Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cristian Tudor Popescu: Vor mai muri oameni arși și asfixiați în spitalele din România. Iar înainte de moarte îi așteaptă umilința

Spital Constanta - Foto: Inquam Photos / Costin Dinca

Foto: Inquam Photos / Costin Dinca

Vor mai muri oameni arși în spitale, așa cum s-a întâmplat în cazul incendiului de la spitalul din Constanța și în incendiile de la spitalul din Piatra Neamț și Institutul Matei Balș, a spus la Digi24 gazetarul Cristian Tudor Popescu. Gazetarul a criticat declarațiile managerului spitalului, Stela Halchidis, între timp demisă din funcție. Aceasta le-a spus jurnaliștilor, după tragedie: „Mi-e rău. Ce vreți, să mor aici?”.

Cristian Tudor Popescu, la Digi24: Nu aveți sentimentul unei crude inutilități? O să discutăm, emisiunea o să se termine și singurul lucru sigur pe care îl pot comunica este că nu se va schimba nimic, că acești oameni nu sunt ultimii care vor muri arși, asfixiați în spitalele din România. Nu sunt ultimii care vor muri pe holuri în România, pentru că dacă faci COVID acum într-o formă gravă, de pildă în București, te duci să-ți tragi sufletul pe un hol de spital – nu mai e niciun loc la ATI – și eventual să-ți dai sufletul pe hol.

Am trăit, nu cu multă vreme în urmă, ceva care e greu de îndurat într-un spital, în țara asta: umilința. Sigur că lucrul cel mai rău care ți se poate întâmpla când te duci la spital este moartea. Dar înainte de moarte te așteaptă de foarte multe ori umilința.

Când mă gândesc ce trebuie să fie în sufletul unui om care stă pe un hol - dacă i se pun țevile de oxigen, ca să aibă ceva, să nu se spună că stă degeaba, dacă nu, nu, stă acolo. Este la mâna altora, nu are ce să facă, stă și așteaptă să se sufoce. Înainte de moarte, omul ăsta trăiește umilința care, pentru mine, e chiar comparabilă cu moartea.

Lucrurile acestea se vor întâmpla în continuare, indiferent ce vom discuta în această emisiune.

Reacția autorităților e aceeași. Avem, totuși, o premieră. Dl Cîțu a dat afară doi șefi. Până acum, în cazurile Piatra Neamț, Balș nu a fost nimeni sancționat, nu a fost nimeni dat afară, nu s-a găsit niciun vinovat. Mai mult, nu avem nici până în ziua de azi o descriere tehnică amănunțită a modului în care s-a produs tragedia de la Piatra Neamț, a modului în care s-a produs tragedia de la Balș. Ăsta e lucrul cel mai important, ca apoi să iei măsuri, să nu se mai repete.

Și atunci, ce s-a întâmplat la Constanța se putea întâmpla oriunde în țara asta, pentru că în România nu există spitale care să facă față presiunii pandemiei. Nu există niciun spital cu o secție ATI capabilă să suporte această presiune. Nu e exclus să ajungem la 2.000 de cazuri în ATI. Cine rezistă la așa ceva?

Măcar Cîțu a dat doi oameni afară - lucru care nu rezolvă nimic. Dar măcar au fost niște oameni arătați cu degetul. Totuși, manager era femeia asta care spune acum, absolut simptomatic: „totul mergea foarte bine, aveam toate avizele. Dar s-a întâmplat un necaz”. Extraordinar! Nu aveau toate avizele, mințea, bineînțeles.

Iată cum înțelege un manager de spital, un om care a făcut facultatea de medicină și care ne spune „s-a întâmplat un necaz”. Ăsta e text de persoană care se duce să pupe moaște la sfânta Parascheva: „S-a întâmplat un necaz, nu ne-a ajutat Dumnezeu”. Acolo s-au întâmplat niște lucruri din niște cauze foarte precise, care pot fi determinate tehnic și științific. „S-a întâmplat un necaz”: suntem în plin misticism și ceasu’ rău, pisica neagră, asta ne spune.

După care, aceeași doamnă spune: „Mi-e rău, nu mai pot să vorbesc”. Stai, vorbește, fiindcă în fișa postului matale, stimată conducătoare de spital, nu e să-ți fie rău. Unui cetățean de pe stradă poate să-i fie rău când îi vede pe oamenii ăia sărind pe fereastră, când aude că au murit arși sau asfixiați 7 oameni. Unui manager de spital n-are voie să-i fie! A fost angajat acolo pentru ca tocmai în astfel de momente critice pentru unitatea pe care o conduce, care este un spital unde oamenii mor sau trăiesc în fiecare zi, în fiecare oră – ea a fost angajată ca să aibă competență, să aibă sânge rece și prezență de spirit. Nu să i se facă rău, să i se dea cu odicolon pe la nas. Nu există „mi-a fost rău” acolo, în funcția aia, în postul ăla.

Care „îi era rău”? A vorbit cu jurnaliștii și a plecat. După care spune: „Ce vreți, să mor aici?”. Îi amenință pe reporteri: „Ce vreți, să mor aici? Ca apoi să fiți luați de procurori că m-ați omorât?” Ca bieții medici care au intrat în flăcări să salveze pacienții, acum dau cu subsemnatul la procuratură.

Nu vrem să muriți aici. Dacă doriți, mergeți și muriți acasă, stimată cum-te-cheamă, menegeră. Muriți acasă, nu în curtea spitalului pe care îl conduceți. Aici nu aveți voie să muriți, prin fișa postului. Aici trebuie să faceți tot ce vă stă în putință și în competență să salvați oameni de la moarte. Nu avem ce face cu moartea dvs, cu care amenințați în mod grotesc și jalnic jurnaliștii și toți oamenii care s-au uitat acolo.

Ne spune dl președinte Iohannis că statul a eșuat în misiunea sa de a proteja cetățenii. Mai întâi, nu e corect, statul n-a eșuat. Statul român este un stat eșuat de când a fost înființat, din secolul 19. Nu a reușit niciodată, în nicio structură guvernamentală, să garanteze siguranța, protecția simplului cetățean care nu are relații speciale.

Și ne spune dl Iohannis că statul a eșuat. Ești președintele acestei țări de 8 ani. Ești șeful statului, așa se numește. Și tu spui că statul a eșuat? Despre tine nu spui nimic? Eu n-aș fi putut să fiu președintele României de 8 ani și să spun, în timp ce oamenii mor, „statul a eșuat”. Eu, șeful statului. În loc să spun: „Eu am eșuat. Dacă statul a eșuat, și eu am eșuat”. El n-are treabă cu statul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Revoltător este că doamna doctor director de spital nu va păţi nimic, pentru că toată lumea (bună) va da vina pe sistem şi pe lipsa banilor. În acest timp, oamenii care vin să se interneze joacă Ruleta Rusească pentru că nu ştiu ce-i va ucide: focul, COVID-ul, nozocomialele sau nesimţirea unora.

  Ţara asta este un imens Colectiv pentru că:
  — incompetenţa unui director de spital închide unitatea, bagă un oraş întreg în carantină, başca localităţile limitrofe, dar lui nu i se întâmplă nimic;
  — anul trecut, un manager de prin Hunedoara, parcă, cerea să vină Armata să-i conducă spitalul, că el nu se mai înţelege cu angajaţii – n-am auzit să fi fost schimbat din funcţie;
  — spitalele au început să ardă ca artificiile de Anul Nou şi directorii nu au nicio răspundere, eventual li se bate obrazul sau sunt scuzaţi;
  — şefii (care or fi ăia?) acelor directori n-au nicio răspundere (că, ce, ei au condus spitalul?) dar dacă iei dosarul unui director de spital pariez că o să citeşti numai aprecieri de la excelent în sus;
  — miserupismul a ajuns un mod de viaţă şi nimeni nu face nimic, deoarece toţi ştiu că orice s-ar întâmpla, nu vor păţi nimic... cel mult, va intra o asistentă în puşcărie.

  Asta este scumpa şi iubita noastră patrie!
  • Like 1
 • Vor mai muri. Pentru uni a fost alegerea lor. Nu au crezut in stiinta, au crezut in balivernele antivaccinistilor. Este dreptul lor si cine face asta isi asuma riscul. Cand ai mii de internati si prea putine paturi, acestea se inghesuie, se cauta solutii care nu sunt conforme. Rezultatul il vedem.
  Oare cine e de vina?
  Guvernul, medicii sau chiar oamenii respectivi!
  • Like 1
 • Cel putin moral, daca nu si penal, este vinovat dl. Klaus Johannis, solidar cu toate guvernele pe care le-a girat, cu o echidistanta politica rara. Uneori chiar invizibila. Numarati spitalele din Romania care au ars si au produs victime din aceasta cauza pe durata mandatelor lor. Ca performanta, l-au depasit chiar si pe Ceausescu.
  Apoi, cautati-le prin arhivele televiziunilor declaratiile de la aceste tragedii: "Aaaa, sistemul medical din Romania este invechit, are probleme structurale, trebuie reformat". In afara de aceste constatari profunde, aceleasi de la spital ars la spital ars, NIMIC. Parchetele, Judecatoriile sunt ocupate cu functionarea in alt stat. Paralel.
  Care este urmatorul oras mare pe care sunteti pregatiti sa-l bifati pe agenda dvs. - sigur deschisa - dle. presedinte, dle. prim-ministru? Declaratiile le luati pe alea dinainte, adaugati doar putin tremur in voce.
  • Like 1
 • Pai se pare ca justitiarul Catu l-a dat afara pe unul care n-a putut sa-si faca treaba din cauza unei ordonante data de acelasi guvern condus de Citu. Un jurnalist cu o umbra de profesionalism s-ar uita la chestiile astea : https://www.facebook.com/vlad.berbecar.9/posts/4283960178340234
  De manager sunt de acord ca are raspundere pentru ceea ce se intampla in spital , dar se pare ca insusi marele amiral primar Chitac (PNL) a recunoscut ca femeia a cerut bani in repetate randuri sa fixeze problema, dar ca a fost refuzata de onor primarul PNL, pentru ca se astepta un proiect european . Don' Chitac nu stia ca moartea nu asteapta, dar nici o problema mai devereme sau mai tirziu asta o experimentam toti. Daca aceste declaratii din ziare sunt reale si valide , inseamna ca demisiile lui Catu sunt exact pe linia bezmetica pe care merge. Niste scremeri inadecvate de a parea popular si in general de a parea altceva decat este : un politruc lipsit de scrupule si avid de putere.
  Ca sa nu mai vorbesc ca si Catu si Iohannis sunt direct responsabili de esecul campaniei de vaccinare care este de fapt tragaciul acestor nenorociri.
  Primul ca si-a asumat aceasta campanie si a dus-o in gard , al doilea ca l-a tinut in brate pe un idiot si un incompetent.
  • Like 0
 • profun check icon
  Bine că ești tu ăla curajosul care te bucuri să te bagi în față să pui verdicte publice și să-i tragi șuturi, printre primii, unei femeie medic, lovită de o mare tragedie - despre care nu știi nimic, înafară de faptul că simte că moare pentru nenorocirea prin care trece. Te rodea sufletul să stai departe de primul rând al celor care aruncă cu pietre în dorința de a-i vedea cât mai de-aproape spaima din ochi și sângele șiroind.

  Ca pretins jurnalist onest, nu ar fi putut să îți scape declarația dnei. doctor referitoare la preocuparea pentru a asigura protecția spitalului și a vieții pacienților:

  "Aviz de securitate la incendiu există, pentru că spitalul este vechi și nu a necesitat autorizație de securitate la incendiu. Dar am întreprins toate măsurile necesare pentru a obține această autorizație, în nenumărate rânduri, și în actuală guvernare și în fosta guvernare.

  Am trecut, pe lista de investiții, necesitatea unei centrale de semnalizare la incendiu și autorizație la incendiu. Din 2019 am început cu solicitarea, pentru că am simțit pericolul, odată cu începerea pandemiei, odată cu instalația de oxigen care s-a întins în tot spitalul.

  Acest risc există în toate spitalele care au oxigen. Ne-am preocupat pentru instalația de oxigen să funcționeze în parametrii optimi. Am mentenanță la tot. Acest control. care s-a întâmplat după Piatra Neamț, ne-a semnalat niște deficiențe pe care le-am remediat, și am transmis către ISU adresa în care am spus că s-au remediat toate, imediat după aceea. Și aici sunt solicitările cu notele de fundamentare prin care am cerut, ani la rând, o instalație de detecție de incendiu și obținerea autorizației de incendiu"

  Eu nu știu dacă tot ceea ce a declarat dna. doctor este adevărat și admit că este posibil ca situația să fie mai complicată, iar adevărul și vinovățiile mai greu de identificat.

  Însă mi se pare subuman demersul pestilențial al lui Popescu de a alimenta un linșaj mediatic doar pentru scopul, declarat, de a da exemple.
  • Like 1
  • @ profun
   Pai na. Dl Popescu la orice intimplare din ultimul timp trebuie sa dea niste puncte in plus lui Citu. Citez: "Măcar Cîțu a dat doi oameni afară"
   • Like 0
  • @ profun
   Delia MC Delia MC check icon
   Totdeauna când se întâmplă așa ceva cad capete. Și e normal așa. De data asta există motive:
   1. spitalul a primit bani dar se pare că nu i-a direcționat spre achizițiile urgente. Știi că ai și vei avea pacienți covid, trebuia să fii rupt de realitate să nu știi ca vine delta. Alte țări au fost lovite mult înaintea României.
   2. Nu aveau nici măcar detectoare de incendii. Nu mai vorbesc de senzori pentru concentrația de O2. Ce-a crezut? Vara se poate ventila continuu, cu geamul deschis. Când vine toamna închizi geamul, simplu. A, i-a luat prin surprindere. Toamna.
   3. Spitalul nu avea avizare ISU de protecție la incendii. De fapt funcționa de ani de zile fără. Haida de, de ani de zile a cerut bani și n-a primit?
   Deci, doamna manager pe care o căinați n-are nici o vină? Săraca, mă rostogolesc de milă ei. DAR DE ĂIA CARE AU MURIT ARȘI DE VII nu vă e milă???????
   • Like 1
  • @ Florin Popa
   Delia MC Delia MC check icon
   Politizăm excesiv.
   Sub orice guvernare managerul spitalului trebuie să-și facă datoria.
   Dvs bateți mereu șaua să priceapă toată iapa Căcîțu îi vinovat. O fi. Stați să vedeți când o veni psd escortat de AUR-jos masca, cu sprijinul direct ai tuturor actorilor politici pe care i-am votat ca să vedem circ. Inclusiv Cîțu, inclusiv USR pe care se pare că i-am votat ( da, și eu!) ca acum să-i admir în ramă ce frumoși sunt și cum orice eșec pentru ei e o victorie. Cum orice fac e bine. Scuze, mie nu mi se pare.
   • Like 0
  • @ Florin Popa
   Delia MC Delia MC check icon
   Comentariu dublat.
   • Like 0
  • @ profun
   Îmi pare rău, dar dl. Popescu trage pe bună dreptate şuturi "unei femeie medic". Pentru că stau şi eu să mă întreb (retoric, bineînţeles): atunci când a "aplicat" (că acum aplicăm, nu ne mai înscriem) pentru postul de manager, nu i s-a făcut rău distinsei doamne doctor? Dar când îi intră pe card salariul de manager, nu i se face rău? Şi, oare, nu o apucă bâţâiala când se prezintă cu emfază ca fiind directoreasă de spital în Constanţa? N-a făcut-o Mazăre directoreasă cu forţa, ea a vrut! Şi, în cei 14 ani de directoreasă (cam asta este vechima în funcţie a doamnei, după câte am auzit), n-a învăţat cum să conducă un spital? Bine, asta trebuia s-o fi ştiut de când s-a aşezat pentru prima dată pe scaunul directorului, dar e altă poveste...
   • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult