Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

CTP: Se vor schimba raporturile de forțe între Barna și Cioloș. Greșelile care au dus la scorul obținut de candidatul USR

CTP la Digi-

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a remarcat, la Digi24, că scorul obținut la alegerile prezidențiale de candidatul USR Dan Barna, este cu 5% mai mic decât cel al partidului la europarlamentarele din 26 mai, după cum arată rezultatele provizorii publicate de AEP. Acest scor, pe de altă parte, va schimba și raporturile dintre Dan Barna și Dacian Cioloș în cadrul Alianței USR-PLUS.

„USR și Dan Barna au pierdut 5 procente față de europarlamentare. Sper să se întrebe de ce, dincolo de acest discurs de complezență al d-lui Barna, care încearcă să salveze imaginea. Sper să facă o analiză serioasă a prestației d-lui Barna și colegilor săi care au apărut pe ecrane în această campanie, pentru că au făcut o serie de greșeli legate, care au dus la această pierdere”, a spus Cristian Tudor Popescu.

„Dan Barna a gestionat foarte prost situația creată de ancheta Rise Project. Nu ancheta e problema, pentru că nu i-a găsit ceva penal, i-a găsit ceva probleme morale. Însă dl Barna a gestionat-o foarte prost, prin atitudine, prin justificări. A contat, dar piatra cea mai grea a fost comportamentul d-lui Barna și al USR în relația cu PNL, acea inflexibilitate, acea fixație, acea obstinație și aroganță cu care vreme de săptămâni în șir i-au tratat pe PNL: alegeri anticipate, noi nu votăm guvernul.

Să nu uităm că până în ultima clipă, ultimele vorbe ale d-lui Barna de marți seara au fost: nu avem ce vota, în legătură cu Guvernul Orban. Și a doua zi a ieșit același domn Barna și a spus electoratului său: da, ne-am înțeles cu PNL, avem perspective bune. Ce impresie de seriozitate, de consecvență, de forță dă o astfel de atitudine?”, a continuat gazetarul.

„Aici, după părerea mea, au pierdut, mai ales că Guvernul Orban a trecut și tot jocul oarecum șantajist pe care l-a practicat la rupere USR s-a întors împotriva lui. Cred că primul lucru pe care ar trebui să-l facă USR acum – sunt siliți să strângă colaborarea cu președintele Klaus Iohannis și cu PNL, mai reducând din acea aroganță imensă. La un moment dat dădeau impresia că dacă au loc alegeri anticipate, ei vor ieși pe primul loc și vor da premierul, așa se comportau”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

El a adăugat că acest vot va schimba și raporturile din cadrul Alianței USR-PLUS.

Îți recomandăm

„Există o tensiune între Dacian Cioloș și Dan Barna. Ea a fost cel mai vizibilă când Cioloș a ieșit, în plină campanie de presiune a USR asupra PNL, a ieșit și a spus: votăm guvernul, nu se poate așa ceva! Contrar întregului comportament al USR și al lui Dan Barna.

Mai există un lucru pe care-l știu destui, și anume că dl Cioloș ar fi fost un candidat cu mai multe șanse decât dl Barna în lupta cu Dăncilă, dar dl Barna era președintele partidului, cum să nu candideze? Dl Cioloș va avea un cuvânt mult mai greu de spus în Alianță”, a mai spus gazetarul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Limitele Democratiei
    Ca sa poti face o analiza la evenimentele petrecute in Romania ,mai intai sa uiti de ceea ce gandesti TU si sa accepti ,daca mai poti, ca o parere diferita nu este o opozitie in cel mai pur sens al intelegerii acesteia.Ideile si motivatiile votului sunt diverse si din acest punct de vedere ,din pacate nu suntem pregatiti sa ascultam alte pareri decat ale noastre...ce spun sa mai si intelegem mesajul acestora.
    Dureros ca orbiti de ceea ce putem face ,distrugem tocmai unitatea ,singura garantie ca putem face ceva pozitiv.
    Daca judecam la rece situatia sunt mari semne de intrebare si putine raspunsuri, spre exemplu: nr. votanti inscrisi 19 mil. !!!? Dupa un calcul simplu lipsesc intre 3si 5 mil. de alegatori care, ori plecati definitiv si neinteresati, ori in tara fara interes civic nu apar,constant in voturile romanilor.Acest lucru nu este foarte periculos decat in masura crearii de noi partide si vectori politici noi in viata politica.
    In alta ordine de idei,alegerile din 2016 au demonstrat ca ,,majoritatea ce voteaza" , buna-rea poate duce destinul Romaniei spre sau dinspre UE si pozitia geopolitica in Europa si in lume, poate modifica profund cadrul legal al cetatenilor chiar si impotriva acestora, poate devaliza cu buna stiinta valorile si bugetul Romaniei in baza unui mandat ,,minoritar" general ,dar majoritar votat.
    Sugestiva este impertinenta ,aroganta PSD-istilor numiti in functii,agresivitatea si nonsalanta in guvernare si in alocarea resurselor, Din pacate aceste manifestari au fost sesizate si celor din opozitie , Barna neintelegand ca nu lupta impotriva unor lideri arhicunoscuti ,ci impotriva unui sistem de valori construit in 30 de ani de ,,democratie " a puterii.
    Pe de alta parte si pozitia PNL-ului nu a fost la nivelul clasei politice de inalta clasa,Odata cu reformarea Guvernului a aruncat si oameni de valoare ,doar pentru simplu motiv ca fac parte din sistem, dar o miscare inteligenta ar fi fost de exemplu pastrarea Ministrului justitiei , pe d-na Birchall , care a dat dovada nu odata de probitate profesionala. Cred ca in ambele tabere sunt oameni ce merita atentie dar scopul nu sunt inclestarile si lupta surda ci mersul inainte si asigurarea echilibrului in tara.
    Simt un sentiment de frustrare si mila fata de d-na Dancila si ma intreb cum as putea vota o duamna cu reale probleme de intelegere a limbii Romane ,cu probleme grave de cultura ,sa ma reprezinte...simplu ,daca participarea mea imi asigura o balanta pozitiva direct in viata mea nu ar trebui sa imi fac probleme de prestanta.Sigur masa de alegatori PSD este extrem de limitata(sistemul administrativ,asistatii,pensionari) dar aceasta masa este bine organizata pentru ca au beneficii directe ,clare si dovada ca sistemul functioneaza.Schimbarile sunt respinse intotdeauna prin simplu fapt ca nu avem raspunsuri concrete.
    De fapt schimbarea trebuie sa inceapa cu noi insine, cu acceptarea unor norme stricte si clare ,sa incetam sa mai punem semne de intrebare la toti oamenii ce ies in fata,la toate lucrurile ce se petrec in jurul nostru.Trebuie sa avem evenimente crunte(Colectiv,disparitii de copii,crime ) sa intelegem ca relatiile interumane nu presupune superioritati si insolenta ,nepasare si minciuna ,furturi si tradari ca societatea sa avanseze ?
    Relatia statului cu cetatenii nu a fost si nu este corect interpretata.Taxe ,impozite , fiscalitatea vine din toate partile insa sprijinul si comunicarea este total inexistenta.Parteneriatul Stat-Cetatean s-a schimbat intr-un contract grotesc de sclavie moderna .De ce pleaca Romanii din tara? De aceea ca sunt vazuti doar cotizanti nu si beneficiari.
    Peste toate acestea s-a nascut burghezia ,cei care trag sfori si hotarasc comisioane ,contracte, mite in numele statului si in beneficiul lor.
    Dintre toate lucrurile rele ,justitia este cea mai grava ,terfelita din interior ,din exterior si chiar de conducatorii acesteia mentin starea de nesiguranta privind in mass-media cazuri clare de incalcari a legii, eliberarea si apararea criminalilor ,amestecarea si murdarirea oricarui exponent de reprezentare a idealului Romanesc...cum poti gandi la asternutul din colilarie dupa baia de sambata,de caldura si linistea casei parintesti cand te scoli si te culci sub mesaje negative si sub presiunii din toate partile , cand zi de zi balta in care alergi zilnic plina de murdarii si minciuni.E greu sa ramai linistit si calm.E greu sa pastrezi echidistanta de tabere si sa mergi mai departe .
    Lupta de idei nu este lupta sociala , castig pecuniar sau pozitii in societate.
    Toate se leaga si impanzesc ,inghit incet sclipirea de Natiune,popor ,tara.
    Nu doresc sa par patriot , doresc ca randurile mele sa te faca sa te intrebi: Unde am gresit?
    Schimbarea incepe cu TINE!
    • Like 1
  • Claudiu check icon
    Barna a fost o caricatura, un neica nimeni care se crede presedinte! Eu votez dreapta din principiu si am studiat sa vad daca inafara de Iohannis cu care nu sunt chiar 100% de acord, pot da o sansa altcuiva ... Acest Barna, ca si USRul pe care l-am votat acum 4 ani, s-au transformat in timp intr-un circ de aroganti si tembeli, ei fiind vezi Doamne la baza niste intelelectuali "fini", ma intelegeti dvs, cu diplome grele si doctorate. Mare pacat insa ca se comporta la fel ca PSDul, aroganti, tembeli si fara caracter ... Lipsa de caracter ne omoara, ca sa-l parafrazez pe regele Carol I, nu lipsa de diplome sau de IQ (desi nici cu asta nu stam bine la nivel de popor, spun testele internationale)
    • Like 1
    • @ Claudiu
      Ca sa va parafrazez. Un comentariu „tembel”.
      • Like 0
  • Perfect adevarat, Barna a fost oscilant, s-a comportat ca un novice si electoratul n-a mai avut incredere in el. E mare pacat, insa eu tot consider ca MARELE RAU ce persista in Romania e trustul de presa al mafiei !!! Libertatea desantata a presei mafiote, lasata fara a fi amendata drastic, nu cu bani, ci prin oprobiu public si prin demonstratii in strada rasunatoare, a dus la MUTILAREA mentala a milioane de oameni. Altfel nu-mi explic votul pentru un candidat ca Dancila!!! Denota o natie troglodita care accepta sa stea in noroi multa vreme in timp ce mafia prospera si-si bate joc de dorinta de civilizatie a celor mai buni oameni ai natiunii.
    • Like 3
    • @ Adriana Negruti
      Și care sunt ”cei mai buni oameni ai națiunii” ? Cei care stau retrași, care nu participă la viața politică a națiunii, care se tem de invectivele #Reziști”-lor robitizați ? Toți resimțim absența intelectualilor din viața politică dar să nu se aștepte cineva ca aceștia să fie promovați/puși în funcții doar pe baza diplomelor deținute sau a cărților editate, fără a le cunoaște opiniile
      politice, sociale, s.a. care frământă societatea !
      • Like 2
    • @ Ion Filip
      Nu numai diplomele conteaza, ci conteaza cinstea si corectitudinea. PSD a demonstrat ca reprezinta un procent mult prea mare de personaje cu probleme penale, cu un nivel scazut de competenta, cu un standard scazut al cinstei si onoarei, sustinand penalii si aparandu-i in parlament pe cei vizati de investigatiile justitiei, iar posturile TV pro-PSD nu au incetat sa denigreze si sa distruga mediatic pe toti intelectualii care au cartit impotriva marsavelor demersuri PSD-iste in justitie, in economie, in finante, in educatie, in politica externa(psd-istii atacand EU si USA ca niste adevarati agenti pro-rusi), etc, etc....cine sunt oamenii cei mai buni? Sunt milioane de oameni cinstiti, cu meserii bine definite si cu atitudini respectuase fata de munca, informati corect, sufletisti si iubitori de tara pe care PSD i-a batjocorit de 30 de ani, ca o continuare vicleana a batjocurei partidului comunist al carui mostenitor cameleonic este !
      • Like 0
  • PSD a primit oxigen politic....gratis. Eu am votat Ioha pentru a consolida distanta sigura de PSD. Stiu ca suna conservator dar am facut-o din pur oportunism. Ma asteptam de la USR sa fie in turul 2. Scorul obtinut pana la ora asta imi arata mie ca: 1. perceptia de imagine este rezumata in ideea ca Veorica e mai buna decat Barna (fals in realitate, adevarat la vot) 2. USR s-a incapatant prin Barna sa sustina smecherii constitutionale ca sa forteze anticipatele + s-au distantat de PNL la formarea Guvernului iar rezultatul in perceptia publica este ca s-au distantat de efectele motiunii de cenzura si nu si-au asumat raspunderea guvernarii in criza (pe scurt, atata vrei sa iti asumi, atata - de mai putin - primesti). 3. Barna se comporta ca o imagine de partid si nu ca un lider. 4. Rezultatul jenant al USR a permis Veoricai sa isi indeplineasca promisunea si anume ajungerea in Turul 2 (Veorica de succes, pleonasm sau oximoron?) CONSECINTA: PSD vine tare in turul 2 dragilor!!! Votantii USR - uniii - nu se vor duce sa voteze Ioha iar altii vor considera jocurile ca fiind facute!!! PSD ul a lasat-o pe Veorica sa pluteasca ca sa se stinga de la sine dar acum - cu acest miracol nesperat - vor face calcule si negocieri cu UN OM poate si cu altii + se vor gandi sa tureze morisca electorala PSD si vor avea sansa cel putin sa ii dea niste fiori reci lui Ioha si sa arate ca diferenta poate fi redusa drastic...or even else
    • Like 2
    • @ Petru Hobincu
      Daca Barna intelege ce inseamna o democratie adevarata si ar da demisia,deci sa se retraga demn impreuna cu unii ala Ghinea,care este paralel ,sustinand ca "sistemul"a fost mai tare,adica exact ca Dragnea and company.
      • Like 2
    • @ Nicolaie Apolzan
      GabiC check icon
      Exact!
      dar, facem pariu ca nu si-o va da?
      Nu are nimic din suveranitatea plina de morala si bun simt a unui adevarat lider emancipat- ci mai curand are aerul de "baiat descurcaret" care asteapta sa treaca valul ca sa incerce sa se promoveze pe mai departe...cu calculul ca- in 5 ani- ar putea fi din nou catindat.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult