Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cu Jimmy Wales în lumea wikipedienilor. „Noi nu plagiem. Oricât de bun sau prost este ceva, este făcut de noi și vi-l oferim în dar vouă”

O profesoară și-a întrebat eleva, dacă știe ce este aceea o enciclopedie. „Un fel de Wikipedia?”, i-a răspuns aceasta. Generația care a ajuns acum în primul an de facultate are acces la enciclopedia online de când a învățat să citească și a început să folosească drept sursă principală de informare din liceu, spune Jimmy Wales, co-fondatorul Wikipedia, care a susținut, marți seară, o conferință la București. 

Precum cea mai mare dintre fiicele lui, Wikipedia este astăzi adolescentă, are 15 ani. „Fiica mea nu trântește uși și nu este furioasă, nu sunt sigur de acest lucru în ceea ce privește Wikipedia”, anunță Wales. Râsete. 

Enciclopedia online pe care a creat-o este disponibilă astăzi în 288 de limbi și are în jur de 500 de milioane de vizitatori lunar. În zece dintre aceste limbi, există peste un milion de articole, în 48 peste 100.000, în 128 peste 10.000. 

Limbile în care există cele mai multe articole raportate la numărul de vorbitori sunt islandeza, estoniana, norvegiana, finlandeza, suedeza. Trei lucruri au aceste țări în comun: gradul ridicat de alfabetizare al populației, conexiunea rapidă la internet și frigul. Pe ecran apare un șemineu. „E foarte frig acolo și ce să faci toată iarna decât să editezi Wikipedia”, se întreabă Wales. Râsete.

Câți editori are Wikipedia în România

În acest moment, Wikipedia are peste 80.000 de voluntari care editează articole de câte cel puțin cinci ori pe lună, iar între 3.000 și 5.000 dintre aceștia editează articole de peste 100 de ori pe lună. Media de vârstă a wikipedienilor este de 26 de ani și de două ori mai mulți dintre ei au doctorate în comparație cu restul oamenilor. 87% dintre editorii Wikipedia sunt bărbați. „Asta este o problemă”, spune Wales, pentru că fiecare dintre aceștia srie despre ce cunoaște, despre domeniile lui de interes. Este puțin probabil ca un bărbat singur de 26 de ani pasionat de calculator să scrie articole elaborate despre îngrijirea timpurie a copiilor sau despre literatura contemporană feminină. „Scriem despre ceea ce știm și, dacă nu avem o comunitate diversă, nu putem scrie despre tot în felul în care am vrea și ar trebui”, spune Wales.

Wikipedia în română are acum peste 360.000 de articole, și sute de editori activi și 40 foarte activi, fac parte din comunitatea Wikipedia. O comunitate care se ghidează după o serie de principii clare precum neutralitatea și civilitatea. În cadrul ei nu sunt admise atacurile la persoană și nici plagiatul. „Noi nu plagiem. Oricât de bun sau prost este ceva, este făcut de noi și vi-l oferim în dar vouă”, spune Jimmy Wales.

„Costă un penny de persoană pe lună să susții Wikipedia. Dacă ai făcut o donație de 20 de dolari poți să le spui următorilor 2.000 de oameni pe care îi întâlnești: Hei, ți-am plătit factura la Wikipedia luna aceasta”

Cea mai mare enciclopedie online se susține financiar din donații: 90% dintre aceștia sunt sume mici, primite de la cititori, și doar 10% provin de la marii donatori. „Costă un penny de persoană pe lună să susții Wikipedia. Dacă ai făcut o donație de 20 de dolari poți să le spui următorilor 2.000 de oameni pe care îi întâlnești: Hei, ți-am plătit factura la Wikipedia luna aceasta”, face un calcul scurt fondatorul Wikipedia.

Cum se rezolvă conflictele ideologice la Wikipedia

Următorul pas pentru enciclopedia online va fi extinderea în țările în curs de dezvoltare, în care internetul se extinde cu rapiditate. Un miliard de oameni care sunt astăzi offline vor fi online în următorii cinci ani. În Nigeria, procentul celor conectați la internet va ajunge la sfârșitul lui 2016 la 40%, de la 0,1% în 2000. În Africa, Wikipedia a făcut parteneriate cu partenerii telecom, pentru ca utilizatorii să nu fie taxați în momentele în care accesează enciclopedia online. Wikipedia vrea să ajungă în următorii ani la sute de milioane de oameni care nu vorbesc limba engleză.

Cineva din sală este interesat de felul în care se schimbă versiunile aceleiași povești de la țară la țară, atunci când vinde vorba despre evenimentele istorice. Jimmy Wales dă exemplu unui articol despre o bătălie dintre Polonia și Lituania care a avut loc în urmă cu mai bine o sută de ani. 

„Versiunea lituaniană spunea povestea din perspectiva lituaniană, cea poloneză din perspectiva poloneză, iar cea în engleză era versiunea completă, care prezenta ambele perspective și în care se arăta că există dispute inclusiv între istorici pe această temă. Înțelegeai ambele viziuni, dar și despre ce era dezbatere și de ce era această dezbatere importană. Apoi am vorbit cu niște prieteni lituanieni și mi-au spus că au îmbunătățit viziunea și că au încorporat mai multă informație. Fiindcă aceste lucruri s-au întâmplat cu mai bine de 100 de ani în urmă, nu era vorba despre o febră naționalistă. Oamenii scriau pur și simplu ce învățaseră atunci când era copii”, povestește Jimmy Wales. 

Există însă evenimente petrecute în zilele noastre în care lucrurile nu mai sunt atât de simple, iar un exemplu este cel al conflictului dintre Rusia și Ucraina. „De aceea încurajăm conferințe regionale între wikipedieni, care să vorbească despre istorie, despre diferitele perspective. Eram în Kiev, în timpul conflictului cu Rusia, rușii tocmai luaseră Crimeea. Ucrainenii au spus că au o problemă, în legătură cu un articol despre un avionul doborât scris în varianta rusă. Le-am spus, sunteți toți wikipedieni, trebuie să vorbiți între voi. Wikipedienii ruși au venit în Ucraina, au discutat. Nu există o rezolvare magică, dar se fac progrese, oamenii cred că Wikipedia este mai importantă decât conflictele de moment. Au îmbunătăți intrarea, au dat declarațiile lui Putin și pe cele ale lui Obama. Dar ce este cel mai important este că pentru wikipedieni adevărul este mai important decât impunerea unei agende politice”. 

Jimmy Wales a vorbit marți la București, în cadrul McCann/Thiess Conferences, eveniment prezentat de Vodafone și susținut de BRD Groupe Société-Générale.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Noi nu plagiem...doar preluam propaganda guvernamentala. Si o facem bine de tot!
    • Like 0
  • Casargoz check icon
    Cate batalii s-au purtat in jurul razboiului de independenta:)
    Plevna palea in fata bataliei din pasul Shipka.
    Intre timp licenta a evoluat de la gnu la creative commons jimmy a facut ceva bani si wiki a eclipsat siturile libere precum o gaura neagra.
    In laboratorul wiki se antreneaza AI ul viitorului.
    Nu spun ca nu e o initiativa buna. Dar contrar spiritului intetnetului informatia este centralizata in Tampa si Amsterdam.
    Daca cineva doreste sa traga heblul e naspa...
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult