Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cu mască și fără mască, începând de azi, în România

cu masca si fara masca - (Foto: Guliver/Getty Images)

Foto: Guliver/Getty Images

Dacă mai era nevoie de un motiv de discordie, în societatea românească, iată că s-a găsit: începând de azi, ne vom împărți între cei cu mască și cei fără mască. Chiar dacă purtarea măștii va fi obligatorie prin lege, măcar în anumite locuri, în realitate vor fi o mulțime de oameni care nu le vor purta, nici de-ai naibii. În schimb, acolo unde măștile vor fi opționale, tot vor fi o grămadă, o altă grămadă, care le vor purta oricum.

Că societatea era oricum dezbinată, este știut. Fracturile ei sunt multiple: tineri vs bătrâni, bogați vs săraci, femei vs bărbați. De când mă știu, categoriile astea se hărțuiesc reciproc, fără un rezultat concludent, în sensul vreunui armistițiu. Sunt și câteva forme de polarizare, pe care le-am observat mai atent în ultimii douăzeci de ani, și care par să se fi accentuat, respectiv credincioși vs atei, angajați la stat vs mediul privat sau progresiști vs conservatori. Acum, comunitățile se divid din nou, pe alte principii. Până și cele mai omogene grupuri ideologice pot fi ușor dezbinate de acest aparent mărunt detaliu: porți mască sau nu? Cu mască sau fără mască, ne vom arunca reciproc priviri concludente, care ni se vor întipări, cu timpul, în comportamente.

Ieșim din izolare și ne vom apăra singuri, așa cum putem. Obligându-ne, prin lege, să purtăm măști, cel puțin în anumite locuri, politicienii vor considera că și-au făcut treaba. Mai departe, depinde de noi. Am stat două luni la izolare, ferindu-ne de virusul invizibil, care ne putea infecta, imediat ce ieșeam din scara blocului. La început, arsenalul de lupta împotriva lui consta în izolete, viziere și combinezoane, improvizate sau nu cu scotch. Dușmanul nostru era atât de perfid, încât era capabil să se strecoare, cu măiestrie, prin cel mai îngust orificiu posibil, fie că era vorba despre guler, mânecă sau cracul evazat al pantalonilor. Din cauza asta, trebuia să stăm pitiți în apartamente. Nici vorbă să ieșim pe afară, fără motiv, nici măcar în costum de cosmonaut. Era prea periculos!

Au trecut două luni între timp, iar acum ne pregătim să ieșim din izolare. Virusul este tot afară și la fel de periculos. Însă acum suntem pregătiți corespunzător: avem măști.

Va fi deci simplu să se identifice noii vinovați pentru eventuala extindere a pandemiei. Ei se știu dinainte, sunt cei care nu vor purta măști. Ei și strănuturile lor vor răspândi virusul, se poate anticipa încă de pe acum. Dacă măștile vor fi obligatorii, atunci categorisirea celor care nu le vor purta va fi simplă: ignoranți, indolenți sau inconștienți. Și oricum infractori. Se va stabili o amendă pentru nesupunerea lor, iar valoarea ei fi considerată injustă, și contestată pe multe voci. Totuși, Poliția își va găsi o nouă preocupare, și anume vânătoarea de nasuri neacoperite. Reporteri zeloși vor identifica câțiva cetățeni fără masca și le vor servi aceeași stânjenitoare întrebare: “nu știați că legea spune să purtați mască”? Se va strânge o sumă frumușică, care va fi anunțată, în uralele publicului, din amenzile aplicate celor cărora le-a intrat vântul pe lângă masca. Vom fi asigurați că banii colectați vor fi expediati direct către sistemul sanitar, cel aflat la ananghie. Apoi curtea constituțională va recunoaște dreptul oamenilor de a-și flutura liber nasurile în vânt, anulând practic, toate amenzile. Guvernul nu va fi de acord, dar va trebui să dea o amnistie pentru toate amenzile, pentru a nu sugruma tribunalele. Și tot așa.

Cei care vor purta mască, conform legii sau conform convingerilor personale, vor fi acuzați de ceilalți că exagerează si că, practic, suflă în iaurt. Cei fără mască le vor explica că “lucrurile nu stau chiar așa!”. Apoi, vor livra discursuri despre inexistența virusului, despre marea manipulare căreia i-au căzut pradă, despre costul nejustificat al unei măști sau pur și simplu despre ineficiența lor. “Oricum măștile nu folosesc la nimic!” va fi argumentul final, pe care îl vor auzi temerarii purtători de măști transpirate. Cine va avea dreptate, va fi mereu discutabil.

Categoria cea mai interesantă, din punct de vedere antropologic, va fi probabil și cea mai întâlnită. Este categoria celor cu “masca în buzunar”, cei care o vor purta sau nu, în funcție de context. Contextul poate însemna orice, deși ar trebui să însemne doar ceea ce prevede legea. Însă “contextul” va înseamna mai degrabă locuri foarte bine supravegheate și locuri unde se poate trage cu ușurință clapa, nicidecum locuri expuse sau sigure. Cei care vor purta măști “de gura altora”, fără să fie convinși că gestul lor este util în vreun fel, nu vor putea contribui corespunzător la efortul de distanțare socială.

Nu știm cum va evolua pandemia în viitor, însă un lucru e limpede: masca va deveni parte din viata noastră socială. Adică, un obiect de fashion. Vom avea măști de toamna-iarnă, măști de plajă și măști pentru întâlniri romantice. Designul de măști, iată un domeniu unde creativitatea va exploda. Soluții rapide pentru acoperirea feței, în vara toridă care urmează, sunt necesare. Aici, asiaticii sunt deja cei mai dezvoltați și nu numai în Orientul Mijlociu, unde mulți oameni, dar mai ales femeile, își acoperă fețele, din motive culturale. În China și în cultura Extremului Orient în general, măștile sanitare începuseră să fie purtate oricum, încă de acum vreo 10 ani, tot din motive culturale, dar diferite: femeile asiatice sunt considerate cu atât mai frumoase cu cât pielea lor este mai albă. Acolo fița e să nu fii bronzat, adică  invers decât la noi. La noi, purtarea măștii pe plajă ar putea fi considerată ridicolă, dar formula ar favoriza cu siguranță nudismul. Oamenii sunt mult mai îndrăzneți și mult mai relaxați cu trupurile lor atunci când nu li se poate recunoaște fața.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da, fac parte din categoria celor ce vor purta masca de gura altora, pentru ca da, nu vad nici un sens sa o port pe un bulevard gol, intr-un supermarket unde sunt doar cativa cumparatori, dar daca legea o cere, o voi face. Ati intuit bine, sunt unul din cei cu masca in buzunar pentru ca nu am de gand sa platesc 2 lei pentru fiecare intrare in magazin si nici nu vreau sa umplu oceanele cu material textil plastificat, asa ca am 3 masti pe care le voi purta prin rotatie pentru ca asa mi-o cere legea si gura lumii. Chiar acum cateva zile a fost invitat dl Rafila la digi24 si dansul spunea ca nu e recomandata purtarea mastii acolo unde distanta de 1,5/2m este asigurata si mai ales la temperaturi ridicate. Asa ca, inainte sa ma las patruns de isteria generalzata voi incerca sa imi folosesc ratiunea si sa port masca doar acolo unde e nevoie sau sunt obligat sa o fac.
    • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult