Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cu drag, din Cluj, sau cum m-a mâhnit un detaliu mic de la protestul cel mare: NU poți să mergi la un miting anticorupție fără să plătești bilet

Am fost la protestul din 20 ianuarie și aș vrea să împărtășesc cu dvs. un episod din acea seară. Mai participasem și la protestele din 2017 cu mesajul „Corporatiștii fără vină cer să se facă lumină”. De data aceasta am decis să-mi iau și fetele cu mine (7 și 8 ani), mai ales pentru că mesajul la care m-am gândit a fost „În aceste timpuri lecția de democrație se predă în stradă”.

În 20, de dimineață, ne-am pregătit pancartele pe două foi A4:

#1 Lecție de democrație: să nu furi!

#2 Lecție de democrație: să nu minți!

Ne-am echipat corespunzător, am achiziționat biletele pentru linia metropolitană clujeană M26 și ne-am îndreptat către protestul din Piața Unirii/ Pietonal Eroilor.

Până acolo două surprize neplăcute erau cât pe ce să ne strice entuziasmul. E drept că mai mult mie, căci fetele erau prea nerăbdătoare „să vadă” protestul și se concentrau mai mult să mă bombardeze cu întrebări.

Din stația Vivo mall (fostul mall Polus), se urcă un grup de băieți foarte gălăgioși și „cocoșei” de felul lor. „Bă, compostăm biletul?”, „Du-te-n... Nici n-am și nu, bă, e zi de protest și nu se ia nimeni de noi”.

Nu se ia nimeni de noi? Nu poți să mergi la un protest anticorupție fără să plătești bilet. Iar acest bilet nu este doar cel pentru transport, ci el înseamnă mult mai mult: corectitudinea, bunul simț, crezul tău personal care te duce în piață și nu doar participarea de dragul unei poze pe rețelele de socializare.

Pentru a ajunge la Monumentul Eroilor Revoluției, unde s-au adunat manifestanții, trebuia să traversăm o stradă. La trecerea de pietoni semaforizată era roșu. Un grup de băieți a trecut nonșalant strada, că „e manifestație, băi, nu vedeți?!” strigau ei la șoferi. Asta în timp ce aproximativ o sută de persoane așteptau să se facă verde (aud că în orașe mai mari se trece constant pe roșu, însă la noi încă este un comportament condamnabil...)

Oare de când nu mai există reguli dacă e protest? Oare bunul simț ia vacanță în anumite circumstanțe? Nu cred că există scuză pentru a uita de cei șapte ani de acasă. Îmi place să cred că acestea sunt doar niște detalii minore, care nu pot fi generalizate, dar pentru omul de rând care vrea să trăiască într-o țară civilizată astfel de lucruri mici de comportament contează enorm, la fel de mult poate ca revendicările „mari”, precum Justiție sau stat de drept.

Ajuns în Piață, m-am bucurat când, ca și la protestele din 2017, majoritatea participanților la protest au fost foarte civilizați. Ne-am simțit ca într-o mare familie, animați de aceeași dorință.

Însă nu pot să mă fac că nu văd acest comportament „relaxat” al anumitor persoane, care consideră că în anumite situații regulile cad și este permis orice. Tocmai acest comportament discreționar și abuziv al politicienilor, care au sentimentul impunității, considerând România un sat fără câini, ne-a scos în stradă. O țară corectă, cinstită, cu respect față de reguli, fie ele mari sau mici - acesta este biletul pe care sunt dispus să-l plătesc in fiecare zi, indiferent cât costă.

Închei cu ceea ce am învățat la cursul de morală din timpul Facultății: dreptatea ta nu trebuie să obstrucționeze dreptatea celorlați. Și mă bucur că fetele mele au înțeles această lecție: „I-ai văzut, tati, pe băieții aceia care au traversat pe roșu? Ce obraznici! Nu au învățat de acasă că nu e frumos?”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Știi ce-i haios? Fără să-și dea seama, grupul ăla de băieți mergea la un protest în care protestau tocmai împotriva modului lor de a fi! Și a doua observație: La trecerea aia de pietoni erau vreo sută de oameni care au decis să traverseze strada regulamentar raportat la un grup de câțiva inși. În cea mai mare parte din țară acest raport este invers. Sigur acest lucru nu are legătură cu celelalte decizii pe care le iau oamenii, cum ar fi, de exemplu, decizia de a vota cu cineva anume.
    • Like 1
  • Foarte frumos spus si bine punctat. Din păcate din cauza celor “putini” cei “mulți” avem de tras mult de tot ca sa ne facem o imagine mai buna. Oriunde ne-am afla in lume. Dar tot din cauza asta am ajuns sa fim mai muncitori , mai inventivi si poate mai Luptători pt ceea ce avem.
    Cu toate ca se întâmpla atâtea tot nu imi vine sa plec din tara asta, deși as minți sa spun ca nu m-am gândit vreodată . Dar cred ca oriunde m-as duce tot straina as fi. Asa ca , la mine acasa e cel mai bine, si cu răbdare si cu încrederea ca pana la urma “binele “ va înfrunta, ramân si lupt pt ceea ce încă avem!
    • Like 1
  • Foarte corect.
    Nu știu dacă eficace, dar așa e corect.
    Aveți grijă de fetițe.
    • Like 1
  • check icon
    Bravo! Asta este cheia ce ne va putea scoate din impas.
    • Like 2
  • Multumesc pentru acest frumos articol. Sincer mi.a inseninat ziua :)
    • Like 3
  • Corina check icon
    Eu cred că aveți perfectă dreptate în așteptările dumneavoastră. În fond, se manifestează pentru legi corecte și respectarea lor.
    • Like 2
  • Cred ca ai avut ghinion. Eu m-am amuzat -si de aceasta data- de modul temeinic in care se duc ardelenii, parca fluierand un cantecel auzit doar de ei, la protest: stand cuminti la semafor, respectand regulile si marcajele, pretinzand oarecum ca au o treaba, nu se duc la distractie. Inclusiv la clopot, adica la locul de adunare, unde era lumet, nu gluma, s-a respectat semaforul. De-o parte si alta a strazii lumea fluiera, scanda, ma rog, protesta, respectand regulile de circulatie. Jandarmii au fost absolut reverentiosi, de fapt nici n-aveau cu cine pune de-o incaierare, ca la cat eram cu totii de politicosi ar fi provocat discordante de atitudine.
    • Like 1
  • sheicu check icon
    Mi s-a intamplat sa folosesc butonul semaforului pentru culoarea verde, aceasta a aparut, am trecut, iar in urma mea am lasat un card de masini asteptand inca 20 de secunde fara ca nimeni sa mai treaca strada. De atunci, evit cat pot aceasta situatie, chiar daca acest lucru presupune sa trec pe culoarea rosie a semaforului.
    • Like 1
  • Gabriel check icon
    Cred eu ca gresiti amarnic. E doar o parere, va rog sa nu dati cu parul.
    Ca sa argumentez va intreb simplu: de ce in zilele fara protest nu aveti pretentia sa fie lumea asta... impecabila? Modul in care oamenii inteleg sa se poarte e acelasi tot timpul. Cei cu carisma trag dupa ei prin puterea exemplului sau prin puterea de convingere pe ceilalti. Fie aleg toti sa plateasca bilet fie toti (adica un grup organizat) sa nu o faca. Un grup organizat sunt oameni ce au decis sa mearga impreuna, pentru o cauza. Nu trebuie sa gandim la fel, nu trebuie sa pretindem ca suntem altceva decat suntem. La protest eram in piata cu oameni de la care nu am asteptari de civilizatie si cu toatea astea, respect maxim pe in problema legilor justitiei au venit acolo si suntem pe aceeasi lungime de unda. Dar asta nu ma poate face vreodata sa le cer sa fie brusc civilizati. Nu ma poate face sa le cer sa gandeasca ca mine. Nu ma poate face sa le cer sa respecte legea. Evident, asta nu presupune ca eu sa accept cand ei incalca legea si nu presupune ca e ok sa se si sustraga. Daca gresesc si merg fara bilet trebuie sa plateasca pentru asta. Magazinele nu testeaza doar anumiti clienti la iesire ci ii verifica pe toti ce au in cos. Adica cei ce asigura transportul ar trebui sa asigure verificarea tuturor si problema se rezolva. Cat despre scandari, e aceeasi problema: fiecare trebuie sa fie pregatit sa isi asume ce se intampla la protest. Daca se striga injuraturi trebuie sa fim pregatiti sa dam explicatii copiilor. Daca vrem sa fim onesti, nu ar trebui sa ne deranjeze doar cand sunt copii de fata! Daca ne deranjaza atunci, ar trebui sa ne deranjeze si cand nu sunt ei de fata. Dar oamenii aia au tot dreptul sa injure la orice protest! Noi cei deranjati, trebuie sa intelegem asta. Oamenii nu protesteaza de placere si cei ce au iesit des la proteste stiu asta. Nu e nici o placere sa racesti in piata! Nu e nici o placere sa dai explicatii unora care nu stiu sa discearna informatiile cu care sunt bombardati! Oamenii care ies si injura o fac pentru ca au motive, ca nu mai stiu cum sa se lupte cu sistemul si pentru ca gasesc sustinere, adica alti oameni ca ei, disperati. Sunt multi dintre cei din piata care cred ca solutia e sa le dam foc la propriu ca altfel or sa ne ignore. Nu inseamna ca se si intampla, disperarea fiecaruia are grade diferite si asta se vede in astfel de reactii.
    Ar mai fi de zis ca insasi politia si legea prevad ca manifestatiile oamenilor sunt de inteles in momente de criza, de disperare: i-am zis ceva de dulce unei directoare de institutie publica ce mi-a spus in fata ca ea nu tine cont de lege. eram real disperat. Mi-a facut plangere penala pentru ultraj si s-a sfarsit cu NUP pe motivul ca eram disperat si avem motiv sa reactionez.
    Deci cred eu ca trebuie sa fim mai indulgenti cu manifestantii si sa nu avem senzatia ca la proteste vin doar elitele! As spune eu ca e chiar minunat ca si oameni cu o educatie precara inteleg ca nu e ok ce se intampla si ca mai inteleg si ca prezenta lor la protest e importanta.
    • Like 0
    • @ Gabriel
      Corina check icon
      Nu am găsit în text nici un indiciu că autorul nu și-ar dori corectitudine și decență din partea tuturor și în viața de zi cu zi. Deci, nu e ipocrizie (cum acuză altcineva mai jos), ci consecvență. Dacă-ți plătești biletul într-un mijloc de transport nu ești impecabil, ești corect în privința asta și atât. Cei prezentați în articol pot fi niște șmecherași care s-au simțit în ton cu ideea de a protesta împotriva unei autorități. E ceea ce fac tot timpul, poate, și li s-a părut cool. Eu cred că manifestațiile astea nu pierd nimic dacă rămân numai cu cei care tind spre corectitudine maximum posibil, care au conștiință.
      • Like 2
    • @ Corina
      Gabriel check icon
      In text nu, dar a scrie un astfel de articol in acest moment (la protest), lasa impresia (mie) ca e inacceptabil gestul acum la protest si pare ca in alte situatii ar fi acceptabil. Nu, nu e ipocrizie doar ca are autorul asteptari prea mari de la toata lumea si eu asta punctam, ca sunt si altfel de oameni si alegerea fiecaruia trebuie respectata (a nu se intelege tolerata de autoritati).
      Puterea actuala nu da doi bani pe noi, pe protestanti, tocmai pentru ca nu suntem suficienti de multi pentru ei. Si ca sa fim, trebuie exact asta sa facem, sa ii aducem pe toti (sau cat mai multi). Dar cum nu toti sunt corecti la maxim, ar insemna sa renuntam ca nu vom putea niciodata sa ii aducem majoritatea. Chiar cred ca daca ar fi sa protesteze doar cei corecti la maxim, ar fi aproximativ 100 din fiecare mare oras, poate nici atat. Nu, daca imi dati voie, eu nu cred in asta. Sunt unii (chiar si Ponta de exemplu ce a demisionat la proteste mai mici) care desi incorecti, pot fi corectati de societate daca cei mai multi sunt corecti si corectitudinea este apreciata (a se vedea cei mai multi romani plecati in afara la munca de jos care desi acasa sunt departe de impecabili, acolo respecta orice reguli cu strictete).
      • Like 0
    • @ Gabriel
      Corina check icon
      Autorul are așteptări normale, doar, și a respectat alegerea băieților fără bilet. Nu i-a certat personal, nu i-a denunțat. Au mers unde au vrut, s-au dat liniștiți drept ceea ce nu erau. Cât privește ideea dvs. de la final, a puterii exemplului de corectitudine care funcționează în cazul românilor nu prea corecți, poate, la noi, dar corecți în străinătate, m-ar bucura să se poarte consecvent corect și în țară. Să nu ne desconsidere, ca și cum aici pot relaxa standardele, că oricum nu contează și nu-i ajungem pe occidentali în veci etc. etc.
      P.S. Nu e vorba de a face manifestații doar cu cei corecți la maximum, ci să facem cumva să tindem spre corectitudine maximum posibil. Să vrem să tindem spre asta, să credem că merită, asta e important.
      • Like 2
  • Ce m a frapat pe mine ; in Bucuresti mame cu copii de 10 - 12 ani printre manifestanti si din statia de amplificare ,, M--e PSD "" Daca asta e normalitate ....
    • Like 1
    • @ Aurelian Licheardopol
      Din fericire la Cluj nu s-a scandat asa ceva, dar si asa tot a trebuit sa explic fetelor "PSD, ciuma rosie". Sa punem patima in crezul nostru este bine, dar cu bun simt, caci acesta ne diferentiaza de cei contra manifestam. Din pacate, in marea masa de oameni de calitate se strecoara si "elemente" (mai, draga) care gasesc o ocazie buna de a-si manifesta proasta crestere.
      • Like 3
    • @ Aurelian Licheardopol
      Pardon, trebuia pus un bannere uriaș cu: 16+, limbaj licențios.
      Până unde mergem cu ipocrizia? Când îți duci copiii la un protest trebuie sa le explici multe, multe de tot. Îți asumi inclusiv riscul unor altfel de evenimente, dacă protestul degenerează. Altfel, pentru unii o să rămână , protestul, o plimbare in parc, sau o tură gratis cu bus-ul...
      • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult