Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

CSM a avizat NEGATIV ordonanțele Ministerului Justiției, privind grațierea și modificarea Codului Penal

Magistrații CSM au avizat negativ miercuri cele două proiecte de ordonanță de urgență ale Ministerului Justiției privind grațierea și modificarea Codului penal. Avizul are valoare consultativă.

„S-a decis un aviz negativ, apreciind că cele două proiecte de ordonanță de urgență nu întrunesc condițiile prevăzute de articolul 115 din Constituția României. Votul a fost cu majoritate”, a declarat Augustin Lazăr, procurorul general al României, după ședința CSM.

În ceea ce privește proiectul ordonanței de urgență privind grațierea, magistrații spun, potrivit Digi24, că nu se impune adoptarea unei asemenea măsuri de clemență prin ordonanță de urgență, ci este nevoie de dezbatere parlamentară pentru grațierea colectivă a unor pedepse.

Referitor la proiectul ordonanței de urgență pentru modificarea legislației penale, magistrații CSM consideră că modificările propuse de Ministerului Justiției exced cerințele Curții Constituționale pentru că, în expunerea de motive a proiectului ordonanței, se arată că modificările propuse sunt ca urmare a unor decizii venite din partea CCR, potrivit Digi24.

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică două ordonanțe de urgență privind grațierea și modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală. Proiectele prevăd, printre altele, că vor beneficia de grațiere pedepsele de până la cinci ani, abuzul în serviciu va fi incriminat dacă există un prejudiciu de peste 200.000 de lei, iar denunțurile vor fi valabile până la șase luni de la comiterea faptelor. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat, marţi, procedura pentru organizarea referendumului privind justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă.

Aproximativ 28.000 de persoane au participat duminică în București la protestul față de intenția Guvernului de a modifica prin ordonanță de urgență mai multe prevederi ale Codului penal.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • george check icon
  Si ce daca!!!!!!!!!!!!!!
  • Like 0
 • Dati poporului pâine si circ
  • Like 0
 • Preşedintele merge la CEDO şi ne spune că graţierea este o parte din rezolvarea probemelor din închisorile României...

  CSM-ul avizează negativ graţierea...

  Suntem o ţară nebună.
  • Like 1
  • @ Constantin
   nu suntem o tara nebuna!nebun e cine spune care in tara sa coruptia este endemica!nu a spus-o oricum,oriunde. a spus-o in fata sefilor de state din toata europa! cum sa afirmi asa ceva(chiar si presupunand ca ar fi adevarat!).poate numai daca nu te doare de tara respectiva!intelegi acum de ce e el impotriva gratierii?
   • Like 0
  • @ adam gigi kiss
   check icon
   Așadar, să mințim frumos și să îndeplinim cincinalu` în patru ani jumate?
   • Like 0
  • @
   nu! sa nu ne lasam prostiti.! daca eu stiu ca adevarul este unul singur , de ce sa accept sa fiu manipulat de jurnalisti de astia .si cum sa afirme iohannis ca citez.. in romanie coruptia este endemica? pai care e diferenta intre el si ioan rus care a declarat ca ceai care pleaca la munca in strainatate, copii lor sunt golani iar femeile lor curve? nu e nici o diferenta. sunt doi ipocriti care jignesc romanii. cea mai ramsa sa declare ? sa spuna ca tot occidentalul de rand,,- toti romanii sunt tigani!- asta a mai ramas sa spuna, nu? vedeti legatura?
   • Like 0
 • check icon
  Un moment de normalitate in România. Din pãcate,va trece repede si vom redeveni Românica!
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult