Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos
1. În timp ce guvernele țărilor europene îi asigură pe cetățeni și pe oamenii de business că autoritățile sunt pregătite să susțină inclusiv sincope în plata taxelor și impozitelor și chiar salariile angajaților, în România se vorbește în generalită. Să fim solidari, mediul de afaceri trebuie susținut, să nu ne panicăm. Să izolăm angajații, dar să-i ținem la muncă.
2. Procedura de izolare a unui angajat este inexistentă sau foarte greoaie. M-a sunat o cunoștință care a mers la serviciu și a anunțat că a luat contact cu o rudă apropiată care este izolată. Pe scurt, un pacient (ZERO, confirmat) s-a întâlnit cu prietenul 1 pe 2 martie. Pe 5 martie, prietenul 1 (care nu are simptome) s-a văzut cu prietenul 2 (care nici el nu are simptome). Tot pe 5 martie, prietenul 2 s-a întâlnit cu prietenul 3 (acesta este colegul de birou open space al fiicei celui care se întreabă cât trebuie să stea izolat). Prietenul 1 a contactat autoritățile, care i-au recomandat să stea în izolare două săptămâni. Nu i s-a făcut test pentru că este asimptomatic. Prietenii 2 și 3 sunt și ei acasă, la fel și ruda apropiată a personajului principal care mi-a relatat întreaga peripeție. Angajatorul omului responsabil i-a cerut să vină cu adeverință că nu este infectat, cu test făcut. Evident că omului nu-i face nimeni test pentru că este asimptomatic, a dat dovadă de responsabilitate. Situația acum? Angajatorul așteaptă o hârtie și un test care nu se face nicăieri. Angajatul este izolat, așteptând un semn de la DSP care să-l învețe ce să facă.
La nivel politic e jale și e o situație care te face să te uiți cu îngrijorare:
- premierul desemnat Cîțu și-a depus mandatul cu puțin înainte de votul de învestitură;
- PNL spune că gestul e unul de maturitate și responsabilitate;
- Cei din PSD mimează responsabilitatea. Culmea tupeului absolut - un partid care a lăsat vistieria goală, deficitele extraordinar de mari și a angajat cheltuieli pentru viitor ne vorbește azi de responsabilitate. Oare ce a făcut Eugen Teodorovici (cot la cot cu Olguța Vasilescu și Viorica Dăncilă) cu finanțele țării în 2018 și 2019 este de natură penală, vulnerabilizând ca niciodată România în fața unei crize? Unde e zglobiul iresponsabil care spune că țara are bani, că nu e o problemă, că nu știu alții să guverneze? Vedeți, domnule Teodorovici, de ce trebuie să ai - ca individ, ca popor, ca stat - niște bani albi pentru zile negre în cont sau în portofel sau chiar sub saltea? Vedeți, domnule Teodorovici, de ce nu e sănătos să ieși la restaurant și discotecă ca să mănînci și să bei seară de seară pe datorie? Dacă mâine te îmbolnăvești, cu ce plătești? Perspectiva e sumbră: cum să susțină România de la buget sectoare întregi private ca să nu se prăbușească dacă este în cel mai prost moment cu cei mai puțini bani în vistierie?
- Partidul care și-a dat jos 3 guverne și l-a trântit și pe cel al liberalilor, care a amânat la nesfârșit audierile pentru guvernul Orban 2, vorbește azi despre responsabilitate. Crapă de bucurie (noul, reformatul) PSD- ce criză cadou, iar ei nu mai sunt la guvernare ca să deconteze cu Vasilica Viorica și toți analfabeții bâlbele și măsurile populiste luate de Olguța Vasilescu și Eugen Teodorovici!
- Gestul lui Florin Cîțu a fost atât de neașteptat și nesperat, că i-a dat gloanțe și lui Călin Popescu Tăriceanu să atace și să dea lecții de responsabilitate - de la înălțimea celor 2 procente.
- Veselii (i)responsabili de la USR-PLUS dau și ei de pe margine lecții de responsabilitate. Le-a suflat PNL candidatul la Primăria Capitalei, nu reușesc să se așeze la masă pe nicăieri, au dezbateri și lupte intestine în grupuri de 3 oameni, își dau țepe la dezbateri publice organizate (vezi Chichirău VS Iolu la Iași). Dacă ei nu sunt în stare să se așeze să negocieze fuziuni, programe & candidați comuni, cum să fie în stare să guverneze pe timp de criză? Mi-i și imaginez: ministrul sănătății cu cel de la interne dezbătând, votând, certându-se și ridicându-se de la masă pe subiecte de genul- dacă să cumpere spirt MONA sau alt brand. Sau ce fel de măști de față să achiziționeze - dacă să fie albe, bleu ecologice sau cu plastic în ele. La final, să nu mai cumpere nimic pentru că le-au luat bulgarii pe toate.
- Cei de la UDMR răsuflă ușurați că nu trebuie să mai facă balet dacă sunt pesediști vopsiți. Se gândesc, probabil, la când e momentul să speculeze ca să mai impună scăderea procentului minorităților din populația totală prin care să oblige autoritățile să pună semne în maghiară și să vorbească ungurește. Să se impună, domnule, ca la Telverde să se răspundă în ungurește!
- Victor Ponta de la Pro România își freacă mâinile de bucurie pentru că e o criză apropiată de cea de la Colectiv, cu proporții seismice. Și nu ratează să spună că a fost dat jos pentru că s-a politizat o tragedie. De pe margine, la fel, este extrem de responsabil și dă sfaturi în stânga și în dreapta.
- Oare domnul Florin Cîțu, ministru al Finanțelor responsabil- în timp ce citiți acest text- lucrează împreună cu mediul de afaceri și un grup de experți la strategia de susținere a mediului privat cu scheme de ajutorare pe sectoare ale economiei? Oare calculează chiar și în aceste momente de unde ia bani ca să achite direct de la buget salariile celor cei mai loviți de întreruperea activității din cauză de SARS-CoV-2, care provoacă boala denumită COVID 19? A anunțat o conferință de presă în cursul zilei în care să listeze primele măsuri concrete? În industria hotelieră există riscul să-și piardă locurile de muncă peste 300.000 de oameni.
O clasă politică iresponsabilă de la un capăt la altul.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Iată de ce îmi încep „revista presei” cu republica.ro!
Si inca ceva in loc de postfata. Situatia economica in urmatoarele luni va fi mult mai grea decat cea prezentata in acest articol. Sper din tot sufletul sa ma insel.