Aproximativ 28.000 de persoane au participat în București la protestul față de intenția Guvernului de a modifica prin Ordonanță de Urgență mai multe prevederi ale Codului penal. Președintele Klaus Iohannis a venit în mijlocul manifestanților, care l-au primit cu aplauze.
„Am venit aici în Piaţa Universităţii, ca şi miile de români, ca să-mi arăt indignarea. O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept, ori aşa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi zeci şi sute de politicieni certaţi cu legea să-i găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii pe bună dreptate sunt indignaţi", le-a spus protestatarilor președintele Klaus Iohannis. Președintele a plecat de la protest după circa 20 de minute.
(Foto Inquam Photos/Octav Ganea)
Mii de oameni au ieșit în stradă și în alte orașe din țară.
În 19 orașe au fost anunțate duminică proteste față de ordonanța grațierii, potrivit paginii de Facebook a organizatorilor protestelor. În Capitală protestatarii au început să se strângă la Universitate, începând cu ora 17:00.
Și românii din diaspora, mai exact din Paris, Londra, Copenhaga și Haugesund (Norvegia), au anunțat că vor ieși în stradă pentru a protesta împotriva intenției Guvernului de a modifica prin Ordonanță de Urgență mai multe prevederi ale Codului penal.
UPDATE Protestele au luat sfârșit
UPDATE Aproximativ 28.000 de protestatari au ajuns în fața sediului PSD de pe Bulevardul Kiseleff
UPDATE Piața Sfatului din Brașov, duminică seara:
UPDATE Manifestanții pleacă din fața Guvernului și se îndreaptă către sediul PSD
UPDATE Cei circa 20.000 de manifestanți au ajuns în Piata Victoriei, în fața sediului Executivului
UPDATE Bulevardul Magheru:
(Foto Irina Barla)
UPDATE Mii de oameni scandează pe străzi în Timișoara
(Foto Mircea Balea)
UPDATE Aproximativ 20.000 de oameni sunt la proteste în Capitală, conform estimărilor Digi24. O mare parte din ei au ajuns în fața sediului Guvernului.
UPDATE Manifestanții se deplasează către sediul Executivului. Numărul protestatarilor a depășit 15.000 de persoane, potrivit Digi24.
UPDATE Președintele Iohannis a plecat de la protest
UPDATE „Am venit aici în Piaţa Universităţii, ca şi miile de români, ca să-mi arăt indignarea. O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept, ori aşa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi zeci şi sute de politicieni certaţi cu legea să-i găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii pe bună dreptate sunt indignaţi", le-a spus protestatarilor președintele Klaus Iohannis.
UPDATE Jandarmeria estimează că la protestele din Capitală sunt 8.000 de persoane
UPDATE Președintele Iohannis a ajuns în mijlocul protestatarilor în zona Universitate. „Iohannis e cu noi”, scandează oamenii. Președintele a aplaudat de mulțime.
(Foto Hotnews)
UPDATE Protestatarii au blocat circulația în centrul Capitalei. Oamenii au plecat în marș către Guvern
UPDATE Președintele Klaus Iohannis ar urma să ia parte la protestele din Capitală, potrivit unor surse Republica.ro
UPDATE Aproximativ 350 de oameni protestează în centrul orașului Baia Mare
UPDATE La Cluj sunt pe străzi câteva mii de oameni. „Jos penalii”, „Vrem justiție, nu corupție”, scandează manifestanții.
UPDATE „Dacă vă pasă, ieșiți din casă!”, „PSD, Ghiță unde e”, „PSD, ciuma roșie”, se strigă la Universitate unde sunt circa 3.000 de persoane
UPDATE Numărul persoanelor adunate la Universitate a trecut de 1.000
UPDATE În Piața Unirii din Cluj-Napoca sunt strânși mai bine de o sută de persoane pentru a protesta
UPDATE Circa 100 de persoane s-au adunat în Place du Trocadero, în Paris, potrivit Digi24.
UPDATE Câteva sute de persoane sunt acum la Universitate. Oamenii strigă „Fără amnistie"
„Azi avem în fața noastră două opțiuni.
Opțiunea #1 – Ne găsim o scuză, un pretext și nu participăm la protest.
În cele din urmă, un om în plus sau în minus nu va face o diferență. Ne vedem de ale noastre, discutăm cu prietenii că “Da, n-am mai ieșit la protest. Lasă, că se descurcă și fără mine.” Dacă crezi că ești singurul care gândește asta, te înșeli.
Drumul spre schimbare este pavat cu îndoieli și fiecare dintre noi a gândit așa odată când a venit vorba de un protest.
Așa au gândit și cei 60% care nu au venit la urne în decembrie 2016. Să repetăm oare aceeași greșeală?
Există Opțiunea #2.
Ieșim la protest, arătăm public că nu suntem dispuși să acceptăm corupția, că vrem un viitor mai bun și să oferim un mesaj celor care se îndoiesc că schimbarea este posibilă
Da, schimbarea este posibilă.
Începe cu noi și doar trebuie să avem curajul și speranța să nu ne lăsăm bătuți foarte ușor.
Politicienii corupți vor merge până în pânzele albe că să își apere interesele, nu vor renunță ușor, mai ales că acum au o validare electorală.
Ei nu ne-au făcut viață ușoară. De ce le-am face-o noi pe a lor?”, se arată pe pagina de Facebook a organizatorilor protestului.
Peste 3.000 de persoane au protestat miercuri seara în București față de proiectul de ordonanță privind grațierea și față de modificarea Codului Penal. Sute de persoane au manifestat și în Cluj Napoca, Sibiu și Iași.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nu vreau să scriu mai mult, m-am enervat. Dar îţi mai spun ceva: Liber sau în puşcărie, pentru mine DEMNITATEA este mai importantă ca viaţa.
PS Dacă eşti şofer, gândeste-te că o greşeală te poate trimite în Iadul acela. Nu intenţia, ci o greşeală. Eu o să militez şi atunci ca demnitatea umană să fie respectată. Tu o să implori graţierea. Nu-ţi doresc, Doamne fereşte!
lani si fecale in camera, etc, etc, Nu PSD are de castigat dintr-o lege a amnistiei si gratierii precum si a unei legi a raspunderii magistratilor , ci noi toti ! Oare cat vom plati degeaba pt conditiile inumane din inchisori : sute de milioane de euro !
Dacă legea nu este votată, eu vreau ca cei care protestează să achite amenda CEDO pe care o vom primi. Să facă listă cu nume şi prenume şi apoi să plătească. S-a ajuns ca 15-30 000 de cetăţeni să conducă România? Şi mai este ceva, eu vreu să ştiu cine finanţează ONG-urile din România. Iar noţiunea de ONG de utilitate publică trebuie reanalizată. Eu nu vreau să plătesc pentru cei care protestează astăzi împotriva votului meu. Este o aberaţie. Să finanţeze cu banii lor ONG-urile din care fac parte, nu din banii mei.
Tu ai fi de acord ca administratorul imobilului în care stai să fie grațiat după ce a furat din banii locatarilor, și să nu vă mai puteți în veci recupera banii?
Sau ai fi de acord ca niște indivizi care au devalizat banca în care ai avut tu micile tale economii să fie grațiați, și să nu-ți mai poți recupera banii?
Asta este problema!
http://www.romaniatv.net/live/alegeri-parlamentare-2016-guvernul-prezenta-la-vot-in-timp-real_330120.html#ixzz4WWrXoosw