Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cristian Tudor Popescu, după ce „The Shape of Water” a luat Oscarul pentru cel mai bun film: „Corectitudinea politică nu are legătură cu valoarea cinematografică”

The Shape of Water

(Foto: Facebook/IMDb)

Punctul cel mai tare al filmului „The Shape of Water”, care a luat patru premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film și cea mai bună regie, este așa-numita corectitudine politică, a spus la Digi24 jurnalistul și criticul de film Cristian Tudor Popescu.

„Avem niște femei, una cu dizabilități, este mută, una de culoare, agresate, lovite, chiar omorâte de acest alb crud, rasist, musculos, cu fălcile proeminente. Așa cum anticipam aseară, a luat premiul pentru cel mai bun film. A luat și premiul pentru regie, ceea ce mi se pare excesiv, chiar în condițiile acestei corectitudini politice”, a explicat Cristian Tudor Popescu. 

De asemenea corectitudinea politică, adică personajele marginale, minoritare, asuprite de societate, aflate în situații dificile au câștigat la capitolul scenariu, a arătat Cristian Tudor Popescu.

„Corectitudinea politică nu are legătură cu valoarea cinematografică, faptul că abordezi un subiect de acest fel nu ar trebui să dea o șansă în plus, trebuie să conteze esteticul și nu eticul, să spunem, în cazul de față, deși corectitudinea politică e discutabilă și din punct de vedere etic”, a spus la Digi24 jurnalistul Cristian Tudor Popescu. 

„Ce are bun totuși „The Shape of Water” - se mai scoate prin imagini, are câteva imagini memorabile, are artisticării de producție și cam atât. Nedreptățite au fost „Dunkirk” ca film și „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, care totuși a luat premiile pentru interpretare feminină în rol principal, Frances McDormand, excelentă și Sam Rockwell, interpretare masculină în rol secundar, actor care reușește o tranziție excepțională de la a fi detestabil ca personaj în prima parte a filmului și cât se poate de atașat în finalul filmului”, a punctat jurnalistul, al cărui comentariu integral poate fi urmărit aici.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnul Cristian Tudor Popescu comenteaza dur în felul său obișnuit....Dar dincolo de corectitudinea politică, stă un film foarte bine făcut în care faptul că personajul principal este mut dă tot farmecul acestei povești neobișnuite de dragoste. dă tot farmecul acestui film. Cealaltă femeie este negresă nu pentru că au mai băgat un personaj dintr-o minoritate ca să câștige Oscarul, ci pentru că în general la curățenie erau angajați cei de culoare. Deci inseamnă că ar trebui să bănuim că întregul scenariu a fost făcut așa special ca să răspundă corectitudinii politice, Anul trecut CTP a avut dreptate în totalitate cu Moonlight. Dincolo de subiectul homosexualității Moonlight a fost un film prost, filmat obositor din mână, un film cu toate personajele dezaxate, neduse până la capăt, ba chiar unul apărut si dispărut în ceață fără să știi ce s-a petrecut cu el... Nu se poate spune același lucru despre The shape of water care are totul motivat din scenariu, din filmare. Are niște imagini superbe și arată foarte clar că frumusețea stă în ochii privitorului,..Personajul principal trăiește într-o altă lume, numai cine reușește să privească filmul din acea lume va înțelege mesajele profunde pe care le transmite regizorul prin această poveste de dragoste atipică...
    • Like 0
  • check icon
    Aici Cristian Tudor Popescu se înşală ,conform ideologiei extremiste de stânga ,în cazul de față, sau de dreapta cinematrografia şi in general arta are in primul rând rolul educării maselor in spiritul politic corespunzător ideologic şi mă mir că se miră doar a trăit o bună parte din viață intr-o societate ghidată după aceleaşi principii ,egalitarism,omul nou ,corectitudine politică (altfel te lua dracu) şi aceiaşi pretenție de a fi singurii reprezentanți a adevăratei democrații aflate in slujba omului .
    • Like 0
  • Eee...e totuși, ca întotdeauna, surfing pe valul timpului, în fond fundamental, oamenii ăia fac business. Vor bani.
    Blade Runner în 1982 prezenta niște imagini absolut deosebite, te impresiona oricine ai fi fost, PK Dick era și el pe super val...Ridley Scott a încercat cu toate premisele.
    Ceea ce a făcut acum, nu mai are nimic deosebit, pixeleală face și Tanti Aglaia astăzi, chestii deosebite de imaginație...o poveste nemaiîntâlnită...altceva ar fi putut face diferența.
    Corectitudinea e la ordinea zilei, emanciparea femeii, a negrilor-latinolor...civil rights din nou. E normal că asta se pompează mai ales dinspre Hollywood, oamenii ăia fac bani mai întâi.
    • Like 0
  • check icon
    De zeci de ani, toate aceste festivaluri, concursuri, etc., din SUA, EU, și aiurea, nu mai au legătură cu arta, știința etc., decât în foarte mică măsură ci doar cu manipularea maselor din punct de vedere politic. Nimic nou.
    • Like 1
    • @
      Ai dreptate.De asta l-au ales americanii pe "nebunul" de Tump.De la atata "politically corect) ajunse să îti fie rusine să spui ca esti (normal)
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult