Nimeni n-a spus o vorbă de rău despre români și România în dezbaterea din Parlamentul European de săptămâna aceasta, iar în aceste condiții, discursul Vioricăi Dăncilă pare desprins din Caragiale. Premierul a îmbinat grotescul cu absurdul, a declarat la Digi24 Cristian Tudor Popescu. Pe de altă parte, jurnalistul se declară jenat de prestația tuturor europarlamentarilor români, care au dat impresia că reprezintă „neamul prost” al Europei.
Cristian Tudor Popescu la Digi24:
„Mă uit la fețe. Și la comportament, așa... domnule, sunt român, chiar dacă neadevărat. Adevărată e numai doamna Dăncilă. Eu sunt neadevărat, dar totuși sunt român, să trăiți!
Mă uitam la fețele alea, la Dăncilă, la Grapini, la Norica Nicolai, ăla, cum îl cheamă, Pașcu, o relicvă din vremea lui Iliescu, la Monica Macovei, la Cristian Preda, domnule! Și mă uitam la figurile eurodeputaților de alte naționalități de acolo, la președintele de ședință, la Timmermans, cum se uitau toți ăștia la, să-i zic așa, delegația română! Se uitau ca la niște creaturi din altă lume! Păi, ce-s ăștia?!
Deci, senzația de neam-prostie a fost greu de suportat! Am fost neamul prost al Europei, reprezentat de acești oameni.
De ce am spus Macovei și Dăncilă, Cristian Preda și Dăncilă și Grapini?
Păi ce-a spus Dăncilă? „Milioane de cetățeni ascultați”. Da? „Și mii de magistrați șantajați”.
Ce-a spus doamna Macovei în 2012, la referendum? La Bruxelles, atunci, în fața europenilor, doamna Macovei striga ca din gură de șarpe că au fost fraudate două milioane de voturi, o minciună la fel de sfruntată ca a doamnei Dăncilă, pe care a plasat-o fără să clipească.
Domnul ăsta, Cristian Preda, ce a făcut el anul trecut în noiembrie? Domnul Cristian Preda a cerut el Comisiei Europene să activeze Articolul 7. Așa, direct! Un europarlamentar român a cerut asta împotriva României!
Deci, acest peisaj uman, mahalaua aia extinsă la Europa, senzația este îngrozitoare!
Doamna Dăncilă...îmbină grotescul cu absurdul! Doamna Dăncilă, care spune „Și să ne spună cine-s ăia care au scris MCV-ul? Voi să știu cine sunt ăia!”
Pă bune? Hai, să-nebunești! Adică, vă dați seama, cad pe spate, toată Comisia Europeană spune: bă, dacă a zis doamna Dăncilă...
Știți cum s-a comportat? Probabil ca la liceul ăla sau mă rog, ce era, școala aia din Videle unde preda și i-au pus unii clei sau altceva pe scaun și-acuma întreba în clasă: Imediat, să se ridice cine-s ăia! Să se ridice, că altfel e jale! Ridicați-vă!
Bineînțeles, se uitau la ea „Cucoană, vino-ți în simțiri! MCV-ul este un act emis de Comisia Europeană de care România trebuie să țină seama, căci s-a angajat să țină seama. Nu dăm noi socoteală cine l-a făcut! L-a făcut Comisia Europeană. Punct. Trebuie să țineți seamă de ce scrie acolo și să încercați, eventual, să îmbunătățiți pentru următorul raport MCV. Asta e tot”.
Uite-l și p-ăsta, ăsta, Nica (europarlamentarul Dan Nica - n.r.). Ăsta care a inversat procentele. 98 cu 2 la sută. Mai ieftin n-a lăsat-o. Vedeți, asta spuneam „neam-prostia”: măcar dacă te duci să practici manipularea acolo, măcar s-o faci cu cât de câtă finețe, nu să te duci să spui 98 la sută achitați! Nu e adevărat asta! Nici în Costa Rica, nici în Insulele Capului Verde, nici în Sistemul Solar, nicăieri nu-i adevărat că se întâmplă să ai 98 la sută achitări! Era invers, era 2 la sută pe Parchet. Putea și el să dea un procent măricel, dar totuși cât de cât plauzibil!
Deci, doamna Dăncilă s-a comportat ca și cum am trimis-o să ne mai păsuiască niște creditori, ceva, la o datorie, și doamna Dăncilă s-a-ntors și întrebată ce-ați făcut acolo, zice: Le-am dat niște palme morale! I-am terminat!
- Bine, dar datoria? Păi noi acolo trebuie să plătim niște chestii...
- Domnule, nu vă spun că le-am dat niște palme morale?!
Asta a făcut: n-a rezolvat absolut nimic, e aplaudată în Guvernul din România, își zic ăștia între ei, acolo, se bat pe burtă și pe gușă toți, vai de mine, ce bine e, în schimb, acolo a reușit să trezească o impresie și atenție! nu despre România, pentru că toți oamenii ăia care s-au ridicat și au vorbit au ținut să marcheze lucrul ăsta: domnule, poporul român este un popor curajos, un popor care a luptat să iasă din dictatură, din comunism, un popor nobil și care merită ajutat și sprijinit de noi! Noi n-avem o problemă cu poporul român! Avem o problemă cu voi, cu ăștia care sunteți acum la putere. Cât se poate de limpede!
După care, vine doamna Dăncilă și spune că i-a apărat pe români. A fost acolo și i-a apărat pe români. Dar cine i-a atacat, domnule? Cine i-a atacat pe români acolo, cine a zis ceva de rău de români, de poporul român sau de România? Toate criticile, toate cuvintele mai dure au fost îndreptate către reprezentanții din Parlament, în frunte cu Dăncilă, ai României, nu împotriva poporului român.
Știți, îmi amintesc o zicere de pe vremea lui Iliescu, un iliescist convins, cu „Iliescu apare, Soarele răsare”, spunea la un moment dat: Domnule, Iliescu a fost bun, că el a ținut pace! La care o voce, cineva zice: Dar ce, domnule, era război? La care, ăsta zice: Nu, dom'le, dar orișicât!
Înțelegeți? Ăsta era nivelul!
Asta o întreb și eu: De cine i-ai apărat pe români, cucoană? Că, deocamdată, românii au fost atacați de guvernul matale, cu bâte și cu bastoane și cu lacrimogene! Nimeni n-a spus o vorbă de rău și am fost extrem de plăcut de surprins de asta, că nu s-a spus un cuvânt de rău despre România!”
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Intr-adevar, singurul lucru placut a fost ca au laudat curajul oamenilor care au iesit in strada. Asta conteaza cel mai mult. Oamenii sunt demni si Occidentul a vazut asta si este constient de asta. Probabil ca este si motivul pentru care n-au sters inca pe jos cu Romania si n-au introdus sanctiuni usturatoare. Nu imi amintesc sa fi existat proteste de asa amploare in Polonia sau Ungaria, timp de peste doi ani.
Din pacate tot noi citim aceste articole, si noi stim deja asta.