Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Despre medicii de familie nu se spune că sunt în prima linie, în timpul pandemiei. Și nu înțeleg de ce

Medici de familie

Foto: Guliver/ Getty Images

Despre ei nu prea se vorbește, nici măcar în condițiile actualei pandemii (au vorbit doar reprezentanți ai lor – cu sau mai ales fără efect –, arătând cu ce dificultăți, inclusiv financiare și privind dotarea cu materiale de protecție, se confruntă aceștia). Ei nu sunt numiți eroi. Despre ei nu se spune că sunt în prima linie. Cred că aceasta nu este drept.

Mă bazez aici în primul rând pe experiența personală, a relațiilor cu doctorița mea de familie de la un cabinet din cartierul bucureștean Drumul Taberei (pe care o prezint drept prototip pentru se poate și așa). Dar mă bazez și pe mărturiile asemănătoare ale unor prieteni sau cunoscuți. 

Spre deosebire de unii confrați, doctorița în cauză nu și-a închis cabinetul de teama contaminării. În ciuda riscurilor, activitatea merge înainte – prin consultațiile programate la cabinet și chiar, când este absolut necesar, prin vizite la domiciliu. Inclusiv cu un plus de empatie, dacă mai era nevoie, pentru pacienții arondați. Ea practică și... telemedicina, chiar avant la lettre, răspunzând prompt și cu solicitudine la apelurile telefonice și valorificând oportunitatea oferită de oficialități de a trimite online rețetele lunare de medicamente compensate, cu adaptări sau fără. 

Duce astfel mai departe asistența pentru bolnavii cronici (cei mai mulți peste vârsta fatidică de 65 de ani) aflați în evidența ei și care sunt întrucâtva... abandonați sau cel puțin amânați de alte instanțe medicale. În același timp ea este în linia întâi în consilierea telefonică a pacienților care se întreabă dacă au sau nu simptome de Covid. De discernământul său depinde dacă aceștia se pot trata la domiciliu, după recomandările și sub supravegherea ei, ori trebuie să apeleze la instanțe medicale aflate de fapt, cronologic, în linia... a doua a luptei cu pandemia. Și, ca și înainte, pentru alte afecțiuni, doctorița recomandă și investigații suplimentare unde este cazul, interpretează rezultatele lor și prescrie tratamentele potrivite (injecțiile absolut necesare putând fi efectuate la cabinet de către asistenta medicală) sau dă trimiteri către medici specialiști, ținându-se apoi la curent cu concluziile acestora (fișa fiecărui pacient este o oglindă fidelă a evoluție stării lui de sănătate). 

Unii consideră că medicul de familie este bun... numai pentru a da trimiteri la investigații sau la specialiști. Doctorița noastră de familie s-a dovedit însă un medic de medicină generală cu vaste cunoștințe și experiență și mereu bine informată, capabilă să indice de obicei pe loc medicația adecvată, fără a-și depăși însă competențele.

În același timp, doctorița de familie este un factor de bază în educația pacienților care nu au primit o minimă formație în această direcție prin școală și pentru care recomandările din mass-media și mai ales de pe unele rețele de socializare sunt, din păcate, adesea contradictorii, dacă nu chiar de-a dreptul nocive.

Un exemplu este propaganda ei în favoarea atât de controversatei vaccinări, care trezește reticențe și chiar o opoziție înverșunată din partea unor comunicatori de ocazie, excesiv mediatizați. În această direcție, rolul încrederii pe care doctorița de familie a știut s-o inspire pacienților săi este esențial. 

Nu mai puțin important este în această perioadă rolul său în prezentarea și explicarea necesității de a se respecta măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu noul coronavirus, privite cu prea mare ușurință de unele persoane. Adaptarea regimului din cabinet (spălatul pe mâini și mai insistent, purtarea măștii, respectarea distanțării, evitarea aglomerației în sala de așteptare, punerea la dispoziția pacienților a unui... dispenser cu dezinfectant, asigurarea unei curățenii parcă și mai mari decât de obicei ș.a.) adaugă recomandărilor puterea exemplului.

Desigur, nu se poate generaliza și idealiza situația. Sunt încă persoane și medii în care nu se dispune de asigurare medicală și de prezența unui medic de familie, și încă accesibil cu aparent generalizatul telefon mobil. Și, în plus, chiar când aceste condiții sunt îndeplinite, există totuși, desigur, și în acest domeniu, ca peste tot, oameni și oameni.

Dar acest lucru nu trebuie să ne împiedice să aducem mulțumiri și medicilor de familie, să-i cruțăm și să-i ajutăm și pe ei, ca și pe toți ceilalți,... stând în continuare (mai mult) în casă și respectând toate regulile, pentru binele nostru și al celorlalți!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult