Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cristian Tudor Popescu, întrebări pentru Cîțu: Cine a plătit și cât a costat vizita în SUA? Cum justifică 100 de milioane de vaccinuri pentru câți suntem?

Cristian Tudor Popescu spune că vrea să afle răspunsul la întrebarea „cine a plătit și cât a costat vizita domnului Cîțu în Statele Unite?”, mai ales în contextul în care rezultatul vizitei a fost „zero”. Înregistrarea emisiunii „Cap Limpede” difuzată de Digi 24 o găsiți aici.

Cristian Tudor Popescu: Acum face vizită la Kiev domnul Cîțu. Eu aș avea o întrebare legat de vizite, în ce-l privește pe domnul Cîțu. Cine a plătit și cât a costat vizita domnului Cîțu în Statele Unite? Care, în afară de un shopping ceva - a mai testat prețurile probabil, prin SUA, domnul Cîțu – rezultatul acestei vizite a fost „ăsta” (zero – n.red.). Taman înainte de a fi debarcat.

Claudiu Pândaru, jurnalist Digi24: Poate nu a apucat să le comunice...

Cristian Tudor Popescu: Păi, nu le-a comunicat! Nu știu ce rezultate există, că n-a mai avut timp să comunice...

Și de asemenea, domnul Cîțu, care se duce acum la Kiev – iată ce întreabă oamenii, revine această întrebare – Cum rămâne cu cele 100 de milioane de doze de vaccin? Care costă, nu știu, un miliard de euro sunt acolo. Cum rămâne? La o populație de 18 milioane de locuitori, sau cât om fi acum.

Cum rămâne? Nu trebuie investigat așa ceva? O asemenea achiziție... Păi, domne, să vină DNA-ul, domne. Este un caz tipic, poate fi, nu știu, dar e un caz tipic de corupție. Dacă te apuci să achiziționezi o asemenea cantitate, evident de la bun început, fără să fie nevoie...

Claudiu Pândaru: Cu două amendamente, dacă îmi permiteți. Primul este că din ce îmi aduc aminte achizițiile erau făcute la nivel european.

Cristian Tudor Popescu: Așa, și? Cum la nivel european? Nouă ne-a băgat cineva pe gât 100 de milioane de vaccinuri?

Claudiu Pândaru: Noi ceream cât aveam nevoie.

Cristian Tudor Popescu: Păi, noi am cerut 100 de milioane, că n-a venit Bruxellesul să ne spună „Bă, să nu cumva să luați mai puțin de 100 de milioane!”.

Claudiu Pândaru: Ar trebui, miniștrii de la acea vreme, în frunte cu domnul Cîțu, să explice cum au gândit, de ce au făcut...

Cristian Tudor Popescu: Păi, să explice, și nu cred că să ne explice nouă, trebuie să explice DNA-ului. Adică, de ce n-ar trebui să fie o asemenea achiziție? Nu se ocupă DNA-ul cu corupția? Asta a fost o achiziție cu atribuire directă, cu dedicație... 100 de milioane. Cum justifică, domne, că au luat 100 de milioane de doze de vaccin? Hai, să aud și eu explicația.

Am auzit de la Cîțu odată: „Domne, Uniunea Europeană prevede 40% grad de perisabilitate, că pot să fie 40% pierdute. Păi, aia se referă la vaccinuri care se strică, sunt pierdute, sunt perisate, nu pe care le pierzi din start. Pentru că o cantitate enormă din aceste vaccinuri nu au avut nicio șansă să se periseze, pentru că erau degeaba de la bun început. Și nu se face niciun fel de anchetă în direcția asta.

Claudiu Pândaru: Aici e limpede că e nevoie în primul rând de explicații...

Cristian Tudor Popescu: Da, explicații. Dar domnul Cîțu are treabă, se duce la Kiev acum. La Denis, „pretinul” lui.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Referitor la milionul de doze: guvernul catu a asigurat cantitatea necesara tuturor romanilor pentru a se feri de molima artificiala sau naturala. Este asa de greu de inteles? Ati fi preferat sa alergati disperati dupa o daza de vaccin? Sa mergeti la bulgari pentru a le cumpara din farmaciile lor, cum se intampla cu alte medicamente? Sa apelati la capsunari pentru a va aduce doze de vaccin la pret de specula? Vina ca s-a ajuns la expirarea lor si aruncarea lor o au antivaccinistii vocali pe care nu a indraznit nimeni sa-i reduca la tacere. Cereti-i socoteala sosoacei, lui bitman, monicai pop, budencei, maimuteancei si a celorlalti descreierati. Astia sa fie pusi sa plateasca paguba. Nu mai varsati lacrimi de crocodil si-l acuzati pe catu! O sa vedeti voi "alesa grija" fata de sanatatea populatiei dn ipartea odraslei de securist comunist sovietic, nulitatea rafila. Deja i-a redus la tacere pe cei ce s-au zbatut pentru salvarea natiei. Cu ajutorul terorii psd.
    • Like 0
    • @ Mircea Zugravu
      România are rămași în țară maxim 17-18 milioane de oameni. Însemnând toată lumea: bebeluși, copii, tineri, adulți, bătrâni. Bebelușii nu se vaccinează, deci rămân vreo 15 milioane eligibili pentru vaccinare. Pe vremea lui Cîțu și a miniștrilor USR-iști ai sănătății s-au contractat 120 milioane doze de vaccin, adică 60 milioane persoane posibil de vaccinat cu schema completă de 2 doze. Faceți și Dvs comparația: 60 milioane de scheme complete de vaccinare față de 15 milioane cât suntem de fapt. Ce vă faceți că nu înțelegeți? Chiar cu grad de vaccinare 100% (deci zero antivacciniști), chiar și cu a 3-a și a 4-a doză (de care nici nu era vorba la început când s-a făcut contractarea), tot e o cantitate enormă de doze contractate. o risipă evidentă, cu iz penal. Înțeleg că îi urâți (nu știu de ce) pe antivacciniști, deși nu v-au făcut niciun rău nici Dvs și nici altora. E o opțiune a lor strict personală, la care au dreptul. Dar să mutați vina pentru risipa și probabil afacerea (a se înțelege corupția) guvernului Cîțu, dinspre acesta către persoanele particulare cu opțiuni antivacciniste, asta e ”noaptea minții”. Sau culmea urii. Știu că vă e greu să recunoașteți că mai fură și ai Dvs din partea dreaptă a eșicherului politic, nu numai pesediștii, dar realitatea ”vă bagă degetele în ochi”, e aberant să vă faceți că nu pricepeți ceea ce e evident.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      La 15 milioane a trei doze/ individ, nu doua, ar trebui 45 milione de doze. Ar mai fi de luat in calcul si o marja de rezerva, in cazul in care, din varii motive, le stiti foarte bine, sunt si vaccinuri care expira inainte de termen. deci, hai sa zicem 60 milioane. deci jumatate din cate s-au luat si platit. Mai punem la socoteala si ajutoarele trimise, gratuit, in rep. moldova si pe unde or mai fi trimise. Ajungem la 100 de milioane?! Ce mai inseamna un plus de 20 milioane? Iata ca a reapaut pericolul. Vezi china! Poate trebuie si doza a patra. Chiar daca nu ar mai fi suficiente tot ai cu ce incepe pana la achizitia necesara.
      In ceea ce-i priveste pe a antivaccinisti: ii consider niste cretini periculosi. Ei au franat si au dus la depasirea termenului de valabilitae al multor doze. Prin colportarea zvonurilor si semanarea indoielii la unii. Consider ca in privinta luptei cu o pandemie grava dispare libertatea de a alege. Consider vaccinarea obligatorie. Stiu ca sunt producatori de medicamente verosi dar nu trebuie riscat cu sanatatea generala. Si asa, din cauza lacomiei unor distribuitori, sunt mari lipsuri de medicamente.
      • Like 0
  • Intrebarile sunt corecte, dar foarte tardive. CTP a fost unul dintre sustinatorii lui Citu desi toate faptele aratau un aventurier fara scrupule si fara caracter de la inscaunarea sa ca prim ministru si presedinte de partid.
    Dupa cum am spus de multe ori , presa noastra se codnuce dupa interese si simpatii , faptele mai la urma. Cum nu cred ca CTP este condus de interese ,cred ca pur si simplu l-a simpatizat pe Citu foarte tare.
    • Like 1
  • Ovidiu check icon
    Aoleu, ce întrebări ucigătoare îi aruncă jurnalistul și scriitorul, absolventului de Grinnell College, Iowa, United States! Îi e dator cu o poreclă, însă. Încă nu l-a "botezat", n-a găsit un animal, o pasăre, ceva... o comparație sau metaforă alambicată, un joc de cuvinte subtil îmbinate într-o etichetă. Pe care s-o aplice apoi pe fruntea politicianului mult hulit și căzut în dizgrație. După "Guzganul rozaliu", "Viermele în untură", "Pavianul cu mantie", "Kaiserul Klaus", "Doamna Balivernă" sau "Cascada Urlătoarea", "Generalul flexiglas" sau "Dănciucă" etc... porecla pentru dl Cîțu lipsește din panoplia jurnalistului și scriitorului Popescu, care îmi amintește de micile răutăți pe care le debitam cu naivitate, în copilărie, în curtea școlii: poreclele.
    • Like 3
    • @ Ovidiu
      Ați uitat de Tudorel Toader: ”pterodactil bolnav de gripă aviară”.
      Da, CTP ”combate” bine, cu putere și talent artistic, dar numai pe subiecte și în direcția ”corectă politic”. Are instinct de conservare, indiferent de complexitatea situației. N-o să facă niciodată nimic ”contra vântului” :-) :-) :-)
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Ovidiu check icon
      @Dan Cojocaru
      <<N-o să facă,,, nimic ”contra vântului”.>> Dar cine credeți că e vântul care ar putea modifica direcția <<crucișătorului>> presei românești? Cine ar influența capul care se pretinde limpede și onest? Și care continuă să mitralieze în stânga și-n dreapta cu diatribe, stârnind, și ură, și aplauze, mai degrabă din partea internauților decât a clasei politice. Mă îndoiesc că politicienii de azi se mai sinchisesc de Popescu.
      • Like 0
    • @ Ovidiu
      Şi tocmai pe Varanul l-aţi uitat?! :))
      • Like 0
    • @ Dragoş Anghelache
      Ovidiu check icon
      Așa e, mersi! Din toată menajeria lui Popescu, am uitat tocmai de Varan. :)) , reptila feroce cu reputație de prădător.
      • Like 0
  • De cele 120.000.000 doze de vaccin se știa de mult timp, de pe vremea când Câțu era pe cai mari și CTP spunea despre acesta că ar putea fi cel mai bun premier postdecembrist (desigur dacă face reformele necesare). Bine că ”a aflat” de asta ACUM și CTP, fix când Cîțu e în dizgrație. Mai bine mai târziu decât niciodată. Oare ce o să mai ”afle” pe viitor CTP dintre adevărurile tocate de mult timp de așa zisele (cu răutate și nesimțire) ”latrine” și știute de toți oamenii de bună credință? Așa analist politic și ”cap limpede” mai rar...
    • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      Eu am inceput de ceva timp sa cred ca CTP vorbeste cum se dicteaza de sus. Cat a fost Catu la butoane , prea bunul domn CTP nu a zis nimic , cand a fost marea infratire PSD+PNL , CTP , iara nu a zis nimic . Acum ca parciu-Catu ii la pamant da si CTP cu parul. Acum ar fi fost frumos din partea lui CTP , sa vorbeasca de cum institutile statului si persoane importante din stat incearca sa intimideze jurnalisti care incearca sa arata rahatelul domnului Ciuca. Dar ma indoiesc ca CTP o sa vorbeasca momentan cat de toxic si prost ii domnul Ciuca , atata timp cat Ciuca " trebuie" sa fie prim-ministru.
      PS. Sper sa ma insel cu privire la faptul ca CTP executa ordine
      • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      Din păcate nu vă înșelați deloc. Și eu m-am lămurit de mai mult timp că CTP e propagandist al puterii. Dar e printre cei mai talentați dintre ei, dacă nu chiar cel mai talentat. Spre deosebire de alții pe care-i miroși de la o poștă, CTP e mult mai alunecos și profesionist. Are poziții uneori tranșante, alteori cu dus și-ntors, care pot fi interpretate ulterior și în alt fel, pentru a cădea în picioare în orice situație. Păstrează mereu aparența neutralității, dar își face eficient treaba. Adică îi convinge pe cei mai slăbuți de înger de ce trebuie să-i convingă, lăsând în schimb impresia de imparțialitate totală, ”cap limpede”, o integritate morală ieșită din comun și totală bună credință. Nu oricine poate face asta, jos pălăria.
      • Like 2
    • @ Silviu Pop Sese
      Si eu, un insignifiant admirator si aparator, "slabut de inger" dupa cum ne categoriseste mai jos onorabilul dan cojocaru, al ctp-lui, sunt neplacut surprins de atacul acestuia la, odinioara, admiratul catu, pe care il apreciam si eu ca un posibil reformator. Poate are dumnealui informatii pe care eu nu le am. Parerea mea este ca, la fel ca si basescu, catu a deranjat pe multi cu stilul liberal, in special pe, hai sa fiu bland, infantilii usr+, primii tradatori ai coalitiei anteriore mostruoasei uniuni psd-pnl. Cred ca de la incercarile de reforma i se trag ponoasele lui catu si nu de la caracterul sau ori de la greselile tineretii, intens exploatate de latrinele tv cu sprijinul neprecupetit al pripasitei pe pamant american nimicul corina dragotescu. In ce-l priveste pe ciuca am observat ca l-a criticat dur. Asa ca nu este valabila critica dv. la adresa ctp.
      • Like 1
    • @ Mircea Zugravu
      Nu prea înțelegeți baletul subtil pe care îl face CTP, în toate postările sale. Unde ”e permis” el combate, uneori destul de dur. Se pare că Ciucă e un personaj, deși susținut de Johannis, totuși privit de toată lumea mai mult cu îngăduință și superioritate decât cu admirație, Ceva de genul: ” e prostuț, dar e prostuțul nostru, ce să-i faci?” Deci e loc și pentru măscăreli și combativitate marca CTP. Dar ia vedeți, de susținătorul lui Ciucă, nimeni altul decât ÎNSUȘI Johannis, zice CTP ceva, măcar vreun PÂS? Nimic, mucles. Că acolo orgoliul și vanitatea sunt mari. Dacă e critic, își cam dă foc la valiză. O singură dată, recunosc că a zis ceva de rău și de johannis, când a fost luarea aia de poziție mult prea cretină a lui, cum că PSD-ul a făcut înțelegeri cu Viktor Orban pentru a da Ardealul ungurilor. Dar aia a fost chiar o excepție. Atitudinea lui Johannis a fost atât de gogonată, tembelă și contraproductivă, încât dacă CTP nu lua poziție își pierdea chiar el personal orice credibilitate. Și ăsta a fost și un semnal pentru consilierii lui Johannis (sau cine l-a învățat așa prost) că s-a depășit nivelul oricărei credibilități în propagandă și că ar trebui mai multă grijă și un pic de inteligență în propaganda anti-PSD, pentru a fi cât de cât credibilă. Și într-adevăr, de atunci nu s-a mai insistat deloc pe acea poziție propagandistică niciodată, ca și când nici n-ar fi fost.
      În rest, Johannis e răsfățat de CTP, în sensul în care dacă are ceva pozitiv de spus despre el, o spune cu toată gura. Dacă însă ar fi ceva rău de spus, atunci.... ”afară plouă” :-) :-)
      Vedeți deci că, așa cum am zis, propagandismul lui CTP, e subtil, profesionist, alunecos, dar ESTE, fără îndoială.
      În legătură cu Cîțu, cred că îi atribuiți merite pe care nu le are. Nu spritul reformist sau un ipotetic profesionism i-a venit de hac, ci lipsa de diplomație în partid și în coaliție și supunerea totală față de Johannis, care a dat el însuși cu bâta în baltă, voind ruperea coaliției cu USR. Nu că USR ar fi vreo lumină. Dimpotrivă, eu cred că USR e cel mai nociv partid de pe scena politică românească. Bine ar fi să nu mai ajungă la guvernare. Totuși nu putem judeca în alb și negru, adică dacă nu sunt buni USR-iștii, atunci ar fi buni PNL-iștii sau PSD-iștii. Cred că în ultima vreme partidele, deși cu stiluri și concepții diferite, au ajuns cam toate pe același calapod, adică unele mai rele ca altele.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Doar la ultima concluzie va dau dreptate, referitor la "in ultima vreme....". In rest, eu, fara pretentia de a fi un vizionar sau mai destept decat altii, am intuit ca se va intampla cu pnl acelasi lucru ca si cu pntd, eliminarea de pe esicheriul politic. E drept, inca, nu a fost eliminat dar a fost masiv compromis de psd, cu ajutorul slugilor sale fidele infiltrate, in primul rand, in randul pnl si a coalitiei pnl-usr+-udmr. Usr+ a declansat dizgratia pnl prin infatuatul barna. E bine ca usr+ a platit, el insusi, cu intrarea in declin. In ce-l priveste pe catu eu raman, inca, la parerile mele. Cu catu psd nu ar fi avut succesul populist pe care-l are in prezent. Usor, usor ne intoarcem la unicul partid psd, sprijinit de acolitii sai. Nu vom vedea prea curand reforme si investitii, doar pomeni, care vizeaza eternii abonati la pomeni - cei ce nu au nicio pregatire, care nu au muncit nicio ora in viata lor, pentru ca nu sunt calificati in ceva sau din lene, cei care au trait permanent din pomeni, numite ajutoare si din alocatiile copiilor numerosi si sortiti ratarii. Si stiti foarte bine la cine fac referire. O persoana cu un venit de 1500 de lei nu suporta mai usor scumpirile fara limita decat o persoana cu 1499 lei/luna. Ei, asta este un aspect cu care catu nu este de acord de unde si incriminarea sa. In ce-l priveste pe ciuca el este un oarecare apevist, pripasit pe acolo tot politic. Johannis cel atat de nesatisfacator, se uita intentionat, a fost lipsit de multe parghii ale functiei sale tot de catre psd. Presedentia a intrat in desuetitudine inca de pe vremea avortonului ponta.
      • Like 1
    • @ Mircea Zugravu
      Deh, fiecare dintre noi rămâne cu părerile lui. Dar vă dau dreptate cu un singur lucru: se vede clar cum coaliția de guvernare - și în special PSD-ul, că ăsta e stilul lui - dă doar pomeni în loc să ia măsuri de redresare economică și de stopare a spiralei crescătoare a prețurilor. Dar.... așa ”avorton” cum îl numiți, eu DOAR pe Ponta l-am auzit spunând că degeaba se dau vouchere, dacă noi în România NU MAI PRODUCEM NIMIC. Ne împrumutăm pentru a da salarii și pensii și pentru a importa cam TOT ce avem nevoie. Dar astfel, banii veniți din afară de la împrumuturi, nu rămân în țară, ci se întorc afară pe mărfurile importate. Iar noi rămânem tot fără nimic, dar cu o datorie externă în creștere. Avorton sau nu, are dreptate. Și n-am auzit pe mulți să vorbească așa deschis și aplicat. Poate doar pe analistul Ilie Șerbănescu. Dacă nu producem mai nimic în țară, prin mijloace proprii, și dacă nu ne opunem tendinței de a fi doar piață de desfacere, orice politici economice și sociale am imagina, ele sunt sortite eșecului. Iar PSD-ul nu știe decât de pomeni (vouchere). Astea pot fi măsuri punctuale, luate în cazuri extreme, pe lângă măsurile economice, dar nu pot ține loc de măsuri economice (reforme) inteligente. Eu fac comparația asta: presupunem că o comunitate de oameni e sub teroarea unui vampir care suge sângele populației (creșterea prețurilor, care absoarbe repede veniturile populației). În aceste condiții, guvernanții, în loc să ia măsuri de ținere la distanță sau de anihilare a vampirului, ei dau gratis 50ml de sânge celor pe care îi văd mai afectați de către vampir. Deci 50ml. O dată la 2 luni!!! Atât!!!! Iar vampirul prosperă neafectat.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      A-l aduce pe ponta in discutie drept un exemplu pozitiv gasesc ca este, cel putin, exagerat. Ponta s-a compromis total pe perioada cat a condus guvernarea. Ati uitat "fastul" ceausist de la lansarea candidaturii la presidentie, pe stadionul national? Ati uitat aranjamentele cu erdogan pentru a "ctitori cea mai mareata moschee din europa"? Ati uitat de "fa doino" rostit dintr-o barca ce plutea, la o adncime de 30cm, trasa de edecarii psd? Si nu-mi mai aduc eu aminte de aberatiile pupilei lui poponel a. nastase. A, si de doctoratul fraudulos.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult