Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Oscar 2018. CTP: Două pelicule ar merita să ia Oscarul pentru cel mai bun film: „Dunkirk” și „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”

Duminică noapte, la Dolby Theatre în Hollywood are loc cea de-a 90-a gală de decernare a premiilor Oscar. Favoritul acestei ediții este filmul „The Shape of Water”, în regia lui Guillermo del Toro, care a fost nominalizat la 13 categorii, între care „Cel mai bun film”, „Cel mai bun regizor” și „Cea mai bună actriță”. „Dunkirk”, în regia lui Cristopher Nolan și „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” sunt următoarele clasate în ceea ce privește numărul de nominalizări, cu 8, respectiv 7, între care și cea pentru „Cel mai bun film”. La această categorie au mai fost selectate „Call Me By Your Name”, „Lady Bird”, „Darkest Hour”, „Get Out”, „Phantom Thread” și „The Post”.

În emisiunea „În fața ta” de la Digi24, scriitorul și jurnalistul Cristian Tudor Popescu a fost întrebat cine ar putea câștiga trofeul pentru cea mai bună peliculă.

„Știți că aici sunt doua categorii: cine cred că va câștiga și cine aș vrea sa câștige. Cine cred ca va câștiga: „The Shape of Water”, care e cel mai slab film al lui Del Toro, unul din cei trei mari mexicani (Inarritu, Cuaron și Del Toro), autorului unei capodopere, „Labirintul lui Pan”, un film minunat. Del Toro ne spune într-un interviu ca el a inventat personajele amfibiene în cinema, deci nu putea sa plagieze pe nimeni. Del Toro spune aceste vorbe: „Eu am inventat amfibienii în cinema”. Pe bune? Cum să spui așa ceva. Motivul omului amfibie în literatura SF datează din 1927 și a fost ecranizat apoi de multe ori”, spune Cristian Tudor Popescu. Întrebat dacă „The Shape of Water” are toate argumentele de a câștiga, acesta a răspuns: „Ale corectitudinii politice. Are femeie cu dizabilităti, e muta, are femeia neagră. Deci femeie, dizabilități, rasă, care sunt personaje pozitive, avem și un freak, un marginal ciudat, omul amfibie. De partea cealaltă, albul, cu maxilare proeminente, crud și ticălos”.

În clasamentul său personal conduce „Dunkirk”. 

„Un film, unii ar spune că nici film nu e, sunt negate aici o grămada de obișnuințe ale cinematografului. Suntem cu toții obișnuiți să avem personaj principal în film, condiția îl face să nu poată muri în prima parte a filmului, chiar dacă e în pericol sau dacă moare, revine ca fantomă, pentru că e vedetă, nu se poate să dispară. Sunt reguli nescrise care limitează percepția. Aici le taie pe toate. Nu are niciun personaj principal, nu se detașează nimeni, în toate secvențele critice în care pot muri, nu ai siguranța că nu poate muri. Folosește, de asemenea, un actor și foarte la moda, Tom Hardy, a cărui față nu o vedem, deși joaca tot filmul, nu utilizează figura actorului care e garanția. Succesul ar fi realizat, apare figura. Aici își refuza și asta. Taie convenții cinema și reușește o performanță unică în cinema, să creeze cu imaginile plajelor un sentiment de claustrofobie în spații larg deschise. În spatii unde ar trebui să suferi de agorafobie tu ai senzația că pe plaja imensa ești de fapt închis, o gâză într-o cutie. Asta o face din montaj, coloană sonoră, din muzica excepțională, de Oscar. Și toate tehnice eu le-aș da din start lui „Dunkirk”, montaj, sonor, regie, imagine”, a explicat Cristian Tudor Popescu. 

Îți recomandăm

Cel de-al doilea film pe care l-ar premia este „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”. 

„Ce titlu ciudat are, m-a atras. Cel mai bun scenariu pe care l-am văzut în ultimii ani. Aici ar trebui Oscarul pentru scenariu. Are șanse mari în linia oficiala să ia Mud Bound, la scenariu adaptat, cu toate că mie îmi place mult Logan”, a continuat jurnalistul, care este de părere că Frances McDormand ar trebui să ia premiul pentru cea mai bună actriță, iar Sam Rockwell premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar. „Oscarul pentru film străin aș vrea să-l ia greu de uitatul film maghiar On Body and Soul, cu toate că e foarte puțin probabil dat fiind că un alt film maghiar, The Son of Saul a luat premiul în 2016. Așa că favorit e The Square”, mai spune Cristian Tudor Popescu.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24 sâmbătă și duminică de la miezul nopții. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nonverba check icon
    Nah, ca sa nu se mai incaiere aia buni a castigat cel mai prost.
    • Like 0
  • Nu știu care dar, unul din filmele acestea propuse pentru Oscar, este un plagiat. Anul trecut premiul Oscar l-a primit tot un plagiat. S-ar părea că sunt la modă plagiatele. Acum nu știu dacă ei s-au luat după noi sau ai noștri mârlani se iau după ei. Anul trecut am avut tupeul chiar să le scriu juriului de acordare a premiilor Oscar dar, bineînțeles că nu mi-au răspuns. Nu înțeleg de ce nu folosesc expresia pe care au folosit-o de mai multe ori când, recunoșteau că filmul produs era un remake. Probabil remake-le nu mai pot fi nominalizate la marele premiu. Mă rog, politica lor.
    • Like 0
  • Liviu check icon
    Am vazut Three bilboards aseara si Frances McDormand face un rol excelent, la fel si Sam Rockwell - i-as vedea pe amandoi luand cel mai bun actor, feminin principal si masculin secundar- plus o mentiune pt Woody Harrelson care joaca in nota obisnuita.
    • Like 0
  • Eu votez "Three billboards.....". Deși nu am vãzut ,încã, filmul (deocamdatã, nu a rulat în orașul meu, de provincie) prezența doamnei Frances McDormant (în orice producție cinematograficã) este o mare onoare și bucurie pt. spectatori! Pentru mine, polițista Marge ("Fargo"- 1996) - care acceptã, cu multã seninãtate, neajunsurile disgravidiei și ale unui soț tãlâmb+ sarcinile de serviciu(anchetarea unei crime) - rãmâne un personaj de referințã, memorabil, al cinematografiei! Atunci(1997) premiul " Oscar" s-a dat "pe bune" (pe merit) Sper cã și în anul de grație 2018 va fi la fel!
    • Like 0
  • check icon
    The Shape of Water şi Call Me By Your Name sânt filmele favorite la Oscar, se încadrează ideologic iar ăsta e cel mai important criteriu, dacă nu unicul.
    • Like 1
    • @
      Am vazut PHANTOM THREAD,pentru ca joaca marele Daniel Dew Lewis dar filmul nu merita premiul! Mi-a placut mai mult Darkest Hour , sper ca actorul sa ia Oscarul ca si Frances McDormant Dunkirk il vad azi! In ultimii ani ,prea putine filme preferate de mine ,au luat Oscarul ,iar cateva din cele premiate au intrat in uitare.Poate sunt eu subiectiva da nici cu ei nu mi-e rusine!
      • Like 0
    • @ Cosma Aurora
      1. Marele Daniel-Day Lewis joacã în "Phantom thread", iar Timothee Chalamet în " Call me by your name". (asta e! -de la o vârstã, memoria ne joacã feste) 2. Dacã ați fi vãzut "The gathering storm" (2002- Richard Loncraine) cu Albert Finney în rolul "Churcill" + Vanesa Redgrave, ați constata cã " Darkest hour" este ușor artificial și departe de un binemeritat premiu "Oscar". (Este pãrerea mea umilã, desigur)
      • Like 0
    • @ Cosma Aurora
      Confunzi filmele. Daniel Day Lewis joaca în Phantom Thread..
      • Like 0
    • @ Cosma Aurora
      Am nimerit-o cu actorii ,filmul premiat nu m-a convins ca merita dar nu e prima data! Preferam Dunkirk sau Darkest hour , .
      • Like 0
    • @
      check icon
      Din păcate am avut dreptate ,binili progresist a învins ,a câştigat unul din cele două enumerete mai sus.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult