Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cristian Tudor Popescu: Nu ar fi normal ca Parchetul Militar să o cerceteze pe Adina Florea?

Cristian Tudor Popescu a vorbit joi seara la Digi24 despre cazul Adinei Florea, care ar fi implicată în dosarul în care Darius Vâlcov a fost pus sub acuzare de DIICOT, pentru săvârşirea infracţiunii de divulgare a secretului care periclitează securitatea naţională, în legătură cu publicarea protocolului de colaborare între SRI şi Parchetul General.

Jurnalistul a mai vorbit și despre cazul parolei de la Târgoviște: șoferul care a filmat cum un polițist îi cere parola de intrare în oraș a fost tratat cu dispreț.

„S-a discutat despre parolă, despre parola Dragnea-cel-Frumos mă gândeam să fie. Era mai simplu, o literă. Știți ce nu s-a discutat? Cum i se adresează acest agent, acest organ de poliție în uniformă, unui cetățean. De două ori îi spune «domnu' comandant» . Deci, cât dispreț este în această exprimare? Domnu' șef, domnu' comandant. Cum trebuie să se adreseze un organ de poliție oficial? Stimate conducător auto. Domnule conducător auto, sunt sergent cutare, vă rog să prezentați actele sau vă rog să trageți pe dreapta. Nu dom' șef, nu domnu' comandant! Asta înseamnă dispreț față e omul ăla de la volan”, a spus Cristian Tudor Popescu, la Digi24.

„Știți cu ce e echivalentă? Cu « chiparosule» , aia a lui Teodorovici. Asta cu dom' șef, dom' comandant, dom' comandor e limbaj disprețuitor de cartier, pe care l-a folosit un agent de poliție în funcțiune, al doamnei Carmen Dan, care ne spune că totul este o exagerare”, a completat gazetarul.

El a vorbit și despre protestatarii care au fost ridicați la Topoloveni, de jandarmerie, la un miting la care a participat Liviu Dragnea.

„Secvența care trebuie pusă de 100 de ori, de 1.000 de ori e cea cu buletinul. Omul ăla scoate buletinul, spune «eu nu fug, nu plec nicăieri, vă rog legitimați-mă, poftiți buletinul » . Și totuși este luat și băgat în dubă. Cu forța! Și omul întreabă « de ce nu mă legitimați aici » ? Întrebarea este ce articol de lege a permis ridicarea acelor oameni care stăteau cu o pancartă, liniștiți, nu au agresat pe nimeni, spuneau și ei ce-aveau de spus cu pancarta respectivă. Nu s-a opus nimeni legitimării. Erau niște oameni curați, educați, civilizați. Și au fost săltați și băgați în dubă în timp ce stăteau cu buletinul în mână, să fie legitimați. Asta consideră firesc și legal doamna aceasta, Dan”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Jurnaalistul a vorbit și despre cazul Adinei Florea, care ar fi implicată în dosarul în care Darius Vâlcov a fost pus sub acuzare de DIICOT, pentru săvârşirea infracţiunii de divulgare a secretului care periclitează securitatea naţională, în legătură cu publicarea protocolului de colaborare între SRI şi Parchetul General.

Într-un alt dosar deschis la Parchetul General şi declinat ulterior la DIICOT, procurorii au dispus renunţarea la urmărirea penală faţă de o grefieră, care ar fi fotocopiat protocolul şi i l-ar fi dat Adinei Florea, în prezent procuror-şef adjunct al Secţiei de investigare a magistraţilor.

„O să întreb un singur lucru: având în vedere că Darius Vâlcov, protocolul respectiv este un caz de securitate națională? Așa e considerat de procurori. Lăsăm la o parte Secția Specială și faptul că se controlează singură, pe sine, doamna Florea, nu ar fi normal ca Parchetul Militar să o cerceteze pe doamna Florea? Un caz de securitate națională”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stimate Domnule CTP, eu sugerez, in cazul dnei Adina Florea, sa fie cercetati de parchetul militar, SRI, SiIE si DIICOT, TOTI membri familiei Florea, pana la gr. IV de rudenie? Eh, nu suna democratic? Un arest preventiv ceva? Il reangajam pe Lazarica de la pensia superba apobata de "marele" Werner? Cu stima si la mai multe idei noctambule! :)
    • Like 1
    • @ Cristian Guidea
      Gâdea, tu ești?
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult