Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cristian Tudor Popescu: Vor mai muri oameni arși și asfixiați în spitalele din România. Iar înainte de moarte îi așteaptă umilința

Spital Constanta - Foto: Inquam Photos / Costin Dinca

Foto: Inquam Photos / Costin Dinca

Vor mai muri oameni arși în spitale, așa cum s-a întâmplat în cazul incendiului de la spitalul din Constanța și în incendiile de la spitalul din Piatra Neamț și Institutul Matei Balș, a spus la Digi24 gazetarul Cristian Tudor Popescu. Gazetarul a criticat declarațiile managerului spitalului, Stela Halchidis, între timp demisă din funcție. Aceasta le-a spus jurnaliștilor, după tragedie: „Mi-e rău. Ce vreți, să mor aici?”.

Cristian Tudor Popescu, la Digi24: Nu aveți sentimentul unei crude inutilități? O să discutăm, emisiunea o să se termine și singurul lucru sigur pe care îl pot comunica este că nu se va schimba nimic, că acești oameni nu sunt ultimii care vor muri arși, asfixiați în spitalele din România. Nu sunt ultimii care vor muri pe holuri în România, pentru că dacă faci COVID acum într-o formă gravă, de pildă în București, te duci să-ți tragi sufletul pe un hol de spital – nu mai e niciun loc la ATI – și eventual să-ți dai sufletul pe hol.

Am trăit, nu cu multă vreme în urmă, ceva care e greu de îndurat într-un spital, în țara asta: umilința. Sigur că lucrul cel mai rău care ți se poate întâmpla când te duci la spital este moartea. Dar înainte de moarte te așteaptă de foarte multe ori umilința.

Când mă gândesc ce trebuie să fie în sufletul unui om care stă pe un hol - dacă i se pun țevile de oxigen, ca să aibă ceva, să nu se spună că stă degeaba, dacă nu, nu, stă acolo. Este la mâna altora, nu are ce să facă, stă și așteaptă să se sufoce. Înainte de moarte, omul ăsta trăiește umilința care, pentru mine, e chiar comparabilă cu moartea.

Lucrurile acestea se vor întâmpla în continuare, indiferent ce vom discuta în această emisiune.

Reacția autorităților e aceeași. Avem, totuși, o premieră. Dl Cîțu a dat afară doi șefi. Până acum, în cazurile Piatra Neamț, Balș nu a fost nimeni sancționat, nu a fost nimeni dat afară, nu s-a găsit niciun vinovat. Mai mult, nu avem nici până în ziua de azi o descriere tehnică amănunțită a modului în care s-a produs tragedia de la Piatra Neamț, a modului în care s-a produs tragedia de la Balș. Ăsta e lucrul cel mai important, ca apoi să iei măsuri, să nu se mai repete.

Și atunci, ce s-a întâmplat la Constanța se putea întâmpla oriunde în țara asta, pentru că în România nu există spitale care să facă față presiunii pandemiei. Nu există niciun spital cu o secție ATI capabilă să suporte această presiune. Nu e exclus să ajungem la 2.000 de cazuri în ATI. Cine rezistă la așa ceva?

Măcar Cîțu a dat doi oameni afară - lucru care nu rezolvă nimic. Dar măcar au fost niște oameni arătați cu degetul. Totuși, manager era femeia asta care spune acum, absolut simptomatic: „totul mergea foarte bine, aveam toate avizele. Dar s-a întâmplat un necaz”. Extraordinar! Nu aveau toate avizele, mințea, bineînțeles.

Iată cum înțelege un manager de spital, un om care a făcut facultatea de medicină și care ne spune „s-a întâmplat un necaz”. Ăsta e text de persoană care se duce să pupe moaște la sfânta Parascheva: „S-a întâmplat un necaz, nu ne-a ajutat Dumnezeu”. Acolo s-au întâmplat niște lucruri din niște cauze foarte precise, care pot fi determinate tehnic și științific. „S-a întâmplat un necaz”: suntem în plin misticism și ceasu’ rău, pisica neagră, asta ne spune.

După care, aceeași doamnă spune: „Mi-e rău, nu mai pot să vorbesc”. Stai, vorbește, fiindcă în fișa postului matale, stimată conducătoare de spital, nu e să-ți fie rău. Unui cetățean de pe stradă poate să-i fie rău când îi vede pe oamenii ăia sărind pe fereastră, când aude că au murit arși sau asfixiați 7 oameni. Unui manager de spital n-are voie să-i fie! A fost angajat acolo pentru ca tocmai în astfel de momente critice pentru unitatea pe care o conduce, care este un spital unde oamenii mor sau trăiesc în fiecare zi, în fiecare oră – ea a fost angajată ca să aibă competență, să aibă sânge rece și prezență de spirit. Nu să i se facă rău, să i se dea cu odicolon pe la nas. Nu există „mi-a fost rău” acolo, în funcția aia, în postul ăla.

Care „îi era rău”? A vorbit cu jurnaliștii și a plecat. După care spune: „Ce vreți, să mor aici?”. Îi amenință pe reporteri: „Ce vreți, să mor aici? Ca apoi să fiți luați de procurori că m-ați omorât?” Ca bieții medici care au intrat în flăcări să salveze pacienții, acum dau cu subsemnatul la procuratură.

Nu vrem să muriți aici. Dacă doriți, mergeți și muriți acasă, stimată cum-te-cheamă, menegeră. Muriți acasă, nu în curtea spitalului pe care îl conduceți. Aici nu aveți voie să muriți, prin fișa postului. Aici trebuie să faceți tot ce vă stă în putință și în competență să salvați oameni de la moarte. Nu avem ce face cu moartea dvs, cu care amenințați în mod grotesc și jalnic jurnaliștii și toți oamenii care s-au uitat acolo.

Ne spune dl președinte Iohannis că statul a eșuat în misiunea sa de a proteja cetățenii. Mai întâi, nu e corect, statul n-a eșuat. Statul român este un stat eșuat de când a fost înființat, din secolul 19. Nu a reușit niciodată, în nicio structură guvernamentală, să garanteze siguranța, protecția simplului cetățean care nu are relații speciale.

Și ne spune dl Iohannis că statul a eșuat. Ești președintele acestei țări de 8 ani. Ești șeful statului, așa se numește. Și tu spui că statul a eșuat? Despre tine nu spui nimic? Eu n-aș fi putut să fiu președintele României de 8 ani și să spun, în timp ce oamenii mor, „statul a eșuat”. Eu, șeful statului. În loc să spun: „Eu am eșuat. Dacă statul a eșuat, și eu am eșuat”. El n-are treabă cu statul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Revoltător este că doamna doctor director de spital nu va păţi nimic, pentru că toată lumea (bună) va da vina pe sistem şi pe lipsa banilor. În acest timp, oamenii care vin să se interneze joacă Ruleta Rusească pentru că nu ştiu ce-i va ucide: focul, COVID-ul, nozocomialele sau nesimţirea unora.

    Ţara asta este un imens Colectiv pentru că:
    — incompetenţa unui director de spital închide unitatea, bagă un oraş întreg în carantină, başca localităţile limitrofe, dar lui nu i se întâmplă nimic;
    — anul trecut, un manager de prin Hunedoara, parcă, cerea să vină Armata să-i conducă spitalul, că el nu se mai înţelege cu angajaţii – n-am auzit să fi fost schimbat din funcţie;
    — spitalele au început să ardă ca artificiile de Anul Nou şi directorii nu au nicio răspundere, eventual li se bate obrazul sau sunt scuzaţi;
    — şefii (care or fi ăia?) acelor directori n-au nicio răspundere (că, ce, ei au condus spitalul?) dar dacă iei dosarul unui director de spital pariez că o să citeşti numai aprecieri de la excelent în sus;
    — miserupismul a ajuns un mod de viaţă şi nimeni nu face nimic, deoarece toţi ştiu că orice s-ar întâmpla, nu vor păţi nimic... cel mult, va intra o asistentă în puşcărie.

    Asta este scumpa şi iubita noastră patrie!
    • Like 1
  • Vor mai muri. Pentru uni a fost alegerea lor. Nu au crezut in stiinta, au crezut in balivernele antivaccinistilor. Este dreptul lor si cine face asta isi asuma riscul. Cand ai mii de internati si prea putine paturi, acestea se inghesuie, se cauta solutii care nu sunt conforme. Rezultatul il vedem.
    Oare cine e de vina?
    Guvernul, medicii sau chiar oamenii respectivi!
    • Like 1
  • Cel putin moral, daca nu si penal, este vinovat dl. Klaus Johannis, solidar cu toate guvernele pe care le-a girat, cu o echidistanta politica rara. Uneori chiar invizibila. Numarati spitalele din Romania care au ars si au produs victime din aceasta cauza pe durata mandatelor lor. Ca performanta, l-au depasit chiar si pe Ceausescu.
    Apoi, cautati-le prin arhivele televiziunilor declaratiile de la aceste tragedii: "Aaaa, sistemul medical din Romania este invechit, are probleme structurale, trebuie reformat". In afara de aceste constatari profunde, aceleasi de la spital ars la spital ars, NIMIC. Parchetele, Judecatoriile sunt ocupate cu functionarea in alt stat. Paralel.
    Care este urmatorul oras mare pe care sunteti pregatiti sa-l bifati pe agenda dvs. - sigur deschisa - dle. presedinte, dle. prim-ministru? Declaratiile le luati pe alea dinainte, adaugati doar putin tremur in voce.
    • Like 1
  • Pai se pare ca justitiarul Catu l-a dat afara pe unul care n-a putut sa-si faca treaba din cauza unei ordonante data de acelasi guvern condus de Citu. Un jurnalist cu o umbra de profesionalism s-ar uita la chestiile astea : https://www.facebook.com/vlad.berbecar.9/posts/4283960178340234
    De manager sunt de acord ca are raspundere pentru ceea ce se intampla in spital , dar se pare ca insusi marele amiral primar Chitac (PNL) a recunoscut ca femeia a cerut bani in repetate randuri sa fixeze problema, dar ca a fost refuzata de onor primarul PNL, pentru ca se astepta un proiect european . Don' Chitac nu stia ca moartea nu asteapta, dar nici o problema mai devereme sau mai tirziu asta o experimentam toti. Daca aceste declaratii din ziare sunt reale si valide , inseamna ca demisiile lui Catu sunt exact pe linia bezmetica pe care merge. Niste scremeri inadecvate de a parea popular si in general de a parea altceva decat este : un politruc lipsit de scrupule si avid de putere.
    Ca sa nu mai vorbesc ca si Catu si Iohannis sunt direct responsabili de esecul campaniei de vaccinare care este de fapt tragaciul acestor nenorociri.
    Primul ca si-a asumat aceasta campanie si a dus-o in gard , al doilea ca l-a tinut in brate pe un idiot si un incompetent.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult