Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cristian Tudor Popescu: „Am fost iradiat. Dumnezeu m-a apărat!”

O iradiere suspectă, cu o substanță necunoscută, dar care a lăsat totuși fără reacție autoritățile câtă vreme „Sistemul e tare”. Este scenariul pamfletului cu care Cristian Tudor Popescu a început emisiunea „Piața Victoriei”, la Europa FM, după autovictimizarea publică repetată a liderului PSD, Liviu Dragnea, și, mai recent, a fostului ministru al Apelor, Doina Pană.

Ambele bazate pe ipoteze similare, ambele frizând absurdul.

„Nu am spus lucrul ăsta lungă vreme pentru că eu sunt discret, așa, nu vreau să se știe lucruri de felul ăsta. Eu am fost iradiat. Nu aici, în acest sediu, în sediul celălalt al Europa FM, când făceam «Avocatul diavolului».

Am avut o sursă radioactivă – nu râdeți! – am avut o sursă radioactivă pusă în scaun. (…) Întrebarea este cum de mai trăiesc.

A fost sursa aceea pusă în scaun și numai Dumnezeu m-a apărat.

Eu n-am nicio treabă cu Dumnezeu, cum bine știți, dar am un prieten care crede în Dumnezeu și care s-a rugat pentru mine. Mi-a dat și o cruciuliță de la Muntele Athos.

Am purtat-o și m-a ajutat. Știți cum? Radiațiile din sursa aia din scaun au fost absorbite de proteza ceramică pe care o am eu în șoldul stâng. Așa am scăpat – cu ajutorul lui Dumnezeu”, a anunțat, pe un ton foarte serios, gazetarul.

Cristian Tudor Popescu a dus povestea iradierii și mai departe: „Eu am sesizat atunci SRI-ul, s-au făcut măsurători. S-a deschis un dosar și nu înțeleg de ce nu se finalizează, de ce nu se face cunoscut că acolo eu am fost iradiat. Și vă spun că sunt lucruri mult mai grave, o să vedeți ce se află după alegerile astea”.

O asemănare deloc întâmplătoare cu scenariile amenințării permanente create în ultimele luni de liderii PSD.

„Eu n-am avut sârmă în maț, n-am avut mercur în creier, cum a avut doamna Pană – și dânsa la fel de discretă ca și mine, n-a comunicat lucrul ăsta până când nu s-a dus la domnul Dragnea și i-a spus.

Domnul Dragnea, de asemenea, după asasinii de la Athenée Palace care continuă să leviteze deasupra României și așteaptă să aterizeze, spune că mai sunt și alții. Domnul Dragnea așa ne spune, că are un dosar la DIICOT.

Dar domnul Dragnea a spus «Sistemul e tare!». De-aia nu se finalizează dosarul. De-aia nu se finalizează nici dosarul meu cu iradierea”, a explicat ironic Cristian Tudor Popescu.

Concluzia? „Ar trebui să candidez. Dacă am fost iradiat și am scăpat, vă dați seama, ar trebui să candidez”, a mai spus scriitorul.

„E un discurs pregătitor pentru o intervenție în forță aflată la dispoziția Puterii”

Scopul acestor scenarii lansate sistematic depășește, în analiza sa, mizele electorale din 26 mai.

Dacă, în opinia lui Moise Guran, e vorba pe de o parte de manipularea spaimelor, iar pe de alta de folosirea electorală a urii, Cristian Tudor Popescu vede, în intervențiile publice fantasmagorice din ultima perioadă, „un discurs pregătitor, justificator pentru o intervenție în forță care e la dispoziția Puterii”.

„Furia poate fi constructivă dacă se oprește la ambiție. Evenimentele de la Iași, de la Galați și de la Cluj de săptămâna trecută au fost gesturi de mare iresponsabilitate. Practic, s-a amorsat acolo un butoi cu pulbere și s-au forațat niște lucruri, deși au existat avertismente că populația e nervoasă. Oricât s-au baricadat cu jandarmi nu au reușit să separe cele două Românii – să le spunem așa de acum încolo? – și s-au întâlnit în oraș și au fost scene din aceste de public shaming, dar nu au fost violențe. Eu m-am mulțumit măcar cu atât. Acolo responsabilitatea o au politicienii. Vorbim de mitingurile PSD”, spune Moise Guran.

Îți recomandăm

Ideea existenței mai multor Românii e combătută de Cristian Tudor Popescu – „Această zicere cu «două Românii» este cea mai periculoasă pe care o auzim de ceva vreme pentru că e vorba de excluziune, e vorba de a elimina din scocietate pe ceilalți”. Tensiunea creată în societate și scenariile cu asasini pot face, însă, loc violenței fizice, dincolo de violența verbală, practicată deja de ambele tabele politice.

„N-au fost violențe (la Iași și la Galați, n.r.). Dar în 10 august au fost? Au fost. De ce? Pentru că atât Puterea, cât și Opoziția au la dispoziție violența verbală.

Dar violența fizică, cu ajutorul autorităților, o are numai Puterea. Opoziția n-are Jandarmerie și nici Poliție. În schimb, Puterea are.

Și astfel de povești, de fantasmagorii ca cele lansate de domnul Dragnea în serie – cu mercurul doamnei Pană, cu sârma din mațul doamnei primar general -, toate aceste discursuri – cu asasinii, cum este Dragnea urmărit să fie omorât – pregătesc terenul pentru o posibilă represalie din partea Puterii care are la dispoziție organismele cu care să practice represiunea.

Asupra cui? Asupra ălora care «otrăvesc oamenii noștri cu mercur», asupra ălora care dau cu pumnul în autobuz în Galați, asupra celor care i-au băgat sârma «vechii și noii mele prietene, Gabriela Firea», cum spune acum domnul Dragnea. Toți ăștia, «bătăușii care vin după noi», ăștia «trebuie reprimați»”, a explicat Cristian Tudor Popescu.

Scriitorul remarcă și fisura logică din scenariul „mâinii criminale”, neexcluse de Gabriela Firea dintre posibilele explicații ale stării sale de sănătate: „Din spusele dânsei se pare că i-a fost băgată astă-iarnă. Păi, cel mai probabil, dacă-i vorba de o mână criminală – ceea ce domnul Dragnea nu a exclus, ca și doamna – atunci mâna criminală era de la domnul Dragnea sau de la PSD. Erau șansele cele mai mari. Căci atunci doamna primar general și domnul Dragnea mai aveau puțin și-și luau gâții”, reamintește Cristian Tudor Popescu.

În analiza gazetarului, limbajul sulfuros al campaniei pentru europarlamentare, la care recurg deopotrivă lideri ai PSD și liberali cu funcții, e comparabil cu instigările curente din publicațiile legionare ale anilor ’30.

Or, naționalismul agresiv nu poate duce, indiferent de rezultatul imediat al alegerilor, decât la violență, avertizează Cristian Tudor Popescu: „Uitați-vă la ce tip de limbaj s-a ajuns! Dragnea ne vorbește de «tinerii cu ochii injectați de droguri», dar uitați-vă și ce spune domnul Orban în replică: «Ucideți fiara PSD-istă cu glonțul de argint… al ștampilei de vot». Până la a ajunge la ștampilă, ai «fiară ucisă cu glonț». (…) Un astfel de limbaj e limbaj din anii ’30. E limbaj legionar, este limbaj de «Porunca Vremii» și de «Sfarmă Piatră» ce practică domnul Orban în acest moment. Apoi, își amenință membrii de partid de prin județe: «Trădătorii vor fi pedepsiți pe loc fără proces». Ce-i asta? Unde suntem, în 1917? De ambele părți se practică un limbaj care subsumează în memoria colectivă niște lucruri groaznice”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • alin7777 check icon
  Eu sunt convins ca Dragnea a fost iradiat. Cercetatorii au aratat ca un anumit nivel de radiatie face ca omul sa dezvolte anumiti dinti galbeni, voce tabagica, ochi infundati, si un anumit nivel de debilitate care te face sa nu mai poti lua decizii responsabile. Huo carcotasilor, saracul om sufera si voi radeti de el, in loc sa-l ajutati sa se interneze in cel mai bun centru de combatere a iradierii din Romania, la minele de grafit de la Baia de Fier unde dupa indelungi tratamente poti sa scapi macar de i-ul de la iradiat si poti eventual sa ramai doar radiat. Si din politica si din societate.
  • Like 0
 • Distinse Maestru gazetar, om de litere și realist într-o societate românească unde spectrul unei vieți ce se scurge agale, este murdărit de politicienii corupți și lipsiți de scrupule, arătând lumii din care facem parte, cat de mare poate fi prostia și naivitatea, manifestată de ambele părți, din una făcând și eu parte, credulul, răbdătorul, mereu plin de mica speranța cotidiană, cetățeanul de onoare al urbei conduse mereu de incapabili, leneși, hoți, jegoși, mizerabili, corupți, "aranjeuri" din culisele unei Românii ce s-a lăsat mulsă până la epuizare de către acești profitori, antieuropeni lăsând falsa impresie că sunt oameni aleși ai poporului, nicidecum ce-ar trebui sa fie in realitate.
  Daca ar fi loc de un alt fel de limbaj, cu siguranță am da dovada că nu suntem mai presus de acești indivizi, ca și acest "nimeni" Dra.nea însoțit mereu de mafioți cu carnete de partid, conducând și destinele vieții și ale familiei mele și ale voastre celor care gândesc despre tot ce ni se întâmplă.
  Scenariile celor care au fost subiectul articolului d-voastra d-le Cristian Tudor Popescu parca sunt venite dintr-o poveste in stil. caragialenesc.
  Toată stima !
  • Like 7
 • check icon
  Când ești de partea cealaltă a baricadei e ușor a scrie "versuri" - aveți dovada că cele expuse de cei doi nu ar fi realitate?
  Vă mai mira "fenomenul România" în care se petrec atâtea, dar nu le da nimeni de cap decât cu un simplu Amin, după ce oamenii dispar ciudat , cred că nu mai are nimeni nevoie de exemple.
  Este dureros cum neraxat, la Iași este salutata mojicia și bătaia de joc asupra bătrânilor României, mai dureros că aceste secvențe devenite virale, nu fac obiectul.unei luări de poziție de către presă noastră liberă și Democrată.
  Tot în această zisa Democrată Românie , mitingurile aprobate sunt legale, un drept câștigat, in contrapartida cu gruparea jalnică #rezist, plus ciracii plătiți,momiți de aiurea, care vor să șteargă fața Ro, indiferent unde va duce această acțiune comandată.
  Domnule CTP, populația cu scaun la cap, nu este preocupată de sindromul vestelor galbene Pariziene, dar își face griji încotro îndreptați Dvs jurnaliștii Romania,, aplaudând forțele obscure fara a incerca să scoateți la lumina adevărul așa cum este el gol-golut și fără apărare.
  • Like 1
  • @
   :)))))))))))))))
   • Like 1
  • @
   D-na, sunt de părere că sunteți înafara situației noastre de români, conduși de prea multă vreme, de comuniști și socialiști democrați comunisti. Sunt sigur că după acest nume al d-voastra se ascunde un alt personaj decât cel aparent, menit să comenteze in asemenea manieră. Pe unde trăiți, ca tare cu scaun la cap sunteți!
   Mi-e jenă să recitesc ce ați scris, mai bine stați liniștită fara sa va mai atrageți antipatici ca mine.
   Cum vă permiteți să numiți conaționali ai mei, cu scaun la cap, ca făcând parte dintr-o grupare jalnică? Așa sunteți d-voastra...jalnică! Adieu!
   • Like 6
  • @
   "Când ești de partea cealaltă a baricadei e ușor a scrie "versuri" - aveți dovada că cele expuse de cei doi nu ar fi realitate?"
   Da, logica... asta este dovada
   • Like 1
  • @
   Stimata doamna, ce anume cunoasteti despre miscare #rezist, fara a va fi fost livrat de haznalele voiculescene? Despre care ciraci platiti incercati sa pomeniti - despre cei din jurul infractorului dragnea?
   Dar asta este. Citindu-va comentariul si constatand ingrijorarea maxima pe care o aveti privind zicerile CTP-ului, nu poate fi decat evident ca dumneavoastra aveti cu certitudine scaun la cap.
   • Like 1
  • @
   alin7777 check icon
   Faptul ca va intereseaza ce comenteaza CTP, este incurajator pentru dumneavoastra. Continuati sa cititi pe Republica si poate pana la urma veti discerne adevarul, si va veti da seama ca gandiri de acest fel ca si cea pe care o aveti in acest moment fac cancerul societatii noastre.
   • Like 0
 • Si pe mine m-au agresat 3 insi pe strada cum ca cica as spune minciuni ca Liviu Dragnea n-ar fi fost asaltat de nimeni, daaa... ca ei sunt cei care l-au asaltat si i-au aratat ceva cu un deget la gat. O fi fost cel mijlociu! Si eu ca si Liviu Dragnea stiu ca e un dosar undeva la Politie, SRI, DIICOT, sau alta institutie, dar nu inteleg de ce nu fac nimic pentru asta.
  Va spun eu comisarul Alimanescu ne trebuie, suntem in aceasi stare ca dupa razboi, iar dementii astia si-au luat-o in cap!
  • Like 2
 • dan check icon
  Din pacate domnule Popescu romanii votanti de PSD nu inteleg alt limbaj.
  Dragnea vorbeste pe limbajul lui Mircea Badea care spunea ca daca vede un votant al lui Basescu pe marginea prapastiei ii da vant sa cada,asadar limbajul asta nu este atat de nou doar s-a radicalizat.
  Daca ne uitam la Klaus Johanis care are un limbaj civilizat este vazut ca un individ slab pentru ca poporul roman este obisnuit cu badarania ,cu Gheorghe care bea la prima ora si dupa aia isi injura nevasta,cu Vasile care isi injura copii ca nu ii aduc sticla de bautura.
  Sa nu ne iluzionam jumatate din populatie traieste la tara cu WC in curte , cu butoiul de tuica in pivnita casei ,in alt mediu decat cel in care suntem noi obisnuiti sa traim ,viata la tara in special Vaslui Galati Teleorman are cu totul alt limbaj.si alt mod de intelegere a mesajelor trimise de politicieni.
  Daca ii vorbesti frumos iti rade in fata.
  • Like 5
  • @ dan
   Problema nu este posesia, ci uzul. Si bunicii mei, cu casa in Soseaua Pantelimon, din Bucuresti, aveau WC in curte si butoi cu tuica in beci. WC-ul era impecabil, mreu miroseau peretii a var iar scandura era frecata cu lesie. Butoiul cu tuica era si el folosit, la vreme de petreceri si musafiri. Au rezultat patru fete, toate cu facultate. Bunicii avand sapte, respectiv patru clase primare, iar de meserie fiind tamplar, respectiv croitoreasa.
   • Like 3
 • Sunt derapaje mentale. Cred.

  Am facut putina campanie pentru PLUS +, eram intr-o zona in Targu - Mures, la iesirea spre Reghin, intr-un fel intr-o zona de interferenta culturale foarte puternice, si din perspectiva articolului dumneavoastra, pot sa spun ca am experimentat un fel de soc cultural.

  Presupun ca este o experienta mai rar intalnita in Romania, in sensul intelectual al cuvantului, si mai putin acceptata, pentru ca intr-un fel sau altul este o continuare logica a diferentelor culturale.

  Cum va spuneam faceam campanie PLUS + si din vorba in vorba am interactionat cu oameni care proveneau din toate punctele cardinale ale Targu - Muresului, din est din Toplita, din vest, erau si maghiari, oameni care veneau dintre Sighisoara, oameni care aveau o pensiune in Targu - Mures, pensiunea Cristina, pentru cei interesati, adica cu oameni de toate interesele si influentele culturale.
  Mai intalnit chiar cu rude ale mele.

  Aici vine sa spunem puterea si experienta de a accepta diferentele si de a fi sensibil la ele, si de a le da o anvergura Europeana si de a le transforma intr-un PLUS de experienta.
  • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult