Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cristian Tudor Popescu, despre strategiile politice ale PNL și PSD: Prostia este zăcământul nostru național cel mai bogat. Și este exploatat

CTP. la digi24

Foto captura Digi24

Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 căderea Guvernului Orban și strategiile politice de moment ale PNL și PSD. „Nu am de unde să știu dacă a fost o înțelegere între domnii Ciolacu și Orban. Ce știu cu certitudine este că s-a desfășurat Campionatul Național de Ridicol Anticipat”, a declarat gazetarul. 

CTP a vorbit și despre mesajul lui Ciolacu pentru Orban, prin care l-a parafrazat pe Traian Băsescu atunci când acesta i s-a adresat lui Adrian Năstase, și anume „Domnule Orban, nici nu știți cât de mic începeți să fiți...”. „Ca să iei funia și să strigi în casa spânzuratului, înseamnă să-ți dai cu levierul în genunchi”, a spus Cristian Tudor Popescu.

„Campionatul Național de Ridicol Anticipat”

Cristian Tudor Popescu: Nu am de unde să știu dacă a fost o înțelegere - numită blat -, între domnii Ciolacu și Orban sau și domnul Iohannis. N-am de unde să știu așa ceva. Ce știu cu certitudine este că s-a desfășurat „Campionatul Național de Ridicol Anticipat”. Asta știm sigur.

Nu știm dacă-i blat, dar ridicol anticipat este. În care campionat, câștigă cel ce se clasează pe locul doi. Ridicol, firește, condimentat cu prostie. Este un zăcământ național inepuizabil. Am spus-o întotdeauna – prostia -, ce petrol, ce minereuri, ce gaze... Nu, domne. Prostia este zăcământul nostru național cel mai bogat. Și care trebuie exploatat. Și este.

Domnul Ciolacu parafrazează, într-un acces de nătângie, ce i-a spus Traian Băsescu lui Adrian Năstase când l-a bătut în anul 2004. „Adriane, nici nu știi cât de mic începi să fii”.

Eu am dat întotdeauna exemplu această zicere a lui Băsescu, de folosire a unei imagini percutante, a unor cuvinte care creează imagine ca să o lipești de mintea alegătorilor. Și spuneam: dacă Băsescu ar fi spus „în ultima vreme, statura politică a domnului premier Adrian Năstase s-a diminuat considerabil”, dacă spunea asta, nu reținea nimic nimeni. În schimb, „Adriane, nici nu știi cât de mic începi să fii” este eficientă ca imagine.

Ca să iei acum, să iei funia și să strigi în casa spânzuratului, parafrazând-o către Ludovic Orban, înseamnă să-ți dai cu levierul în genunchi. Asta face domnul Ciolacu, foarte încântat. „Ce-mi plac glumele mele!”, ar spune autorul acelei replici.

CTP: Este fascinantă capacitatea acestor oameni de a minți fără să tresară

„Campionatul Național de Ridicol Anticipat”. Ceea ce este fascinant, este capacitatea acestor oameni de a minți fără să tresară, în văzul unei întregi țări. Ăsta este un lucru excepțional. O calitate excepțională. Să nu ai un moment de șovăială, de jenă, de exitare... Nu, domne!

Întotdeauna se vehiculează de către acești domni politicieni sentimente dintre cele mai nobile. Dragostea față de popor, grija față de om, dăruirea față de națiune... Nu auzi decât asta. Și dacă ai un cap cât de cât limpede, îți dai seama ce este în spatele acestor vorbe și nu poți decât să îi privești fascinat.

Vasăzică ce spun domnii aceștia de la PSD în legătură cu alegerile locale în două tururi. Zbiară dânșii că „se încalcă flagrant recomandările Comisiei de la Veneția”, „cele mai elementare reguli ale democrației”, pentru că se schimbă regulile jocului în timpul jocului, în cele șase luni până la alegeri. Asta fac acum. Înainte de alegerile europarlamentare, același PSD, același, că în afară de Dragnea sunt tot ăia acolo, același PSD se chinuia să sucească gâtul referendumului lui Iohannis. Când încercau cu Autoritatea Electorală Permanentă să schimbe regulile, astfel încât oamenii să nu voteze la referendum. „Ai dreptul să votezi separat”, „să nu te intereseze referendumul” și așa mai departe...

Și acum vin și spun, ca și cum ei au fost apărătorii democrației și ai regulilor electorale de când se știu ca partid. Nu clipește domnul Ciolacu. Vorbesc despre aceste două tururi – și am spus, alegerile în două tururi sunt mai democratice decât cele într-un singur tur. Dar de ce îi interesează acum respectarea democrației și a regulilor? Pentru că știu că în două tururi ar avea probleme foarte mari, PSD-ul.

Dacă nu ar ști că ar avea probleme mari cu USR-ul și cu PNL-ul în două tururi, nu i-ar interesa. Nu i-ar interesa nici democrația, nici încălcarea regulilor... „Dacă e în avantajul nostru, treacă...”.

CTP, despre liberali: În loc să se ocupe cu anticipate, să fi guvernat

Acum să trecem la liberali. Care spun: „Domne, nu se mai poate, trebuie să avem alegeri anticipate, ne întoarcem la popor pentru ca să obținem o majoritate consolidată în Parlament și să putem să guvernăm”. Deci, ce fac domnii liberali? Ei, cu alegerile anticipate, vor să fie votați pentru ce vor face DUPĂ ce vor câștiga alegerile anticipate și va fi pus din nou domnul Orban prim-ministru.

N-au vrut să fie votați și să câștige pentru ce ar fi făcut ACUM. În loc să se ocupe cu anticipate, să fi guvernat. Ce hotărâri au luat care să privească starea economică, starea financiară, starea socială a oamenilor, pe care să le blocheze Parlamentul? Ce hotărâri au luat?

Sunt lucruri bune făcute de liberali, ceea ce arată că ar fi putut să facă în continuare lucruri bune la guvernare. (...)

Dacă le respinge CCR, le contestă PSD-ul și le respinge Curtea, oamenii le văd. Văd cine le-a propus, văd că erau cu adevărat în sprijinul poporului și le respinge PSD-ul și Curtea Consituțională. Foarte bine! Și pe urmă vin alegerile... Și așa câștigau. Câștigau pe ce făceau efectiv. Nu avea importanță că ăștia blocau. Era important să se vadă buna credință, să se vadă buna intenție și competența în raport direct cu populația.

Asta după părerea mea era calea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dragul meu Cetepeu!
  Ziceai in emisiunea de la Digi24 ca, gazetar fiind, nu poti fi de partea niciuneia dintre partidele care se infrunta. Inteleg ca nu poti fi manifest de partea Dreptei, ca de partea PDS nu imi imaginez ca ai putea fi, desi inclinatiile tale spre stanga din anii 90 ma determinau sa cer lui Tinu potolirea ta.
  Ai putea insa sa critici Dreapta ceva mai retinut, altfel efectul va fi cel pe care moderatoarea l-a exprimat oarecum timid in fata ta, spunand asa, ca o observatie colaterala, ca asta are ca efect "slabirea celui mai bun" (daca am retinut exact).
  Pai asta e: orice critica forte la adresa Dreptei acum, in situatia de lupta pe viata si pe moarte intre cele doua parti de Romanie, va ajuta mafia pesedista sa revina iarasi in forta la Putere.

  • Like 2
 • Dragul nostru Cetepeu si-a mai spalat din rusinea in care s-a lansat data trecuta, cand se arata incantat de faptul ca pesedeul bate peneleul.
  L-am urmarit si de data asta pe Digi24 si a fost altfel. Adica a dat destul de tare si in pesedeu. Asa Da!
  • Like 2
 • Câmpiile de bătaie ale PSD-ului.
  Nemulțumiți de faptul că doar 20 % din populația cu drept de vot încă îi mai creditează, pesediștii s-au decis să-și extindă aria de dispreț și peste granițele țării. Așa se face că au ticluit o scrisorică din sfera calomniei la adresa machiavelicului PNL, care a dat 25 de OUG-ri, noaptea ca liliecii, și au pornit cu jalba-n proțap pe la cancelariile europene, doar doar s-o găsi cineva să le ostoiască amarul. Pe plan intern, bătălia se dă pe aceleași două ringuri tv, A3 și Rtv, unde arbitrii licențiați la academia lui Felix, măsluiți bine cu bani de publicitate, dau verdicte favorabile non-stop. Aici, nimeni nu le face control antidoping, nimeni nu-i contrazice, iar jurații chemați să-și dea cu părerea sunt dintre cei mai oneroși ciutaco-ciuvici.
  • Like 3
  • @ Bajea George
   Poate n-ati observat dar in ultima vreme la A3 si Romania TV sunt intotdeauna reprezentanti din ambele tabere care pot sa-si expuna punctele de vedere. Infruntarile sunt destul de dure. Asta chiar daca ambele posturi sunt in continuare pro PSD-iste. Emisiunile au devenit chiar interesante, din acest punct de vedere.
   • Like 0
  • @ Bajea George
   Delia MC Delia MC check icon
   Like maxim.
   • Like 0
 • Din pacate si eu ma tem de ce e mai rau pentru Romania. Atatea proceduri, atatea gogoritze si tergiversari, pedanterii sterile, politicianisme de mahala, cand o mana de oameni destepti(specie care parca a disparut) ar putea rezolva toate problemele intr-un timp mult mai scurt aducand adevarul ca principiu imbatabil!!!! Dar nu se doreste. Romania e teatrul unor trageri de timp marsave. MARSAV este sa-ti minti propriul popor ca esti bine intentionat si anii care trec sa dovedeasca numai tatonari si gainarii ce duc bani in buzunare hulpave si nu aduc o calitate a vietii mai buna pentru marea masa, ci marea masa e invitata sa se descurce pe cont propriu!!! Parasind aceasta tara care a devenit UN BALCI AL DESERTACIUNILOR!!!! PNL PARE SA FIE UN MOD DE A TRAGE DE TIMP IN FAVOAREA MAFIEI POSTCMUNISTE din care si PNL face parte, oricat se preface ca n-ar fi asa !!!
  • Like 1
 • Lol CTP a apărut odata cu un ceas digital mic, de culoare mov cu roz. Fiica-mea are un astfel de ceas luat de la Decathlon. :)
  • Like 1
  • @ Vaccinat doar cu doua doze
   E prea adanc ce spui. Nu-nteleeeg!
   • Like 1
 • D-le Voicu Nicolae.Apelez la raționamentul dvs.(nu va mai spun mataluta să nu vă supărați pe un bătrân de 80 ani) Un guvern minoritar poate guverna dacă îmi îndeplinești și mie,majoritarului, o bună parte din propuneri. ex.Guvernul majorează salariul cu 500lei,că atât îi permite starea economică a țării,majoritarul cere mai mult (cu riscul de a te îndatora) că așa vrea el.(exemplul poate fi banal) Nu știu dacă e rațional,sigur nu e LOGIC.
  • Like 3
  • @ Stefan Grozav
   Nimeni nu i-a chemat la guvernare, sondajele de opinie, alegerile europarlamentare și cele prezidențiale nu țin loc de alegeri legislative. Că au încropit o majoritate efemeră cu șantaj și zăhărel este altă poveste și o știau foarte bine. Știind acest lucru era suficient să se limiteze la guvernare până la termenul alegerilor legislative luând măsuri care să arate că se poate guverna și fără cumetrii și ilegalități. Câștigau mult mai multe voturi și aveau timp suficient să-și consolideze un program de guvernare clar și transparent.
   • Like 2
 • Dorin check icon
  Sigur că PNL ul are nevoie de anticipate că să poată guverna.Îi vedeți pe Ciordache ,Golănicea ,Mitralieră &Comp votând ceva cu adevărat important pentru români?
  • Like 5
 • Corina check icon
  PNL are dreptate să vrea să grăbească momentul din care își poate pune în practică programul cu majoritate parlamentară suficientă. Scopul lor nu e doar să încerce, să-și demonstreze bunele intenții și să fie sabotați la fiecare pas. Poate vor acțiuni finalizate, nu numai spectacol de imagine în defavoarea PSD și bătut pasul pe loc...
  • Like 5
  • @ Corina
   Exista un proverb : NU lasa pe miine ce poti face azi ! cu alte cuvinte,DE CE sa-mpingi ptr. MIINE ceea ce poti face chiar de azi ? ca nu te sustine majoritatea parlamentara, asa zici ? aiurea ! e asa de obedienta clasa noastra politica, incit mai aproba si ce Stie ca-i foloseste chiar daca vine de la ceilalti ! si ca sa vinzi pielea ursului din padure, iarasi nu-i o treaba buna, caci NU STI ce si cum va bate vintul prin politica Lumii, de ex!
   • Like 0
 • Buna ziua prieteni!Cu drag si interes l-am si il ascult pe domnul CTP,insa, ieri m-a "enervat"(scuze si respect d-le Popescu)scenariul dinsului cu privire la" daca sau nu" ,este un accord intre Pnl si psd!?De ce?Simplu!Mi-am dorit,si am si rasuflat usurata de cind psd a cazut,dar scenariile dumneavoastra mi-au readus frica!Frica de ce,m-ati intreba!de adevar,ca asta ar putea fi adevarul,cum ca pnl ...a devenit rau!?!Nu,v-asi raspunde simplu:frica de electorat,cum ca s-ar influenta si ar vota din nou psd!De asta mi-e frica cel mai tare,asa ca mi-asi fi dorit,sa vad la televizor o tendinta anti psd,pina la alegeri,si dupa aceea cu voia Domnului!!!
  • Like 1
  • @ Mioara Diaconu Tambac
   ”....mi-aș fi dorit să văd la televizor o tendință anti-psd până la alegeri și după aceea (cu) voia Domnului !!! ” Deci nimic înainte iar ”după” ... cu voia Domnului ! Deci (ca și (pe) PNL ) nu interesează să fie votați pe Program de guvernare sau pe ce au ”dovedit” până la alegeri ci numai pe Promisiuni, care să ascundă intențiile reale (și dubioase) ale PNL și KWI ! Dealtfel, nici înainte și nici după ”înscăunare”, pnl-iștii n-au ciripit nimic despre programul real al lor (vinderea a tot ce a mai rămas a statului, inclusiv CEC-ul, singura bancă rămasă a statului român, TAROM, Hidroelectrica, Portul Constanța, privatizarea sistemului de sănătate (care, obligatoriu, trebuie să rămână in grija și responsabilitatea statului) ș.a. !!). PNL e de noaptea minții cu inițiativele lor păguboase ! Nu poate fi vorba că toate inițiativele PSD ar fi de apreciat dar, oricum, nu se compară cu PNL în privița consecințelor dezastruoase pentru România și români !! Dar românii și-o fac cu mâna lor : se uită numai la cine promite și nu se mai uită la cine mai și realizează ceva din promisiuni ; mai concret, nu a mai contat salariile și pensiile mărite ci s-au lăsat influențați de campania de denigrare și demonizare a PSD (de către KWI și PNL) atât la europarlamentare cât și la prezidențiale !!! OBS. Campania KWI și PNL împotriva a tot ce este românesc s-a ”lăsat” și cu ocuparea primelor funcții în stst de către reprezentanți ai minorităților. Împotriva nici uneia (luată singură) nu era nimic de spus dar să riști să votezi ca președinte și prim=ministru (concomitent !) doi reprezentanți ai minoritaților denotă o scăpare gravă din vedere a practicii generale și a criteriilor sănătoase de reprezentare la nivel statal a intereselor marii majorități !!! Când se referă la ”justiție”, acești reprezentanți se aliniază la optica intenționat obtuză a unor organisme europene care vorbesc doar de ”statul de drept” fără ca pe undeva să aflăm o definiție general acceptată a acestei noțiuni, situație care permite ”întronarea” abuzurilor și amestecul serviciilor de informații în justiție la nivelul uniunii, în loc ca acestea să fie stârpite din România ! OBS. referitor la ” .... Adriene nici nu știi cât de mic începi să fii ” am un comentariu : aceasta a fost o zicere a lui TB pe vremea în care se pritocea dosarul lui Adr. N. de către sistemul paralel, proaspăt creat ; totodată, zicerea devoala premeditarea și rolul de comanditar al lui TB în această chestiune !
   • Like 0
  • @ Ion Filip
   O mare curiozitate.Doamnelor și domnilor de ce credem noi (cei care ne dam cu părerea) că suntem mai pricepuți, știm mai bine decât guvernul ce și cum se rezolva problemele țării? Una e sa faci glume,haz de necaz, pe seama conducătorilor, alta ( urat și prost gust) să arunci cu jigniri și insulte împotriva celor care nu-ti convin.
   • Like 1
  • @ Stefan Grozav
   ”....glume de prost gust” ? Numai că ”glumele de prost gust” au fost făcute și recunoscute public chiar de către ”făptuitor” (=TB) !! Așa că ... nu-i mai albi pe cei vinovați, mai ales când chiar ei recunosc !! ”Haz de necaz” ? Amar haz a fost și mai e ! Sau .... nu a fost un haz amar ? În acest caz trebuie să acceptăm că a fost un ”haz grozav” !!
   • Like 0
  • @ Stefan Grozav
   Adică tâmpeniile guvernului pnl nu sunt tâmpenii și ilegalități întrucât ”doar nouă” ni se par așa, ele nu sunt așa ! Dar permisiv mai sunteți cu cine nu merită !
   • Like 0
 • Cum Dlor ? cum Dle CTP ? Cum adica ? Din primii 67 % din cei mai inteligenti din Romania care au generat varfurile IQ romanesc = guvernul care este cel al mult depasitului nivel de 200 IQ si mai este si neamt , ei sa- si traga seva din zacamantul de prostie despre care stiam ca este putin si apartinea celorlalti 33 % ? Nu-mi vine sa cred ! Nu va dati seama ce durere provocati celor aprox 5 mil de cetateni care la alegeri s-au legitimat prin vot ca facand parte din intelectualitatea natiei , statut reciproc recunoscut !? ca acum sa auda de la Dvs insasi, ca de fapt stau cu talpile in ceva , asa ... moale si caldut ? Da! cam asa se vede si din articolul Dvs : dupa ce si-ar da cu levierul in genunchi sa mearga mai departe pe calea calduta . Excelent ! National Treasure !
  • Like 0


Îți recomandăm