut ca acest termometru să-i fi fost introdus în gură sau în cealaltă parte a tubului digestiv”, a mai spus CTP.

Jurnalistul apreciază faptul că oamenii care au asistat la scenă nu s-au lăsat antrenați.„E un act de provocare, s-a urmărit ralierea oamenilor, dar nu s-a reușit. Este un exemplu de respectare a legii de către covârșitoarea majoritate a cetățenilor care apar în această înscenare, care nu aveau nicio treabă și s-au suspus legii fără nicio problemă”, mai spune Cristian Tudor Popescu.

Gazetarul a criticat atitudinea și pregătirea polițiștilor sosiți la fața locului, care cu greu au reușit să-l imobilizeze pe bărbat.

„E discreditant pentru polițiști că a fost nevoie de vreo șapte bărbați ca să imobilizeze o persoană de vârstă considerabilă. E penibil. E de presupus că e de ajuns un polițist sau doi pentru astfel de acțiuni, nu un întreg pluton”, a afirmat Cristian Tudor Popescu.

Reprezentanții lanțului de hipermarketuri: Incidentul a fost regizat, cu scopul de a crea senzațional

Reprezentanții Kaufland Romania au anuntat joi că incidentul petrecut marți în fața unui magazin a fost regizat.

„Incidentul a avut loc acum două zile și a fost regizat, cu scopul de a crea senzațional, cele două persoane purtând microfon și fiind însoțite de un cameraman profesionist.

Vă confirmăm că agenții de pază au respectat procedurile, ce includ contactarea autorităților competente pentru gestionarea cazurilor de agresivitate și nerespectare a legii.

Îndemnăm clientii să respecte măsurile de protecție la cumpărături, să își păstreze calmul si să pună sănătatea lor și a celorlalți pe primul loc. Facem toate eforturile pentru a preveni răspândirea virusului și suntem în permanent contact cu autoritățile”, a anunțat Kaufland Romania.

Filmul a fost postat pe Facebook și pe Youtube:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Astia sunt inteligentii din politie platiti de noi fraierii de contribuabili sa ne "apere".8 politisti superinteligenti trantesc un batranel pasnic la Kaufland,in timp ce alti politisti superinteligenti din Valcea nu au intervenit la timp desi vecinii au anuntat ca o batrana e batuta si umilita,si alti politisti superinteligenti nu au intervenit cand Alexandra din Caracal ii implora sa o ajute,astia sunt angajatii platiti sa ne apere,imi este scarba de tot ce se intampla in Romania
    • Like 0
  • Si totusi ma intreb : Cui foloseste aceasta mascarada ?C
    • Like 1
  • Nu mai am deloc incredere in politie,si-au aratat inteligenta in cazul Alexandra,acum isi arata inteligenta iar,8 inteligenti trantesc la pamant si incatuseaza un batranel........Astia sunt oamenii in uniforma care ne "apara",la astia le platim salarii umflate,noi fraierii de contribuabili
    • Like 0
  • Dle, termoscanarea este verificarea din crestet pana-n talpi, asta se face atat la intrare cat si la iesierea din supermarket daca avem lucruri marcate si netaxate, aprioric considerandu-se HOTI, , pana la verificare. Din mai multe motive temperatura normala a corpului iti poate creste, chiar din cauza emotiei ca iti masoara temperatura te poate cuprinde si o transpiratie abundenta. Constatarea termperaturii nu este un act medical, cunoasteti vreun caz cand i s-a dat reteta pentru scaderea temperaturii? nici nu este o prelucrare a datelor cu caracter personal. Mult zgomot pentru nimic-piesa scrisa de englezul W Shakespeare. Nu cumva aceasta isterie vrea sa duca la cresterea in masa a imbolnavirilor datorate virusului COVID 19? Dar OG 2/2001 privind regimul contraventiilor il cunoasteti, dar legea 61 din 1991 privin sanctionarea faptelor contraventionale-privind tulburarea linistii si ordinei publice, dar codul penal privind ultrajul, le cunoasteti?
    • Like 1
  • D.le CTP , eu va astept, Totusi, un comentariu la dansul tinerilor din parcul Harastrau, ca si al iesirii la picnic al fitosilor cu masini brava, in pta Constitutiei !
    a trecut o saptamina de atunci si nu ziceti nici pis!
    aia nu sunt la fel de "inteligenti asimptomatici "ca si "ratatii " din pta guvernului sau si aici sunt pe grade de gravitate ?
    • Like 0
  • Am urmarit cu atenție desfașurarea acestui, ca și comentariile jurnaliștilor și ale cititorilor respectiv și ale telespectatorilor.
    Am fost scanat și eu la intrarea în magazin. Mi-a lăsat o impresie deplorabilă și o senzație neplacută.
    Această scanare se face în condiții vădit ilegale.
    Toți trebuie să păstrăm o distanță socială, impusă prin norme,de cel puțin 2 metri, față de persoana cea mai apropiată. Persoana care face scanarea se apropie de ochii și de nasul nostru,căile principale prin care pătrunde virusul, la cățiva, puțini centimetri. Dacă este purtător de virus, în mod aproape sigur ne poate infecta. Dupa cum si cumparatorii, dacă sunt purtatori de virus, chiar asimptomatici îl pot infecta pe el. Odată infectat el va transmite virusul la câteva sute sau mii de persoane,care vor fi scanate de el, în timpul schimbului său de muncă și in zilele urmatoare, până va deveni simptomatic sau permanent, cât timp se va desfașura actiune de scanare.
    Este clar că un singur asemenea "scanator" are potențialul de a infecta zeci de mii de persoane.
    Este clar că un asemenea mod de scanare nu numai că este ilegal, el reprezintă un atentat la sănătatea și viața populației.
    Constatarea temperaturii trebuie trebuie făcută, fie cu aparate, ca la aeroport, fie de persoane fizice, care nu au voie să se apropie de cel scanat la o distanță mai mică de doi metri.

    Dacă vă uitați cu atenție la fotografia publicată la acest articol veți constata că cei doi "milițieni" s-au postat foarte aproape de persoanele pe care le anchetează, mult sub 2 metri, atât în față, cât și în spate, si că nu poartă nici unul din ei mască, incălcând legea și punând în pericol sănătatea lor. Mă intreb dacă poliția română va aplica legea și îi va amenda corespunzător.
    • Like 0
    • @ Roman Ruleacov
      "Vadit ilegale"? Du-te, ma si culca-te. Toti ati ajuns mari specialisti,,. Iti pui masca si tu si el si gata. Iar "ilegal", desteptule, inseamna sa incalci legea. Ori aici chiar asta spune legea, deci nu e ilegal.
      E prea aproape ala de tine? Pai si daca te imbolnavesti ce face medicul? Te priveste de la distanta?
      Deci, ca sa ne lamurim: nimeni nu te obliga sa suporti asa tratament. Stai acasa, nu intri in magazin. E simplu...
      Atata filozofie si atatia priceputi in jur ca te doare capul.
      • Like 9
    • @ Roman Ruleacov
      Dle, termoscanarea este verificarea din crestet pana-n talpi, asta se face atat la intrare cat si la iesierea din supermarket daca avem lucruri marcate si netaxate, aprioric considerandu-se HOTI, , pana la verificare. Din mai multe motive temperatura normala a corpului iti poate creste, chiar din cauza emotiei ca iti masoara temperatura te poate cuprinde si o transpiratie abundenta. Constatarea termperaturii nu este un act medical, cunoasteti vreun caz cand i s-a dat reteta pentru scaderea temperaturii? nici nu este o prelucrare a datelor cu caracter personal. Mult zgomot pentru nimic-piesa scrisa de englezul W Shakespeare. Nu cumva aceasta isterie vrea sa duca la cresterea in masa a imbolnavirilor datorate virusului COVID 19?
      • Like 0
    • @ Stefan Crintea
      Delia MC Delia MC check icon
      Dle, aia nu-i termo și nici scanare. Depistează etichetele alea electronice care de regulă nu pot fi înlăturate fără a deteriora produsul. Unii însă au reușit să le dea jos. Atunci se poate fura, te controlează doar dacă te porți suspect, știu un caz. Unele magazine au camere de luat vederi și în cabina de probă, te vede și atunci când probezi un slip. La asta n-am auzit vreun protest...
      • Like 1
    • @ Roman Ruleacov
      Virusul nu se ia prin simplul fapt ca respira cineva prea aproape. Doar daca stranuta sau tuseste in apropierea ta. Si atunci masca este inutila.
      • Like 0
    • @ Adrian Gabriel
      La ce dracu mai trebuie constitutie daca avem legi si OU date de guvern?? Si asa e incalcate de toate puterile din stat. Drum bun spre dictatura.

      Asa a inceput si A. Hitler.....
      • Like 0
    • @ Doru Ovidiu
      Foloseste,asa am vazut ce politisti "teligenti" avem,astia ne "apara"......cu Dinca nu au reusit performanta asta decat foarte tarziu dupa ce a omorat fiinte nevinovate
      • Like 0
  • De această dată, mă asociez total poziției autorului. La o sumară privire ”de la înălțimea aparatului de filmat sau a camerelor de supraveghere”, dacă te preocupă în mod real să vezi cine are dreptate, poți constata indubitabil că a fost regizată o provocare care, însă, (din fericire) nu a prins la publicul din preajmă.
    • Like 4
    • @ Ion Filip
      Evident ca n-a prins. Oilor le place in turma. Cei care sunt inafara ei sunt diferiti si trebuie eliminati.
      Drum bun spre dictatura.
      • Like 0
  • Sunteți niște cretini, bembelucilor! Ce-ai vrea, cucoană tâmpită: toate cadrele medicle din spitale să le părăsească și să fie postate la intrarea fiecărui magazin și într-un spațiu special amenajat? Tu nu-ți dai seama ce lipsită de logică ești? Dar parcă tot voi spuneați că astăzi toată lumea este preocupată doar de această pandemie, toate celelalte maladii trecând în plan secundar! Este un act medical intim? Idioato. ce tâmpit de bărbat s-ar excita când îți ia temperatura la cum arăți și latri ca o mahalagioaică? Sunteți nu discriminați, ci doar niște jalnici provocatori cărora vă place să vă dați în spectacol, niște mahalagii idioți! Pe de altă parte, polițiștii actanți în acest spectacol ridicol, numai competenți în meseria lor nu sunt: a fost nevoie de șapte astfel de ”profesioniști” ca să încătușeze un babalâc! Bravos națiune!
    • Like 4
    • @ Pătraşcu Marian
      Dle, termoscanarea este verificarea din crestet pana-n talpi, asta se face atat la intrare cat si la iesierea din supermarket daca avem lucruri marcate si netaxate, aprioric considerandu-se HOTI, , pana la verificare. Din mai multe motive temperatura normala a corpului iti poate creste, chiar din cauza emotiei ca iti masoara temperatura te poate cuprinde si o transpiratie abundenta. Constatarea termperaturii nu este un act medical, cunoasteti vreun caz cand i s-a dat reteta pentru scaderea temperaturii? nici nu este o prelucrare a datelor cu caracter personal. Mult zgomot pentru nimic-piesa scrisa de englezul W Shakespeare. Nu cumva aceasta isterie vrea sa duca la cresterea in masa a imbolnavirilor datorate virusului COVID 19? Se gasesc multi anti ordine si disciplina, daca virusul ar fi vizibil si tot nu s-ar feri, vedem berbecii soseslelor care provoaca atatatea accidente.
      • Like 0
    • @ Pătraşcu Marian
      Delia MC Delia MC check icon
      Like.
      Intim ar fi fost să-i ia temperatura rectal. AIA e intim.
      Agitatoarea vorbește atât de tare, încât dacă ar fi purtătoare de covid, doar măștile i-ar mai fi salvat pe cei din jur.
      Vai, duamna vrea un medic ori o asistentă să-i măsoare domniei sale temperatura! Pariu că ar fi refuzat și atunci. Păi una din greșelile URIAȘE pe care le poate face o țară, este să trimită cadre ÎNALT SPECIALIZATE, cum sunt medicii și asistentele medicale să facă munci de rutină ( care pot fi făcute de oricine după o sumară instruire) și să se certe cu cațe de genul dumneaei. Greșeli din astea s-au mai făcut. Păi bine, duamnă, știi mata cât învață un medic ori o asistentă și ce pot face, profesional vorbind? Dar duamna e buricul pământului, ea vine să-ți dea în cap cu convenții felurite...
      Duamnă, află că nu numai dumneata ai drepturi, dar TOȚI ceilalți au dreptul la viață și sănătate! Iar dreptul matale deșănțat, de puști răzgâiat se oprește când ai pus pe alții în pericol!
      • Like 2
    • @ Stefan Crintea
      Delia MC Delia MC check icon
      E un termen impropriu dar folosit acum de toată lumea. Cred că vine de la scanning, evaluare în masă.
      Hoți a priori sunt toți cumpărătorii, și nu numai în România. Se practică peste tot în lume.
      • Like 1
    • @ Stefan Crintea
      ”Unde dai și unde crapă!”. D-le, sau și mai corect - domnule, amestecați rău de tot lucrurile! Eu m-am referit la faptul că bembelucii ăștia au venit pregățiți pentru scandal! Și la faptul că dacă este o regulă, ea trebuie respectată de toți. În aeroporturi ești ”scanat” cu Raze X și nimeni nu face scandal pentru asta, deși dacă zbori foarte des, să fii sigur că vei crăpa de cancer tocmai din această cauză!
      Măsurarea temperaturii la intrarea în supermarket nu este ”scanare”, noțiune care înseamnă un control cu diferite tipuri de radiații asupra întregului corp uman. Pe de altă parte, așa-numitele (greșit!) termoscanere nu indică exact temperatura reală a corpului uman, ele dând erori foarte mari mai ales dacă sunt mânuite aiurea! De altfel, dacă priviți cu atenție filmulețul, de câteva ori cel care lua temperatura se uita în cu totul altă parte decât la afișaj, iar persoanele respective au fost lăsate să intre fără probleme.
      Apoi controlul la ieșirea din supermarket nu este termoscanare, dar într-adevăr este ”scanare”, căci hoții sunt foarte inventivi. Produsul (cumpărat sau fuurat), în momentul în care îi este scanat codul de bare, dezactivează și un mic cip pe care-l include și astfel la un produs plătit nu se mai declanșează alarma de furt. Mai mult, la unele produse, după achiatrea contravalorii, codul de bare este îndepărtat de vânzătoare prin frecarea pe o suprfață cu asperități.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Corect!
      • Like 0
  • Da, au vrut sa creeze scandal, sunt oameni pe care ii mananca undeva, sa nu spun unde. Dupa ce ca exista atatea probleme, sunt oameni ramasi fara slujba, sunt oameni care se duc cu grija si frica la munca, si evident asta ii marcheaza, vin si jegurile astea cu Conventia de la Nu Stiu Unde in gura.... eu le-as trage o bataie zdravana, asa ca pe vremea comunistilor, cum bateau aia pe oricine dorea sa faca ceva impotriva regimului sau sa plece din tara....
    • Like 4
    • @ andreea dragusin
      Atunci era dictatura, si acum la fel. Cel mai bine e sa plece si sa lase tara idiotilor sa traiasca cum vor.
      Dar nu mai zbierati ca vreti sa fie ca 'afara', tineti-va dracului botul inchis si suportati consecintele prostiei voastre.
      • Like 1
  • E plină România de proşti. Oamenii de pază au procedat corect, au aplicat legea. Se vede că cei doi scandalagii au venit chitiţi să provoace dezordine, altfel nu se explică faptul că întreaga scenă a fost filmată la modul profesionist...
    • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult