Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

CSM a avizat NEGATIV ordonanțele Ministerului Justiției, privind grațierea și modificarea Codului Penal

Magistrații CSM au avizat negativ miercuri cele două proiecte de ordonanță de urgență ale Ministerului Justiției privind grațierea și modificarea Codului penal. Avizul are valoare consultativă.

„S-a decis un aviz negativ, apreciind că cele două proiecte de ordonanță de urgență nu întrunesc condițiile prevăzute de articolul 115 din Constituția României. Votul a fost cu majoritate”, a declarat Augustin Lazăr, procurorul general al României, după ședința CSM.

În ceea ce privește proiectul ordonanței de urgență privind grațierea, magistrații spun, potrivit Digi24, că nu se impune adoptarea unei asemenea măsuri de clemență prin ordonanță de urgență, ci este nevoie de dezbatere parlamentară pentru grațierea colectivă a unor pedepse.

Referitor la proiectul ordonanței de urgență pentru modificarea legislației penale, magistrații CSM consideră că modificările propuse de Ministerului Justiției exced cerințele Curții Constituționale pentru că, în expunerea de motive a proiectului ordonanței, se arată că modificările propuse sunt ca urmare a unor decizii venite din partea CCR, potrivit Digi24.

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică două ordonanțe de urgență privind grațierea și modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală. Proiectele prevăd, printre altele, că vor beneficia de grațiere pedepsele de până la cinci ani, abuzul în serviciu va fi incriminat dacă există un prejudiciu de peste 200.000 de lei, iar denunțurile vor fi valabile până la șase luni de la comiterea faptelor. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat, marţi, procedura pentru organizarea referendumului privind justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă.

Aproximativ 28.000 de persoane au participat duminică în București la protestul față de intenția Guvernului de a modifica prin ordonanță de urgență mai multe prevederi ale Codului penal.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • george check icon
    Si ce daca!!!!!!!!!!!!!!
    • Like 0
  • Dati poporului pâine si circ
    • Like 0
  • Preşedintele merge la CEDO şi ne spune că graţierea este o parte din rezolvarea probemelor din închisorile României...

    CSM-ul avizează negativ graţierea...

    Suntem o ţară nebună.
    • Like 1
    • @ Constantin
      nu suntem o tara nebuna!nebun e cine spune care in tara sa coruptia este endemica!nu a spus-o oricum,oriunde. a spus-o in fata sefilor de state din toata europa! cum sa afirmi asa ceva(chiar si presupunand ca ar fi adevarat!).poate numai daca nu te doare de tara respectiva!intelegi acum de ce e el impotriva gratierii?
      • Like 0
    • @ adam gigi kiss
      check icon
      Așadar, să mințim frumos și să îndeplinim cincinalu` în patru ani jumate?
      • Like 0
    • @
      nu! sa nu ne lasam prostiti.! daca eu stiu ca adevarul este unul singur , de ce sa accept sa fiu manipulat de jurnalisti de astia .si cum sa afirme iohannis ca citez.. in romanie coruptia este endemica? pai care e diferenta intre el si ioan rus care a declarat ca ceai care pleaca la munca in strainatate, copii lor sunt golani iar femeile lor curve? nu e nici o diferenta. sunt doi ipocriti care jignesc romanii. cea mai ramsa sa declare ? sa spuna ca tot occidentalul de rand,,- toti romanii sunt tigani!- asta a mai ramas sa spuna, nu? vedeti legatura?
      • Like 0
  • check icon
    Un moment de normalitate in România. Din pãcate,va trece repede si vom redeveni Românica!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult