Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cristinela Velicu, absolventă a programului Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca: „Fiecare modul te expune la metode și concepte despre care nu ai auzit, fiecare zi e o descoperire”

„Cel mai interesant modul a fost pentru mine Complexitate și Gândire în Rețea (Complexity and Network Thinking). Aplicațiile din timpul cursului ne-au arătat cât de complexe sunt rețelele și care este impactul acestora, de la social media, până la fenomenul spălării banilor. Ne-a predat Dionysios Demetis, un profesor grec cu o formare profesională interesantă, a fost mai întâi matematician, apoi a absolvit doctoratul la London School of Economics and Political Science. S-a concentrat pe mai multe studii special realizate despre rețele și tehnici de spălare a banilor. A fost implicat în echipe de cercetare care au dezamorsat rețele internaționale de spălare a banilor”, spune Cristinela Velicu, absolventă a programului Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca.

Cât de important este pentru carieră, dar și pentru dezvoltarea personală absolvirea unui program de Master of Business Administration? Cât de solicitant este pentru un participant să frecventeze astfel de cursuri? Care este cel mai mare câștig unei investiții într-un program de Executive Master of Business Administration?

Ne răspunde Cristinela Velicu, în prezent manager de sănătate publică la o companie farmaceutică americană, prezentă pe piața din România de 25 de ani.

Banca Transilvania și platforma editorială Republica.ro oferă în acest an Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull. Bursa, în valoare de 15.000 de euro, acoperă integral taxa ambilor ani de şcolarizare. Diploma de absolvire este internaţională, acordată de University of Hull.

Cum ați ajuns să urmați cursurile Executive MBA University of Hull? Unde ați auzit despre acest program?

Despre Executive MBA am aflat cu câteva zile înainte de închiderea înscrierilor la sesiunea de burse pentru anul 2018. Era la sfârșit de octombrie și am primit de la prietenul meu o postare făcută de Moise Guran pe Facebook despre bursele MBA de la University of Hull. Știa că-mi doream mult să urmez un MBA. Faptul că bursa a acoperit costurile de peste 15.000 de euro m-a ajutat mult să profit de o oportunitate de a intra într-o comunitate de experți și oameni diverși și entuziaști. Decizia de a face un MBA era luată de ceva timp, aveam nevoie de „limbajul financiar” și de metodele inovative de planificare strategică, dar și de definirea aprofundării cunoștințelor pentru realizarea planurilor de marketing.

Ce v-a impresionat cel mai mult în timpul cursurilor la Executive MBA University of Hull?

Cursurile și cele 4 zile petrecute la Cluj au fost o experiență grozavă de interacțiune cu adevărat profesioniști, colegii mei, cu care am reușit să clădim o comunitate. Am avut ocazia să iau contact cu o rețea de oameni cu background-uri și experiențe profesionale variate, de la care poți învăța zilnic ceva nou. Pe parcursul cursurilor cel mai dificil pentru mine- de fapt cred că pentru toți- a fost să reușim să respectăm termenele termenele limită de predare a unei lucrări sau trecere a unui examen.

Cât e de dificil este, de fapt, să urmezi cursurile unui program de Executive MBA? Care sunt rigorile unui astfel de program?

Pentru mine, însemna ca din 6 în 6 săptămâni, timp de 4 zile, trebuia să ajung la Cluj Napoca. Programul este unul intensiv, foarte concentrat, iar așteptările sunt foarte ridicate. Notele de final de curs se obțin cu efort și sudoare, dar satisfacția este pe măsură. Petreci mult timp citind, documentându-te. Este plăcerea de a fi din nou pe un fel de student, dacă îți dorești să faci un MBA ca acesta este o provocare frumoasă și te adaptezi. Strecori în activitatea ta de zi cu zi statutul de a fi din nou student.

Cât de important este ca cei din jur să te susțină?

Este foarte important ca familia, prietenii și cei dragi să te susțină. Practic, după job, nu vei mai putea să îți petreci timpul cu ei pentru că ai de scris lucrarea la cursul de strategie sau operațiuni. Ori poate săptămâna viitoare ai examen la contabilitate. Toate aceste eforturi sunt compensate pe măsură de atmosfera de la cursuri, de nivelul predării, de faptul că un MBA înseamnă și networking de calitate. Acest program nu este exclusiv despre învățare. E și despre schimb de bune practici, despre serile de după cursuri, presărate cu bere și povești. Ne amintim toți cei din grupă de Vărzărie, un restaurant care arată fix ca în anii 70, cu cea mai bună varză a la Cluj și un vargabéles delicios.

Care a fost modulul dumneavoastră preferat? Care a fost profesorul care v-a impresionat?

Fiecare modul te expune la metode și concepte despre care nu ai auzit, fiecare zi e o descoperire. La nivel individual, ne luăm dintr-un proces de învățare ceea ce credem ca ne e util la muncă sau în afacerea noastră. Mie, cel mai interesant modul a fost pentru mine Complexitate și Gândire în Rețea (Complexity and Network Thinking). Aplicațiile din timpul cursului ne-au arătat cât de complexe sunt rețelele și care este impactul acestora, de la social media, până la fenomenul spălării banilor. Ne-a predat Dionysios Demetis, un profesor grec cu o formare profesională interesantă, a fost mai întâi matematician, apoi a absolvit doctoratul la London School of Economics and Political Science. S-a concentrat pe mai multe studii special realizate despre rețele și tehnici de spălare a banilor. A fost implicat în echipe de cercetare care au dezamorsat rețele internaționale de spălare a banilor.

Care este cea mai importantă învățătură cu care credeți că ați ieșit din program?

Cred că faptul că am ieșit cu structura și importanța gândirii strategice în definirea și implementarea proiectelor de care te ocupi. Din program rămâi, pe lângă terminologie și aplicarea acesteia în deciziile de business, cu așa- numitele “soft skills”. Înveți cum să interacționezi mai bine cu oameni diverși, cu temperamente diferite față de cele cu care ai fost obișnuit.

Ce înseamnă pentru un manager/ un om de afaceri/ un angajat al unei companii sau al unei instituții publice un program de Executive MBA?

În primul rând, programul MBA eu l-am urmat că îmi doream foarte mult să mă dezvolt în zona de business și de administrare a afacerilor. De obicei, veți observa că un program de MBA este urmat în majoritate de bărbați, femeile fiind reprezentate într-un număr mult mai mic. Acest program, Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, încearcă să fie unul cu șanse egale, echilibrat din punct de vedere gen. Așadar, noi, tinerele profesioniste, trebuie sa ne facem curaj sa urmăm astfel de programe și cursuri.

Cursurile te ajută să ai potențial de creștere în companii, pentru a fi promovat în unele funcții chiar se cere să fii absolvent de MBA. Dar poate poarta care se deschide larg este cea de antreprenoriat. Ori dacă ești deja om de afaceri, te ajută să mergi cu aplomb înainte pe drumul afacerii tale. MBA-ul e o oportunitate de dezvoltare, indiferent de zona sau sectorul în care activezi. Chiar vorbeam cu colegii din promoțiile anterioare de la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca despre faptul că după absolvire, mulți și-au schimbat joburile sau chiar industriile în care lucrau. Unii chiar au intrat în lumea antreprenoriatului.

În activitatea dumneavoastră, unde simțiți plusul adus de programul Executive MBA University of Hull?

Sunt multe plusuri pe care programul le-a adus în viața mea, profesională, însă cel mai mult resimt impactul în ușurința cu care reușesc să-mi structurez proiectele la care lucrez, dar într-o manieră cuprinzătoare, complexă. Un mare avantaj este această comunitate în care am intrat, pe parcursul cursurilor și după absolvire. Se creează un fel de rețea, găsești profesioniști și oameni interesanți cu care te poți consulta atunci când simți nevoia.

Cristinela Velicu este profesionistă în politici de sănătate, cu educație postuniversitară și pregătire în științe politice și politici publice. Deține un Doctorat în Științe Politice la SNSPA și un Fellowship Universitatea Liberă din Bruxelles. Are o experiență de aproape 10 ani în sectorul sănătății, acumulată în zona ONG-urilor și instituțiilor publice, în sectorul farmaceutic și oferind asistență tehnică organismelor naționale și internaționale. A contribuit la îmbunătățirea politicilor de sănătate și a reformelor strategice bazate pe dovezi prin elaborarea de programe care au vizat îmbunătățirea calității și accesului la servicii de sănătate, inclusiv la coordonarea procesului de elaborare și aprobare a Strategiei Nationale de Sanatate 2014-2020 si a programelor operationale finantate prin instrumente structurale. A proiectat și coordonat campanii integrate de afaceri publice și relații publice care susțin accesul la vaccinuri și medicamente și am dezvoltat campanii de marketing social pentru a crește conștientizarea privind beneficiile vaccinării. În prezent sunt Manager de Sănătate Publică, la o companie farmaceutică Americană, cu o istorie de peste 25 de ani în România.

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

În funcție de specializare, Management General sau Managementul Tehnologiei, câştigătorul bursei va avea ocazia să învețe despre mediul internațional de afaceri, consultanță, managementul proiectelor și economie, respectiv despre managementul infrastructurii, securitate cibernetică, managementul sistemelor software şi inovație. Cursurile încep în 17 octombrie 2019, în Cluj-Napoca, iar calendarul desfășurării competiției pentru acordarea bursei este următorul:

• 2 - 22 septembrie 2019: Înscriere în competiția pentru bursă

• 23 - 29 septembrie 2019: Evaluarea candidaților

• 30 septembrie 2019: Anunțarea câştigătorului prin newsroom BT, pe siteul EMBA University of Hull (România), social media şi prin intermediul partenerul media al competiției, Republica.ro.

Dosarul unui candidat pentru înscrierea în vederea obținerii bursei în valoare de 15.000 euro care acoperă cei doi ani de școlarizare trebuie să conțină următoarele:

• CV în limba engleză, care să cuprindă şi informații despre: realizări obținute în business și în afara acestuia, realizări academice și contribuția adusă comunității sau unor comunități.

• Eseu de maxim 500 de cuvinte, în limba engleză, despre următoarea temă: Ce înseamnă expansiunea digitalizării la nivel global pentru managementul unei afaceri sau companii?

• Două recomandări, în limba engleză, din partea unor persoane cu care persoana care aplică pentru bursă lucrează sau a lucrat. Recomandările trebuie să conțină datele de contact ale persoanei care recomandă şi antetul companiei sau instutiției reprezentate de persoana care face recomandarea.

Trimiterea documentelor menționate la adresa office@teecluj.ro, până în 22 septembrie 2019. Aici puteți accesa termenii și condițiile participării la competiția Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult