Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Iohannis la proteste. Cei circa 28.000 de manifestanți au ajuns în fața sediului PSD din Capitală

Aproximativ 28.000 de persoane au participat în București la protestul față de intenția Guvernului de a modifica prin Ordonanță de Urgență mai multe prevederi ale Codului penal. Președintele Klaus Iohannis a venit în mijlocul manifestanților, care l-au primit cu aplauze.

„Am venit aici în Piaţa Universităţii, ca şi miile de români, ca să-mi arăt indignarea. O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept, ori aşa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi zeci şi sute de politicieni certaţi cu legea să-i găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii pe bună dreptate sunt indignaţi", le-a spus protestatarilor președintele Klaus Iohannis. Președintele a plecat de la protest după circa 20 de minute.


(Foto Inquam Photos/Octav Ganea)

(Foto Inquam Photos/Octav Ganea)

Mii de oameni au ieșit în stradă și în alte orașe din țară. 

În 19 orașe au fost anunțate duminică proteste față de ordonanța grațierii, potrivit paginii de Facebook a organizatorilor protestelor. În Capitală protestatarii au început să se strângă la Universitate, începând cu ora 17:00.

Și românii din diaspora, mai exact din Paris, Londra, Copenhaga și Haugesund (Norvegia), au anunțat că vor ieși în stradă pentru a protesta împotriva intenției Guvernului de a modifica prin Ordonanță de Urgență mai multe prevederi ale Codului penal.

UPDATE Protestele au luat sfârșit

UPDATE Aproximativ 28.000 de protestatari au ajuns în fața sediului PSD de pe Bulevardul Kiseleff

UPDATE Piața Sfatului din Brașov, duminică seara:

UPDATE Manifestanții pleacă din fața Guvernului și se îndreaptă către sediul PSD

UPDATE Cei circa 20.000 de manifestanți au ajuns în Piata Victoriei, în fața sediului Executivului

UPDATE Bulevardul Magheru:

(Foto Irina Barla)

UPDATE Mii de oameni scandează pe străzi în Timișoara

(Foto Mircea Balea)

UPDATE Aproximativ 20.000 de oameni sunt la proteste în Capitală, conform estimărilor Digi24. O mare parte din ei au ajuns în fața sediului Guvernului.

UPDATE Manifestanții se deplasează către sediul Executivului. Numărul protestatarilor a depășit 15.000 de persoane, potrivit Digi24.

UPDATE Președintele Iohannis a plecat de la protest

UPDATE „Am venit aici în Piaţa Universităţii, ca şi miile de români, ca să-mi arăt indignarea. O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept, ori aşa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi zeci şi sute de politicieni certaţi cu legea să-i găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii pe bună dreptate sunt indignaţi", le-a spus protestatarilor președintele Klaus Iohannis.

UPDATE Jandarmeria estimează că la protestele din Capitală sunt 8.000 de persoane

UPDATE Președintele Iohannis a ajuns în mijlocul protestatarilor în zona Universitate. „Iohannis e cu noi”, scandează oamenii. Președintele a aplaudat de mulțime. 

(Foto Hotnews)

UPDATE Protestatarii au blocat circulația în centrul Capitalei. Oamenii au plecat în marș către Guvern

UPDATE Președintele Klaus Iohannis ar urma să ia parte la protestele din Capitală, potrivit unor surse Republica.ro

UPDATE Aproximativ 350 de oameni protestează în centrul orașului Baia Mare

UPDATE La Cluj sunt pe străzi câteva mii de oameni. „Jos penalii”, „Vrem justiție, nu corupție”, scandează manifestanții. 

UPDATE „Dacă vă pasă, ieșiți din casă!”, „PSD, Ghiță unde e”, „PSD, ciuma roșie”, se strigă la Universitate unde sunt circa 3.000 de persoane

UPDATE Numărul persoanelor adunate la Universitate a trecut de 1.000

UPDATE În Piața Unirii din Cluj-Napoca sunt strânși mai bine de o sută de persoane pentru a protesta  

UPDATE Circa 100 de persoane s-au adunat în Place du Trocadero, în Paris, potrivit Digi24.

UPDATE Câteva sute de persoane sunt acum la Universitate. Oamenii strigă „Fără amnistie"


„Azi avem în fața noastră două opțiuni.

Opțiunea #1 – Ne găsim o scuză, un pretext și nu participăm la protest.

În cele din urmă, un om în plus sau în minus nu va face o diferență. Ne vedem de ale noastre, discutăm cu prietenii că “Da, n-am mai ieșit la protest. Lasă, că se descurcă și fără mine.” Dacă crezi că ești singurul care gândește asta, te înșeli.

Drumul spre schimbare este pavat cu îndoieli și fiecare dintre noi a gândit așa odată când a venit vorba de un protest.

Așa au gândit și cei 60% care nu au venit la urne în decembrie 2016. Să repetăm oare aceeași greșeală?

Există Opțiunea #2.

Ieșim la protest, arătăm public că nu suntem dispuși să acceptăm corupția, că vrem un viitor mai bun și să oferim un mesaj celor care se îndoiesc că schimbarea este posibilă

Da, schimbarea este posibilă.

Începe cu noi și doar trebuie să avem curajul și speranța să nu ne lăsăm bătuți foarte ușor.

Politicienii corupți vor merge până în pânzele albe că să își apere interesele, nu vor renunță ușor, mai ales că acum au o validare electorală.

Ei nu ne-au făcut viață ușoară. De ce le-am face-o noi pe a lor?”, se arată pe pagina de Facebook a organizatorilor protestului.

Peste 3.000 de persoane au protestat miercuri seara în București față de proiectul de ordonanță privind grațierea și față de modificarea Codului Penal. Sute de persoane au manifestat și în Cluj Napoca, Sibiu și Iași.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • CTP, ma asteptam la mai mult din partea domniei tale. Luptam si noi, si Iohannis cum putem impotriva distrugerii statului de drept.
    • Like 0
  • check icon
    Sunt mândru că sunt concetățean cu toți acești oameni care au ieșit în stradă în aceste zile!
    • Like 0
    • @
      Principial vorbind, îţi dau dreptate. Dar în România puşcăria nu este puşcărie, ci lagăr de exterminare. Iar CEDO se pregăteşte să ne sancţioneze cu o amendă record. Eu nu vreau ca din banii mei să plătim 100 000 de milioane de euro/an pentru că nu suntem în stare să avem puşcării care să respecte drepurile omului. Eu vreu pedepsirea infractorului, nu umilirea lui. Nu pot aproba dezumanizarea celor care au greşit faţă de societate. Peste 2 sau 3 ani aceşti oameni tot se vor întoarce în societate şi vor fi şi mai periculoşi decât atunci când i-am încarcerat. Eu nu mă simt în siguranţă cu un sistem pnitenciar care multiplică infractorii periculoşi. Vreau puşcării în care să fie respectată demnitatea umană. Nu suntem în stare? Atunci graţierea este mai bună. Poate că unii n-au apucat să ajungă nişte suboameni.
      • Like 1
    • @ Constantin
      check icon
      tocmai ne-a apucat mila de hoti, violatori si criminali, dar de batrani si copii cand va ocupati ? ceva case de batrani, azile, ajutoare pt iarna si medicamente, ca in ungaria si vestul europei si spitale speciale pt copii ... cand ?
      • Like 0
    • @
      M-am săturat de clişeele astea... Medicamente, azile, spitale şi mai vedem cu puşcăriile. Ţara nu se conduce pe felii, ci ca un întreg. Trebuiesc şi spitale, şi şcoli, şi medicamente, şi puşcării, dacă vrem să fim o ţară ca o ţară.

      Nu vreau să scriu mai mult, m-am enervat. Dar îţi mai spun ceva: Liber sau în puşcărie, pentru mine DEMNITATEA este mai importantă ca viaţa.

      PS Dacă eşti şofer, gândeste-te că o greşeală te poate trimite în Iadul acela. Nu intenţia, ci o greşeală. Eu o să militez şi atunci ca demnitatea umană să fie respectată. Tu o să implori graţierea. Nu-ţi doresc, Doamne fereşte!
      • Like 0
    • @ Constantin
      Ati scris o enormitate, guvernantul e un manager, deci trebuie sa conduca tara "pe bucati", prioritizand proiectele si luand deciziile care se impun. In 2013 era maximul de detinuti in puscarii, de atunci numarul se tot reduce. De ce nu a luat guvernul PSD aceasta masura atunci? Oare pentru ca nu se impunea, ca DNA inca nu prinsese prea multi smenari pe atunci... Ii doare in cot de cei ce intra pentru fapte marunte, legea e cu dedicatie. Solutia nu e eliberarea borfasilor, ci reconditionarea cazarmilor militare care sunt cu duiumul, ar costa mult mai putin decat daunele pe care vor trebui sa le plateasca domnii hoti, violatori, pedofili personelor pe care le nenorocesc pe viata.
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      eu zic sa ne ocupam intai de cei care produc, de tineri, apoi de cei care au greutati, de mame si batrani, si la urma de tot vin si borfasii ... dar guvernul asta incepe cu borfasii, sper sa te sature can vor iesi din puscarie :)
      • Like 0
    • @
      Lucian draga crezi ca e bine ca detinutii (cine stie se or fi facut ei ) sa fie internati intr-un "lagar de exterminare " sau intro puscarie " ca in occident " ? Ai auzit ca nu e vorba de amnistie sau gratiere pt fapte de coruptie, crime , violuri , etc . ? Nu e vorba de mila , e vorba de un sentiment omenesc , pe care multi dintre voi (tineri, liberi si neaparat destepti ) nu prea il cunosc ! Eu te sfatuiesc sa te mai documentezi cum e cu dosarele fabricate, cu oameni trimisi nevinovati in puscarii supraaglomerate , fara caldura iarna , fara racoare vara , cu mancare nemancabila , cu apa nepotabila, cu sobo
      lani si fecale in camera, etc, etc, Nu PSD are de castigat dintr-o lege a amnistiei si gratierii precum si a unei legi a raspunderii magistratilor , ci noi toti ! Oare cat vom plati degeaba pt conditiile inumane din inchisori : sute de milioane de euro !
      • Like 0
  • În Marea Britanie, aproape un an de zile, 1984-1985, minerii au demonstrat împotriva măsurilor luate de premierul Margaret Thatcher, însă premierul şi-a văzut de treabă. Este dreptul unora să protesteze şi dreptul altora să guverneze. Nu este corect ca o minoritate să răstoarne votul majorităţii. Nici în România, nici în Marea Britanie. Guvernul trebuie să analizeze propunerile de modificare din partea partenerilor şi să adopte respectiva ordonanţă în forma pe care o agreează. Ideal ar fi ca legea graţierii să fie votată de Parlament. Că de aceea am ales parlamentari.

    Dacă legea nu este votată, eu vreau ca cei care protestează să achite amenda CEDO pe care o vom primi. Să facă listă cu nume şi prenume şi apoi să plătească. S-a ajuns ca 15-30 000 de cetăţeni să conducă România? Şi mai este ceva, eu vreu să ştiu cine finanţează ONG-urile din România. Iar noţiunea de ONG de utilitate publică trebuie reanalizată. Eu nu vreau să plătesc pentru cei care protestează astăzi împotriva votului meu. Este o aberaţie. Să finanţeze cu banii lor ONG-urile din care fac parte, nu din banii mei.
    • Like 1
    • @ Constantin
      check icon
      Constantine, aici nu e vorba de dat jos guvernul, este vorba de a nu permite grațierea corupției!
      Tu ai fi de acord ca administratorul imobilului în care stai să fie grațiat după ce a furat din banii locatarilor, și să nu vă mai puteți în veci recupera banii?
      Sau ai fi de acord ca niște indivizi care au devalizat banca în care ai avut tu micile tale economii să fie grațiați, și să nu-ți mai poți recupera banii?
      Asta este problema!
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      45% majoritae ? si 55% minoritate ? posibil ! dar vorba dvoastra "Este o aberaţie."
      • Like 0
    • @
      Majoritatea se referă la cei care au votat.
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      dvoastra nu cunoasteti ce inseamna cuvantul majoritate, numarul participantilor la alegeri a fost minoritar : ALEGERI PARLAMENTARE 2016. PREZENŢĂ LA VOT de 39,5% la nivel naţional, mai mică decât în 2012
      http://www.romaniatv.net/live/alegeri-parlamentare-2016-guvernul-prezenta-la-vot-in-timp-real_330120.html#ixzz4WWrXoosw
      • Like 0
  • Cand domnul Iohannis si a stramutat procesele dintr-un oras in altul ptr a evita o sentinta a justitie, nu a mai iesit nimeni in strada!cand se va dovedi (daca se va dovedi) ca iohannis a comis o infractiune cu acele case... ce se va intampla? vom avea un presedinte penal?deci Iohhanis sprijina demonstratia, in speranta ca poate fenta guvernul, cum a facut-o cu guvernul ponta. alt club ars, alt guvern.si daca se poate si mai multe taxe ptr noi. in romania carciuma are un impact media ceva de speriat. Dar nu mai merge de data asta! Tot nu vreti sa intelegeti ca decizia de gratiere e legala? altfel trebuie dusa lupta..sau ma rog trebuia... acum e cam tarziu.
    • Like 0
  • Flo check icon
    http://jurnalul.ro/stiri/politica/cum-a-driblat-ministrul-justitiei-doctoratul-in-romania-733322.html
    • Like 0
  • Flo check icon
    Presedintele nu avea ce cauta in mijlocul multimii! Protestul nu e unul politic, oamenii au inteles votul din decembrie! Protestul e unul apolitic, impotriva unei legi!
    • Like 2
    • @ Flo
      check icon
      si de cand presedintele reprezinta un partid ? de ce ar fi ceva politic ? adica legea asta este politica ?
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult