Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Marțieni în România

Acum, astăzi, la Sibiu, România, se iau decizii importante pentru viitorul Uniunii Europene.

Așa, și?

Până în 2021 vor fi scoase de pe piața UE mezelurile, chipsurile, popcornul la microunde, supele la plic, margarina, deoarece omoară anual zeci de mii de cetățeni UE.

Ia uite-ai dracu, păi, și ce, noi să mâncăm ca la spital?

8 țări europene vor ca până în 2050 emisiile de gaze cu efect de seră să ajungă la zero. Pentru că se topesc mii și mii de tone de gheață din calotele polare și dispar sute de specii de animale și plante.

Și ce treabă avem noi? Ce, România e la Polu Nord? Am gheață să bag berea la rece, dă-i în gâții mă-sii cu clima lor, că a zis și Trump că asta cu încălzirea e minciună.

Franța se declară îngrijorată în legătură cu starea statului de drept în România.

Ia uite, domle, îi roade grija de noi, să-și vadă ei de treabă cu jilecile-alea galbene, că la noi, când te rezolvă cineva, îi dai dreptu, nu-i dai țeapă, e stat de drept. Plus că suntem un popor de infractori, cum a zis doamna Pintea de la PSD, deci, care-i problema?

Istoricul Yuval Noah Harari face o observație interesantă: la nivel individual sau de grupuri mici, homo sapiens nu se deosebesc prea mult de cimpanzei. Diferențele apar când se formează grupări mari, orașe, state, federații, uniuni. Când vorbim de întreaga umanitate. Cimpanzeii nu pot trăi decât în triburi nu mai mari de 100-150 indivizi, care, eventual, se războiesc între ele.

În anul 2000, publicam în Adevărul un articol cu titlul „Tribalizarea României”. Descriam atunci începutul unui proces care își atinge acum culmile: statul român este condus de niște triburi, ca în Libia lui Gaddafi sau Irakul lui Saddam Hussein. Iar cei care guvernează nu vor altceva decât segregarea acestui popor, despărțirea românilor de români.

Cine nu face parte din triburile la putere, nu e român. Cine nu e de acord cu ce zice puterea zilei de azi, nu e român. Trebuie alungat din funcția în care se află și înlocuit cu un „bun român”.

Adică, cam ce se făcea în anii `40, când se „româniza” aparatul de stat prin eliminarea evreilor, numai că acum evrei sunt cei decretați ca neromâni.

Cui nu-i convine, n-are decât să plece unde-o vedea cu ochii. 

Un etaj mai sus, tribalizarea României se manifestă prin încercările înverșunate de a scoate, practic, această țară din Uniunea Europeană.

Părinții mei nu au ieșit niciodată peste graniță. Ca atâția alți români sub Ceaușescu, au viețuit aproape ca niște extratereștri, căci restul Europei și Pământului, Terrei, însemnau la fel de mult pentru ei ca pentru locuitorii de pe Marte…

Inițiativa discutării la Sibiu, între liderii Europei, unui plan de măsuri pentru combaterea alterării ucigătoare a climei globului le poate spune cine sunt românilor care nu vor să știe.

Înainte de a fi român, ești european. Înainte de a fi european, ești o ființă umană. Înainte de toate, aparții planetei Pământ. Toți oamenii de pe Terra, împachetați unul lipit de altul, ocupă mai puțin decât 1 (un) kilometru cub de materie vie…

Să declari cu mândrie că ești „bun român” din tribul cutare și că de altceva puțin îți pasă, așa cum ți s-a băgat în cap, o poate face, în caz că ar fi înzestrat cu darul vorbirii, și un cimpanzeu adult. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult