Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

CSM a avizat NEGATIV ordonanțele Ministerului Justiției, privind grațierea și modificarea Codului Penal

Magistrații CSM au avizat negativ miercuri cele două proiecte de ordonanță de urgență ale Ministerului Justiției privind grațierea și modificarea Codului penal. Avizul are valoare consultativă.

„S-a decis un aviz negativ, apreciind că cele două proiecte de ordonanță de urgență nu întrunesc condițiile prevăzute de articolul 115 din Constituția României. Votul a fost cu majoritate”, a declarat Augustin Lazăr, procurorul general al României, după ședința CSM.

În ceea ce privește proiectul ordonanței de urgență privind grațierea, magistrații spun, potrivit Digi24, că nu se impune adoptarea unei asemenea măsuri de clemență prin ordonanță de urgență, ci este nevoie de dezbatere parlamentară pentru grațierea colectivă a unor pedepse.

Referitor la proiectul ordonanței de urgență pentru modificarea legislației penale, magistrații CSM consideră că modificările propuse de Ministerului Justiției exced cerințele Curții Constituționale pentru că, în expunerea de motive a proiectului ordonanței, se arată că modificările propuse sunt ca urmare a unor decizii venite din partea CCR, potrivit Digi24.

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică două ordonanțe de urgență privind grațierea și modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală. Proiectele prevăd, printre altele, că vor beneficia de grațiere pedepsele de până la cinci ani, abuzul în serviciu va fi incriminat dacă există un prejudiciu de peste 200.000 de lei, iar denunțurile vor fi valabile până la șase luni de la comiterea faptelor. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat, marţi, procedura pentru organizarea referendumului privind justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă.

Aproximativ 28.000 de persoane au participat duminică în București la protestul față de intenția Guvernului de a modifica prin ordonanță de urgență mai multe prevederi ale Codului penal.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • george check icon
  Si ce daca!!!!!!!!!!!!!!
  • Like 0
 • Dati poporului pâine si circ
  • Like 0
 • Preşedintele merge la CEDO şi ne spune că graţierea este o parte din rezolvarea probemelor din închisorile României...

  CSM-ul avizează negativ graţierea...

  Suntem o ţară nebună.
  • Like 1
  • @ Constantin
   nu suntem o tara nebuna!nebun e cine spune care in tara sa coruptia este endemica!nu a spus-o oricum,oriunde. a spus-o in fata sefilor de state din toata europa! cum sa afirmi asa ceva(chiar si presupunand ca ar fi adevarat!).poate numai daca nu te doare de tara respectiva!intelegi acum de ce e el impotriva gratierii?
   • Like 0
  • @ adam gigi kiss
   check icon
   Așadar, să mințim frumos și să îndeplinim cincinalu` în patru ani jumate?
   • Like 0
  • @
   nu! sa nu ne lasam prostiti.! daca eu stiu ca adevarul este unul singur , de ce sa accept sa fiu manipulat de jurnalisti de astia .si cum sa afirme iohannis ca citez.. in romanie coruptia este endemica? pai care e diferenta intre el si ioan rus care a declarat ca ceai care pleaca la munca in strainatate, copii lor sunt golani iar femeile lor curve? nu e nici o diferenta. sunt doi ipocriti care jignesc romanii. cea mai ramsa sa declare ? sa spuna ca tot occidentalul de rand,,- toti romanii sunt tigani!- asta a mai ramas sa spuna, nu? vedeti legatura?
   • Like 0
 • check icon
  Un moment de normalitate in România. Din pãcate,va trece repede si vom redeveni Românica!
  • Like 0


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult