Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cristian Tudor Popescu: Sufletul PSD-ului așa arată, oamenii ăștia se detestă până la ură între ei

V. Dăncilă, 27 mai

Foto: Inquam Photos

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 stenogramele din ședința PSD organizată după căderea Guvernului. Marian Oprișan spunea că, atunci când cauți pe Google „proasta României”, la rezultate apare „Viorica Dăncilă”, în timp ce Claudiu Manda se întreba „cine plătește” pentru lansarea candidaturii Vioricăi Dăncilă la prezidențiale.

„Ceea ce mi-a dat un fior, în stenogramele acestea, e preocuparea acestor oameni. Ei au fost înfrânți la vot în acest moment și în loc să vezi acolo o discuție despre: De ce am fost înfrânți? Unde am greșit, în raport, în ultimă instanță, cu cetățenii, pentru că suntem în campanie electorală? Au dat totul pe spinarea trădătorilor și preocuparea lor este: cum să mințim, cum să speriem și cum să prostim mai bine masele în continuare. Fiecare vine cu soluția lui în această direcție, dar acesta este obiectivul. De asemenea, rezultă de aici un soi de un spațiu lăuntric al PSD dintotdeauna, o să râdeți dacă l-aș numi suflet. Sufletul PSD-ului așa arată, oamenii ăștia se detestă până la ură între ei, merg întotdeauna pe sistemul haitei de lupi. Trebuie să te uiți în față și să mai arunci din când în când o privire peste umăr, pentru că s-ar putea să fii atacat din spate. Acestea sunt relațiile dintre ei, ascunse sub zâmbete și pupături în aer.

În momente critice ca acesta apar la suprafață. „Proasta României”, spune dl Oprișan. Dar mai spunea dl Oprișan „proasta României” dacă moțiunea nu trecea? Cum ar fi arătat aceste stenograme, dacă moțiunea nu trecea? Dl Oprișan ar fi spus că d-na Dăncilă este cea mai femeie bărbată a partidului, mergem strâns uniți cu dânsa”, a spus jurnalistul.

Acesta a mai declarat că PSD are două performanțe. „Atunci când are un lider, el este de obicei un lider autoritarist, dacă nu chiar totalitar, nu-i suflă nimeni în ciorbă. Câtă vreme este în funcție, PSD e un model de slugărnicie, de servilism, de omagii care se aduc conducătorului, nu crâcnește nimeni, rar se aude câte o voce pe la margini.

În schimb, când respectivul pică de pe cal, PSD își atinge cealaltă mare performanță – cruzimea, cinismul cu care îl atacă pe fostul lider căzut de pe cal. Asta se face în spatele ușilor închise, lecția de la Partidul Comunist că nu se iese în exterior este bine învățată”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dl. Oprizan este un berbec deghizat grosolan in vulpoi.
  • Like 0
 • Haita poate continua doar daca invinsul mascul alfa este inlaturat de un alt mascul alfa, mai tanar, mai puternic. In lumea lupilor nu e loc pentru corectitudinea politica. Haita nu poate fi condusa de catre o femela beta. Deci psd nu e haita, aia nu sunt lupi!
  Teodorovici sigur nu e lup!
  • Like 0
 • check icon
  Ce-i așa de mirare?
  Regulile sunt mai simple decît cele ale unei haite de lupi: cît îmi asiguri hrană, te susțin iar dacă nu mai poți face asta, scopul meu este să găsesc pe un altul capabil s-o facă! E, cumva, treaba lupului că vînatul e pe cale de extincție?? La fel, nici fosta guvernarnare n-a avut nici o problemă făcînd împrumuturi peste împrumuturi la orice dobîndă!
  Cum să fie scopul lor bunăstarea țării??
  Scopul lor a fost (este, și va fi) hrănirea haitei de partid.
  • Like 2
 • PSD este o adunatura de canibali pe o insula pustie. Cand canibalul sef a fost slabit, intai l-au consumat pe el, apoi au inceput incet incet sa se manance unii pe altii.
  • Like 0
 • Roxana B check icon
  Mi-e greu sa inteleg.Oamenii astia traiesc ca sa se bata intre ei pentru functii/bani.
  Nici unul nu se gindeste la responsabilitatea fatza de alegatori, ca sa nu zic popor, ca suna prea patetic.
  Lasind la o parte, am vazut-o pe doamna Turcan la B1 si mi s-a parut o persoana f rationala, diplomata si realista in tot ceea ce a declarat.

  Ar fi bine daca in opozitie ar fi mai multi care gindesc ca ea
  • Like 1
 • Daca tot vorbim de Oprisan sau Manda, doua zerouri perfecte , unul traieste de pe urma mamei si celalalt de pe urma nevestei . Viorica este macar profesoara de atelier , astia doi nici acum nu stiu cu ce se ocupa si nici cu ce ar putea sa se ocupe.
  Daca ne luam dupa modelul celor trei componente ale sufletului de la vechii greci , componentele "sufletului" PSD sunt: Prostia , Nesimitirea si Hotia. Ca sa traiesti intre prosti , hoti si nesimtiti trebuie sa fii asemenea, Madam Dancila excelind in prostie si nesimtire a performat ierarhic.
  • Like 1
 • Nu sunt de acord cu asemănarea cu o haită de lupi. Lupii sunt animale foarte inteligente și cu personalitate. Ăștia sunt o haită de șacali!
  • Like 2
  • @ Elvira Popescu
   literlamente absolut toate animalele sunt mai inteligente si cu un spirit moral mai dezvoltat decat cel al sefilor PSD
   • Like 0
 • Să știți că nu marean oprișan a spus *proasta României*! Mama lui a spus!
  • Like 3
  • @ Ilinca Dan
   In mod sigur mama lui l a invatat sa faca ceea ce face,acest Oprisan cu "oistea"in soarta oamenilor judetului care l aleg in toti acesti lungi ani ca fiind al locului ,desi i saraceste pe zi ce trece,si si bate joc de oricine i sta in cale.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult