Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

CTP, despre testarea „tuturor bucureștenilor”: „Anunțul e o probă de oligofrenie” și un „spectacol de brigadă artistică”

CTP despre coronavirus

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu este de părere că proiectul de testare a „tuturor bucureștenilor”, asumat atât de fostul ministru al Sănătății, cât și de Gabriela Firea, este o „probă de oligofrenie”, iar cel făcut de primarul Capitalei și medicul Streinu-Cercel este un „spectacol de brigadă artistică”.

„Dacă și-a imaginat cineva că în această perioadă sumbră, sinistră, va înceta căpăceala politică s-a înșelat amarnic. Ceea ce am văzut acum a fost un astfel de episod de încăierare politică de imagine.

Doamna Firea și-a aranjat cu domnul Streinu-Cercel această operațiune, precedată de o solicitare la televizor a domnului profesor Cercel de mașini. „Institutul Matei Balș nu are mașini pentru intervenție”, a spus domnul Cercel și imediat doamna Firea a răspuns la acest anunț-chetă al domnului Cercel – nu știu dacă înainte s-a adresat Guvernului, s-a adresat autoritățilordin sistemul sanitar, ministerului de Interne, domnul Cercel -, dar a făcut această solicitare publică, ca la teledon”, a spus jurnalistul la Digi24.

Redăm mai jos analiza făcută de Cristian Tudor Popescu:

„Doamna Firea a sărit imediat cu mașini electrice și acum are domnul Cercel mașini electrice, după care a pornit această operațiune.

Am văzut spectacolul organizat la Primăria Capitalei de doamna Firea împreună cu domnul Cercel... vedeți, doamna Firea îl intervieveazămpe domnul Cercel, făcându-se ecoul – cum spune dânsa – întrebărilor publicului, ale bucureștenilor pe care nu-i vede nimeni.

Zice doamna Firea: „iată ce vor să știe oamenii, ei sunt curioși în legătură cu ceea ce vrem să facem” - nici nu știu cum să numesc ceea ce vor să facă. Acum văd că a ajuns un fel de studiu academic, o contemplație a domnului Cercel.

De partea cealaltă, dar de aceeași parte însă, domnul Costache a sesizat o posibilitate de a mușca o bucată de capital politic pe contul său, pe cont propriu, fără premierul Orban, fără Guvern, fără președintele Iohannis și atunci a marșat la acest aranjament făcând anunțul respectiv pe care l-ați dat și l-am văzut ieri (n.r. miercuri).

Anunțul în sine, luat ca atare, este o probă de oligofrenie. Aici nu mai e vorba de incompetență. Ca să spui... medic, care salvează vieți, specialist, profesor cu nu știu câte titluri prin străinătate, savant, ca să pronunți ce a pronunțat acest insaseară, că va fi testată expresis verbis toată populația Bucureștiului din ușă în ușă, ca să fie clar, și că avem nevoie de milioane de teste, ast   a este în mod evident prostie. Își dă seama orice persoană de bun-simț.

Dar domnul Costache a vrut să ia crema cu această declarație, să ia spuma acestei operațiuni de imagine. „Iată cum fac eu, Costache, acum, fără Iohannis, fără Orban, eu rezolv problema în București”... ca și cum el ar fi fost ministrul Sănătății al Bucureștiului.

De aici începe absurdul. Cum să iei o asemenea hotărâre, restrânsă doar la Capitală? Ce, Covid-19 este numai în Capitală? Am văzut și eu niște reacții pe internet ale unor oameni. Păi, bine, și cu noi ce se întâmplă? Noi ce din țară...

Acum hai să ne gândim... Este bezna minții! Ca să faci cu președinți de scară de bloc... Deci tot mecanismul ăsta a fost pus la punct într-o noapte. Președinții de scară de bloc să vină să cheme oamenii din case, din blocuri, în fața blocului ca să fie testați, sau dacă nu – a răspuns domnul Cercel -, cu Poliția vor fi scoși oamenii din caseși aduși în fața blocului. Cum să faci așa ceva când nu ai lege?

Ești în stare de urgență, s-au dat ordonanțe militare în legătură cu circulația. Merg pe stradă polițiști, mașini blindate, soldați cu arma la gât și acum vine o inițiativă, așa, cetățenească, pentru că nu au nicio calitate, domnul acest Cercel este manager de spital. Vă dați seama reacția oamenilor? Când o să le vină să le bată la ușă și să le spună „Ieșiți, să vă bagam în nas, să vă nu știu ce...!”? „Du-te domne de aici!”

Oamenii deja au sărit și au spus „Ce, domne, intrați în casă peste noi?”. Și atunci au schimbat-o cu asta în fața blocului. Deci este o operațiune absurdă...

Ce calitate are primărița Capitalei, doamna Firea, să hotărască în legătură cu astfel de operațiuni? Păi a întrebat cineva Ministerul de Interne? Când scoți oamenii afară din casă ca să le faci ce le-oi face... Asta este o operațiune care ține de Ministerul de Interne, mai ales în condițiile actuale... Hotărăște doamna Firea și acel domn care este specialist, este pregătit, în regulă, dar este la urma urmei un manager de spital. Cum hotărăște dânsul astfel de operațiuni la nivelul întregii Capitale? Așa ceva ceva se hotărăște numai de către comitetul acela național de urgență, sau cum se cheamă. Sunt strânși toți factorii de decizie acolo. Cum să hotărască domnul Cercel că de luni începe așa ceva?

Însă în contrapartidă, am putut vedea la acest spectacol de brigadă artistică oferit de domnul Cercel și doamna Firea la primărie, am putut vedea ședința de Guvern filmată astăzi, evident nu întâmplător, pentru că domnul Orban a ținut să spună tuturor „Domne, eu sunt șeful. Ce sunt prostiile astea cu testarea din ușă în ușă? Ale ăluia pe care tocmai l-am demis...”. De aceea a făcut acestă conferință.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Si totusi, sa nu uitam ca Duamna Gabi e o credinciosa in Sfinele Moaste ale Sfintei Paraschiva, ca ia iubeste poporu sil duce in fiecare an la Iasi la moaste cu o suta de autocare, asta insemneaza ca ia e cistita si nu o face numa asa ca sa aiba imagine.
  • Like 0
 • Oligofrenie sau demagogie.
  PSD -sau Firea- crede ca bucurestenii sunt oligofreni.
  • Like 0
 • antonia check icon
  FiRea trebuia sa scoata direct lista nominala,
  Am compasiune si respect pentru Orban si membrii guvernului. Presiunea trebuie ca e enorma.
  Sper sa ia deciziile cele mai bune si corecte, sa avem parte doar de observatii constructive, nu de rahaturi politice si alte interese.
  Vestea proasta e ca stam cu fundul pe un butoi cu praf de pusca.
  Cea buna e ca depinde in mare parte si de noi daca-i dam foc sau nu.
  • Like 4
  • @ antonia
   Eu Nu!...si ca mine, multi altii !cei ce vin dupa noi ne vor judeca ptr ceea ce facem acum,Medicii si personalul medical trebuie sa primeze!
   • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Iresponsabil, mai ales că vine din partea dlui Streinu-Cercel, cu atât mai rău, directorul Institutului Matei Balș, (epi)centrul epidemiologiei românești. Cum naiba poți să aprobi, ca medic, o astfel de gogomănie? De Firea nu mă mir deloc. E în stare să tragă capital politic din orice.

  Iresponsabil, fiindcă testarea trebuie să urmeze lanțul de transmitere, extins poate și la cei simptomatici iar NU aleator, din ușă în ușă. Primiți cu testatul?

  Până acum sunt destule tactici de testare disponibile, din experiența altor țări. Asta e chiar una nouă, "originală" de risipire în van a resurselor care trebuie judicios folosite și cu maxim de rezultate.
  • Like 5
  • @ Delia MC
   antonia check icon
   Pai stateau la un metru jumate !
   • Like 2
  • @ antonia
   Sigur, pentru ca noile spatule de prelevare a probelor sunt de peste doi metri. In cazuri speciale - se pot preleva probele de la intrarea in bloc pentru toti rezidentii - pana la etajul 10 - fara a fi necesar sa se intre in incinta. Se utilizeaza spatulele ultra-telescopice de ultima generatie. :)))
   • Like 2
  • @ Iron Spike
   antonia check icon
   Ce spatule ? Pot scuipa de la etaj pentru prelevare de probe.
   • Like 2
  • @ antonia
   Delia MC Delia MC check icon
   Super! A dlui Spike la fel!
   • Like 0
 • Dorin check icon
  Evident că testele Țaței Firea se vor face numai pentru susținătorii ei ,adică a PSD ului.Sunt gratis și ei sunt obișnuiți cu pomenile, așa că se vor bate pentru ele.
  • Like 4
  • @ Dorin
   Da, da, is teste dalea ca ies pozitive numa la liberali si useristi, leo luat de la dragonu rosu ieri, si dacai cu rosu psdisti scapa, credema, ca stiu io!
   • Like 0
 • Sper că domnul CTP și-a dat seama că a greșit, că nu era informat corect când a făcut aceste afirmații cu privire la activitatea și sondajul pe care vrea să-l facă domnul Străinu Cercel, și va reveni! Din păcate, s-ar putea să sper degeaba: atât dumnealui, cât și Digi24, fac un deserviciu populației, prin tonul alarmist, criticile la orice face guvernul, comitetul pentru situații speciale de urgență..... Nu prea se mai deosebesc de antena3 si rtv!
  • Like 0
 • Studiile epidemiologice sunt importante pentru managementul crizei! Cercel e superprofi! Esantionul de 3% e reprezentativ pentru Bucuresti si cu siguranta concluziile pot fi folosite si pentru alte aglomerari urbane....deci initiativa care poate conduce la decizii in sprijinul vietii in mediul urban. Cu siguranta oamenii vor sprijini initiativa!
  • Like 1
 • Corina check icon
  Doctorul Cercel a devenit dubios pentru mine din momentul în care a făcut vâlvă în mass-media că spirtul nu e biocid, nu ajută la nimic. Vă dați seama că mulți care au citit asta nu l-au mai folosit un timp. E iresponsabil să fie păstrată pe situri știrea.
  • Like 4
  • @ Corina
   Dorin check icon
   Într-adevăr individul ăsta are niște declarații cel puțin deplasate și extrem de ciudate.
   • Like 4


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult