Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat joi seara la Digi24 scandalul provocat de două persoane în fața unui hipermarket din București din cauza termoscanării, caracterizându-l drept „un act de provocare”.
Jurnalistul spune că cei doi, care au acuzat că li se încalcă drepturile prin măsurarea temperaturii, au vrut de fapt să atragă și mulțimea din jur de partea lor, pentru a stârni o încăierare. Cristian Tudor Popescu mai arată că poliția a aplicat legea corect, chiar dacă a fost nevoie de prea mulți agenți pentru a imobiliza un singur om.
„Doamna în cauză strigă de la bun început, nu vorbește pe ton normal, strigă. Dorește să fie auzită de toată lumea și de cei care vor vedea filmul. Este evidentă pregătirea filmării. Doamna a venit foarte bine instruită pentru a face cumpărături, a venit înarmată cu articole din Constituție, cu Convenția de la Geneva, că așa te duci la cumpărături, nu?”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.
Cristian Tudor Popescu mai observă că cele două persoane nu purtau măști, deși susțineau că veniseră la cumpărături. „Atât doamna, cât si partenerul nu purtau măști. Era intrarea într-un spațiu închis. Nu aveau mască deloc, nici măcar coborâtă sub bărbie, o altă ilgalitate pe care se pregăteau să o comită. Evident, cei doi nu veniseră la cumpărături”.
Jurnalistul este de părere că cei doi, însoțiți de cameramanul care a filmat întreaga scenă, au vrut de fapt să provoace mulțimea aflată în jur și să stârnească o încăierare.
„În mod clar, obiectivul a fost stârnirea oamenilor aflați în jur. Tot ce au urmărit cei doi a fost o solidarizare a oamenilor din jur, să provoace o încăierare. Din fericire, nu au reușit”, a comentat Cristian Tudor Popescu.
Gazetarul se întreabă ce ar fi făcut cei doi dacă s-ar fi aflat în aeroport, unde se realizează o scanare corporală cu raze X, și declară că pretenția acestora de a avea personal medical la intrarea în magazine, pentru măsurarea temperaturii, este absurdă.
„Domnul și doamna, dacă se duceau la aeroport, ce făceau când li se cerea să treacă prin poarta prin care circulă raze X? Sunt radiații ionizante, în doze mici, dar au un efect, spre deosebire de termometrele astea. Ce făceau, țipau că li se încalcă drepturile și Convenția de la Geneva? Cum să pui câte un medic la intrarea fiecărui supermarket, la fiecare instituție? Mai rămâne vreunul care se ocupă de cei care suferă prin spitale? Spune distinsa, bine antrenata doamnă, că e un act medical intim. Eu n-am văzut ca acest termometru să-i fi fost introdus în gură sau în cealaltă parte a tubului digestiv”, a mai spus CTP.
Jurnalistul apreciază faptul că oamenii care au asistat la scenă nu s-au lăsat antrenați.„E un act de provocare, s-a urmărit ralierea oamenilor, dar nu s-a reușit. Este un exemplu de respectare a legii de către covârșitoarea majoritate a cetățenilor care apar în această înscenare, care nu aveau nicio treabă și s-au suspus legii fără nicio problemă”, mai spune Cristian Tudor Popescu.
Gazetarul a criticat atitudinea și pregătirea polițiștilor sosiți la fața locului, care cu greu au reușit să-l imobilizeze pe bărbat.
„E discreditant pentru polițiști că a fost nevoie de vreo șapte bărbați ca să imobilizeze o persoană de vârstă considerabilă. E penibil. E de presupus că e de ajuns un polițist sau doi pentru astfel de acțiuni, nu un întreg pluton”, a afirmat Cristian Tudor Popescu.
Reprezentanții lanțului de hipermarketuri: Incidentul a fost regizat, cu scopul de a crea senzațional
Reprezentanții Kaufland Romania au anuntat joi că incidentul petrecut marți în fața unui magazin a fost regizat.
„Incidentul a avut loc acum două zile și a fost regizat, cu scopul de a crea senzațional, cele două persoane purtând microfon și fiind însoțite de un cameraman profesionist.
Vă confirmăm că agenții de pază au respectat procedurile, ce includ contactarea autorităților competente pentru gestionarea cazurilor de agresivitate și nerespectare a legii.
Îndemnăm clientii să respecte măsurile de protecție la cumpărături, să își păstreze calmul si să pună sănătatea lor și a celorlalți pe primul loc. Facem toate eforturile pentru a preveni răspândirea virusului și suntem în permanent contact cu autoritățile”, a anunțat Kaufland Romania.
Filmul a fost postat pe Facebook și pe Youtube:
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
a trecut o saptamina de atunci si nu ziceti nici pis!
aia nu sunt la fel de "inteligenti asimptomatici "ca si "ratatii " din pta guvernului sau si aici sunt pe grade de gravitate ?
Am fost scanat și eu la intrarea în magazin. Mi-a lăsat o impresie deplorabilă și o senzație neplacută.
Această scanare se face în condiții vădit ilegale.
Toți trebuie să păstrăm o distanță socială, impusă prin norme,de cel puțin 2 metri, față de persoana cea mai apropiată. Persoana care face scanarea se apropie de ochii și de nasul nostru,căile principale prin care pătrunde virusul, la cățiva, puțini centimetri. Dacă este purtător de virus, în mod aproape sigur ne poate infecta. Dupa cum si cumparatorii, dacă sunt purtatori de virus, chiar asimptomatici îl pot infecta pe el. Odată infectat el va transmite virusul la câteva sute sau mii de persoane,care vor fi scanate de el, în timpul schimbului său de muncă și in zilele urmatoare, până va deveni simptomatic sau permanent, cât timp se va desfașura actiune de scanare.
Este clar că un singur asemenea "scanator" are potențialul de a infecta zeci de mii de persoane.
Este clar că un asemenea mod de scanare nu numai că este ilegal, el reprezintă un atentat la sănătatea și viața populației.
Constatarea temperaturii trebuie trebuie făcută, fie cu aparate, ca la aeroport, fie de persoane fizice, care nu au voie să se apropie de cel scanat la o distanță mai mică de doi metri.
Dacă vă uitați cu atenție la fotografia publicată la acest articol veți constata că cei doi "milițieni" s-au postat foarte aproape de persoanele pe care le anchetează, mult sub 2 metri, atât în față, cât și în spate, si că nu poartă nici unul din ei mască, incălcând legea și punând în pericol sănătatea lor. Mă intreb dacă poliția română va aplica legea și îi va amenda corespunzător.
E prea aproape ala de tine? Pai si daca te imbolnavesti ce face medicul? Te priveste de la distanta?
Deci, ca sa ne lamurim: nimeni nu te obliga sa suporti asa tratament. Stai acasa, nu intri in magazin. E simplu...
Atata filozofie si atatia priceputi in jur ca te doare capul.
Asa a inceput si A. Hitler.....
Drum bun spre dictatura.
Intim ar fi fost să-i ia temperatura rectal. AIA e intim.
Agitatoarea vorbește atât de tare, încât dacă ar fi purtătoare de covid, doar măștile i-ar mai fi salvat pe cei din jur.
Vai, duamna vrea un medic ori o asistentă să-i măsoare domniei sale temperatura! Pariu că ar fi refuzat și atunci. Păi una din greșelile URIAȘE pe care le poate face o țară, este să trimită cadre ÎNALT SPECIALIZATE, cum sunt medicii și asistentele medicale să facă munci de rutină ( care pot fi făcute de oricine după o sumară instruire) și să se certe cu cațe de genul dumneaei. Greșeli din astea s-au mai făcut. Păi bine, duamnă, știi mata cât învață un medic ori o asistentă și ce pot face, profesional vorbind? Dar duamna e buricul pământului, ea vine să-ți dea în cap cu convenții felurite...
Duamnă, află că nu numai dumneata ai drepturi, dar TOȚI ceilalți au dreptul la viață și sănătate! Iar dreptul matale deșănțat, de puști răzgâiat se oprește când ai pus pe alții în pericol!
Hoți a priori sunt toți cumpărătorii, și nu numai în România. Se practică peste tot în lume.
Măsurarea temperaturii la intrarea în supermarket nu este ”scanare”, noțiune care înseamnă un control cu diferite tipuri de radiații asupra întregului corp uman. Pe de altă parte, așa-numitele (greșit!) termoscanere nu indică exact temperatura reală a corpului uman, ele dând erori foarte mari mai ales dacă sunt mânuite aiurea! De altfel, dacă priviți cu atenție filmulețul, de câteva ori cel care lua temperatura se uita în cu totul altă parte decât la afișaj, iar persoanele respective au fost lăsate să intre fără probleme.
Apoi controlul la ieșirea din supermarket nu este termoscanare, dar într-adevăr este ”scanare”, căci hoții sunt foarte inventivi. Produsul (cumpărat sau fuurat), în momentul în care îi este scanat codul de bare, dezactivează și un mic cip pe care-l include și astfel la un produs plătit nu se mai declanșează alarma de furt. Mai mult, la unele produse, după achiatrea contravalorii, codul de bare este îndepărtat de vânzătoare prin frecarea pe o suprfață cu asperități.
Dar nu mai zbierati ca vreti sa fie ca 'afara', tineti-va dracului botul inchis si suportati consecintele prostiei voastre.