Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

PNL, PSD, Cooperativa. Cât îl va mai ține norocul pe Klaus Iohannis, șoferul care merge cu 60 la oră și prinde toate semafoarele pe verde

Cotroceni, Iohannis-Ciolacu

Foto: presidency.ro

 • Un prieten microbist îmi descrie meciul politic dintre PSD și PNL: „Parcă vedeam cum se bat Gloria Bistrița și Ceahlăul Piatra Neamț”. Zâmbesc amintidu-mi de celebra înfruntare din epoca de aur a Cooperativei, ciocnirea giganților Tata Jean și Pinalti, esența blatului din fotbal. Zilele astea senzația de blat între cei doi mari din politică a fost puternică. Informația că ar exista o înțelegere între Marcel Ciolacu și Ludovic Orban a fost alimentată chiar de tabăra lui Marcel Ciolacu, ca să-i crească acestuia profilul politic de negociator și, invariabil, cota în partid în perspectiva viitorului Congres PSD. Pentru Ludovic Orban, povestea blatului n-a sunat doar prost, ci și oarecum nedrept. Prins între interesele baronilor PNL, care, la fel ca „omologii” lor din PSD, nu-și doreau alegeri în 2 tururi, și ambițiile lui Klaus Iohannis, care voia căderea Guvernului și deschiderea jocului pentru anticipate, Ludovic Orban a avut o tresărire de orgoliu marți seara, când a adoptat cu sete ordonanța „pentru anticipate” - un bolovan în gura PSD menit să rupă orice înțelegere tacită între cele două partide. Furia pesediștilor în dimineața moțiunii a atins cote maxime. Sentimentul general printre pesediști era că Ludovic Orban „nu a respectat înțelegerea” și, prin urmare, PSD a promis că va face uz de toate mijloacele ca să blocheze anticipatele, pe care, într-o primă fază și în baza unei posibile înțelegeri cu Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu le acceptase. Ciolacu însuși le-a spus parlamentarilor social-democrați că anticipatele „nu se vor întâmpla”.
 • „Un sas încăpățânat”, căruia dacă i-a intrat ceva în cap nu-i mai scoți în veci și pururi. Așa îl descriu cei care îl cunosc de multă vreme pe Klaus Iohannis. O încăpățânare dublată de un permanent noroc chior, deoarece Klaus Iohannis este „șoferul ăla care merge în parmanență cu 60 la oră și prinde toate semafoarele pe verde”. Până acum, în politică i-a ieșit cam tot ce și-a propus, de la Primăria Sibiu, pe care a câștigat-o cu niște scoruri aproape de unanimitate, până la cele 2 mandate de președinte al României. Deși puțini îi dădeau șanse, referendumul pentru Justiție a fost o lovitură politică perfectă, care a schimbat complet jocul politic, a destabilizat PSD și a adus pentru prima dată în 30 de ani PNL în postura de partid „mare” (cu o cotă în ultimul sondaj IMAS care se apropie de 50 la sută!). Anticipatele sunt obsesia lui Klaus Iohannis încă din momentul în care s-a făcut rocada între PSD și PNL. Calculul președintelui este că fereastra de oportunitate se va închide și că, de la acest pisc de popularitate, inevitabil, PNL nu o mai poate lua decât în jos. Încăpățânarea de a ajunge la anticipate l-a făcut pe Klaus Iohannis să sacrifice alegerea primarilor în două tururi. A fost o pierdere asumată, președintele având dubii că proiectul ar fi putut trece de o Curte Constituțională desenată în formula „politică” de azi. Prin urmare, l-a împins pe Ludovic Orban în această asumare de răspundere cu un rezultat până la un punct previzibil: moțiune de cenzură și căderea Guvernului. De aici încolo începe marele salt în necunoscut.
 • PSD azi, mai mult decât ieri, nu vrea anticipate. „Sfidarea” de marți noaptea, venită din partea lui Ludovic Orban, a schimbat tactica. O parte majoritară din PSD e dispusă să blocheze Parlamentul, să nu asigure cvorumul de ședință, să amâne toate procedurile parlamentare până după alegerile locale, când anticipatele nu se vor mai putea organiza. E dispusă chiar să strângă o majoritate pentru a vota Guvernul lui Klaus Iohannis, doar ca să nu se ajungă la dizolvarea Parlamentului. Mai există o grupare în PSD care ar accepta până la urmă anticipate, dar doar în condițiile în care ele se țin simultan cu localele, astfel încât baronii să tragă nu doar pentru realegerea lor, ci și pentru lista de parlamentari. Nu era greu de anticipat: dacă se vor face, anticipatele vor trece prin mâna PSD. Își vor tăia parlamentarii o mână, își vor scurta mandatul cu șase luni doar pentru că așa dorește Klaus Iohannis? Și chiar în condițiile unei înțelegeri politice între președinte și gruparea pro-anticipate din PSD, câți vor accepta să respecte consemnul de la partid, în situația în care mai bine de jumătate dintre parlamentarii PSD se vor duce direct în șomaj, Marcel Ciolacu neputându-le garanta realegerea în viitorul Legislativ? Jocul de-a anticipatele al președintelui este unul riscant pentru că depinde de multe variabile aflate în tabăra cealaltă. Îl va ajuta pe Klaus Iohannis proverbialul său noroc să ajungă la anticipate? Sau va fi obligat să oprească la roșu?
 • Pentru România de azi, anticipatele sunt fără doar și poate de dorit. Dacă s-au strâns atât de ușor 261 de parlamentari care au dat jos Guvernul, avem o imagine clară a faptului că Guvernul Orban nu avea cum să guverneze în realitate. El era ținut în viață, dar funcționa cu frâna de mână trasă. Orice inițiativă îi era sabotată din Parlament sau din instituțiile penetrate până la os de un PSD care știe să joace la perfecție cartea opoziției fără a părăsi de fapt puterea. Semnificativ pentru imaginea Guvernului captiv a fost momentul în care Ludovic Orban se căuta de bani ca să plătească facturile lăsate de Viorica Dăncilă, iar estimp parlamentarii PSD i-au mai pus pe nota de plată și dublarea alocațiilor pentru copii. Dacă tot n-avea de unde să plătească consumația fostei guvernări, măcar să aibă o factură mai mare! - e greu să bați logica populistă și iresponsabilă a PSD.
 • Refuzând anticipatele, PSD se agață cu disperare de putere și amână inevitabila întâlnire cu alegătorii, sperând că aceștia au memoria scurtă și până în toamnă vor uita toate nefăcutele Guvernelor Dragnea. În ultima jumătate de an, la fiecare întâlnire electorală, pentru PSD a ieșit prost: poporul i-a spus de 2 ori să plece. Realitatea electorală de azi nu mai are nimic în comun cu realitatea politică din Parlament, unde PSD s-a baricadat într-o majoritate cu Pro România, ALDE și UDMR, care ar putea ține România captivă încă o jumătate de an. Criza politică se rezolvă doar prin întoarcerea la popor, însă în acest moment pentru PSD întoarcerea la popor e cea mai mare spaimă.
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • HMG check icon
  "un PSD care știe să joace la perfecție cartea opoziției fără a părăsi de fapt puterea". Genial.
  • Like 0
 • Cooperativa e secretul lui Polichinelle! In fond aia e politica, sunt unii care trebuie sa se inteleaga pe decizii care privesc un popor intreg, incapatanarea nu e neaparat o calitate politica. Presedintele ar trebui sa anime consensul. Si sa-i determine pe subordonatii sai sa puna circul jos si sa livreze rezultate palpabile pentru oameni. A promis in 24 ianuarie la Iasi autostrada Unirii si pe cea a Moldovei. Daca pana in toamna nu se intampla nimic, ma tem ca nu e bine si ca la semaforul urmator ne prinde rosu pe toti!
  • Like 1
 • Cat timp il va tine norocul pe sofer? Mult si bine. Atat cat vrea el...
  • Like 0
 • profun check icon
  Crede că îl poate albi pe sas dl. ... Negruțiu? Cu perdea, să nu ... bată la ochi!?

  Să fim realiști sau măcar puțin mai sinceri. Până la urmă, vlăstarii de cult al personalității, crescuți în bună parte din media, sunt la fel de dăunători ca mărăcinii omologi din propaganda comunistă.

  Ca să spui că „i-a ieșit cam tot ce și-a propus”, fără să te uiți la programul asumat vs realizările, sale e de-a dreptul caraghios și duce, pas cu pas, spre ce spuneam în paragraful anterior.

  Să cobori nivelul și să-i invoci norocul, în străvezia încercare de a profita de (prezumtivul) avantaj de moment din sondaje al PNL, ar trebui citit astfel de cei cu mintea la purtător: Hai să păcălim acum alegătorii, cât mai repede, că deja s-au cam deșteptat din reveria născută din amnezia în care căzuseră cu privire la PDL-PNL!

  Priviți cât de caraghioasă e invocarea întoarcerii la popor a celor care acum 3 ani jumate (în frunte cu sasul) negau/ minimizau/ înfierau/ batjocoreau voința populară exprimată cât se poate de limpede.
  • Like 1
  • @ profun
   GabiC check icon
   Corect.
   Plus ca ”sasul” circula cu 60 pe ora ( ca sa prinda semaforul pe verde) si acolo unde restrictia de circulatie e la 50 sau- mai grav- la 40...30...
   • Like 0
  • @ profun
   Nu chiar nu este noroc , d-nule Negruțiu s-a exprimat un pic mai plastic , cu o nuanță de umor trebuie să înțelegi asta , nu , nu îi iau apărarea , se poate el apăra și singur , iar ce s-au întãmplat acum 3 ani a fost o greșeală a electoratului român de a opta pentru absenteism. Să nu crezi că dacă PSDul a câștigat atunci , cei care nu au participat la vot au fost super mulțumiți , dovadă protestele masive la scurt timp după alegeri , nu indu în eroare opinia publică , acum dorim să ieși cât mai repede posibil la urne că să rezolvăm această problemă politică , dar vai marele PSD tremură de frică. Oare de ce?
   • Like 0
 • Filbert check icon
  „Un sas încăpățînat” e cam pleonastic, cel putin sasii si nemtii pe care i-am cunoscut sint incapatinati, inflexibili, aproape imposibil de scos din convingerile/proiectul lor. Asta poate fi si bine si rau, depinde de context.
  • Like 1
 • Singura problema a lui KWJ este ca nu seamana cu noi regatenii. Eu faptul ca merge cu 60 la ora si prinde toate semafoarele pe verde il gasesc ca pe o mare calitate. Faptul ca nu te-ai prins pina la o anumita virsta, ca mersul cu 100 la ora nu te ajuta pe un traseu semaforizat, il vad mai degraba ca o dovada de prostie.
  Un lucru dovedit , este ca incercarea de a guverna fara o majoritate parlamentara este o prostie cum nu se poate mai mare. Mai ales ca asumarea guvernamentala si OUG au fost invalidate ca instrumente de guvernare de niste imbecili care se numesc politicieni.
  • Like 4
  • @ Radu Bogdan
   Dan check icon
   Exista pe la ,,nemti un proverb sanatos,,,,Lansam aber siecher ,adica ,,incet ,dar sigur,, Se potriveste si in cazul nostru , Psd-ul se incapataneaza ,ca ei sa fie in fata ,,dar trebuie sa-i recomande ceva, Ori cu smecherie damboviteana , nu se poate face politica normala ! Fapt dovedit de multe ori ,, si nu se invata minte pesedistii !!
   • Like 2
 • Pesediștilor, de ce vă e frică nu veți scăpa! Sistemul mafiot prin care v-ați subordonat fiecare instituție publică, impunând conduceri docile și limitate, vă va aduce dispariția treptată. Nu există cetățean care să nu fi fost nevoit să lupte cu slugile voastre din educație, sănătate, administrație, poliție, parchete, instanțe ... și, cu câtă supunere l-ați apărat pe condamnatul (era să zic comandantul) penal, cum v-ați luptat voi cu realitatea paralelă care nu vă lăsa să-l păstrați conducător pe marele pungaș, cum l-ați ocrotit pe hamster în fruntea statului corupt etc, iar acum vreți ”să mai trageți o tură”. Oricare variantă este mai bună decât mafia roșie. Părerea mea.
  • Like 7
 • Un președinte conștient de responsabilitatea funcției și cu simț politic va rezolva criza politică, pe care de altfel o neagă, desemnând pentru funcția de premier pe Dan Barna sau Dacian Cioloș.
  • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Ada check icon
   Absolut, asa nu va trece noul guvern prin parlament in veci.
   • Like 0
  • @ Ada
   Dimpotriva, un guvern Barna sau Ciolos avea cele mai mari sanse sa treaca...
   Il votau si PNL si PSD pentru ca au nevoie de un tap ispasitor. Cred ca am mai vazut asta cu Ciolos la Palatul Victoria.
   In opinia mea, cele mai mari sanse sa pice le-ar fi avut un guvern PNL dau nu cu Orban, si atunci PNL-istii aveau pretext sa voteze impotriva.
   • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Mai este si ...Dalai Lama
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Mai este si...Dalai Lama
   • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult