Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Criza legată de combaterea efectelor coronavirusului de tip nou (SARS-CoV-2) e ca o radiografie care-ți arată plămânii în clar

Cîțu absent

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

1. În timp ce guvernele țărilor europene îi asigură pe cetățeni și pe oamenii de business că autoritățile sunt pregătite să susțină inclusiv sincope în plata taxelor și impozitelor și chiar salariile angajaților, în România se vorbește în generalită. Să fim solidari, mediul de afaceri trebuie susținut, să nu ne panicăm. Să izolăm angajații, dar să-i ținem la muncă. 

2. Procedura de izolare a unui angajat este inexistentă sau foarte greoaie. M-a sunat o cunoștință care a mers la serviciu și a anunțat că a luat contact cu o rudă apropiată care este izolată. Pe scurt, un pacient (ZERO, confirmat) s-a întâlnit cu prietenul 1 pe 2 martie. Pe 5 martie, prietenul 1 (care nu are simptome) s-a văzut cu prietenul 2 (care nici el nu are simptome). Tot pe 5 martie, prietenul 2 s-a întâlnit cu prietenul 3 (acesta este colegul de birou open space al fiicei celui care se întreabă cât trebuie să stea izolat). Prietenul 1 a contactat autoritățile, care i-au recomandat să stea în izolare două săptămâni. Nu i s-a făcut test pentru că este asimptomatic. Prietenii 2 și 3 sunt și ei acasă, la fel și ruda apropiată a personajului principal care mi-a relatat întreaga peripeție. Angajatorul omului responsabil i-a cerut să vină cu adeverință că nu este infectat, cu test făcut. Evident că omului nu-i face nimeni test pentru că este asimptomatic, a dat dovadă de responsabilitate. Situația acum? Angajatorul așteaptă o hârtie și un test care nu se face nicăieri. Angajatul este izolat, așteptând un semn de la DSP care să-l învețe ce să facă.

La nivel politic e jale și e o situație care te face să te uiți cu îngrijorare:

- premierul desemnat Cîțu și-a depus mandatul cu puțin înainte de votul de învestitură;

- PNL spune că gestul e unul de maturitate și responsabilitate;

- Cei din PSD mimează responsabilitatea. Culmea tupeului absolut - un partid care a lăsat vistieria goală, deficitele extraordinar de mari și a angajat cheltuieli pentru viitor ne vorbește azi de responsabilitate. Oare ce a făcut Eugen Teodorovici (cot la cot cu Olguța Vasilescu și Viorica Dăncilă) cu finanțele țării în 2018 și 2019 este de natură penală, vulnerabilizând ca niciodată România în fața unei crize? Unde e zglobiul iresponsabil care spune că țara are bani, că nu e o problemă, că nu știu alții să guverneze? Vedeți, domnule Teodorovici, de ce trebuie să ai - ca individ, ca popor, ca stat - niște bani albi pentru zile negre în cont sau în portofel sau chiar sub saltea? Vedeți, domnule Teodorovici, de ce nu e sănătos să ieși la restaurant și discotecă ca să mănînci și să bei seară de seară pe datorie? Dacă mâine te îmbolnăvești, cu ce plătești? Perspectiva e sumbră: cum să susțină România de la buget sectoare întregi private ca să nu se prăbușească dacă este în cel mai prost moment cu cei mai puțini bani în vistierie?

- Partidul care și-a dat jos 3 guverne și l-a trântit și pe cel al liberalilor, care a amânat la nesfârșit audierile pentru guvernul Orban 2, vorbește azi despre responsabilitate. Crapă de bucurie (noul, reformatul) PSD- ce criză cadou, iar ei nu mai sunt la guvernare ca să deconteze cu Vasilica Viorica și toți analfabeții bâlbele și măsurile populiste luate de Olguța Vasilescu și Eugen Teodorovici!

- Gestul lui Florin Cîțu a fost atât de neașteptat și nesperat, că i-a dat gloanțe și lui Călin Popescu Tăriceanu să atace și să dea lecții de responsabilitate - de la înălțimea celor 2 procente.

- Veselii (i)responsabili de la USR-PLUS dau și ei de pe margine lecții de responsabilitate. Le-a suflat PNL candidatul la Primăria Capitalei, nu reușesc să se așeze la masă pe nicăieri, au dezbateri și lupte intestine în grupuri de 3 oameni, își dau țepe la dezbateri publice organizate (vezi Chichirău VS Iolu la Iași). Dacă ei nu sunt în stare să se așeze să negocieze fuziuni, programe & candidați comuni, cum să fie în stare să guverneze pe timp de criză? Mi-i și imaginez: ministrul sănătății cu cel de la interne dezbătând, votând, certându-se și ridicându-se de la masă pe subiecte de genul- dacă să cumpere spirt MONA sau alt brand. Sau ce fel de măști de față să achiziționeze - dacă să fie albe, bleu ecologice sau cu plastic în ele. La final, să nu mai cumpere nimic pentru că le-au luat bulgarii pe toate.

- Cei de la UDMR răsuflă ușurați că nu trebuie să mai facă balet dacă sunt pesediști vopsiți. Se gândesc, probabil, la când e momentul să speculeze ca să mai impună scăderea procentului minorităților din populația totală prin care să oblige autoritățile să pună semne în maghiară și să vorbească ungurește. Să se impună, domnule, ca la Telverde să se răspundă în ungurește!

- Victor Ponta de la Pro România își freacă mâinile de bucurie pentru că e o criză apropiată de cea de la Colectiv, cu proporții seismice. Și nu ratează să spună că a fost dat jos pentru că s-a politizat o tragedie. De pe margine, la fel, este extrem de responsabil și dă sfaturi în stânga și în dreapta.

- Oare domnul Florin Cîțu, ministru al Finanțelor responsabil- în timp ce citiți acest text- lucrează împreună cu mediul de afaceri și un grup de experți la strategia de susținere a mediului privat cu scheme de ajutorare pe sectoare ale economiei? Oare calculează chiar și în aceste momente de unde ia bani ca să achite direct de la buget salariile celor cei mai loviți de întreruperea activității din cauză de SARS-CoV-2, care provoacă boala denumită COVID 19? A anunțat o conferință de presă în cursul zilei în care să listeze primele măsuri concrete? În industria hotelieră există riscul să-și piardă locurile de muncă peste 300.000 de oameni.

O clasă politică iresponsabilă de la un capăt la altul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Radiografia este una politica si arata ca nici unul din partide nu face nimic. Unii pentru ca nu vor, altii pentru ca nu pot. Apoi, politica inseamna a face lucruri pentru societate. Lucruri bune. Daca pana in pandemie, se faceau lucruri bune doar pentru grupuri restranse, in timpul pandemiei este vizibil mai bine ca nu se fac lucruri bune pentru populatie. Radiografia trebuia sa arate ce s-*a facut bine si ce nu. Pana acum statul a aratat ca nu este in stare sa asigure cetateanului aproape nimic decat restrangerea unor drepturi. Patronul te scoate in somaj iar la anofm ori ajofm si anaf este inchis...
    • Like 0
  • Ce politicieni?Ce cuvant este acesta?Aaaa vorbiti despre gloata de gunoaie ce se autointituleaza politicieni si autoritati,daca da atunci acesti hoti ar trebui sa se spovedeasca rapid la loctiitorul Capadochiei .Cum vorba fara fapta nu este de ajuns scoateti din banii ce iati furat si donatii la toate spitalele din tara poate se va indura bunul DUMNEZEU de noi si va inlatura pedeapsa mai dandu-va o sansa hienelor sa faceti dupa voia lui DUMNEZEU.
    • Like 1
  • Apropo de veselii iresponsabili din USR: A auzit domnul Livadaru de Ungureanu Emanuel si ii cunoaste activitatea? Dar de Benga Tudor si Coliban Allen? Stie autorul articolului de fata cum s-au situat parlamenetarii USR fata de legile si ordonantele PSD din ultimii trei ani referitoare la justitie si economie? Sunt sigur ca a auzit si stie destule despre acest partid si oamenii sai. Cea ce ii reprosez autorului este lipsa lui de interes in a face o analiza serioasa. Articolul de fata, masurat cu etalonul talentului si seriozitatii cu care ne-a obisnuit pana acum autorul, este de umplutura.
    • Like 0
  • Excepțional editorial!
    Iată de ce îmi încep „revista presei” cu republica.ro!
    • Like 1
    • @ Maria Rusu
      Prin ce este acest articol exceptional, va rog?
      • Like 0
  • Felicitari domnul Livadaru,puteti fi macar consilier in politica.ati fi de mare ajutor tarii.
    • Like 1
    • @ Victoria Rabei
      Eu as merge mai departe si l-as intreba pe autor de ce nu se implica dansul in politica. E usor sa critici de pe margine si la gramada.
      • Like 0
    • @ Horst Schuller
      Poate ii este scarba de politicieni.
      • Like 0
  • Tibi_R check icon
    lupte intestine -> lupte intense
    • Like 0
  • De acord cu mare parte din cele de mai sus. Insa, din acest tablou bine conturat, lipseste un actor foarte important: votantul roman. Ala care l-a votat pe Iliescu, care l-a tinut pe Basescu doua mandate, care a crezut ca un sas nascut in Romania, cu grave deficiente la capitolul moralitate(asta ca sa nu zic mai mult), este echivalentul lui Carol I, cel care a girat cu o majoritate covarsitoare un personaj dubios ca Dragnea, o ... ca V. Dancila, care a tremurat de grija votului dat de romanii din diaspora si care acum nu stie cum sa-i expedieze de unde au venit pe aceeasi diasporeni, care cred ca un partid alcatuit din personaje dubioase gen Barna, Ciolos, Caramitru, Voiculescu poate salva ceva din ce mai este de salvat si ca sa nu o mai lungesc, un partid liberal care ii face sa se intoarca in groapa pe toti inaintasii lor care au pus umarul la faurirea acestei tari.In final, adevarul este ca, pana si intr-o democratie subreda ca a noastra, votantul este cel care are ultimul cuvant. In concluzie, dupa umila mea parere, avem clasa politica si situatia socio-economica pe care le meritam si pe care le giram de 30 de ani.
    Si inca ceva in loc de postfata. Situatia economica in urmatoarele luni va fi mult mai grea decat cea prezentata in acest articol. Sper din tot sufletul sa ma insel.
    • Like 2
    • @ Vasilica Anghel
      Și ce poate face votantul? Astea sunt partidele aflate pe scena politică. La momentul votului ai o listă cu niște nume. Parte le cunoști, parte nu. Cum să discerni? Nu se "admite" vot în două tururi. Evident că ar dezavantaja, pe toți. Am ales, marea majoritate a votanților, în mod inconștient, pe ăla care dă mai mult, sau promite măcar marea cu sarea. Totul este o parodie tristă, o pastișă a pieselor lui Caragiale, Mușatescu. Asta este, în realitate votul liber, democrația, libertatea/țile omului. Cei mulți contribuie cu osârdie la parvenirea hoților, paraziților sociali, numiți politicieni. Numai ticăloșii se băgă în față și se lupta pentru ciolan. Se vede în tot ce fac și în tot ce spun zi de zi.
      • Like 0
    • @ Vasilica Anghel
      Ai dreptate ,am mers la vot si nu trebuia,oare cum se alegeau hienele care sa fie la putere?Se sfasiau intre ei iar poporul era cel castigat.
      • Like 0
    • @ Vasilica Anghel
      Nu te inseli.
      • Like 0
  • mike mike check icon
    Stau si ma intreb daca nu cumva acesti oameni care ne infecteaza cu buna stiinta, nu cad in categoria teroristilor.
    • Like 1
    • @ mike
      Important e ca stai!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult