Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Președintele a declanșat în această dimineață referendumul: care este tema de interes național pe care le-o propune cetățenilor

„Președintele Klaus Iohannis a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”, se arată într-un comunicat de la Administrația Prezidențială.

În acest sens, președintele României a transmis o scrisoare președinților celor două Camere solicitând consultarea Parlamentului.

Referitor la declanșarea unui referendum național a fost informat și prim-ministrul Sorin Mihai Grindeanu.

Textul scrisorii:

Domnului Călin POPESCU-TĂRICEANU, Președintele Senatului

Domnului Nicolae-Liviu DRAGNEA, Preşedintele Camerei Deputaţilor

Stimate Domnule Preşedinte al Senatului,

Stimate Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,

În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional:

Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.

Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată.

Cu întreaga considerație,

Președintele României,

KLAUS WERNER IOHANNIS

Președinte

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va declanșa procedurile pentru un referendum privind amnistia și grațierea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  La un referendum este chemat cetateanul sa-si exprime optiunea prin pro sau contra. Aceasta situatie indica logic ca trebuie sa existe formulata o intrebare.
  Din lecturarea textului constat ca lipseste esentialul: intrebarea.
  Care este intrebarea?
  Sunteti pentru sau impotriva continuarii luptei impotriva coruptiei si/sau pro sau contra asigurarea integritatii functiei publice?
  La un referendum daca esti corect si nu smecher ca Basescu pui o intrebare, una singura si doua in una.
  La intrebarea/arile astea eu nu vad pentru ce se organizeaza referendum? Este ca si cum ai intreba daca sunteti pentru cresterea nivelului de trai. Face parte din ciclul iarna nu-i ca vara.
  Nivelul demersului presedintial este la sase cu indulgenta la clasa a VII-a la materia de competente civice. Stam prost, foarte prost cu asa un specimen pe post de presedinte.
  Vad ca aici pe Republica vin toti indoctrinatii de dreapta si ca lipseste aproape cu desavarsire spiritul critic si inclinatia pentru ideea de adevarat sau corect.
  Singurul lucru care conteaza aici este: imi convine sau nu, ca mor de ciuda si vreau sa crape si capra vecinului.
  • Like 2
 • DA, vrem luptă împotriva corupției!
  DA, vrem funcționari și demnitari integri!
  O să aibă răspunsuri de da în proporție de 99%.
  Și ce-i cu asta? Ce rezolvă asta?
  Noaptea minții!
  • Like 0
 • Comentariul meu a disparut in eter ... Acum mult mai scurt:
  Referendumul este poate arma momentului dar proclamarea organizarii referendumului opreste efectul ordonantei de urgenta ?
  -In cazul negativ ce norme legale avem pentru restabilirea situatie "ante"?Cred ca nu avem si ca real ar fi imposibila..
  -Cat sunt 30% din 100%, ce cifre luam in seama ?
  Cugetari dupa aceste evenimente..
  1.Din pacate ,istoria foarte recenta demonstreaza ca democratia in tari cu populatie apolitica sau lipsita de cultura politica este contraproductiva.Brexitul care a castigat cu votul unei populatii a regiunilor inapoiate din Britanie,victoria lui Trump,in countrys mai inapoiate fiind inferior pe plan federal cu 3 milioane de voturi pe USA ,votul din Grecia si eventual in viitorul aropiat in Turcia demoinstreaza sau va demonstra acesta.
  2.Trendul s-a schimbat de la intentia de federare la tendinta intaririi suveranitatii statelor nationale,dela scopuri globale de interes universal uman la scopuri individuale care vor produce ciocniri.Piata globala- ca e bine sau rau-este in pericol.Vremea impozitelor si taxelor vamale revine.Viata se scumpste.Apararea national va fi mai costisitoare. Of,numai bine
  • Like 0
 • check icon
  Ecuația este foarte simplă: dăm liber sau nu dăm liber la corupție?
  Asta este esența referendumului.
  Despre aglomerarea pușcăriilor putem discuta, nicio problemă, la fel, putem discuta și despre grațieri, dar esența este asta: grațiem sau nu corupția?
  • Like 0
 • Tare îmi este teamă că gașca infractorilor, în frunte cu condamnatul cocoțat în funcția de al treilea om în stat, va profita de faptul că nu este specificat, negru pe alb, că dicutia este despre grațiere si amnistie. Stiu ei ca grațierea si amnistia nu pot face tema unui referendum, iar asta le da curaj ? Intreb numai...
  • Like 0
  • @ Emil Marin
   Totusi art. 74 al.2 din Constitutie spune ca initiativa legislativa cetateneasca nu poate fi despre gratiere si amnistie. Nu spune nimic despre referendum. Iar initiativa legislativa cetateneasca e legiferata ca procedura de a trimite propuneri legislative in parlament cu sustinerea a 100.000 de semnături. Eu inteleg ca nu ma pot porni de nebun sa adun semnaturi sa eliberez pe unul. De unde se deduce de aici ca referendumul nu poate fi despre o lege a gratierii si amnistiei? Sunt sincer interesat daca e cineva avizat sa explice de ce referendumul ar fi initiativa legislativa cetateneasca. L-am văzut pe Zegrean ca a iesit cu acest articol si a spus ca asta impiedica referendumul, însă fără prea multe explicatii.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult