Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Streinu-Cercel reduce „testarea în masă a bucureștenilor" la 10.500 de persoane. Cum vor fi alese

streinu Cercel - captura

Foto captura Facebook

În București este nevoie de testarea unui eșantion de 10.514 persoane, din cele 2 milioane de locuitori, în cadrul unei evaluări științifice pentru care există un aviz de la Ministerul Sănătății, a declarat joi managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş" din Capitală, prof. dr Adrian Streinu-Cercel, la o întrunire organizată la Primăria Capitalei. 

„Devine imperios necesară cuantificarea circulației SARS-CoV-2 la nivelul populației în general, asta facem în acest proiect. Avizul Ministerului Sănătății l-am obținut în cursul zilei de ieri. Este un studiu cu valoare științifică (...) Nu trebuie să lăsăm oamenii să se îmbolnăvească. Trebuie să știm pe unde circulă virusul și pe unde a circulat. E motivul pentru care facem această evaluare științifică”, a explicat Streinu-Cercel. 

„Organizația Mondială a Sănătății a spus: testați, testati, testati. Am întrebat și noi, unde testăm? Cadrele medicale se testează, pacienții se testează. Și pe cine mai trebuie să testăm? Păi populația generală, să știm dacă e sănătoasă sau e infectată sau dacă a trecut prin infecția cu coronavirus. (...) 80% din forme sunt ușoare și medii, majoritatea se consumă la domiciliu, dar înseamnă că și infectează pe cei din zonă. Eu trebuie să mă deplasez la casa omului, să îl testez și dacă iese pozitiv să îl carantinez la domiciliu 14 zile”, a mai spus managerul Institutului „Matei Balș”. 

Persoanele care vor fi testate vor fi stabilite în zilele următoare. Testarea se va face pe categorii de vârstă, 0-19 ani, 20-44 ani, 45-64 de ani, 65-79 ani și peste 80 de ani. 

Streinu-Cercel a mai spus că vor fi aplicate două tipuri de teste, unul rapid, pentru detectarea anticorpilor, pentru a descoperi câte persoane au trecut prin infecția cu coronavirus. Al doilea test va fi unul de antigen, care să confirme/infirme prezența virusului. 

„Președinții de asociație au un rol deosebit de important pentru a ne pune la dispoziție date, cine stă în apartamentele respective, pentru că mulți au plecat din București”, a declarat Streinu Cercel. Din datele existente la „Matei Balș”, până acum cele mai multe cazuri de Covid-2 în București sunt în Sectorul 2.

„Sectorul 2 are cele mai multe cazuri, în momentul de față, acolo și încărcătura de oameni din blocuri este mare. Dacă găsim una sau două persoane (pozitive la coronavirus) pe o scară, toată scara va intra într-o așa-zisă carantină. Scările respective vor fi decontaminate de sus până jos (...). Am primit semnale că noi nu vă lăsăm să veniți în casă. Nu se pune problema să venim în casa oamenilor. Președintele de scară va spune, de exemplu că la ora 10 și 5 coboară familia... unul câte unul. Testul se face în afara blocului, în stradă. Timpul de reacție pentru test este de 15 minute, așa că în 20-30 de minute persoanele testate vor primi rezultatul testului prin SMS”, a explicat Streinu-Cercel.

Dacă vom găsi persoanele, și vom găsi, ele vor fi protejate, au o șansă enormă să nu dezvolte forme severe, pentru că vor primi medicație, pentru a nu se ajunge la forme complicate ale bolii, a mai spus managerul de la „Matei Balș”. 

Ministrul Sănătății, Victor Costache, și-a dat demisia, joi dimineață, în plină criză de coronavirus. Miercuri seară, Costache anunțase că va începe un program de testare a tuturor bucureștenilor pentru COVID-19, Ludovic Orban a anunțat azi că „regretă” demisia lui Costache, dar că o înțelege. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Gabi check icon
  „Trebuie să știm pe unde circulă virusul și pe unde a circulat”
  Este o iniţiativă promiţătoare, dar sunteți cu un pas în urmă. De ce nu spuneți adevărul oamenilor? Distanța minimă de siguranță de 1-2 metri (promovată la știri) NU mai este actuală! În străinătate, deja se știe clar că acest virus circulă în aer, prin aerosoli, până la 4,5 metri. Şi poate rămâne în aer cel puțin 30 de minute! Acesta este motivul principal pentru care Covid-19 are o contagiozitate nemaivăzută. Oamenii pot să inspire aerosolii infectaţi din aerul emanat de către un pieton infectat. Sau aerosolii din aer care intră printr-o fereastră deschisă, situată la un parter apropiat unei căi de acces pietonal.

  https://oathkeepers.org/2020/03/coronavirus-is-airborne-you-are-not-being-told-the-full-truth/

  https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23733286-studiu-cat-rezista-coronavirusul-aer-obiecte.htm

  https://ro.wikipedia.org/wiki/Picăturile_lui_Flügge

  Mesaj ptr. Horia Pelle: nu mai inspira aerul altora. Chiar dacă nu-ţi pasă de tine, măcar gândeşte-te la fiul tău, Luca.
  • Like 2
 • IC Tosca IC Tosca check icon
  ...Evident, persoanele vor fi alese din randurile adulatorilor haznalei 1-3...cu predilectie pentru spagatistii pe doua scaune si pastorii cu buze moi si ochii umezi...
  • Like 1
 • Nume check icon
  Am gasit un articol referitor la imunizare pasiva. Nu sunt medic si nu pot emite judecati de valoare pe acest subiect, totusi se pare ca este o metoda veche si testata in alte situatii de epidemii de gripa. Se pare ca SUA doreste sa o aplice.
  http://www.contributors.ro/administratie/covid-19-imunizarea-pasiva-principii-de-testare-%C8%99i-utilitate/
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult