Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cristian Tudor Popescu, despre „corporatiștii” care nu pot vota în marile orașe: Se pare că sunt considerați periculoși de către politicieni

CTP la Digi24--

La alegerile locale, spre deosebire de cele prezidențiale, persoanele care nu au buletin emis de autoritățile din localitatea în care stau, nu pot vota. În București sunt 1,7 milioane de oameni care au rezidență, dar probabil încă cel puțin un milion stau aici, lucrează aici, dar nu au „buletin de București”, așa că nu vor putea vota în Capitală.

„Nu a existat interesul rezolvării acestei probleme la nivel politic. Ea putea fi rezolvată într-un mod corespunzător secolului XXI - pe cale electronică, pe calea votului prin corespondență”, a declarat Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Gazetarul consideră că este inadmisibil ca o persoană să fie legată în acest fel, în acest moment, în anul 2020, „când ne putem teleporta și ca holograme de colo-colo”. Într-un astfel de moment să nu poți să votezi pentru că te afli în altă localitate, să nu poți să îți alegi localitatea unde să votezi - bazat pe altceva, de exemplu, pe rezidență fiscală - e absurd, mai spune gazetarul.

„Dacă de un an de zile ești într-un alt oraș și lucrezi acolo, ar trebui să ai dreptul să votezi pentru orașul respectiv, că la urma urmei, asta are importanță, să votezi pentru locul în care trăiești și muncești. Dar nu există niciun fel de dorință în direcția asta la nivel politic. Se pare că oamenii aceștia - care muncesc în general în orașe mari - sunt considerați periculoși de către politicieni. E mai bine așa decât să li se ofere - așa se gândesc domnii politicieni - posibilitatea să voteze cu toții, cine știe ce poate să rezulte din asta!”, a comentat CTP.

Gazetarul admite că într-un fel trebuie să fii legat de locul în care votezi, așa cum votezi dacă ești cetățean român, la alegerile locale trebuie să fii legat de un anume oraș și asta se poate face fie prin rezidență fiscală, fie prin buletin, fie prin altceva. Important este să existe opțiunea. Iar în ceea ce privește temerile de fraudare a votului, acestea sunt nejustificate, mai ales că acum există și în România un sistem de detectare a votului multiplu. A fost o „mare realizare” introducerea lui în România și s-a întâmplat după ce un astfel de sistem fusese deja implementat în Republica Moldova, a menționat gazetarul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • hai sa nu fim paranoici, nu sunt considerati in niciun fel. Cauza si solutia e de simplificare proces de schimbare buletin si declarare chirie. Astazi in pentru buletin de Bucuresti avem acelasi mod ca in filmul cu acelasi nume, iar multi profita de asta (politisti, mici infractori etc) - spre deosebire in occident m-am dus cu buletinul si un contract de mana intre mine si proprietar si am fost inregirstrata in noua locatie. Un politist a venit sa verifice ca eu chair stau acolo (la 7 dimineata a venit) si apoi mi-a fost schimbat buletinul. In acelasi moment anteriorul locatar a fost sters din locatie!!! . Fara proprietar, certificat de proprietate, de nastere si dosar cu plic. Pentru colocatii (cand 3 prieteni inchiriaza un aprt de 3 camere) procesul e similar, dar vin toti 3 impreuna si politia ii verifica pe toti 3.
    Stiti ce impacteaza un sistem simplificat de schimbare buletin? mai multi plimbatori de hartii in politie. Mai putini alegatori pe listele de votare si se va afla asa ca sunt peste 4 milioane de romani plecati si astfel va fi nevoie de o reducere de 20-25% a parlamentarilor, a angajatilor la stat, si de alocat mai multi parlamentari pentru Diaspora. Si schimbarea asta nu se vrea.
    • Like 1
  • Corporatiștii care nu pot vota la locale...în marile localități unde lucrează...Și CTP-ul, dă-i și combate cu mînie jurnalicească.
    Corporatiștii poate că locuiesc în marile aglomerări urbane, poate în localități apropiate, dar oare după ce au închiriat un spațiu, un apartament, unde să locuiască ? Dacă ar avea mutația făcută, ei avea dreptul să voteze unde locuiesc, altfel...Cîș!!!
    Dar să zic altfel, madam Fii-Rea, ori musiu Vanghelie, rezidenți prin Ilfov, ar avea ei dreptul să candideze în București ? Madam Fii0Rea a fost filmată la reședința soțului, Pandele primar de Voluntari, musiu Vanghelie a apărut și el la TV cînd l-au călcat hoții pe la vila din Snagov...
    • Like 0
  • Rezidenta fiscala este una singura: Romania sau in afara Romaniei, Nu exista rezidenta fiscala in Bucuresti, Ploiesti sau mai stiu eu unde pe teritoriul Romaniei. "Domiciliul" este o notiune diferita de "rezidenta fiscala", cel putin temporar. Este firesc ca la alegerile locale sa nu se acorde drept de vot celor care locuiesc intr-o localitate fara forme legale. Ar fi culmea ca toti muncitorii pe santiere din Bucuresti, veniti din Vaslui, sa voteze pentru PMB. Chiar daca sunt de 12 luni in Bucuresti. Ar fi culmea ca un student la medicina in Iasi, din Craiova, sa voteze pentru primarul din Iasi. Unde este centrul principal de interes economic in acest caz? Sunt de acord ca ar trebui sa fie mult mai facil votul pentru localitatea DE UNDE esti, unde, pana la schimbarea domiciliului sau macar obtinerea unei vize de flotant, ai interesul economic major. Dar, in conditiile in care nu ai nici domiciliu, nici viza de flotant (deci traiesti ilegal in localitatea aia) NU ai cum sa ai drept de vot in acea localitate.
    • Like 3
    • @ Sever Lupu
      de fapt e firesc atunci cand ne mutam, si pentru 6 luni sau 6 saptamani, sa schimbam buletinul cu noua adresa. Asa se intampla in vest. Fara viza de flotant (rminescentza comunista)...ci cu o noua adresa in buletin. Af fi momentul sa ne mutam in 2020 ...
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult